Wiek: 38 Dołączył: 06 Lis 2010 Posty: 47 Skąd: Z za bramy
Wysłany: 10-08-2011, 08:32
Nie porównywałbym tego bicia szyby do rumuńskiego tarana, zajęło im to raptem parę sekund. Natomiast zastanawia mnie operator z AK stojący na środku pola w masce p-gaz.
[quote="Tabu"]Nie porównywałbym tego bicia szyby do rumuńskiego tarana, zajęło im to raptem parę sekund. Natomiast zastanawia mnie operator z AK stojący na środku pola w masce p-gaz.[/quote
Chłop robi pierścień zewnętrzny i tyle. Dlaczego jest w masce p-gaz to chyba jasne,cały zespół szturmowy wchodził na maskach,może użyli gazu albo mieli info o czymś w środku i to podstawowa procedura.
A co do kałacha to też jasna sprawa. Żaden matoł z wyższych przełożonych nie kupił im Karabinka wsparcia i chłopaki pracują na tym co mają
Wysłany: 10-08-2011, 11:33
To chociaż mogli im kupić lepsze maski p-gaz bo strzelanie z broni długiej z MP5 na gębie wymaga lekkiej gimnastyki. Zwłaszcza jeśli chodzi o precyzyjny ogień z większej odległości. Kolejna sprawa to podział zespołu bądź przydział zadań poszczególnym operatorom. Jeśli ktoś jest w pierścieniu bądź na ubezpieczeniu to takie jest jego zadanie i do niego powinien być właściwie wyposażony i przygotowany. W takiej konfiguracji raczej nie będzie prawidłowo wykonywał swojego zadania. Czy to w szturmie czy na ubezpieczeniu.
W użycie gazu przez szturm wątpię. Wydaje mi się że było podejrzenie funkcjonującego laboratorium produkującego narkotyki. Stąd maski chroniące szturm przed oparami chemikaliów.
Dlaczego jest w masce p-gaz to chyba jasne,cały zespół szturmowy wchodził na maskach,może użyli gazu albo mieli info o czymś w środku i to podstawowa procedura.
W przypadku wytworni narkotykow wszelkiego rodzaju gdzie moga byc obecne opary, maski sa obligo. Byl przypadek, ze na wytworni amfy kilku chlopakow nawachalo sie masakrycznie polproduktem, ktory byl wszechobecny w pomieszczeniu i wokol budynku. Pojawil sie efekt zatrucia organizmu.
_________________ "W walce na miecze największą sztuką Samuraja jest wiedzieć, kiedy nie dobywać miecza." - Musashi Miyamoto specnazlodz.pl
To chociaż mogli im kupić lepsze maski p-gaz bo strzelanie z broni długiej z MP5 na gębie wymaga lekkiej gimnastyki. Zwłaszcza jeśli chodzi o precyzyjny ogień z większej odległości. Kolejna sprawa to podział zespołu bądź przydział zadań poszczególnym operatorom. Jeśli ktoś jest w pierścieniu bądź na ubezpieczeniu to takie jest jego zadanie i do niego powinien być właściwie wyposażony i przygotowany. W takiej konfiguracji raczej nie będzie prawidłowo wykonywał swojego zadania. Czy to w szturmie czy na ubezpieczeniu.
W użycie gazu przez szturm wątpię. Wydaje mi się że było podejrzenie funkcjonującego laboratorium produkującego narkotyki. Stąd maski chroniące szturm przed oparami chemikaliów.
Sory ale wymiękam po takich wpisach. Chłopie zejdż na ziemie. Czy ty myślisz że pieniądze na sprzęt i cały szpej leży tam u chłopaków na podłodze a oni biorą ile chcą i kupują co chcą. W MSWIA jak i w MON trzeba walczyć o każdą złotówkę.Chłopaki gdyby mieli na to wpływ to by te maski wymienili na porządny sprzęt tak samo jak tego kałacha. Ale rzeczywistość jest zupełnie inna. A co do pierścienia zewnętrznego to napisz mi jak powinni być ubrani wyposażeni i jaką broń pierścień zewnętrzny powinien posiadać to napiszę meila do naczelnika WR i za tydzień wszystko kupią
Dlaczego jest w masce p-gaz to chyba jasne,cały zespół szturmowy wchodził na maskach,może użyli gazu albo mieli info o czymś w środku i to podstawowa procedura.
W przypadku wytworni narkotykow wszelkiego rodzaju gdzie moga byc obecne opary, maski sa obligo. Byl przypadek, ze na wytworni amfy kilku chlopakow nawachalo sie masakrycznie polproduktem, ktory byl wszechobecny w pomieszczeniu i wokol budynku. Pojawil sie efekt zatrucia organizmu.
W USA/UK wydaje mi się, że do fabryk wchodzą delikwenci w aparatach zamkniętych - bo to w końcu cholera wie co się tam ulatnia. Użycie ogólnowojskowego filtra z MP-5 jest dla nich "bezpieczne" (już nie mówiąc o stareńkich Buldogach)?
Użycie ogólnowojskowego filtra z MP-5 jest dla nich "bezpieczne" (już nie mówiąc o stareńkich Buldogach)?
Jesli chodzi o dzialanie w oparach jedna i druga maska jest ok.
Jako ciekawostke moge powiedziec z doswiadczenia, ze gdy podczas szkolen poligonowych na Wedrzynie robilismy "kreta", czy "kanal" z duza iloscia UGŁ lub CGŁ to jedna i druga maska sprawdzala sie dobrze. W zespole jeden mial taka drugi taka. Problem pojawil sie w momencie gdy do kanalu zostalo wrzuconych dodatkowo sporo dymow (bialych/czarnych). Gdy stezenie bylo juz tak ogromne i wysilek szturmanow wzrastal nagle zawiodly maski MP-5 gdyz sie po prostu zapchaly i ludzie zaczeli sie w nich dusic. Stare Buldogi (MP-4) ani nie przydusily, ani nie przepuscily zadnego gazu. Jesli mam wybierac w tych dwoch rodzajach masek wole starego Buldoga czyli MP-4 z ewentualnymi modyfikacjami.
Oczywiscie zalecalbym jednak uzywac maski MP-6 choc wiem, ze sa to zakupy centralne. Widzialem w niektorych formacjach podobny model ale innego producenta.
_________________ "W walce na miecze największą sztuką Samuraja jest wiedzieć, kiedy nie dobywać miecza." - Musashi Miyamoto specnazlodz.pl
Oczywiscie zalecalbym jednak uzywac maski MP-6 choc wiem, ze sa to zakupy centralne. Widzialem w niektorych formacjach podobny model ale innego producenta.
Scott M95?
Nie, to nie byl ten model tamta miala panoramiczna szybke zamiast okularow. Pochlaniacz mozna bylo umieszczac z prawej jak i lewej w zaleznosci od konfiguracji. Typowalbym raczej Scott M98 choc tamta miala mniej wydajny pochlaniacz, teraz naprawde nie pamietam.
Wysłany: 10-08-2011, 18:47
antek napisał/a:
Sory ale wymiękam po takich wpisach. Chłopie zejdż na ziemie. Czy ty myślisz że pieniądze na sprzęt i cały szpej leży tam u chłopaków na podłodze a oni biorą ile chcą i kupują co chcą. W MSWIA jak i w MON trzeba walczyć o każdą złotówkę.Chłopaki gdyby mieli na to wpływ to by te maski wymienili na porządny sprzęt tak samo jak tego kałacha. Ale rzeczywistość jest zupełnie inna. A co do pierścienia zewnętrznego to napisz mi jak powinni być ubrani wyposażeni i jaką broń pierścień zewnętrzny powinien posiadać to napiszę meila do naczelnika WR i za tydzień wszystko kupią
Dwa wnioski. Po pierwsze jesteś miętki a po drugie nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Jeśli ktoś robi pierścień zewnętrzny to nie jest mu potrzebna maska p-gaz, nie jest planowany w szturmie. Tym bardziej jeśli maska przeszkadza mu w wykonywaniu jego zadania. Gdyby w robocie brali udział strzelcy wyborowi też byś im kazał założyć maski? A co jeśli będzie potrzebne wsparcie? To w szturmie powinna być zaplanowana wystarczająca ilość ludzi żeby nie trzeba było nagle zwijać do środka ubezpieczenia. A jeśli już pójdzie na grubo że będzie musiał wchodzić to wejdzie bez maski albo ją założy w trakcie.
A i dzięki że mi otworzyłeś oczy na rzeczywistość i braki finansowe w służbach bom żył w nieświadomości. Brak słów.
Ja raczej sklonilbym sie do okreslenia zadan tego szturmana jako ubezpieczenie zewnetrznena podejsciu grupy szturmowej z mozliwoscia udzielenia jej wsparcia osobowego. Przypuszczam, ze wlasnie dlatego mial maske, bo gdyby wezwano go na wsparcie zeby byl juz przygotowany. Niestety w przypadku brakow osobowych (urlopy,zwolnienia,wolne) podczas realizacji bojowej stosuje sie takie manewry - szczegolnie w SPAPach.
Jesli chodzi o pierwscien zewnetrzny to ten termin jest mocno przesadzony w przypadku wskazanej realizacji.
Wysłany: 10-08-2011, 19:19
Gdyby jego zadaniem było zrobienie zwykłego pierścienia to by tam stał z MP-5 a nie z Ak. Najwyraźniej ubezpieczał zespół na broni wsparcia z większej odległości. Strzelanie w tej masce z AK posiadającego optykę jak już wyżej napisałem nie należy do najłatwiejszych zadań.
Najwyraźniej ubezpieczał zespół na broni wsparcia z większej odległości. Strzelanie w tej masce z AK posiadającego optykę jak już wyżej napisałem nie należy do najłatwiejszych zadań.
Generalnie trzeba trenowac w tym, czym pracujemy, wiec zakladam, ze szturmani maja ten element przecwiczony. Mnie tylko zastanawia czy to aby napewno jest AK, bo juz pauzowalem, powiekszalem i nie mam do konca pewnosci czy to jest AK. Chociaz umiejscowienie optyki moze na to wskazywac jednak ja nie mam pewnosci
Co możesz mieć przećwiczone jak nie możesz sie do strzału złożyć? Chyba strzelanie gdzie popadnie
Jak masz gówno to albo tego nie używasz albo rozpier...asz aby wymienili na nowe albo próbujesz pokazać że sie dla Ciebie nie nadaje i płaczesz przed "starym" żeby kupił nowe i lepsze. A on ma to w dupie.
Ciekaw jestem czy byś strzeliił do bandyty nie mając pewności że trafisz juz nie mowię o sytuacji zakładniczej.
Bugiat nie bardzo wiem o co ci chodzi. Najpierw piszesz ze na posesji bedzie dwoch zesranych skosnookich wiec w domysle nie bylo po co wysylac jednostki do zatrzyman wysokiego ryzyka. Potem stwierdzasz ( z wlasnych doswiadczen) ze za szyba byla papierowa roleta skoro na tej robocie cie nie bylo. Wedlog mojego doswiadczenia na plantacjach w okanach jest zajebiscie gruba folia. Dalej piszesz o tym ze w przypadku strzelaniny wszyscy zrzuciliby maski p-gaz. Wedlog jakich doswiadczen to piszesz? Marcin Kossek kiedys na wszelkie pytania odnosnie trudnosci pracy w maskach odpowiedzial ze poprostu za malo sie w nich trenuje i dlatego cos tam przeszkadza. Co do skaldania sie w masce MP5 nie jest to latwe ale mozliwe. W Policji tylko BOA ma inne maski, reszta musi sobie radzic chociazby poprzez zalozenie celownika ktory troche sprawe upraszcza.
Uwielbiam te dywagacje, myślałem że profesjonalna ocena polega na tym aby interpretować co się widzi na filmie a nie dodawać swoje teorie:)
Ale podejmuje się oceny najlepszego (czyt: najgłupszego) tekstu w tym temacie:
The winner is bugiat for " Przy pierwszym kontakcie ogniowym by maski poszły w pizdu w sekunde na ziemie- zakład?"
a tak poważnie:
Nie podejmował bym się oceny gościa stojącego w krzakach, po tak kiepskiej jakości filmu- nie widać nawet dokładnie jaki to typ broni a co dopiero jak osprzętowana (np. celownik) czy gość da radę strzelić czy nie. Ale gość pewnie wie co robi.
co do w/w komentarza powyżej ciesze się że mamy tu tak doświadczonych forumowiczów którzy nie jeden kontakt ogniowy w maskach mieli- zakład
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 690 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 11-08-2011, 22:51
Koala nie ma co się dziwić, większość tych co tu piszą są to tzw. ogierzy teoretycy.
A co do szybkości wejścia zespołu do obiektu to od momentu rozpoczęcia pracy na oknie do momentu kiedy pierwszy z nich był w środku trwało to 20 sek. myślę że to nie jest zły czas, w szczególności że ci co mieli kiedykolwiek przyjemność wybijać szyby i udrażniać wejście dla zespołu wiedzą że to nie jest takie proste.
Na temat sprzętu jaki posiadają operatorzy i jaki powinni posiadać to myślę że jest to jałowa dyskusja, i tak na tle większości SPAP-ów w Polsce WR KSP nie ma co się wstydzić swojego sprzętu a nawet pokuszę się stwierdzeniem że są o wiele lepiej wyposażeni niż większość SPAP-ów.
A co do szybkości wejścia zespołu do obiektu to od momentu rozpoczęcia pracy na oknie do momentu kiedy pierwszy z nich był w środku trwało to 20 sek. myślę że to nie jest zły czas, w szczególności że ci co mieli kiedykolwiek przyjemność wybijać szyby i udrażniać wejście dla zespołu wiedzą że to nie jest takie proste.
Moja ekipa wchodziła w 19:59 i był to słaby wynik. Jak szyby nie było, to wchodzili szybciej
Bugiat nie bardzo wiem o co ci chodzi. Najpierw piszesz ze na posesji bedzie dwoch zesranych skosnookich wiec w domysle nie bylo po co wysylac jednostki do zatrzyman wysokiego ryzyka. Potem stwierdzasz ( z wlasnych doswiadczen) ze za szyba byla papierowa roleta skoro na tej robocie cie nie bylo. Wedlog mojego doswiadczenia na plantacjach w okanach jest zajebiscie gruba folia. Dalej piszesz o tym ze w przypadku strzelaniny wszyscy zrzuciliby maski p-gaz. Wedlog jakich doswiadczen to piszesz? Marcin Kossek kiedys na wszelkie pytania odnosnie trudnosci pracy w maskach odpowiedzial ze poprostu za malo sie w nich trenuje i dlatego cos tam przeszkadza. Co do skaldania sie w masce MP5 nie jest to latwe ale mozliwe. W Policji tylko BOA ma inne maski, reszta musi sobie radzic chociazby poprzez zalozenie celownika ktory troche sprawe upraszcza.
1. Dwóch zesranych- to było tylko stwierdzenie/ przypuszczenie patrząc na doświadczenie.
2.czy nie było po co wysyłac wie najlepiej WTO
3.Jakby była folia to dolicz mi kilkadziesiat sek. Była roleta z grubego papieru.
4. Stoisz przed wyborem czy walic w powietrze bo gówno widzisz i nie masz jak sie złożyć albo strzelasz celnie i kończysz robote w 10 sek.
5. MK ma racje ale trzeba miec mozliwośc operowania bronia w masce wiec albo doatosowac broń albo maskę.
6. Każdy moze miec swoje zdanie.
[ Dodano: 12-08-2011, 10:35 ]
koala napisał/a:
Uwielbiam te dywagacje, myślałem że profesjonalna ocena polega na tym aby interpretować co się widzi na filmie a nie dodawać swoje teorie:)
Ale podejmuje się oceny najlepszego (czyt: najgłupszego) tekstu w tym temacie:
The winner is bugiat for " Przy pierwszym kontakcie ogniowym by maski poszły w pizdu w sekunde na ziemie- zakład?"
a tak poważnie:
Nie podejmował bym się oceny gościa stojącego w krzakach, po tak kiepskiej jakości filmu- nie widać nawet dokładnie jaki to typ broni a co dopiero jak osprzętowana (np. celownik) czy gość da radę strzelić czy nie. Ale gość pewnie wie co robi.
co do w/w komentarza powyżej ciesze się że mamy tu tak doświadczonych forumowiczów którzy nie jeden kontakt ogniowy w maskach mieli- zakład
Zdziwiłbys się
...i rrobił identycznie albo spierdzielał za najbliższą zasłone i krzyczał "wsparcie bo nie mogę trafić" a tak na poważnie to spróbój trafic z 7 metrów w kwadrat 7cmx7cm w masce w której nie widzisz przyrządów. Dołóż do tego tarcze np i kolege z gumami na przeciwko albo FX i zasłone...
Z drugiej strony spróbowac trafić w cokolwiek w dymie bez maski....
Jaki morał. DOBRE MASKI
Czyli juz na ziemie nie pojdzie kazda maska a tylko ta zla? Nie wiem jaka masz maske ale jesli nie widzisz przyzadow w broni dlugiej to moze warto by przejsc na krotka? Ten kolega z FX to kontakt ogniowy?
Jasne ze kazdy moze miec swoje zdanie, ja poprostu nie zgadzam sie z twoim
ps. jest taki trick do strzelania w masce, warto ja przed uzyciem troche w srodku wyczyscic, wtedy caly ten syf co sie tam gromadzi znika i mozna nawet cos zobaczyc
W kwestii masek MP5 moge powiedziec, ze faktycznie sa bardzo niewygodne i nalezy wiele czasu spedzic na treningach strzeleckich aby nauczyc sie pracy w tym sprzecie. Nie moge sie zgodzic, ze podczas kontaktu ogniowego te maski "pojda na ziemie", nawet w sytuacji zakladniczej. Na jednym z treningow Marcina Kosska blisko 10 godzin z jedna przerwa trenowalismy sytuacje zakladnicza na MW oraz na FB z CS. W pomieszczeniach obiektu, na ktorym trenowalismy stezenie ogolne gazow (zarowno CS jak i powybuchowe) bylo juz tak duze, ze bez masek nie dalo sie wytrzymac. Bylismy zmuszeni praktycznie caly czas pracowac w maskach. I z cala odpowiedzialnoscia chce powiedziec, ze nienawidze tych masek ale nie moge powiedziec, ze nie da sie w nich strzelac celnie i pewnie. Zadymienie momentami bylo takie, ze niektorzy szturmani zrezygnowali z celownikow holograficznych i uzywali normalnych przyrzadow, rowniez pracujac w maskach. Skupienia jakie szturmani osiagali w takich warunkach byly dobre i zupelnie wystarczajace na sytuacje zakladnicza.
http://specnazlodz.pl/wp-...trzelania-4.jpg
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum