Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 16-10-2009, 22:52 Udaremnili napad - padły strzały
W nocy policjanci z Szamotuł najprawdopodobniej udaremnili napad przygotowywany przez mężczyzn związanych z tzw. ekipą szczecińską. Podczas kontroli samochodu i legitymowania mężczyźni zaatakowali policjantów. Padły strzały. Rannych zostało dwóch funkcjonariuszy, jeden z napastników nie żyje. Uciekający zostali zatrzymani kilka kilometrów dalej na jednej z blokad dróg.
Policjanci pomiędzy miejscowościami Grzebienisko a Młodawsko zatrzymali do kontroli vw busa, w którym było czterech pasażerów. Funkcjonariusze nie zdążyli podejść do kierowcy, gdy z pojazdu wysiadło dwóch uzbrojonych mężczyzn. Jeden ze sprawców mierzył z długiej broni w twarz policjanta - padł strzał. Drugi policjant zdążył oddać strzał w kierunku bandyty, następnie został uderzony w głowę kolbą broni i obezwładniony.
Natychmiast po wymianie strzałów, mężczyźni zabrali swojego rannego kolegę i zaczęli uciekać. Ranny policjant zdołał powiadomić o zdarzeniu swoją jednostkę. Policja zorganizowała blokady dróg w okolicy. Kilka kilometrów dalej, na jednej z takich blokad, policjanci zatrzymali uciekających mężczyzn. Zatrzymani to: 53-letni Tadeusz D., 42-letni Zbigniew K., 41-letni Tadeusz O. oraz 54-letni Krzysztof K.
W samochodzie zabezpieczono policyjne umundurowanie, broń ostrą, kajdanki i miotacze gazu. Wszystko wskazuje na to, że zatrzymani mężczyźni przygotowywali się do kolejnego napadu. Zatrzymane osoby są znane Policji w związku z innymi przestępstwami, wielokrotnie byli karani za kradzieże, włamania oraz napady.
Dwaj ranni policjanci trafili do szpitala. Jak informują lekarze ich życiu nie zagraża niebezpieczeństwo, jednak ich stan jest poważny. Nie żyje jeden z napastników.
Sprawa jest prowadzona pod nadzorem Prokuratury Apelacyjnej w Poznaniu.
Wysłany: 17-10-2009, 15:15
wystarczy posłuchać jak jęczy koleś gdy go prowadzą
Swoją drogą i tak dobrze że kolo zdążył strzelić nim goście odjechali przynajmniej odpalił śmiecia. Ba w Ameryce myślę że przy zatrzymaniu pozostali też nie wyszliby z tego cało.
Komiczne jest to, że zapowiadający mówi o "udrzeniu kolegi z patrolu kolbą pistoletu w głowę" (co zresztą jest bzdurą), ale już podinsp. Borowiak z Poznania twierdzi, że o "jeden z funkcjonariuszy oberwał kolbą długiej broni". Zastanawiam się, gdzie pokazywana na zdjęciach strzelba gładkolufowa bez kolby ma kolbę, no ale może była tam jeszcze jakaś broń, nazywaną przez głos ze studia "karabinem". Ogólnie rzecz biorąc jeżeli tak wyglądają telewizyjne informacje dla ludu, to jest to nieco przerażające. A, zabawne jest to długie ujęcie na starego P-64 na pasie funkcjonariusza pod koniec materiału.
Wysłany: 17-10-2009, 17:13
remov generalnie jak czytam Ciebie to zazwyczaj nie wcinam się do wytyków czy docinek ale czasami mnie zadziwiasz. Jakie ma znaczenie czym dostał policjant ?
A co do miniglocka to niestety jeszcze takie są. nie często ale jeszcze się trafiają.
Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 17-10-2009, 17:25
broken_arrow napisał/a:
remov generalnie jak czytam Ciebie to zazwyczaj nie wcinam się do wytyków czy docinek ale czasami mnie zadziwiasz. Jakie ma znaczenie czym dostał policjant ?
Lubisz nierzetelne informacje? Bo ja nie.
Cytat:
A co do miniglocka to niestety jeszcze takie są. nie często ale jeszcze się trafiają.
To wiem, ale nie rozumiem tego zapatrzenia kamery na akurat tę konstrukcję.
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 17-10-2009, 17:46
REMOV napisał/a:
To wiem, ale nie rozumiem tego zapatrzenia kamery na akurat tę konstrukcję.
A może było tak: przyszła ekipa telewizyjna i robili materiał. Zrobili 30 min a do pokazania było 30 sek, jednym z wielu ujęć gdzie była broń było P-64 i ktoś zadecydował było "weźmiemy to". W dużym uproszczeniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum