witam czytam i niewierze w to co piszecie - ze nie ma unormalizowanych zasda uzycia snajpera... to bzdura..... jesli padl by taki rokzkaz to policyjny "specjalista" wykona to, a to ze nas policjancji byli zaskoczeni obrotem sprawy i tym e walcza z przeciwnikiem tak wyszkolonym to juz inna sprawa..... pozdrawaim...
W takim razie kochany prosze Cie o to abys podal chociaz jeden przepis prawny dotyczacy uzycia strzelca wyborowego. na podstawie jakich przepisow policjant uzywajacy broni palnej z luneta do precyzyjnego strzelania zastrzeli przestepce. Czekam na konkretne przepisy to przekaze je mojemu koledze z pracy,ktory jest strzelcem wyborowym od 11 lat i jakos nie moze sie tych przepisow doczekac. Zapraszam do lektury gazety "POLICJA 997" z maja tam jest artykul o tym,ze dopiero nad takimi przepisami pracuja!!
_________________ "W walce na miecze największą sztuką Samuraja jest wiedzieć, kiedy nie dobywać miecza." - Musashi Miyamoto specnazlodz.pl
warrior [Usunięty]
Wysłany: 06-06-2005, 22:25
To prawda. Plany i wogóle rozpoznanie było do d***.
Napewno się zdziwili, że to wszystko inaczej wyglada.
Nie powinno się karać w takiej sytuacji szturmanów, ale szefów:
Komendanta Głónego i Komendanta Komendy Stołecznej, która (o ile się nie myle) nadzoruje działania Polskich ATekót.
*=(EMan)=* [Usunięty]
Wysłany: 10-08-2005, 01:12
Podkreśla się prawdopodobny brak własnego rozpoznania i brak starannego planowania.
Zgoda, ale czy rozpoznanie wykryłoby miny ? Wątpię.
Zakładam, że i tak by wybuchło. To było raczej trudne do przewidzenia.
Moim zdaniem zabrakło właściwej lokalizacji wsparcia - AKMS.
Kluczem było to co po wybuchu. Wsparcie z większego dystansu powinno zatkać okna na strychu i osłonić ludzi na dole.
Ale ja nie wiem czy taktyka to przewiduje, żeby zamiast strzelca wyborowego, jak to zauważył jeden z kolegów, zostawić kogoś z AK z tyłu żeby miał ogląd na całość. Dwie takie osoby mogły zmienić obraz tamtej sytuacji.
Co do odpowiedzialności, to dziwi mnie taki rozrzut, albo szturmani, albo komendant główny. Odpowiada dowodzący akcją i dowódca zespołu. Każdy za swoje.
Ostatecznie największym błędem był brak zabezpieczenia medycznego.
surv [Usunięty]
Wysłany: 29-08-2005, 11:31
Do hiphopowca ( czy tam emana jak kto woli )- fakt, że zatrzymany miał być były członek sił specjalnych ( bodajże Białorusi czy tam Rosji ) sprawiał, że pierwszą rzeczą powinno być sprawdzenie obiektu oraz działki pod kątem materiałów wybuchowych- obserwacja np 3 dni. W czasie tej obserwacji by sprawdzano, czy coś grzebią/poprawiają w ziemi, czy mają zawsze ściśle wytyczone trasy po których chodzą itp. Mam dziwne wrażenie, że w czasie takich obserwacji polskie AT powinno zaopatrzyć się w termowizje
No dobra, a teraz wyjaśniam po co rozgrzebałem ten wątek- mam pytanie. Czy granat fosforowy ( powszechnie używany do niszczenia sprzętu w chwili wyjścia z zasadzki ) wrzucony przez okno do budynku w którym siedzieli przestępcy załatwiłby całą sprawe?
Pomógł: 12 razy Wiek: 47 Dołączył: 13 Sie 2005 Posty: 260 Skąd: Shangri - La
Wysłany: 30-08-2005, 10:29
Biały fosfor, termit czy elektron a więc substancje których używa się w granatach zapalajacych zapewne załatwiłyby sprawę, ale jak to się ma do naszych przepisów to już inna kwestia. No i przy użyciu granatów zapalających z całej posesji chyba niewiele by zostało...
_________________ C'est grand malheur de ne pouvoir etre seul...
Oczywiscie, ze jest wiele sposobow jakimi mozna bylo ogarnac tych kolesi z Magdalenki jednak nasze przepisy prawne oraz droga podejmowania decyzji sa tak przestarzale i niekompetentne,ze kolejna Magdalenka jest kwestia czasu. Antyterrorysci maja w swoich magazynach sprzet,materialy,bron itd, ktora mozna uzyc. Problem tkwi tylko w tym,ze zazwyczaj ludzie odpowiedzialni za wykorzystanie AT (nie majacy z at nic wspolnego) w dzialaniu maja juz problem z tym czy wywalic drzwi czy pukac. W takim ukladzie nie wspomne juz o bardziej rozwinietych dzialaniach.
_________________ "W walce na miecze największą sztuką Samuraja jest wiedzieć, kiedy nie dobywać miecza." - Musashi Miyamoto specnazlodz.pl
Wedłóg planu jedna sekcja miała wchodzić głównym wejściem a druga przez garaż, obie poszły razem. Dlaczego dowódca drugiej sekcji nie działał zgodnie z planem? Teraz można gdybać jaki przebieg miała by akcja gdyby nie samowola dowódcy drugiej sekcji. Później facet dostał medal i awans.
Witam
Owszem garaz byl czescia budynku, ale z garazu nie bylo przejscia do domu!
Pomógł: 3 razy Wiek: 24 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 122 Skąd: Łódź
Wysłany: 08-01-2007, 22:55
Może Ty powinieneś mieć ksywę kucharz? Albo odgrzewacz? Cytujesz wypowiedz kolesia z przed 1,5 roku.... Po raz drugi, to już powoli traci granice dobrego smaku
_________________ Jedynym sposobem do zachowania pokoju jest ciągła gotowość do wojny...
Sprzęt Blackhawk, Gerber Tools, Inova Lights, Zippo, Windmill, ESP, ASP, Cold Steel, Lansky, Rite in The Rain, Hatch i inne:
Wysłany: 09-01-2007, 15:33
Nic w tym złego że czyta, ale pisanie o akcji która odbyła się tak dawno, szczególnie ze już chyba wszyscy znają wszystkie fakty niewiele wniosło do tego tematu? Ale koniec śmiecenia
_________________ Jedynym sposobem do zachowania pokoju jest ciągła gotowość do wojny...
Sprzęt Blackhawk, Gerber Tools, Inova Lights, Zippo, Windmill, ESP, ASP, Cold Steel, Lansky, Rite in The Rain, Hatch i inne:
Witam
Jakos ostatni odgrzany przezmnie temat tj. Obsluga broni indywdualnej jest ostatnio dosc popularny.
A ty co histori nie lubisz?
No i tak dokonca nie zgodze sie ze znasz juz wszystkie aspekty tej akcji.
Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 10-01-2007, 12:51
Dziki napisał/a:
Nic w tym złego że czyta, ale pisanie o akcji która odbyła się tak dawno, szczególnie ze już chyba wszyscy znają wszystkie fakty niewiele wniosło do tego tematu? Ale koniec śmiecenia
Rozmieniasz mnie na drobne. To niby o czym mamy rozmawiać? Jest jakiś okres na przeterminowanie tematu lub akcji? Skoro nie mamy rozmawiać o akcjach, które się wydarzyły kiedyś, to o czym? Może o tych które wydarzą sie w PRZYSZŁOŚCI?
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
Wysłany: 10-01-2007, 13:37
Ok tylko zauważ ze każdy nowy który przychodzi na forum odgrzewa stare tematy... Zresztą tak tylko napisałem nie ja tu jestem moderatorem(i dobrze ) rzuciłem tylko uwagę może złośliwą no ale zeszliśmy na temat poboczny-ogrzewania- a tu akcja Magdalenka stygnie
Ps. Oczywiście ze nie znam wszystkich aspektów chyba tylko ci co byli znają...
dokladnie dziekuje za poparcie pozatym jesli moderator uzna ze trzeba temat zamknac to go zamknie.
Wiem ze popierasz opinie m.kosska jesli chodzi o tego goscia co prowadzil grupe przez garaz i zmienial procedure ale z drugiej strony co mial zrobic jesli przez garaz nie bylo przejscia do domu?czekac czy wspomoc kolegow?
Warszawski sąd okręgowy uniewinnił trójkę policjantów oskarżonych o zaniedbania podczas policyjnej akcji w Magdalence w 2003 roku. Zginęło wtedy dwóch antyterrorystów. Ale prokuratura nie zgadza się z wyrokiem. Sąd właśnie rozpatruje jej apelację.
Warszawski sąd okręgowy uniewinnił trójkę policjantów oskarżonych o zaniedbania podczas policyjnej akcji w Magdalence w 2003 roku. Zginęło wtedy dwóch antyterrorystów. Ale prokuratura nie zgadza się z wyrokiem. Sąd właśnie rozpatruje jej apelację.
Będzie ponowny proces trojga policjantów, uniewinnionych z zarzutu niedopełnienia obowiązków podczas akcji w podwarszawskiej Magdalence, gdzie zginęło dwóch funkcjonariuszy a 16 zostało rannych - zdecydował Sąd Apelacyjny.
Przychylił się tym samym do apelacji Prokuratury Okręgowej w Ostrołęce, która wskazując na błędy "w ustaleniach faktycznych i obrazę przepisów postępowania" sądu niższej instancji domagała się uchylenia wyroku i ponownego procesu. Od wyroku sądu niższej instancji odwoływały się też oskarżycielki posiłkowe - matki zabitych policjantów.
Do tragicznej akcji doszło na początku marca 2003 r. Policjanci mieli zatrzymać w Magdalence dwóch przestępców - Roberta Cieślaka i Igora Pikusa - zamieszanych w zabójstwo policjanta w podwarszawskich Parolach w 2002 r. Na terenie posesji, gdzie ukrywali się bandyci, rozmieścili oni miny-pułapki, które wybuchły w pobliżu policjantów. W wyniku wymiany ognia budynek częściowo spłonął, przestępcy zginęli. Zginęło też dwóch policjantów, a 16 zostało rannych.
Na ławie oskarżonych znaleźli się Grażyna Biskupska - b. naczelnik wydziału ds. walki z terrorem kryminalnym Komendy Stołecznej Policji, Kuba Jałoszyński - b. dowódca pododdziału antyterrorystycznego komendy głównej i Jan Pol - b. zastępca komendanta stołecznego policji. W czerwcu 2006 r. uniewinnił ich warszawski Sąd Okręgowy. (reb)
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Shunkaha, prosiłem Cię - nie wznawiaj starych wątków nic nie wnoszącymi wypowiedziami. Twoja powyższa wypowiedź nie wniosła NIC do tematu, areanimowałeś wątek sprzed 4 miesięcy!
Kolejne takie zachowania będą skutkowały kasowaniem postów i ostrzeżeniami.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum