Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 632 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 26-12-2009, 20:21
Wiele jednostek uzywa w Polsce sprzętu BH bo ciężko coś innego dostać.
Wiadomo że jak się trafi na zwykłe drewniane drzwi to nie ma problemu, gorzej jest jak się trafia na drzwi otwierana na zewnątrz i do tego obsadzone wewnątrz sporego glifu wtedy zaczyna się rzeźbienie w gó...
Wtedy trzeba sobie radzić takim sprzętem
Pomógł: 33 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2010 Skąd: Polska
Wysłany: 29-01-2010, 19:55 Rozbita zorganizowana grupa złodziei samochodów
Kryminalni z Gdańska zlikwidowali zorganizowaną grupę przestępczą zajmującą się kradzieżami samochodów. Zatrzymali 9 osób, w tym przywódcę grypy. Zabezpieczyli m.in. sprzęt elektroniczny służący do uruchamiania samochodów, łamaki i zagłuszarki do nawigacji satelitarnej. Funkcjonariusze odzyskali 6 kradzionych aut. Wobec 4 zatrzymanych sąd zastosował tymczasowy areszt.
Członkowie grupy działali od ponad roku na terenie woj. pomorskiego, a także województw ościennych oraz Niemiec. Mają na swoim koncie nawet kilkadziesiąt kradzieży. Kradli głownie volkswageny, audi, mercedesy, bmw oraz mazdy. Samochody te zabierali z ulic i posesji. Kradli także metodą na tzw. śpiocha, włamywali się do mieszkań, podczas kiedy domownicy spali i zabierali kluczyki do aut.
Pierwsze zatrzymania do tej sprawy miały miejsce na początku listopada ubiegłego roku. Jednego ze sprawców policjanci zatrzymali po brawurowym pościgu ulicami Pruszcza Gdańskiego. Uciekający mężczyzna stwarzał poważne zagrożenie bezpieczeństwa ruchu drogowego, pędząc nawet 200 km/h. Do kolejnych zatrzymań doszło 10 stycznia br. w powiecie słupskim i wejherowskim. W mieszkaniach podejrzanych policjanci zabezpieczyli m.in. sprzęt elektroniczny służący do uruchamiania samochodów, łamaki i zagłuszarki do nawigacji satelitarnej. Dodatkowo w jednym z mieszkań funkcjonariusze znaleźli środki odurzające, prawdopodobnie są to tabletki ekstazy. W czasie akcji kryminalni odzyskali volkswagena passata. Policjanci zaskoczyli złodziei w momencie kiedy wyprowadzali samochód z „dziupli” w powiecie słupskim. Ostatniego członka grupy zatrzymano 26 stycznia br., a wczoraj sąd zastosował wobec niego tymczasowy areszt.
Trzon grupy stanowili 32-letni Marcin S., 40-letni Marek G., 38-letni Eugeniusz P. i 51-letni Eugeniusz L. Wobec 4 zatrzymanych sąd zastosował tymczasowy areszt. Dwóch zatrzymanych było poszukiwanych, a za jednym z nich wystawiono kilka listów gończych. Ponadto posługiwali się fałszywymi dokumentami.
Łącznie w czasie szeroko zakrojonych działań kryminalni odzyskali 3 volkswageny passaty, forda galaxy, mazdę i volkswagena touran. Jak wynika z ustaleń funkcjonariuszy, przestępcy skradzione samochody sprzedawali przeważnie na terenie województwa.
Sprawcy odpowiedzą za posługiwanie się fałszywymi dokumentami, kradzieże, kradzieże z włamaniem, paserstwo i udział w zorganizowanej grupie przestępczej. Grozi im kara do 10 lat pozbawienia wolności.
Czynności policjantów nadzoruje Prokuratura Okręgowa w Gdańsku.
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 632 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 31-01-2010, 12:30
broken_arrow napisał/a:
no i mniej kurwa. kurwa...
Poza tym nie wiadomo było ilu będzie zatrzymanych stąd tylu chłopa.
Pozatym w myśl zasady " lepiej kijek obciekować niż go później pogrubasić", zawsze lepiej żeby było ich za dużo niż ma kogoś zabraknąć.
To samo się tyczy zabierania na robotę sprzętu głupio jest biegać po sprzęt na dół do samochodu.
_________________ if the force does not mean we pass the argument to the argument of force
Pomógł: 33 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2010 Skąd: Polska
Wysłany: 21-10-2010, 11:28
Cytat:
Napadali na banki - zostali zatrzymani
Kryminalni z gdańskiej komendy miejskiej wspólnie z policjantami Centralnego Biura Śledczego z Płocka, zatrzymali członków grupy przestępczej, której zarzuca się napady na placówki bankowe i salon gier w Gdańsku. Trzej zatrzymani mężczyźni w przeszłości byli już wielokrotnie karani. Sprawa ma charakter rozwojowy i niewykluczone są kolejne zatrzymania.
Kryminalni z gdańskiej komendy miejskiej wspólnie z funkcjonariuszami Centralnego Biura Śledczego z Płocka, przy udziale policyjnych antyterrorystów, zatrzymali trzy osoby (26 – 43 lata) wchodzące w skład grupy przestępczej, która ma na swoim koncie m.in. napady na banki. Pochodzący z Gdańska zatrzymani wcześniej byli już wielokrotnie karani m.in. za napady oraz włamania.
Jak ustalili śledczy, podejrzani dwa razy napadli na placówki bankowe oraz na salon gier w Gdańsku. Podczas tych rozbojów napastnicy przemocą obezwładniali swoje ofiary, używając przy tym gazu łzawiącego. Wstępnie wiadomo, że w trakcie swojej przestępczej działalności skradli ponad 75 tys. zł.
Do pierwszego z napadów doszło na początku stycznia br. na terenie gdańskiej starówki. Wtedy to dwaj zamaskowani mężczyźni wtargnęli do salonu gier, obezwładnili pracownicę, ukradli pieniądze i uciekli. Kolejny rozbój miał miejsce dwa miesiące później. Sprawcy napadli na pracownicę placówki bankowej na Oruni i po zabraniu gotówki uciekli. W maju br. po raz kolejny w ten sam sposób ukradli pieniądze z banku na terenie jednego z gdańskich osiedli.
Zatrzymani 38 oraz 43-latek zostali przesłuchani przez prokuratora w Płocku. Jak wykazały policyjne ustalenia, sprawcy rozpoczęli swą przestępczą działalność na Mazowszu.
Do sądu wpłynął już wniosek o tymczasowe aresztowanie zatrzymanych. Sprawa ma charakter rozwojowy i niewykluczone są kolejne zatrzymania. Policjanci ustalają też, czy zatrzymani mężczyźni nie mają na swoim koncie więcej przestępstw.
Za rozbój grozi kara do 12 lat pozbawienia wolności.
Wysłany: 22-04-2011, 18:44
po doświadczeniach z rosyjskimi marynarzami stwierdzam ze faktycznie lepiej miec ze soba kajdaneczki ASP....nie ma bata na nie!!!! przynajmniej nie słyszałem że coś był nie tak z nimi....a bugiat chyba jeszcze nie tłumaczył sie przed prorokiem za przekroczenie ...a za to niektórzy Prorocy walą 2 gole....
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1206 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 22-04-2011, 19:00
m4ris napisał/a:
dublet napisał/a:
:cygareta: do takiej roboty uzywa sie plastikow asp!!!
no tak...a ja znam gościa co rozerwał te kajdanki (ASP). wcale nie są one tak wytrzymałe, tym bardziej nie te czarne powszechnie używane w służbach
bo czarne to pękają, zwłaszcza na mrozie jak gumy unimila.
Przez jakiś czas miałem coś co do złudzenia przypomina ASP. Złamały się na łączeniach.
Więc warto inwestować w jakość.
Zresztą, jak się ma do zawinięcia jednego kolesia a nie 100, to nie ma jak metalowe.
Nie znam się, ale biorąc to na logikę to przypiąłbym go do nogi bądź do paska od spodni. Jeśli by było "za daleko" to skorzystałbym ze sznurówek petenta. Ewentualnie skułoby się mu nogi a za pozostałą kończynę prowadziłby go funkcjonariusz.
Się ogląda "Pitbula" to sie wie.
_________________ Co się tu dzieje, na Litość BOSKĄ!
Te pierwsze rzeczywiscie sa do dupy. Da sie je rozerwac, oczko jest male i nie kazda dlon da sie w nie latwo wcisnac no i ciezko sie zasiagaja jak jestes w rekawiczkach. ASP nie uzywalem ale nie slyszalem zadnych negatywnych opinii.
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1206 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 23-04-2011, 17:31
MacKluski napisał/a:
Cytat:
Zresztą, jak się ma do zawinięcia jednego kolesia a nie 100, to nie ma jak metalowe.
Klopot z metalowymi jest taki ze trzeba ich pilnowac by nie zostawic przy zatrzymanym i pilnowac siebie by zabierac do nich kluczyk ;)
Kłopot z karabinem jest taki, że trzeba go pilnować by nie zostawić przy zatrzymanym i pilnować siebie by zabierać do niego magazynki
Chodzi mi o to, że szybkość, wygoda użycia oraz siła zgięcia bransoletki z rączką figuranta przewyższa ASP. Oczywiście, kiedy mamy skuć 5-10 kolesi, sprawa się komplikuje.
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 581 Skąd: z samego dna
Wysłany: 23-04-2011, 19:01
Cytat:
Oczywiście, kiedy mamy skuć 5-10 kolesi, sprawa się komplikuje
Jeśli to robi mniejsza liczba np. policjantów to tak.
ASP to fajny wynalazek ale moim skromnym zdaniem przeznaczony raczej do kucia tzw. tła niż głównych bohaterów.
To, że ktoś nie widział jak ASP zawodzą to nie znaczy, że nie zawodzą.
Widziałem kilkakrotnie jak zawiodły (luzowały się czy "wypadała" środkowa kostka mocująca.
Poza tym nieporównywalnie prościej i szybciej jest operować metalowymi dybami.
Ustrojstwo łączące oba paski do równego zaciągnięcia pęka przy większym oporze zatrzymanego.
Trzeba robić pętle z pasków zaciskowych to wtedy działa niezależnie.
Jeśli w ferworze walki za mocno zaciśniemy pętle to aby poluzować trzeba ciąć nasze ASP i należy pamiętać aby mieć przy sobie obcinacz bo nożem czy multitool'em, ciężko.
Reasumując, jako użytkownik od ok. 5 lat kajdanek ASP uważam, że to dobry produkt ale nie jest w stanie w pełni zastąpić metalowych kajdanów.
Oczywiście jedno nie eliminuje drugiego.
Wysłany: 25-04-2011, 21:34
miałem ostatnio klienta z 6 paluszkami przy dłoni...qrde lekko się wzdrygnąłem jak zobaczyłem łapsko.....a za fakt iż gościu był "inny" zacisnąłem o jeden ząbek mocniejjjj.......tak dla zdrowotności,..... idąc za klasykiem
Wysłany: 26-04-2011, 01:27
SZCZURIO napisał/a:
miałem ostatnio klienta z 6 paluszkami przy dłoni...qrde lekko się wzdrygnąłem jak zobaczyłem łapsko.....a za fakt iż gościu był "inny" zacisnąłem o jeden ząbek mocniejjjj.......tak dla zdrowotności,..... idąc za klasykiem
A co byś zrobił z gościem posiadającym 3 palce? Też znam taki przypadek.
A tak na poważnie... co za głupoty. Bez rąk, z dodatkowymi palcami, bez palców, kajdanek trzeba pilnować ehghhhh....
Wysłany: 26-04-2011, 20:30
SZCZURIO napisał/a:
świeta racaja i prawda.....sprzet trzeba pilnowac a nie po roboci przebierac nogami i szybko zmykac "do miejsca stałej dyslokacji"
Nie, nie - odnosiłem się do użytkownika MacKluski, który napisał, że kajdanek trzeba pilnować, kluczyka trzeba pilnować itp.
Na robocie trzeba się cały czas pilnować. Bo jak nie zbój nas uwali, to zrobi to prorok albo przełożony. Albo koledzy podpierdalacze. Albo obywatel z komórką
;)
Kto się nie umie pilnować, ten idzie pilnować stołka albo podłogi w hipermarkecie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum