Hej!Fajnie że forum już działa.Kangur daj znać co sądzisz o Biesłanie i Dobrovce...(teatr)Wiesz jakie tam były specyfikacje misji i jak to było rozwiazane i dlaczego dwa zdania na kazdy temat wystarczą.Chce po prostu aby niektórzy "superznaFcytematUF" poczytali co ludzie znajacy sie na rzeczy mówią na ten temat.Pozdrawiam.
Dzieki za pytanie, ale ekspertem w tej branży na pewno nie jestem.
Miałem okazję usłyszeć kilka opinii na ten temat od ludzi któży zajmują się tym zagadnieniem na bieżąco. Więc streszczając cały ten obszerny temat:
Nord Ost - Teatr:
Była to jedna z najbardziej skomplikowanych operacji AT przeprowadzonych kiedykolwiek na świecie przez jakąkolwiej jednostkę. Inne oddziały - SAS / DELTA nie były by w stanie tego zrobić bo ich jest po prostu za mało.
Szturm był koordynowany bezbłednie a to że główne ładunki nie zostąły przez terrorystów odpalone graniczy z cudem.
Terroryści byli uzbrojeni na poziomie który przekracza wyobraźnie zachodnich oddziałów które miały do czynienia z paroma facetami z conajwyżej kałachami w przeszłości.
Odnośnie ofiar, sytuacje trzeba analizować w ten sposób:
1. NIE Zgineło 2000 osób - to sukces
2. Zabito wszystkich terrorystów - to sukces
3. straty szturmanów minimalne - to sukces
4. Zgineło około 150 osób zatrutych gazem - to sukces że tylko tylu po pierwsze a po drugie to LEKCJA na przyszłość.
I to wszystko. Liczba ofiar "powinna" wynosic około 1000, a że tak sie nie stało świadczy jedynie o Grupie ALFA.
temat dwa: BIESŁAN
Jest to wielka tragedia. Nie można jej rozważać pod kątem akcji AT która się źle zakończyła, bo nie była to akcja AT!
W najlepszym przypadku możemy mówić o "opcji szturmu natychmiastowego"
Ale po koleji - terroryuści wzieli zakładników - ok, temu się nie da przeszkodzić. Otoczyło ich wojsko milicja i pospolite ruszenie. Po pewnym czasie ktoś z pospolitego ruszenia wzioł sprawy w swoje ręce (jesteśmy na Kaukazie, każdy ma broń) i zaczoł "uwalniac zakładników". Jak jeden zaczoł, to jemu pomógł brat, wujek, ciotka, szwagier etc.
Rozpoczeła się strzelanina, terroryści zaczeli likwidować zakładników.
Wojsko i służby straciły kontrole - przyłączyli się do szturmu. - co mieli zrobić?
W tym całym zamieszaniu była mała grupka fachowców z Alfy. Spekuluje że widząc nadchodzacą katastrofe, i wiedząc ze nie mają nic do stracenia, załozyli hełmy, wzieli po 30 magazynków do broni i postanowili zabić tylu terrorystów ile się da. Zrobili co mogli ale nie mieli szans na "sukces". Kilku zgineło i myślę że nie oddali życia łatwo.
Podsumowując - haos i bezład. Ale takie sytuacje zawsze moga się tak skończyć.
Zastanówmy się co by się stało w Irańskiej ambasadzie (Londyn) Albo Japońskiej (Chile) kiedy po kilku godzinach terrorstom "odbiło by" i zaczeli by likwidować zakłądników - zabili by zdecydowaną wiekszość, a siły specjalne mogły by jedynie podjąc szturm natychmiastowy - frontalny atak narażony na duże straty.
Poza tym, rosyjski wywiad to nie jest chyba tylko 3 smutnych panów, ale SYSTEM - jeżeli nie wysłali natychmiast jednostki Alfa do Biesłanu - mieli na to powody.
Decyzje Rosjan w obydwu powyższych przypadkach mogą nam się wydawac "niemoraln / nieludzki" ale tylko dlatego że nie oddczuwamy na codzień efektów WOJNY z terroryzmem. Na wojnie panuje inny proces decyzyjny i inna skala wartości. Jak ktoś ma wątpliwosci na ten temat to odsyłam do lektury histori AK - w szczegulności grup operacyjnych KEDYWU.
Cześć czołem
Ogólnie co do akcji Nord Ost i Biesłan to sie zgadzam z KANGOREM
Natomiast Magdalenka to nasza porażka.
W pierwszej kolejnosci moim zdaniem to ciala dalo rozpoznanie które bylo odpowiedzialne za zapoznaie sie z sytuacja kto,ile gdzie,itp.
Gdyby rozpoznanie troche dłuzej zajelo sie tym do czego sa to by niebylo
tak zle . Bo kominiaże z tego co mi wiadomo niewiedzieli ze jeden z terrorystow byl w jednostkach specjalnych i ze mieli tyle broni i amunicji co 1,5 Plutonu Antyterrorystycznego. Gdyby wiedzieli to by to poszlo napewno inaczej bez ofiar w naszych.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 250 Skąd: Południe
Wysłany: 18-01-2005, 09:19
Czesc
Jak zatem teoretycznie powinna wygladac akcja w Magdalence, gdyby rozpoznanie wypelnilo swe zadania i wiadomoby bylo przeciwko komu idzie AT? Jak zmienilo by sie dzialanie operatorow? Co jeszcze by sciagnieto w rejon akcji? Ilu snajperow zajeloby stanowiska ogniowe?
Wiem, ze to torche "co by bylo gdyby", ale chcialbym uslyszec Wasze zdanie.
Co do tego co napisal Kangur i Pershing to w pelni sie z tym zgadzam.
sorki KANGUR ale troche mnie zdezorientowala ta łatka z "MAGDALENKI" na początku działu. i te ... kroipki po nazwach akcjii
Kain [Usunięty]
Wysłany: 25-02-2005, 07:51
Tak nawiasem mówiąc, to pamiętam krytykę, jaką płk Roman Polko puścił pod adresem Rosjan, w kilka minut po wejsciu do akcji Specnazu. Krytykowanie Rosjan za wszytko tak weszło ludziom w krew, że nie potrafią się opanować. Co można powiedzieć o szturmie widzianym w telewizji, gdy na miejscu akcji tak naprawdę nie bardzo było wiadomo co się dzieje?
Kicius [Usunięty]
Wysłany: 10-05-2005, 10:36
Ja tu taki człowiek od linków jestem.
Ale nie umiem linka, to powiem co i jak.
W emulu - jak w osiołkowej wyszukiwarce wpiszemy "russian spetsnaz" to wyskoczy nam taki filmik co waży 248,72 MB.
To program z rosyjskiej telewizji ku pamięci poległych rosjan (A iW) - wywiady z uczestnikami.
Witam.
Akcja Alfy w teatrze była spektakularnym sukcesem. Schrzanione zosało zabezpieczenie medyczne, nie było odpowiedniej ilości karetek, nikt nie poinformował lekarzy jakiego gazu użyto, stąd tak duża ilość ofiar wśród zakładników. Tymczasem prasa i różni "eksperci" winą za śmierć tylu zakładników obarczyłi szturmanów. Oddziały szturmujące teatr powiadomiono o skutkach jakie może wywołać gaz, operatorzy mieli do wyboru założyć maski pgaz, wtedy niewiele by widzieli w ciemnych korytarzach lub użyć noktowizorów i narazić się na działanie gazu. Wybrali drugą możliwość co kilku z nich przypłaciło zdrowiem, ale o tym już nie powiadomiono opini publicznej, a przynajmniej ja nic na ten temat nie wiem. Poza tym nikt nie wierzył w powodzenie szturmu, operatorów żegnano tak jakby szli na pewną smierć, stąd min. brak karetek. Były również dwa sztaby kryzysowe. Kiedy zorientowano się, że wyciekają informacje z głównego sztabu i docierają do terorystów powstał drugi, mniejszy o którym nie wiedzieli ludzie z pierwszego sztabu i to on planował akcje i wydał rozkaz do ataku co było zaskoczeniem dla pierwszego. Kolejny powód dla którego nie było odpowiedniego zabezpieczenia medycznego, niewiele osób wiedziało o szturmie. Pozdrawiam.
Szukałem i znalazłem tylko ze niepełny plik. To jest filmik jak jeden z komandosów alfy pokazuje, jaka drogę przeszedł razem z chłopakami po teatrze. Wersja niestety niepełne, bo normalnie jak pamiętam to ten film zaczyna się od wejścia od frontu i stamtąd komandos oprowadza ekipę TV. Jak ktoś ma full wersje albo jakiś link to niech zapoda.
Przegiąłeś Kolego. Odnośny fragment skasowałem.
Dostajesz - no zgadnij co? Dwa razy. A spróbuj mi to skaskować, to dostaniesz trzeci.
Stopczyk
Ostatnio zmieniony przez Zgedi 05-04-2006, 20:54, w całości zmieniany 1 raz
Rash [Usunięty]
Wysłany: 05-04-2006, 20:45
czołem!
Aj...Stopczyk, brutalu Ty mój
Dobra...do rzeczy. W sumie już sporo zostało powiedziane w temacie Dubrovki, ale ja chętnie zobaczyłbym co do powiedzenia ma na ten temat nasz Instruktor.
Osobiście uważam, że ALFA nie przystaje do rosyjskich realiów nawet mają bardziej przesrane niż GROM w Polsce... A może tak samo...
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Mar 2006 Posty: 25 Skąd: Polska
Wysłany: 06-04-2006, 07:16
może krótko:
Nord-Ost: majstersztyk wykonania akcji przez grupy AT.
Biesłan - szturmanów było tylko kilku i tylko jako doradcy. jak rozpoczęła się akcja, nie wachali się zaryaykować życie i przyłączyli się do ocalenia jak największej liczby zakładników.
tak a propo denerwowały mnie komentarze większości polityków i niektórych "fachowców" jakich udzielali tuż po akcji, czy to w pierwszej czy drugiej sytuacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum