Przez kilka godzin w małopolskim Chrzanowie 29-latek przetrzymywał w sklepie swoją ciężarną dziewczynę. Mężczyzna uwięził kobietę, bo chciała od niego odjeść.
Na miejscu pojawili się negocjatorzy oraz psychologowie z Komendy Wojewódzkiej Policji w Krakowie, którzy podjęli negocjacje. Trwały one ponad 8 godzin. O godzinie 4:20 pododdział antyterrorystyczny KWP w Krakowie wszedł do budynku:
Zostaliśmy zmuszeni po długich negocjacjach do wejścia siłowego. Była to stresogenna sytuacja. Ta pani jest w piątym miesiącu ciąży, dlatego tak długo negocjowaliśmy - powiedział RMF FM rzecznik chrzanowskiej policji Grzegorz Sokolnicki. Kobieta natychmiast po uwolnieniu została przewieziona do szpitala. Mężczyzna zostanie prawdopodobnie poddany badaniom psychiatrycznym.
Jak dodał Sokolnicki, w momencie zatrzymania mężczyzna nie był uzbrojony. W sklepie były jednak noże i inne niebezpieczne narzędzia, dlatego policjanci zdecydowali się wejść do środka i obezwładnić mężczyznę.
zrodlo: RMF FM
_________________ SKANDAL !!!
Rash [Usunięty]
Wysłany: 01-05-2007, 17:48
Na miejscu tej pani nazwałbym syna Antek - a jak córkę to...nie wiem. Balaclava?
Pomógł: 23 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Cze 2005 Posty: 476 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-05-2007, 16:59
Cytat:
Kraków, dn. 2007-05-02
29-letni mężczyzna przez kilka godzin nocnych przetrzymywał swoją ciężarną konkubinę w zabarykadowanym sklepie w centrum Chrzanowa. Kobietę uwolnili policyjni antyterroryści. W poniedziałek /30.04/ o godz. 18.55 policjanci z KPP w Chrzanowie zostali powiadomieni przez właścicielkę sklepu warzywnego mieszczącego się przy ul. Wyszyńskiego w Chrzanowie o tym, że jej 29 – letni syn zmusił ją do wydania kluczy od sklepu i kazał jej wyjść ze sklepu. Syn zamknął się w środku wraz ze swoją konkubiną, 28 – letnią mieszkanką Trzebini, wbrew jej woli uniemożliwiając jej opuszczenie sklepu. Ponadto ustalono, że uwięziona kobieta znajduje się w piątym miesiącu ciąży. Natychmiast na miejsce został skierowany patrol policji. Ponieważ pertraktacje nie przynosiły skutku a sprawca wykazywał nieugiętą postawę zdecydowano, że rozmowy będą prowadzone zespół negocjatorów z KWP w Krakowie. Ponadto na miejsce wezwano karetkę pogotowia ratunkowego oraz jednostkę ratowniczą Straży Pożarnej. Z uwagi na stan przetrzymywanej kobiety na miejsce przybyli policyjni antyterroryści W dalszym ciągu zespół negocjatorów prowadził negocjacje i pomimo stanowiska uwięzionej iż chce ona opuścić pomieszczenie sklepu mężczyzna na to nie zezwalał. Jak wynikało z relacji rodziny mężczyzny, leczył się on w przeszłości psychiatrycznie i od dłuższego czasu zaniechał leczenia. W związku z tym, iż uwięziona kobieta znajdowała się w piątym miesiącu ciąży a zachowanie konkubenta powodowało pogorszenie się stanu fizycznego i psychicznego o godz. 4.20 w związku z niezmienną postawą mężczyzny i brakiem osiągnięcia przez policyjnych negocjatorów porozumienia ze sprawcą co do rozwiązania trudnej sytuacji, podjęto decyzję o siłowym wejściu do budynku sklepu. Po uprzednim rozbiciu szyb w drzwiach wejściowych do sklepu, mężczyzna został obezwładniono przy użyciu paralizatora a następnie po odcięciu zawiasów mocujących metalowe drzwi wejściowe antyterroryści weszli do środka i zatrzymali sprawcę, uwalniając jednocześnie przetrzymywaną kobietę. Uwolniona kobieta nie doznała żadnych obrażeń lecz pomimo to została przewieziona do Szpitala Powiatowego celem poddania się rutynowym badaniom. Zatrzymanemu, który dopuścił się przestępstwa z art. 189 kk (Art. 189. § 1. Kto pozbawia człowieka wolności) grozi kara pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
Hmm...z opisu wynika, że ten paralizator to był Taser - a przynajmniej mi sie tak wydaje (najpierw wybili szyby => potem go "bzzzz" => potem weszli do środka)
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 12 razy Wiek: 47 Dołączył: 13 Sie 2005 Posty: 260 Skąd: Shangri - La
Wysłany: 02-05-2007, 18:49
Chyba tak. Bo kupiono 80 taserów i mieli je dostać antyterroryści. Sposób użycia ( dystans) wskazuje na taser. To urządzenie działa na odległość ok. 4,5 metra a więc można było unieszkodliwić gościa przez otwór po wybitej szybie, z odległości paru metrów, nie narażając ciężarnej na obryzganie mózgiem pacjenta. Pełna ( antyterrorystyczna) kultura
_________________ C'est grand malheur de ne pouvoir etre seul...
Taser to nowa zabawaka, poraz kolejny potwierdza sie ze jest skuteczny. Z reszta nie znam osoby ktora miala do czynienia z tym srodkiem i by go nie zachwalala.
pozdrawiam
_________________ SKANDAL !!!
Rash [Usunięty]
Wysłany: 02-05-2007, 20:44
29-letni mężczyzna z Chrzanowa pewnie nie zachwala;)
Z tym że chyba w momencie użycia nie trzymał tej kobiety przy sobie, może go odciągnięto.
Gdyby ją trzymał (np. zasłonił się nią) było by ryzyko porażenia, i wtedy trzeba by było użyć broni palnej.
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Rash [Usunięty]
Wysłany: 02-05-2007, 21:18
Kurde....szukam, szukam i nie mogę znaleźć.
Gdzieś na YouTube był film - kompilacja jakiejś jednostki SWAT, gdzie chłopaki trzymali kumpla i on dostawał z tasera i tylko jego raził prąd.
29-letni mężczyzna z Chrzanowa pewnie nie zachwala;)
Myślę, że zachwala, bo nic mu się nie stało.
Kiedyś słyszałm wypowiedź kolesia, który wymachiwał policji bronią i dostał kilka gumowych kul. Jak go zamknęli to dziękował im, że go nie zastrzelili.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Mylisz sie robal. Z tego co wiem to aby pozrazilo ich oboje to jedna elektroda musiala by byc w nim a druga w tej kobiecie wowczas oboje by dostali. Jesli gosc dostal obiema elektrodami to kobieta mogla spokojnie byc przy nim a nawet go trzymac. Ale moze ktos ze kto byl niedawno w slupsku sie wypowie swoim instruktorskim jezykiem .
Dzięki za odpowiedź, ja się na prądzie nie znam, mam dopuszaczający [do czego?] z fizyki, moge świadectwo pokazać
Czyli wychodzi na to że taser może zastąpić vroń palną nawet w tego typu sytuacjach zakładniczych...
Ciekawe.
Pozdr
Robal2pl
Foka powiem to tak bo tez najlepszy z fizyki nie bylem. Jesli gosc dostanie centralnie obie elektrody nie wazne w jakie czesci ciala to kobieta bedzie mogla stac spokojnie i go tzymac za lape. Jesli postawisz np. ttrzech gosci i w dwom skrajnym przyczepisz po jednej elektrodzie a faceci beda trzymali sie np. pod pachy to prad powali wszystkich trzech. Co prawda osobiscie jescze z tego nie strzelalem ale jednego jestem pewien jesli gosc bedzie trzymal w reku noz a obok niego bedzie osoba to nie bede sie zastanawial czy ona ma uziemienie czy nie.
Takie teorie mozemy rozpatrywac tylko czysto teoretycznie:)
pozdrawiam
daj jakis konkretny przyklad to sie ustsunkuje do twojej porzednej wypowiedzi
[ Dodano: 04-05-2007, 00:53 ]
i jescze pare filmikow z tej teamtyki:
warto zwrocic uwage ze koledzy trzymaja bezposrednio za cialo osoby razone:
Poszukałem trochę i faktycznie we wszystkich filmikach jakie znalazłem trzymających nie razi, ale z tego co widziałem jednak nie byli uziemieni.
Natomiast nie znalazłem testu, który widziałem na Discovery, gdzie poraziło 3 kolejne osoby, po trafieni jednej.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Witam
foka powiem to tak w wiekszosci strzal do goscia ktorego trzymja np. dwie inne osoby razi tylko cel trafienia (pod warunkiem spelnienia warunkow o ktorych pisalem) dwie pozostale osoby sa bezpieczne. Inne przypadki to poprostu wyjatek ktory moze zdarzyc sie przy sprzyjajacych okolicznosciach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum