Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 95 Skąd: warszawa
Wysłany: 01-09-2005, 22:33 js w dzialaniach ochronnych
witam!
co myslicie o wykozystywaniu i o profesjonalizmie js w dzialniach ochronnych?? np. grom w Haiti ktorego jednym z wielu zadan bylo chronienie wyslannika ONZ do spraw Haiti -Lahdara Brahimi czy tez delegacji Bialego Domu.
pozdrawiam
_________________ to nie z powodu trudnosci brak nam odwagi!!
to trudnosci pojawiaja sie gdy nam jej brak!!!
mały [Usunięty]
Wysłany: 02-09-2005, 15:00
Czołem. js jako taktyczna grupa wsparcja w działaniach ochronnych, lepiej wykorzysta swój potencjał bojowy. natomiast ochroną osobistą (bezpośrednią), powinny zajmować się grupy (formacje), ktore wykonują to zadanie jako glówne (są do tego przeznaczone). co do profesjonalizmu - to jak im gościa nie ubili, to chyba zrobili to dobrze. co myślicie o tym, że: profil szkolenia js powinien być przede wsztstkim nastawiony na takie działanie. oczywiście tylko w zakresie dodatowego dla nich zadania (ochrony), a może nie powinny tego robić wogóle,a tylko taka grupa powinna istnieć jako integralna część sił ochronnych?
pozdrawiam. mały.
jac-t [Usunięty]
Wysłany: 02-09-2005, 18:55
W Polsce jak zwykle nie uczymy się na doświadczeniach sojuszników..........A popatrzcie np. na usa.Tam są specjalne jednostki do ochrony placówek rządowych w kraju i za granicą,delegacji polityków,etc.Bo po jaką cholerę zawracać tym głowę np. delcie?niech oni się doskonalą w tym do czego zostali utworzeni,a Ci niech się doskonalą w ochronie.
Brymer [Usunięty]
Wysłany: 04-09-2005, 21:55
jac-t napisał/a:
W na usa.Tam są specjalne jednostki do ochrony placówek rządowych w kraju i za granicą,.
wiesz ochroną placówek za granicą (ambasady) zajmują się MARINES... ciężko ich posądzać o "specjalność"
A popatrzcie np. na usa.Tam są specjalne jednostki do ochrony placówek rządowych w kraju i za granicą,delegacji polityków,etc.
Do ochrony bezpośredniej dyplomatów amerykańskich służy agencja zwana DSS (Diplomatic Security Service), a za ochronę placówek odpowiada, tak jak to napisał Brymer, USMC.
jac-t napisał/a:
Bo po jaką cholerę zawracać tym głowę np. delcie?niech oni się doskonalą w tym do czego zostali utworzeni,a Ci niech się doskonalą w ochronie.
Zgoda, ale nie zmienia to faktu, że bardzo często do ochrony bezpośredniej w rejonach objętych konfliktem zbrojnym angażuje się wojskowe jednostki specjalne. Tak robią Amerykanie, Brytyjczycy, Niemcy, Włosi, Francuzi, czy wreszcie Polacy, pomimo faktu posiadania w armiach tych państw - z reguły w ŻW - innych formacji wyspecjalizowanych w prowadzeniu ochrony.
Witam!
takie male wyjasnienie :
w tych krajach, sa specjalne sekcje/grupy w ichnich zandarmeriach, i one chronia ich zawsze.
jesli jest duze ryzyko, ze bedzie proba taku - JS wchodza jako element kontruderzeniowy, a czasem wrecz uzywa sie innych jednostek (liczebnosc), z tym ze daleko od VIP-a. Przy nim jest zawsze "jego" ochrona osobista
pozdr
Robal2pl
takie małe wyjaśnienie:
W Afganie polskich oficjeli odwiedzających PKW ochraniał GROM, a potem 1PSK. Ten ostatni praktycznie cały czas zajmuje się tą robotą w Iraku. W tym samym rejonie za ochronę austalijskich VIP-ów odpowiadał 4RAR. Włoskich VIP-ów czasem ochraniają operatorzy Col Moschin i ComSubin, pomimo że we Włoszech specjalistyczne jednostki ochrony bezpośredniej posiada korpus karabinierów... Mam wymieniać dalej?
Po prostu do ochrony wyznacza się najlepiej przygotowaną do tej roli DOSTĘPNĄ jednostkę. Jeżeli ndowódca nie ma do dyspozycji specjalistycznej formacji ochronnej wyznacza jednostki specjalne, a nawet ogólnowojskowe. Proste.
surv [Usunięty]
Wysłany: 11-09-2005, 10:00
Z czego ja dobrze pamiętam, to Kwaśniewskiego ochraniał GROM. I on był chyba jedynym wyjątkiem, którego PSKa nie ochraniało. A czy może nie warto, utworzyć specjalnej jednostki ( ew. kompanii w PSKa ) która by się zajmował tylko i wyłącznie pilnowaniem dupy VIPom?
Z czego ja dobrze pamiętam, to Kwaśniewskiego ochraniał GROM.
Generalnie prezydenta RP ochrania BOR, również na wyjazdach. GROM ograniczył się do wsparcia tej ochrony.
surv napisał/a:
A czy może nie warto, utworzyć specjalnej jednostki ( ew. kompanii w PSKa ) która by się zajmował tylko i wyłącznie pilnowaniem dupy VIPom?
Ależ taka jednostka już istnieje (a raczej jest w trakcie formowania). To właśnie OSŻW, które mają się zajmować - między innymi - CP. Elitą tej formacji ma być OS warszawski, w którym ma powstać (powstała?) specjalna komórka odpowiedzialna tylko i wyłącznie za ochronę VIP-ów.
mały [Usunięty]
Wysłany: 08-10-2005, 23:52
Czołem! z tego co wiem w strukturach ŻW od dość długiego czasu istnieje wydział zajmujący się ochroną osobistą. Mały
Pomógł: 2 razy Wiek: 101 Dołączył: 10 Paź 2005 Posty: 277 Skąd: Polska
Wysłany: 13-02-2006, 17:59
Wracając do tematu 1. psk i ochrony to może ja coś wyjaśnie.
W 4101 w pionie bojowym jest tzw grupa operacji wywiadowczych która przeszła szkolenie w ochronie VIP. Mają rozszerzoną wiedzę nt. ochrony VIP, operacji z użyciem EMOE itp.
Tworzenie więc kompani czy innego tego typu pododdziału w strukturze psk nie miało by więc sensu.
A tak na marginesie to obecnie powstała nowego typu jednostka wchodząca w skład ŻW ze specjalnością m. in. ochrony VIP, ale to już na pewno wiecie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum