Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 632 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 28-08-2010, 15:27 Strzelał do własnej rodziny, są ranni
Trzy osoby, w tym policjant, zostały ranne po tym, jak mieszkaniec Rybnika zaczął strzelać do swojej rodziny. Sytuacja była dramatyczna. Antyterroryści uwolnili dzieci po blisko trzech godzinach.
Strzelanina - jak powiedział na antenie pan Przemysław, jeden ze świadków zdarzenia - trwała ok. trzech godzin. - Była to seria strzałów, jak z karabinu maszynowego - relacjonował.
Mężczyzna zabarykadował się w domu na jednym z osiedli domków jednorodzinnych w Rybniku z dziećmi i żoną. Kobieta została ranna, sąsiedzi wiedzieli ją, jak wybiegała z domu.
Wtedy na miejscu pojawiła się policja, jeden z interweniujących funkcjonariuszy został ranny. Wezwano policyjnego negocjatora i antyterrorystów. Udało się im wejść do domu i uwolnić dzieci. CZYTAJ WIĘCEJ NA KONTAKT 24
http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html
_________________ if the force does not mean we pass the argument to the argument of force
Pomógł: 11 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 972 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 28-08-2010, 18:48
Facet walił serią z MP5, potem walił na oślep z pistoletu, a później wystawił przez okno coś co wyglądał na starego Mausera 98.
Bandzior musiał jakiś być, bo skąd u normalnego posiadacza broni MP5 w pełnym automacie?
Empepiątek trochę naprodukowano przez te kilka dekad, w różnych dziwnych państwach też (z pamięci : Iran, Pakistan, Turcja), więc że się trafiają na czarnym rynku i że na lewo da się skołować to mnie nie dziwi...
pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Empepiątek trochę naprodukowano przez te kilka dekad, w różnych dziwnych państwach też (z pamięci : Iran, Pakistan, Turcja), więc że się trafiają na czarnym rynku i że na lewo da się skołować to mnie nie dziwi...
pozdr
Robal2pl
Miał MP5K z tego co widziałem - a to chyba nie było takie popularne? ;)
bugiat napisał/a:
JAkieś szczegóły z samego sztyrmu? Kto ogarniał, czerwony bus na fotce znajomo wyglada.
Miał MP5K z tego co widziałem - a to chyba nie było takie popularne? ;)
Były (i są ) w produkcji więc to że wypłynął jeden z nielegalnego źródła zupełnie mnie nie dziwi
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Nie ma wątpliwości że gość jakieś tam problemy miał i go przerosły.
Nie wiem czy zwróciliście uwagę na "wzorowe" zabezpieczenie miejsca działań
W materiale TVN 24 po około 1:05 widać stoi policjant i strzela a obok gość z kamerą i filmuje REWELACJA
Wysłany: 29-08-2010, 09:31
To była policyjna CombatCamera.
Najbardziej podobało mi się jak funkcjonariusz strzela z PM98 i sprawdza efekty swoich strzałów przez lornetkę. I po co resortom siłowym drogie karabiny wyborowe?
Pomógł: 33 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2010 Skąd: Polska
Wysłany: 29-08-2010, 10:21
ta już beknął.
w takich akcjach kiedy nie można wszystkiego zaplanować 3 dni wcześniej to improwizacja jest kluczowym elementem działań
i przemawia tu odwieczny problem chronić sprzęt bardziej niż ludzi. Ja osobiście jestem zwolennikiem wjechania gdzie się da w takich sytuacjach. Lepsza dziura w karoserii jeżeli ma ochronić ludzi...
Cytat:
Najbardziej podobało mi się jak funkcjonariusz strzela z PM98 i sprawdza efekty swoich strzałów przez lornetkę. I po co resortom siłowym drogie karabiny wyborowe?
ale miał lornetkę trzeba dać mu punkt.
a swoją drogą czy spap z Katowic nie miał swego czasu napisów policja na hałerach ?
bo nie wydaje mi się żeby ich było tam jakoś dużo z tych Katowic. Patrząc na sprzęt i umundurowanie przeważa GRka
Wysłany: 29-08-2010, 11:18
B_A przyjżałem się dokładniej, i ten sprzęt optyczny wyglada mi na jakąś lunetę, jakby celowniczą.
Też uważam, że lepiej zorganizować osłonę z pojazdów, niż wcale jej nie mieć. Taka osłona zmniejsza również pole obserwacji przeciwnika, umożliwia przeprowadzenie rozpoznania oraz przeformowania grupy bojowej bez uprzedzenia przeciwnika, co daje element ,,zaskoczenia".
Chorąży, tak jak każda inna KWP - tylko pytanie brzmi jak szybko można je uruchomić, czy są sprawne i jak szybko dojechałyby na miejsce. Adekwatność do działań pomijam, choć pancerz to zawsze pancerz.
Pozdr
Robal2pl
Wysłany: 29-08-2010, 13:28
BTRy są przy każdym OPP i służą głównie do odśnieżania w tych jednostkach
Jak szybko mógł dojechać BTR do Magdalenki ? Kierowca miał wolne ? Trzeba było go ściągnąć ? Jakoś tak to było nie ?
Nie zmienia to jednak faktu że zwykłym pojazdem też można zasłonić ludzi zwłaszcza jeżeli koleś strzela na oślep. Lepiej niech luka zatrzyma się w pojeździe niż trafi postronnych czy rat.med.
Najprościej w takim wariancie jak wystąpił. Podejście od strony gdzie nie wychodzą okna pana co do nas wali. Wejscie do budynku przez jakis dostępny ze strony podejscia otwór. Dale scenariusz wiadomy....
Z uwagi na duze pole ostrzału jakie miał Pan " strefa śmierci" była za aktywnie wykorzystywana. Moim zdaniem dobrze żę sie zesrał bo mogłoby byc ciekawie albo moze mniej ciekawie. Nie ma jak to siła psychologicznego oddziałwania. I zastanawia mnie do czego strzelał ten funkcjusz z PM?
Nie wiem dlaczego ale jakoś mało rofesjonalnie to wszystko rozegrane było, albo tradycyjnie zlali przeciwnika i zagrożenie- przecież nie stanie sie nic, jak zwykle.
Wiek: 34 Dołączył: 30 Maj 2008 Posty: 258 Skąd: piaseczno
Wysłany: 29-08-2010, 14:18
bugiat napisał/a:
Najprościej w takim wariancie jak wystąpił. Podejście od strony gdzie nie wychodzą okna pana co do nas wali. Wejscie do budynku przez jakis dostępny ze strony podejscia otwór. Dale scenariusz wiadomy....
Nie wiem dlaczego ale jakoś mało rofesjonalnie to wszystko rozegrane było, albo tradycyjnie zlali przeciwnika i zagrożenie- przecież nie stanie sie nic, jak zwykle.
najprościej w takim wariancie wiedzieć czy w ogóle można wejść od drugiej strony do budynku (bo tez mogą wychodzić tam okna)....
dalej scenariusz ciągle nie wiadomo jaki, bo nie wiadomo co dzieje się w środku i jak wygląda mieszkanie...
ale poza tym...profesjonalista B. wie najlepiej...
Wysłany: 29-08-2010, 15:12
zlać zlał zagrożenie patrol który tam jechał i to jest na 100 % "bo przecież u nas nikt nie strzelał nigdy i w PL nie ma takich przypadków"
co do wejścia to nie wiem czy było by to takie hop siup jak piszesz bugiat tym bardziej że w domu miał osoby postronne i był przygotowany na wejście. Dobrze że się chłop poddał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum