Wysłany: 11-02-2011, 15:23 Zatrzymani sprawcy napadu na plebanie
Cytat:
Policjanci z wydziału dw. z terrorem kryminalnym i zabójstw KSP pod nadzorem Prokuratury Apelacyjnej w Warszawie od listopada ubiegłego roku pracowali nad ustaleniem i zatrzymaniem sprawców napadu rabunkowego na plebanię kościoła w Borzęcinie, do którego doszło w nocy z 3 na 4 listopada 2010 roku. Wtedy właśnie sprawcy po nawierceniu okna, weszli do pomieszczeń plebani, skrępowali księdza i przypalając go rozgrzanym żelazkiem zmusili do wydania pieniędzy.
Kilkumiesięczna praca operacyjna zaowocowała wczoraj zatrzymaniem trzech mężczyzn odpowiedzialnych za napad. Policjanci z Wydziału dw. z Terrorem Kryminalnym i Zabójstw przy wsparciu Wydziału Realizacyjnego Komendy Stołecznej Policji oraz Biura Operacji Antyterrorystycznych Komendy Głównej Policji zatrzymali: Dariusza G. lat 29, Krzysztofa S. lat 25 i Macieja D. lat 26. Wszyscy znani są Policji. Na swoim koncie mają m.in. włamania, rozboje i przestępstwa narkotykowe. W działaniach brali udział również policjanci z KWP Olsztyn i KWP Radom.
Podczas przeszukania ich miejsc zamieszkania policjanci zabezpieczyli: broń myśliwską, pistolet pneumatyczny, rewolwer gazowy, 30 szt. amunicji różnych wzorów i kalibrów, paralizator elektryczny, kominiarki, urządzenia łączności bezprzewodowej, metalowe łomy, wiertarki akumulatorowe.
Zatrzymani dzisiaj usłyszeli zarzuty napadu rabunkowego. Sąd zadecydował o ich 3-miesięcznym areszcie tymczasowym. Za czyn ten może im grozić do 15 lat pozbawienia wolności.
Sprawa ma charakter rozwojowy. Na terenie kraju policjanci odnotowali podobne zdarzenia.
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1316 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 18-02-2011, 21:40
Roti napisał/a:
MateuszW napisał/a:
nie no fajnie, każde zatrzymanie będziemy wrzucać do działu AT?
Codziennie czytam w prasie o takich morderstwach i zatrzymaniach sprawców.
Nie, ale z tych ciekawszych akcji to chyba można ?, jeśli masz coś przeciwko to można usunąc ten temat.
Nie, w zasadzie nie mam nic przeciwko. Nie chcę się przypierdalać, ale fajnie by było umieścić jakiś komentarz do zatrzymania, może wydarzyło się coś szczególnego, co spowodowało Twoją chęć podzielenia się tym z nami. Bo tak po prostu, o kolejny jakiś tam njus, który się pojawia co tydzien, tylko z innymi zatrzymanymi.
Żeby nie było, mam kilka pytań( a ch**, zróbmy coś ciekawego z tym wątkiem;))
1. czemu policjant na trzecim zdjęciu ma nóż włożony za PALS na plecach?
To jego kosior? Odebrany zatrzymanemu? Jeśli zabezpieczony, to czemu w ten sposób?
2. Czemu w Polsce wejścia robi się tak mało dynamicznie? W zasadzie oni do budynku spacerkiem sobie wchodzą.
3. Skoro ci panowie tacy niebezpieczni, że WRka wchodziła, to czemu pana na końcu z taką nonszalancją zakuwają po ubraniu się?
Wiek: 27 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 133 Skąd: znienacka
Wysłany: 19-02-2011, 01:50
Myślę, że dynamizm jest adekwatny do poziomu ryzyka.
W naszym kraju jest jakaś taka moda, że jak chce się pokazać, że to straszny bandyta, to wysyłamy smutnych Panów w kominiarkach i już widać, że policja poważnie potraktowała złego człowieka i inni powinni się bać. A i skoro grypa ma zajęcia, znaczy, że nikt nie powołał jej niepotrzebnie, tylko mogą się wykazać zatrzymaniami.
Raczej powinieneś zapytać dlaczego taki nóż Wz. 56. Dla kolekcjonerów nóż w dobrym stanie i ze zgodnymi numerami to rarytas, a dla niego? HGW! Na robocie do niczego się nie przyda.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 08 Lut 2005 Posty: 447 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-02-2011, 11:01
Cytat:
Raczej powinieneś zapytać dlaczego taki nóż Wz. 56. Dla kolekcjonerów nóż w dobrym stanie i ze zgodnymi numerami to rarytas, a dla niego? HGW! Na robocie do niczego się nie przyda.
Najpierw niech Sokół sprecyzuje o co mu chodzi. Po czym wnoszę, że to wz. 56? Po czym wnoszę, że rarytas? Po czym wnoszę, że się nie przyda na robocie?
PS Zwracam tylko uwagę, że pierwszego posta pisałem o 3 w piątek ;)
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
1. czemu policjant na trzecim zdjęciu ma nóż włożony za PALS na plecach?
To jego kosior? Odebrany zatrzymanemu? Jeśli zabezpieczony, to czemu w ten sposób
widać jak dla niego to najlepsze miejsce na nóż...równie dobrze można by było postawić pytanie czemu ma stację na plecach, skoro nie może jej sam włączyć i wyłączyć...
Cytat:
2. Czemu w Polsce wejścia robi się tak mało dynamicznie? W zasadzie oni do budynku spacerkiem sobie wchodzą.
a gdzie Ty tu widzisz mały dynamizm? rozumiem, ze wg Ciebie wszyscy, którzy tam stoją powinni wbiec na pełnej pi...ie do budynku i stłoczyć się w przedpokoju, czy coś?
a co do wejść ogólnie-szybko można...jeśli się człowiek bawi w metalowe kulki albo pociski z farbą..
Cytat:
3. Skoro ci panowie tacy niebezpieczni, że WRka wchodziła, to czemu pana na końcu z taką nonszalancją zakuwają po ubraniu się?
bo w tym momencie to chyba mógł co najwyżej poprosić o delikatne zaciśnięcie kajdanek albo odgryźć sobie język a nie stawiać opór...
Foka napisał/a:
w sumie masz rację...po co komu nóż? wszelkie rzeczy do przecięcia można przegryźć zębami albo przepiłować pilniczkiem do paznokci, który każdy z f-szy ma podejrzewam w swojej apteczce...
w sumie masz rację...po co komu nóż? wszelkie rzeczy do przecięcia można przegryźć zębami albo przepiłować pilniczkiem do paznokci, który każdy z f-szy ma podejrzewam w swojej apteczce...
Ty też nie zrozumiałeś?
Nie napisałem "po co mu nóż". Napisałem "po co mu TAKI nóż". Fajny element kolekcjonerski, ale właściwości użytkowe ma bardzo znikome (mam taki i mniej więcej wiem jak się używa ;) ). Jest wiele lepszych i wygodniejszych noży. Dla mnie noszenie wz. 56 to właśnie lans, nie dlatego, że nóż, nie dlatego, że na plecach (często spotykane rozwiązanie), ale dlatego, że wz. 56.
Zauważyłem, że słowo lans bardzo często się powtarza. Dotyczy ono m.in. MultiCam'u, ACR'a, noża wz. 56 i innych rzeczy.
Co do tego noża to na pewno są bardziej funkcjonalne modele, a tym bardziej, że nierdzewne ale po co te wszystkie ukąśliwości. Może f-sza nie stać na bardziej wypasiony i lansiarski i dlatego używa tego na mniejszym wypasie. Pewnie jakby ktoś zauważył na filmie model z najwyższej pułki, to by powiedział, że taki wypasiony nóż to teraz to w ogóle jest f-szowi nie potrzebny no bo do czego.
A propos MC, to wedle tych opinii Kangur powinien zaprzestać produkcji w tym kamuflażu jakichkolwiek rzeczy i o Mirage'u zapomnieć.
No i najlepiej powrócić do czasów kusz (zamiast broni z tłumikiem) bo MP-5SD jest też lansiarskie.
Nie wiem czy to wszystko z zazdrości czy z czegoś innego........
Dodam jeszcze jedno. Czy HK 416 jest lansiarskie czy nie?
hahaha...lans-coś innego od tego, co z zasady ma ogół użytkowników
widać niektórzy nie maja zamiaru kupować noża wz k-376 z mega-ostrzem, multifunkcjonalnego, który jak potrzeba nawet laskę zrobi, tylko biorą to, co dostaną w magazynie i używają tylko do przecinania np. sznurka a nie do rzucania w śliwki...
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-02-2011, 16:13
Dobrze, uprośćmy fokowi życie i powiedzmy ze 56 jest na stanie mnogo i sa za darmo. Nie sa to zbyt dobre noze, ser topiony na kanapkach sie nimi rozprowadza w miare ok ale metalowa pochwa jest niehigieniczna.
416 byla lansem 3 lata temu, teraz już trochę jest passe, tym bardziej ze w koncu ludzie sie zorientowali ze jest trochę jakby za ciężka na coś co strzela 5,56.
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 583 Skąd: z samego dna
Wysłany: 19-02-2011, 16:49
Cytat:
416 byla lansem 3 lata temu, teraz już trochę jest passe, tym bardziej ze w koncu ludzie sie zorientowali ze jest trochę jakby za ciężka na coś co strzela 5,56
Czyli znaczy się będą oddawać bo będą coś innego kupować?
Przecież G36 było lżejsze i z premedytacją zamieniono je w HK416, znaczy w cięższe
Moim zdaniem skoro HK416 jest już passe to tylko dlatego, że można sobie kupić coś innego, coś takiego z pierwszych stron youtub'a
Znowu wówczas jedni zakrzykną "ale kozaki' inni ' na ch... im kolejny gadget" itp.h
No to jak to jest? lansiarskie to jest coś nowego czy starego?
416C z 9-calową lufą waży 2,94kg. D10RS z o cal dłuższą lufą 3,01kg. G36C z lufą 8.97in. waży 2,81kg, czyli jest lżejszy o 10 deko od 416C przy mniej więcej takiej samej lufie.
Ta, od razu Multicam, 416 i taktyczne skarpety. Ja mówiłem tylko o nożu, i Catch go dobrze scharakteryzował. Jak widzę kolesi z nowoczesnym sprzętem, dobrze wyposażonych i z zabytkiem sprzed 60 lat to mnie to po prostu rozpierdala, bo potrzeba posiadania noża jest raczej oczywista, a nie wydaje mi się, żeby KSP nie było stać na ich zakup.
PS Nie, nie jestem "maniakiem noży", nie czytam knives.pl i nie mówię o zakupie noża za pierdyliard talarów, ale nie wyobrażam sobie codziennego życia, niezależnie czy kolesia z WR, czy magazyniera bez średniej jakości noża pod ręką.
Widocznie sa wieksze potrzeby jak jakiś tak nóż co sie bedzie Ci podobał. Prawda jest taka ze jest po prostu nie potrzebny. A tyle co jest potrzebny wystarczy 56
Przestań Rambo ogladać
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 08 Lut 2005 Posty: 447 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-02-2011, 14:38
Cytat:
Dobrze, uprośćmy fokowi życie i powiedzmy ze 56 jest na stanie mnogo i sa za darmo. Nie sa to zbyt dobre noze, ser topiony na kanapkach sie nimi rozprowadza w miare ok ale metalowa pochwa jest niehigieniczna.
Catch opisał wszystkie plusy i minusy tego noża. Ja dodam tylko ze na mały plus jest to ze nie ma na ostrzu żadnych dziurek czy zagłębień w które mógłby dostać się ser topiony w czasie smarowania toteż ryzyko ze resztki sera będą gnić w pochwie czyniąc je jeszcze bardziej nie higieniczną są minimalne.
A ja myślę że użytkownik tego noża jest fanem Hugo Stygliza (nie wiem czy dobrze pisze) z bękartów wojny dlatego go nosi. Co za tym idzie tak kiepsko kół tego zbója bo tak naprawdę chciał go potraktować jak w/w bohater oficerów niemieckich w filmie Tarantino . Niestety zobaczył że kamera go filmuje i odpuścił bo pomyślał co ludzie napiszą na forum specopsa
Uwielbiam te różne fantazyjne interpretację - buziaczki
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1316 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 20-02-2011, 23:23
Słuchajcie, od tej pory będę pytał wszystkich kolegów, czy znają tego a tego z tej jednostki co nosi stary kosior na plecach. Jak ktoś go zna, to poproszę go żeby się osobiście spytał.
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 690 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 21-02-2011, 13:04
Jeżeli chodzi o szybkość z jaką oni wchodzą do pomieszczeń trzeba zwrócić uwagę na to że nie każda robota w Polsce ma na celu odbicie zakładników gdzie liczy się dynamika, poza tym na tyle ile mam pojęcia o tej robocie to taktyka dzieli się na dynamiczną i statyczną każdą z nich wykorzystuje się do innych działań a przejść z jednej do drugiej jest bardzo łatwo.
W kwestii noża wz. 56 to myślę że spełnia on podstawowe założenia w miarę można nim sprawnie coś przeciąć i w miarę sprawnie zrobić nim sobie kanapki w trakcie długo trwałego koczowania w lesie na zasadzce i do tego nadaje się do zbierania grzybów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum