Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Maj 2005 Posty: 124 Skąd: Ciechanów
Wysłany: 21-08-2005, 13:48
Za najbardziej wstrzasajacy uznalbym zabojstwo prezydenta Egiptu Anwara Sadata ( 6 pażdziernika 1981 ). W czasie parady wojskowej grupa islamskich fundamentalistow wybiegla sposrod paradujacych wojsk i zaatakowala prezydencka loze przy uzyciu karabinkow i granatow. Wynik - martwy prezydent i 20 osob rannych (m.in vice prezydent, przyszly sekretarz generalny UN, 4 amerykanskich dyplomatow...). A wszystko na oczach tysiecy ludzi.
Zaawansowanie techniczne niewielkie, jednak okazuje sie, ze czysty fanatyzm moze byc grozniejszy, niz najnowsze rozwiazania techniczne.
a ja ze swej strony wspomne o zabójstwie 2 premierów:
1)premier Izraela Ichak Rabin- zginął 4 listopada 1995 w zamachu - postrzelony przez żydowskiego nacjonalistę Jigala Amira, zmarł na stole operacyjnym w szpitalu Ichilov w Tel Awiwie.
2) premier Jugosławii Zoran Dzindzic(pisownia może być różna) zastrzelony przez snajpera
troche o jego zabójcy:
Cytat:
Snajper, który strzelał do Dzindzicia, został zidentyfikowany jako Zvezdan Jovanović, pseudonim Zveki, zastępca komendanta utworzonej za czasów Miloszevicia Jednostki Operacji Specjalnych (JSO) Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, znanej również jako "czerwone berety", która uczestniczyła w wojnach bałkańskich lat 90. 37-letni Zvezdan Jovanović do "czerwonych beretów" wstąpił w 1991 r.
oba przypadki wyrażnie sie różnią pod względem tego, jakie było przygotowanie do zamachu zamachowców. W przypadku premiera Izraela, zamachowcem był, zdaje sie jakis student, a w drugim przypadku cała ekipa wyszkolonych profesjonalnie komandosów.
*=(EMan)=* [Usunięty]
Wysłany: 21-08-2005, 23:24
Za najbardziej skuteczny z punktu widzenia zamachowców i zaawansowany technicznie uważam zamach bombowy i zabójstwo Alfreda Herrhausena, prezesa Deutsche Banku, dokonany w Bad Homburg vor der Höhe (Hesja), 30 listopada 1989 r. przez RAF.
Codziennie rano przed godzinami szczytu prezes DB wyjeżdżał do pracy w centrum ze swojej willi, na przedmieściach. Kolumna składała się z dwóch pojazdów ochrony (jeden z przodu drugi z tyłu) i pojazdu vipa (opancerzony mercedes). Na pewnym prostym odcinku drogi pojazdy poruszały się z niewielką stałą prędkością. Przy drodze były słupki, przy jednym z nich stał rower, przy kierownicy roweru teczka, w teczce bomba. Systemem sterowała fotokomórka (w uproszczeniu). Fotokomórka przepuściła pierwszy pojazd ochrony i odpaliła bombę przy pojeździe vipa. W teczce był ładunek przymocowany do płyty miedzianej. Wybuch wyrzucił w stronę samochodu płytę, która lecąc złożyła się na pół tworząc pocisk. Płyta przebiła pojazd vipa na wylot w miejscu tylnego siedzenia, gdzie siedział vip. Prezes DB zginął na miejscu, kierowca został ciężko ranny.
Sprawców nigdy nie znaleziono.
Ostatnio zmieniony przez *=(EMan)=* 23-08-2005, 17:30, w całości zmieniany 1 raz
czapki z glow przed znawcami RAF-u,ja wiedzialem,ze byl ten zamach,ale szczegolow juz nie doczytalem-e man,kangur-mozecie dac jakies zrodla? dzieki z gory.
a ja wam opowiem o tym najmniej skutecznym zamachu-w 84 roku zarowno ulster freedom fighters jak i ulster volunteer force postanowili zabic gerry adamsa,wtedy juz posla do parlamentu w londynie,choc nie odwiedzial tego miejsca ;).no i zeby bylo ciekawiej to wpadli na ten pomysl tego samego dnia -znaczy tego samego dnia chcieli go zabic.blizej centrum stala ekipa z ulster freedom fighters (dogonili samochod adamsa i ostrzelali go,sam zainteresowany dostal 3 postrzaly). w tym czasie na rondzie w zach belfascie,(bylem,znam to miejsce-idealne na zamach-jesli ktos ma wjechac od tej strony do katolickiego zachodniego belfastu to nie ma innej drogi) czekala ekipa ulster volunteer force.i czekala,czekala,czekala az w radiu podali...:) nie pytajcie mnie jakich slow uzyli,by to skomentowac,bo domyslam sie,ze nie nadaja sie na to forum
*=(EMan)=* [Usunięty]
Wysłany: 23-08-2005, 18:12
To jest dość znany przypadek.
W dotarciu do ogólnodostępnych źródeł pomocne są linki, które zamieściłem na forum w temacie RAF, jednak raczej, jak każde tego rodzaju źródło, mogą nie zawierać kompletnych i prawdziwych danych np.
Pozwalają na wyrobienie sobie ogólnego poglądu na ten temat.
Któraś ze stacji filmowych albo BBC albo Discovery, nakręciła dość dobry dokument poświęcony temu zamachowi.
Kain [Usunięty]
Wysłany: 23-08-2005, 20:56
EMan, fajnie że to opisałeś. Był kiedyś faktycznie taki film na Discovery, a był on o opancerzaniu pojazdów.
Ale chyba ktoś pomógł RAF, bo wg mnie modelowanie wybuchów to sztuka nie byle jaka. Ta płyta podziałała jak topór.
Pomógł: 9 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 1111 Skąd: Monte Carlo
Wysłany: 29-08-2005, 17:19
zdecydowanie zamach na JFK - LH Oswald byl geniuszem zbrodni - calkiem sam, bez niczyjej pomocy, ten niezrownowazony psychicznie czlowiek zaplanowal i przeprowadzil zamach na najpotezniejszego czlowieka na Ziemi - POTUS-a - to arcymistrzostwo swiata. Szkoda, ze Ruby zabil go przed przesluchaniem, szkoda tez, ze sam dlugo nie pozyl, moze gdyby zyli, powiedzieliby wiecej ..., a tak coz, jestesmy skazani na domysly w wielu sprawach ...
Pomógł: 9 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 1111 Skąd: Monte Carlo
Wysłany: 01-09-2005, 15:04
OK, sprawy wiary raczej trudno się dyskutuje , ale fakt, że ci, którzy nie wierzą w oficjalną wersję wydarzeń (raport komisji Warrena) mają sporo ciekawych argumentów na rzecz swoich domniemań. Nie zmienia to faktu, że zamach był mistrzostwem - zakładając wersję o samotnym zabójcy - Oswaldzie, patrz moja uwaga wyżej, przyjmując, że był to spisek a Oswald był kozłem ofiarnym - to też mistrzowsko udany zważywszy, że po ponad 40 latach nadal nie możemy udowodnić, kto to zrobił, i raczej już ten stan się nie zmieni. Zatem, niezależnie od wersji, w którą wierzymy, dla mnie to w prowadzonym tu rankingu zamach na JFK to numer 1.
Zgedi [Usunięty]
Wysłany: 27-06-2006, 21:26
Crazy_Ivan napisał/a:
Za najbardziej wstrzasajacy uznalbym zabojstwo prezydenta Egiptu Anwara Sadata ( 6 pażdziernika 1981 ). W czasie parady wojskowej grupa islamskich fundamentalistow wybiegla sposrod paradujacych wojsk i zaatakowala prezydencka loze przy uzyciu karabinkow i granatow. Wynik - martwy prezydent i 20 osob rannych (m.in vice prezydent, przyszly sekretarz generalny UN, 4 amerykanskich dyplomatow...). A wszystko na oczach tysiecy ludzi.
Zaawansowanie techniczne niewielkie, jednak okazuje sie, ze czysty fanatyzm moze byc grozniejszy, niz najnowsze rozwiazania techniczne.
Obrazek Obrazek
Dla mnie zabojstwo prezydenta Algieri w 92 Mohammeda Boudiafa bylo perfidne. Zostal zastrzelony publicznie na oczach kamer w jakims ratuszu. A co najwazniejsze zabil go jego osobisty ochroniarz strzelajac mu w plecy gdy ten przemawial...mam z tego film ale nie dam bo za ostry
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 12 Lis 2007 Posty: 328 Skąd: Polska
Wysłany: 28-11-2008, 10:48
Zamach w Sarajewie.Albo zamach na Hitlera w Wilczym Szańcu.Gdyby jakiś oficerek nie odsunął teczki nogą ,z Adolfa zostałaby marmolada na ścianie baraku.
Wysłany: 08-02-2009, 10:36
Co do miedzianej plytki i ladunkow wybuchowych. Wymyslono bomby zlozone z tych 2 skladnikow. I miedz w polaczeniu z ladunkiem moze zamienic sie w pocisk plazmowy.Navy Seals ma takie bomby do dywersji podwodnej i atakow na statki.
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Wysłany: 08-02-2009, 19:09
Nie wiem czy to to dokładnie widziałem takie miny gdzieś na discovery Była tam mina wielkości opakowania margaryny z miedzianym "talerzem" przy wybuchu miedż zamieniała sie w plazmę i przebijała stal pancerną.
Zamach na tego włoskiego ministra bodajże sprawiedliwości.
Grupa Przestepcza wysadziła półkilometrowy odcinek autostrady.
Gdzieś, czytałem jeszcze(znajde w mojej literaturze) o bardzo precyzyjnym zamachu ETA, gdzie zginął tylko i wyłącznie cel ataku. Damn, ale szczegółów sobie nie moge przypomnieć, sorry, jest 5;52 i robie sobie sniadanie;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum