Witam!
co sadzicie o strzelanie w Miami w 1986?
Wtedy FBI uznalo ze 9mm para to za slaby naboj, ja mysle ze po prostu agenci byli za slabo wyszkoleni - efekt 6 rannych 2 zabitych agentow, a 2 bandzorow (ostatecznie zabito)
jak znajde opis 9in english) to tu podrzuce zeby niezorientowania wiedzieli o co chodzi
Pozdr
Robal2pl
Witam!
mam pytanie : czy w sytuacji takiej jak Miami, gdzie sledzi sie uzbrojonych gosci, dopuszczalne jest przechodzenie od sledzenia do realizacji zatrzymania bez uprzedniego wolania wsparcia (AT, prewencja )?
Pozdr
Robal2pl
hmmm... nie wiem , nie jestem policjantem, ale myślę że jeżeli osoby śledzone właśnie mają ochotę kogoś zabić, to inwigilacja musi ich zatrzymać tak jak stoją..... równocześnie wołając backup. Ja przynajmniej tak bym postąpił
Witam!
no coz, ale najpierw wolamy backup i razem z nim atakujemy, czy atakujemy bez czekania ?
Pozdr
Robal2pl
Andrzej J.A.G.a [Usunięty]
Wysłany: 23-03-2005, 00:12
W sytuacji zagrożenia zdrowia lub zycia ludzkiego masz prawo uzyc broni w celu obezwładnienia oponnenta-agresora.. nie chce mi sie szukac paragrafu na to ale jak sie uprzesz to Ci znajde.Czyli jak widzisz ze gość ma zamiar strzelać to sie nie zastanawiasz.Tutaj wchodza dywagacje o polskie prawo a co potem.Mnie pamietnie instruktor strzelectwa juz po kursie na piwie doradził ze jak juz wyjmuje broń to tylko w jednym celu i bynajmniej nie do obezwładnienia.Mam nadzieje ze to zaspokaja Twoja ciekawość.
Witam!
fajnie tylko mi nie chodzilo o kwestie prawne, ale o taktyczne...
skoro jest 8 ludzi z 1 strzelba to czy powinni startowac do 2 gosci z dluga bronia?
Pozdr
Robal2pl
No patrz, na zdrowy rozsądek - dwóchg policjantów "undercover" sledzi grupe przestępców - nic sie nie dzieje, policjanci maja tylko krótką.
A tu nagle bandyci podjezdzają pod bank etc. - to trzeba dzialac! nawet jak gliniarze wystrzela 4 razy w powietrze i schowaja sie za samochodem - to juz przeszkodza przestepcom w napadzie, prawda? zmusza ich do przerwania swojego planu.
wracając do Maiami - mysle ze policjanci nie spodziewali sie tego co zastali - i na papierze mieli przewage - cos tak jak w Magdalence....
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 02-07-2005, 15:21
Z innej beczki (o polskich realiach). Czemu policjanci "zwiadowcy" nie moga miec Glauberytów w samochodzie? To na pewno wzmocni ich sile ognia. Slyszalem ze w któryms z duzych miast kazdy policjant z patrolu ma zestaw PM-84P + P-99. Jak na nasze realia - niezle.
Pozdr
...jest taka piosenka. Śpiewa się ją w kościołach:
"BOŻE COŚ POLSKE..."
Nie chciałbym żeby ludzie którzy strzelają 2 razy w roku po 4 pestki mieli w ręku broń automatyczną z (w naszychrealiach) pociskami pełnopłaszczowymi.
Raz już widziałem w PL 65-letniego stróża z.... RAKIEM! Wrażeń mi po tym wystarczy.
Jeżeli jest mniasto w PL w którym TRZEBA patrolować z bronią MASZYNOWA - należy to robić z poziomu transporterów opancerzonych, a najlepiej z helikopterów.
Polska to nie Brooklyn, a lepiej niż PM w bagazniku zrobi naszym Policjantom więcej godzin na strzelnicy i jasna znajomość zasad użycia broni (szczególnie przez przełożonych ).
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-07-2005, 23:19
Co do PM-63 to polecam przygody SOKistów na dworcu Wschodnim. Opisali to znajomi w "Strzale" pare miesięcy temu. Konwojent postrzelony przez napastników (nb. postrzelony z P-64 odebranego drugiemu konwojentowi porazonemu paralizatorem) nawiązał z nimi "kontakt ogniowy" siejąc z Raka przez długość tunelu - wyjscia pod peronami. Dodam tylko że tunel wychodzi wprost na pętlę autobusową i przystanki tramwajów, a za nimi jest długi blok mieszkalny (kilometrowy "falowiec"). Cud Boży że jakoś nikogo nie było akurat tam, bo pestki, niby "makarony" ale doleciały 300 m dalej i pare walneło w ścianę bloku - nieco poniżej okna na 1 piętrze. Tunel tez był ładnie postrzelany. Aha - złoczyńcy uciekli bez strat, wprawdzie nic też nie ukradli.
Wysłany: 03-07-2005, 14:02
Ekhem. PM-84P/98 (RAKów juz w policji raczej nie ma) ma wieksze skupienie OGNIEM POJEDYNCZYM niz jakakolwiek inna bron w policji (nie mówie o AT) z pistoletami Walther P-99 wlacznie. Nie mówie ze policjant powinien strzelac full auto - a ogniem pojedynczym. A wyszkolenie - cóz... Jest dobre tylko w grupach "realizacyjnych" uzbrojonych w w/w bron. Dobrze ze to tylko 9 mm a nie 7,62x39. Tym tropem to kazda bron palna trzeba zabrac policjantom I mówie jeszcze raz: w warunkach zwyklego policjanta bron ma byc zawsze nastawiona na ogien pojedynczy (pomijajac moze konwoje). A wyszkolenie - swoja droga. Ale Glauberyty w policji juz sa - nie trzeb a ich kupowac - i moga sie przydac
_________________ KOTY GÓRĄ!!!
Pozdrawiam
killfranc [Usunięty]
Wysłany: 03-07-2005, 22:24
zasady taktyczne mówia o tym że przystepując do zatrzymania osób uzbrojonych nalezy miec bron o sile ognia przewyższającej lub równoważną sile ognia przestepców.
W działaniach operacyjncyh zdarza sie tzw zatrzymanie dynamiczne ( handel bronia, narkotykami etc)
ale wtedy nalezy do tego sie przygotowac, a nie robic cos bezmyslnie.
Co do posiadania broni maszynowej przy tego typu działaniach jest to praktykowane. Oczywiscie nie na szeroka skale bo stanowiłoby to zagrozenie dla przypadkowych przechodniów gdyz , szefowie wola policjantów na ulicy niz dac im kilka godzin w miesiącu na szkolenia, a ponadto wiekszosc gliniarzy mysli ze skoro maja bron to sa mistrzami swiata i okolic.
A wracając do 9 para, to jest dostepna amunicja o duzej sile obalającej i ta spokojnnie daje sobie rade. www. elisenhuette.de
mam na mysli amunicje QD PEP oraz QD1 firmy MEN.
Wysłany: 03-07-2005, 22:35
Czyli jednak z zerowa znajomoscia realiów policyjnych mialem troszke racji Co do amunicji 9 mm, to przydaloby sie tez umiec w glowe strzelac (kamizelki, oslony itp)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum