Taktyka ochrony w obiekcie
Ochrona musi wyeliminować jakiekolwiek zagrożenie osoby ochranianej oraz nieoczekiwane wydarzenia, utworzyć strefy bezpieczeństwa wokół osoby ochranianej. W tym celu ochrona VIPa tworzy rózne, powiązane ze sobą PUNKTY ZABEZPIECZENIA . Najczęściej stosowane punkty zabezpieczenia to:
a) Wcześniej rozstawieni pracownicy ochrony, którzy obserwują i zabezpieczają miejsca wcześniej sprawdzone pod względem bezp. oraz stanowią część obwodu bezpieczeństwa wokół terenu ostatecznej lokalizacji osoby ochranianej.Wrazie potrzeby natychmiastowa interwencja.
b) Pracownik ochrony obserwujący dziennikarzy. Monitoruje dziennikarzy i sprawdza czy nie stanowią oni żadnego zagrożenia dla osoby ochranianej.Wrazie potrzeby natychmiastowa interwencja.
c) Posterunki kontroli które są częścią koncentrycznych pierścieni bezpieczeństwa filtrujących osoby i rzeczy. Tworzone są w określonych miejscach zwężenia lub w ewentualnych miejscach ataku. Posterunki te przekazują wszystkie istotne informacje do punktu dowodzenia. Mogą być usytułowane na ulicy, przy wejściu do budynku i wewnatrz budynku.Wrazie potrzeby natychmiastowa interwencja.
d) Punkty obserwacji. Można je usytułowac w róznych miejscach np. na dachach, w tłumie, wzdłóż trasy przejazdu VIPa czy na hali hotelowej. Służą do obserwowania konkretnego obszaru lub zajścia, wypatrywania konkretnych sygnałów od osób i dostrzeganiu potencjalnych zagrożeń.Wrazie potrzeby natychmiastowa interwencja.
e) Punkty zadań specjalnych. Ich utworzenie może być wymuszone nagłym pojawieniem się w bliskiej odległosci od osoby ochranianej zagrożenia w postaci podejżanej rzeczy lub osoby. Wrazie potrzeby natychmiastowa interwencja.
f) Punkt dowodzenia - pełni rolę centrum komunikacji realizacji zadań ochrony danej osoby/osób.
W przypadku punktów e, a lub c w zależności od tego jak ważny jest VIP (np. premier, prezydent) i formacji ochrony natychmiastowa interwencja zamiast obezwładnienia lub unieszkodliwienia poprzez postrzał może zakończyć się zneutralizowaniem podejrzanego w uzgodnieniu z centrum dowodzenia.
Mam do napisania 2 prace kontrolne.
1 na temat: PLAN OCHRONY KONKRETNEJ OSOBY oraz
2. PLAN OCHRONY KONKRETNEGO OBIEKTU.
Więcej kłopotu mam z tym pierwszym tematem (Ten 2 już prawie mam napisany).
Możecie mi podpowiedzieć jak szczegółowo taki plan ochrony osób powinien wyglądać?
Czytałam takie książki jak: "OCHRONA OSÓB I KONWOJOWANIE" - T. Kowalczyki (i in.), "KURS NA I STOP. LIC. W ZAKRESIE OCHR. OS. I MIENIA" I jest w tych książkach opisane wszystko bardzo ogólnikowo. Czy możecie mi pomóc? Co taki plan powinien zawierać w wersji szczegółowej?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum