Pisałem wyżej, SPAP w tym dniu miał inną imprezę, wyskoczyła sytuacja w Rybniku i wysłali kogo mogli najszybciej. Na miejscu było widac 5-6 operatorów z Katowic, temat weryfikowałem wcześniej bo nie byłem pewny kto dokładnie z Kato tam był. Nie wiem czy robili za wsparcie i dla kogo, ale można było odnieśc takie wrażenie. Raczej nie oni tym kierowali a pełnili tam rolę fachowego wypełniacza, który został wezwany bo tak się robi w takich sytuacjach i tyle. W przypadku szturmu pewnie zostali by użyci razem z tą GR z Rybca. Dlatego nie wieszał bym psów na robolach bo oni sami tym kie kierowali. Nawet fachowiec w sytuacji, kiedy nie wie do końca co może robic, bo góra zwleka z decyzjami z czasem staje się zagubiony.
Zrozum - nikt nie czepia się personalnie SPAP/GR tylko mechanizmów zarządzania taką sytuacją. Tych o których pisze Cahir.
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 690 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 07-09-2010, 18:58
Blind napisał/a:
Pisałem wyżej, SPAP w tym dniu miał inną imprezę, wyskoczyła sytuacja w Rybniku i wysłali kogo mogli najszybciej. Na miejscu było widac 5-6 operatorów z Katowic, temat weryfikowałem wcześniej bo nie byłem pewny kto dokładnie z Kato tam był. Nie wiem czy robili za wsparcie i dla kogo, ale można było odnieśc takie wrażenie. Raczej nie oni tym kierowali a pełnili tam rolę fachowego wypełniacza, który został wezwany bo tak się robi w takich sytuacjach i tyle. W przypadku szturmu pewnie zostali by użyci razem z tą GR z Rybca. Dlatego nie wieszał bym psów na robolach bo oni sami tym kie kierowali. Nawet fachowiec w sytuacji, kiedy nie wie do końca co może robic, bo góra zwleka z decyzjami z czasem staje się zagubiony.
1) Jeżeli na miejsce przybywa zespół 5-6 osobowy ze SPAP-u tworzy drużynę do natychmiastowego szturmu, i czeka na przybycie na miejsce reszta zespołu.
2) Nie mogę sobie wyobrazić że ze stanu całego SPAP-u Katowickiego byli w stanie wysłać tylko 6 ludzi którzy mogli się tym zająć, jakie to musieli by mieć w tym czasie zajęcia żeby nie można było ich zwolnić z tych zadań i wysłać w miejsce gdzie dochodzi do sytuacji zakładniczej, bo taka sytuacja tam miała miejsce.
3) Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie na miejscu jest grupa realizacyjna ( nieetatowa) i na miejsce przybywa jednostka etatowa do rozwiązywania takich sytuacji i oni mają być uzupełnieniem GR.
4) W kwestii dowodzenia to po przybyciu na miejsce sił z KWP ( SPAP, negocjatorzy) to oni powinni przejąć dowodzenie tą akcją.
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 07-09-2010, 21:23
Blind,
Piszemy o mechanizmach, które doprowadziły do takiej sytuacji jaką opisujesz, i braku systemowego podejścia (przez przełożonych!!!) - policjanci z SPAP są na pewno dużo bardziej świadomi od nas ile złego wyrządzają złe procedury bądź ich brak (np. zabezpieczenie terenu). Nawet jeżeli pojedyncze elementy systemu policyjnego/wojskowego (SPAP/patrol policji/BKPanc/dywizjon artylerii/pułk rozpoznawczy/cokolwiek) będą bardzo dobrze przygotowane, źle przygotowany system (na który osoby z tego 'cokolwiek' nie mają wpływu) będzie sprawiał, że działania podejmowane np. przez policję jako całość mogą być nieskuteczne i obarczone znacznym ryzykiem...
To jakie mamy w PL mechanizmy to wiemy od dawna, nie trzeba przytaczac akcji z Rybnika, bo każdy kto pracuje w państwowej firmie boryka się z tym na co dzień. Dopóki sytuacja prawna i pewne zasady niepisane jakie panują w resorcie nie zostaną odpowiednio zmienione, dopóty ludzie będą bali się myślenia, podejmowania decyzji i konsekwencji z nich wynikających. Ktoś wyżej pisał, dlaczego strzelec nie zdjął gościa w oknie, dlaczego tyle czekali ze szturmem... Sporo jest pytań, wcale nie głupich, ale odpowiedzi wszyscy znają... dlaczego...I o to chodzi.
deko AK kosztuje 1200, trzeba zarejestrować, dość drogo jak na straszaka - wariaci generaleni kupują ciężkiego airsofta z metalu w stylu Beretta 92F i noszą nie wiem.... może to jakiś deko.. a może to automat. ktoś ma więcej info?
Ale to było CO2, może i kradzione ale zabawka co normalny porządny glina powinien widzieć po 30s a nie robić aferę
A trawa to też nie wiadomo jaka, może z łąki zebrana dla królika?
Wysłany: 18-09-2010, 18:55
Jeżeli się rozłoży broń to wiadomo ze policjant pozna. Ale z odelgłości niekeidy nie widac róznicy tym bardziej że niektóre ASG bardzo dokładnie przypominają prawdziwą broń.
_________________ Konkretne zadania wymagają konkretnych ludzi.
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1316 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 18-09-2010, 19:41
Marek S napisał/a:
Ale to było CO2, może i kradzione ale zabawka co normalny porządny glina powinien widzieć po 30s a nie robić aferę
A trawa to też nie wiadomo jaka, może z łąki zebrana dla królika?
A wiesz, że większość akcji gnojki robią pod wpływem alko i innych substancji psychoaktywnych? Może ci policjanci oszczędzili komuś prania majtek, po włamie takich dzieciaków. Mało to było przypadków, gdzie do sterroryzowania został użyty "przedmiot przypominający broń"?
Po prostu, gnojki + atrapa broni + trawa = na 90% kłopoty
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 18-09-2010, 22:56
MateuszW, ja ich nie bronię, popełnili przestępstwo i za nie odpowiedzą, posiadanie atrapy broni nie świadczy na ich korzyść.
Ale po cholerę rzecznik policji pisze o zarzut za nielegalne posiadanie broni?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum