TO KONIEC!!! SZTURMUJĄ ŻABKĘ!!! BIEDRONKA jest w kolejce!
[ Dodano: 13-04-2011, 17:47 ]
a tak na poważnie - co tam się dzieje 35-40 po otwarciu mieszkania? Najpierw idzie FB a potem ktoś strzela ciągłym? Czy to szybki FB tylko?
Czy mi sie wydaje czy ten z lewej, z tyłu na trzecim planie flaszke niesie?
[ Dodano: 13-04-2011, 21:05 ]
Jeszcze jedna rzecz, bo wiecie ja się nie znam się, ale w tym drugim filmie gdzie dwóch tajniaków wchodzi do mieszkania to czy przy skuwaniu przestępcy (1:05) nie powinien się ten funkcjonariusz pozbyć tych wszystkich kluczyków, breloczków tudzież innych kutasów? Tylko brandzluje i łechta go tam między nogami tymi wszystkimi piórkami itepe itede.
Nie wiem, pytanie zwyczajowo głupie, ale pomyślcie. Nie powinien tego kluczyka od kajdanek mieć oddzielnie aby sprawnie i szybko bez problemów mógł się nim posługiwać. Seriously.
1-71866.jpg z
Plik ściągnięto 19 raz(y) 92,02 KB
_________________ Co się tu dzieje, na Litość BOSKĄ!
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 14-04-2011, 07:14
Roti napisał/a:
Zespół Specjalny Warszawskiego Zarządu CBŚ KGP
Na pierwszym filmie, ekipa bez kominiarek w MC to nie WS ZOŚ. To ekipa jednego z regionalnych Zarządów CBŚ. Zaskakują sprzętem? Zapytajcie HR, potwierdzi.
[ Dodano: 14-04-2011, 07:16 ]
No i tak jw. FB i nic tak nie cieszy jak seria z ppszy.
Jak bylo widac na filmiku akcja pod publiczke.
Uzycie srodkow pozoracji dla zrobienia raczej widowiska niz realnego, bezposredniego oddzialywania na figurantow, czy tez odwrocenia uwagi.
W drzwiach AK (slepa) czyli byla pewnosc, ze figuranci nie maja broni gdyz nie brano pod uwage kontaktu ogniowego w odpowiedzi na "slepa".
Kolejna rzecz potwierdzajaca pewnosc szturmujacych , co do braku broni u figuranta, to sposob ubezpieczenia okna przez szturmana - biore na klate, czy odpowiem ogniem w ciemne zasloniete okno?.
Nastepna sprawa to ciekawa procedura polegajaca na dzialaniach odwracajacych uwage przy latwiejszym punkcie wejscia (PW), a szturm na trudniejszym PW (nie sugerujcie sie dwoma uderzeniami tarana gdyz drzwi byly juz wczesniej naruszone ale film tego nie pokazal). Nico na wejsciu pod nogi zespolu ale to sie zdarza w ferworze walki.
Uzycie srodkow pozoracji spowodowalo zblokowanie wejscia na GPW (drzwi) czyli mozna mniemac, ze ta procedura jest zadko trenowana gdyz na dynamiczne wejscie stosuje sie 1 Bang. Po raz kolejny wniskuje, ze chodzilo o efekt medialny.
Brak informacji o prowadzeniu akcji policyjnej, ktora jest niezbedna dla osob postronnych, a w tym wypadku wlascicieli mieszkan, do ktorych swiecil i kierowal bron ubezpieczajacy z dachu szturman.
Zawartosc kibelka swiadczy o tym, ze figurant nie pos...ł sie ze strachu tylko obudzony fleshami zareagowal dla siebie wlasciwie - a chyba chodzi o element zaskoczenia. Dobrze, ze nie przygotowal sie do walki.
I tak na zakonczenie "analizy" to zwroccie uwage chociazby na 2:47 moment filmiku.
Nie potrafie okreslic jaki to PM ale chyba Ruger MP-9 lub B&T MP-9.
W kazdym razie uklad kamizelki taktycznej wskazuje na dodatkowe dwa (lub x2 na ladownicy) magazynki u szturmana - kwestia dokladniejszej analizy filmu.
Zakladajac, ze w tych ladownicach cos jest mozna okreslic jaka sila ognia dysponuje jeden szturman i na jak dlugi czas kontaktu ogniowego jest zdolny do walki.
Poddajac wnikliwej analizie ten krociutki filmik mozna doskonale okreslic zdolnosc bojowa i przygotowanie taktyczne szturmujacych.
Pisalem juz wczesniej o szkodliwosci tego rodzaju filmikow i nalezy podkreslic, ze w tym wypadku byla to realizacja bojowa, a nie trening.
_________________ "W walce na miecze największą sztuką Samuraja jest wiedzieć, kiedy nie dobywać miecza." - Musashi Miyamoto specnazlodz.pl
A ów "PM" to nie jest jakiś adapter zalozony na G17 z brązowym szkieletem? Może to złudzenie - ale kształt chwytu by pasował, a widać że ów policjant ma krótką w kaburze - czyli raczej nie widać jednocześnie dwóch jednostek....
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 14-04-2011, 15:58
Robal2pl napisał/a:
A ów "PM" to nie jest jakiś adapter zalozony na G17 z brązowym szkieletem? Może to złudzenie - ale kształt chwytu by pasował, a widać że ów policjant ma krótką w kaburze - czyli raczej nie widać jednocześnie dwóch jednostek....
Dokładnie tak, adapter.
Gubor, co do FB pod nogi, to jest celowe działanie, bo zdarzało się, że rzucony w głąb lokalu wracał po odbiciu od przeszkody, np. ściany na klatkę schodową. Tak jest pod kontrolą.
[ Dodano: 14-04-2011, 16:03 ]
2.47 min Glock17 PRO z adapterem, na wyposażeniu kierowcy.
Gubor, co do FB pod nogi, to jest celowe działanie, bo zdarzało się, że rzucony w głąb lokalu wracał po odbiciu od przeszkody, np. ściany na klatkę schodową. Tak jest pod kontrolą.
Obawiam sie, ze zle Cie zrozumialem albo odpowiedziales z ironia.
Zapytam, wiec:
chcesz mi powiedziec, ze rzucaja flash banga specjalnie pod nogi zespolu szturmowego dlatego, ze czasami odbija sie w pomieszczeniu i wypada?
Mam nadzieje, ze Cie zle zrozumialem i nie chciales tego tak napisac gdyz taki stan rzeczy jest kompletnie nielogiczny.
Flash bang ma oddzialywac bezposrednio na osoby znajdujace sie w pomieszczeniu. Zarowno poprzez huk-blysk, jak i wydzielajac gaz po wczesniejszym dokreceniu pojemnika CS.
Fakt, czasami sie odbije i wypadnie na zewnatrz ale zeby swiadomie uzywac go pod wlasnymi nogami? - bzdura. Aby temu zapobiec lepiej gdyby ten szturman ubezpieczajacy na dachu zamiast robic fajerwerki na "zabce" wladowal FB przez okno do pomieszczenia glownego.
Oby ktos nie wpadl na taki pomysl z F-1 albo RG-42
_________________ "W walce na miecze największą sztuką Samuraja jest wiedzieć, kiedy nie dobywać miecza." - Musashi Miyamoto specnazlodz.pl
Ostatnio zmieniony przez Gubor 14-04-2011, 18:04, w całości zmieniany 1 raz
W sumie dość dziwny zestaw - chyba że to w ramach testów.
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Aby temu zapobiec lepiej gdyby ten szturman ubezpieczajacy na dachu zamiast robic fajerwerki na "zabce" wladowal FB przez okno do pomieszczenia glownego.
Tam na dachu żabki to BOA było, a tam gdzie ten FB pod nogi poszedł to Gdańsk wchodził to były chyba dwa inne mieszkania, ale może się mylę.
Wysłany: 14-04-2011, 18:31
Gubor, niestety nie napisałem tego z ironią. Tak mnie poinformowano. Zrezygnowali z wrzucania do środka, tak jak powinno być, ponieważ wynikały z tego jakieś (?) problemy.
Nie robię z nimi, więc się nie wp.........dalałem. Przekazuję to co usłyszałem od wykonawców.
Gubor, niestety nie napisałem tego z ironią. Tak mnie poinformowano. Zrezygnowali z wrzucania do środka, tak jak powinno być, ponieważ wynikały z tego jakieś (?) problemy.
Nie robię z nimi, więc się nie wp.........dalałem. Przekazuję to co usłyszałem od wykonawców.
Nie, no szok !!! Tu mnie zabiles !!
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 690 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 14-04-2011, 19:20
Chorąży napisał/a:
To jakieś dziwne tłumaczenie, głównym celem wrzucenia FB jest wywarcie efektu hukowo-błyskowego na osobach przebywających w środku mieszkania.
Jeżeli ktoś to robi w sposób odpowiedni nie ma możliwości żeby wypadł na korytarz.
Nie do końca mogę zrozumieć w jakim celu używali AK ze ślepakami do pozoracji.
Wysłany: 14-04-2011, 19:22
Roti napisał/a:
Cytat:
Aby temu zapobiec lepiej gdyby ten szturman ubezpieczajacy na dachu zamiast robic fajerwerki na "zabce" wladowal FB przez okno do pomieszczenia glownego.
Tam na dachu żabki to BOA było, a tam gdzie ten FB pod nogi poszedł to Gdańsk wchodził to były chyba dwa inne mieszkania, ale może się mylę.
Wysłany: 14-04-2011, 19:30
Moim zdaniem nie ma to jakiegokolwiek logicznego wytłumaczenia, przede wszystkim używając ślepaków jako pozoracji można nie zauważyć takiego małego szczegółu jak fakt że ktoś w środku mieszkania otworzył do nas ogień.
Wysłany: 14-04-2011, 19:50
Nurtowało mnie to tak jak was, więc sięgnąłem do materiałów źródłowych.
Na wstępie, taktyka CQB wejścia wypracowana przez ............. i zaczerpnięta od .................... Polega na wejściu do pomieszczenia w odpowiednim szyku (można podpatrzeć na fotach z ćwiczenia Skorpion IX). I w tym wszystkim chodzi o to, że operatorzy mają wejść do ,,boju" zza ,,zasłony ogniowej,,, którą stanowi pirotechnika. Dlatego używa się FB z jednym wystrzałem, lub kilkoma, a nie z 9. Rzuca się prawie pod swoje nogi. Dlatego też była szybka seria ze ślepaków, a nie FB 9.
http://www.psk.mil.pl/ind...=237&Itemid=289 - fot. 2, jest na focie 3 operatorów (uprzedzę to nie oni wypracowali)
Na fotkach ze Skorpiona widać lepiej, ale nie mogę teraz znaleźć.
Nie do końca mogę zrozumieć w jakim celu używali AK ze ślepakami do pozoracji.
Dlatego, iz wiedzieli, ze dzwoni ale nie wiedzieli, w ktorym kosciele.
Tego typu oddzialywanie mozna stosowac chociazby w miejscach gdzie ciezko jest wrzucic flash banga. Taka sytuacja moze byc chociazby w samochodzie osobowym, malym specyficznym pomieszczeniu, czy nawet w autobusie (widzialem material jak rosjanie uzyli PK na slepej). Zawsze jednak szturman operujacy na slepej nie byl w ewentualnym kontakcie bezposrednim z figurantami. Mam na mysli to, ze operowal zza zaslony lub na ubezpieczeniu z przeciwnej strony kierunku szturmu.
W erze doskonalych granatow hukowych (FB + CS) o roznym stopniowaniu uzywanie kalacha na slepej, czy wogole jakiejkolwiek broni na slepej stwarza problem na wypadek nawiazania dlugotrwalego kontaktu ogniowego kiedy to potrzebny jest kazdy szturman i liczy sie kazda jednostka broni (oczywiscie z odpowiednia iloscia magazynkow !!)
Poza tym jak ktos slusznie zauwazyl uzywanie tego rodzaju srodka pozoracji w pomieszczeniach moze doprowadzic do blednej oceny sytuacji przez szturmanow podczas ewentualnego kontaktu ogniowego z przeciwnikiem. Dla przykladu chociazby natychmiastowa odpowiedz ze strony przestepcow rowniez z kalacha w kierunku grupy szturmowej.
Analizujac te dzialania wydaje sie, ze uzycie FB pod nogi, kalach na slepej (ktory z reszta dublowal rzuconego pod nogi FB) oraz FB na dachu sklepu mialo na celu dobrze wypasc w swietle kamer.
Niestety z przykroscia musze stwierdzic, ze nie wyciagnieto zadnych wnioskow z wydarzen w Magdalence.
Wysłany: 14-04-2011, 20:23
Gubor napisał/a:
Analizujac te dzialania wydaje sie, ze uzycie FB pod nogi, kalach na slepej (ktory z reszta dublowal rzuconego pod nogi FB) oraz FB na dachu sklepu mialo na celu dobrze wypasc w swietle kamer.
Niestety z przykroscia musze stwierdzic, ze nie wyciagnieto zadnych wnioskow z wydarzen w Magdalence.
Tak naprawdę to film z wejścia jest złożony z dwóch różnych adresów, początek jest z roboty którą robiło BOA a część gdzie widać wejście do mieszkania to inny adres robiony przez inną grupę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum