Cześć! Chciałbym poruszyć podstawową zasadę w działaniach związanych z ochroną „ rozpoznanie miejsc czasowego pobytu VIPA”. Panowie wy wszyscy skupiacie swą uwagę tylko na „ ataku” a gdzie faza oceny stopnia zagrożenia a w nim jeden z elementów jakim jest rozpoznanie pirotechniczne które jest realizowane przed przybyciem „osoby ochranianej”. Jak waszym zdaniem powinna wyglądać ewakuacja ”osoby ochranianej” z terenu gdzie zostało wykryte „urządzenie wybuchowe”, „Czy waszym zdaniem w pojeździe „ochronnym” powinna znajdować się osłona anty wybuchowa np. „LBA”
mały [Usunięty]
Wysłany: 19-09-2005, 20:58
Czołem.czy nie sądzisz że inne elementy powinny być tak samo podstawowe, bo potraktowanie ich drugoplanowo może poskutkować "wyłożeniem się".wydaje mi się że skupianie się na ataku jest celem najważniejszym i czy będzie to atak przy użyciu broni palnej,białej czy urządzeń wybuchowych to wszystko powinno być podporządkowane temu by zapobiec,wykryć,ewakuowac,wyeliminować czy np: zastoswać środki minimalizujące skutki wybuchu.ze swej strony chciał bym równierz poruszyć takie zagadnienie. jak sądzicie czy w jednostkach zajmujących się ochroną powinny być zespoły neutralizacji.
pozdrawiam. mały
Witam wszystkich a w szczególności „Małego”. Chciałbym przypomnieć że rola grupy ochronnej polega na unikaniu( przeciwdziałanie) sytuacjom stwarzającym zagrożenie dla „VIPA”, nie wdawanie się w walkę. W tym celu bardzo istotne jest rozpoznanie miejsc czasowego pobytu osoby ochranianej . Jednym z elementów jest rozpoznanie pirotechniczne. Jak sam wymieniłeś czynności dotyczące przy „Ataku „ są na końcu. Ja też uważam że są one bardzo ważne ale wydaje mi się że powinniśmy więcej mówić o fazie przygotowawczej a w nim np. rozpoznanie terenu, rozpoznanie obiektów, rozpoznanie radiologiczne , pirotechniczne (budynki, pojazdy). Chciałem zaznaczyć że większość zamachów terrorystycznych na świecie została przeprowadzona z wykorzystaniem „urządzeń wybuchowych”, to nie znaczy że potencjalny zamachowiec nie użyje broni palnej lub białej. Moja propozycja abyśmy teraz poruszyli wyżej wymienione tematy. Jeżeli chodzi o pytanie związane z neutralizacją, powiem tak uważam że od tego są policyjni pirotechnicy, my powinniśmy być profesjonalnie przygotowani do czynności związanych z rozpoznaniem pirotechnicznym(posiadać wiedzę ,umiejętności i profesjonalny sprzęt).W skrócie by po wykryciu „urządzenia wybuchowego”, umieć przeprowadzić ewakuację „VIPA” oraz innych osób znajdujących się na zagrożonym terenie. Zabezpieczyć miejsce zdarzenia do czasu przybycia POLICJI .Należy pamiętać że nasze działanie może uratować czyjeś życie. Pozdrawiam wszystkich.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Cze 2005 Posty: 95 Skąd: warszawa
Wysłany: 28-09-2005, 15:43
WITAM!
slaw mysle ze poruszyles istotyny temat tej ciezkiej roboty, aczkolwiek uwazam ze takie zagrozeniu piro powinno sie poswiecic rownie wiele uwagi jak innym zagrozeniom.
jezeli chodzi o grupe rozpoznania ochronnego to oczywiscie jestem jak najbardziej za przeszkoleniem teg grupy w sposobv rzetelny z zakresu piro.nie mysle tu o sytuacjach kiedy maja oni rozbrajac ewentualne ladunki tylko mieli by sie oni zajac rozpoznaniem i ewakuacja z zagrozonego terenu.i zgadzam sie z tym iz sa grupy policyjne ktore zajmuja sie tymi zagrozeniami i oni powinni sie zajac cala reszt tej roboty z zakresu piro.i tu sie z toba zgadzam.
ze swojej strony chcialbym poruszyc pewnien temat a mianowicie;wiemy iz grupa rozpoznawcza ma jakis okreslony czas na wykonanie swoich czynnosci(dzien dwa...)a jak waszym zdaniem rozwiazac sytuacje kiedy jest szybka zmiana planow i mam rozpoznanie na godzine przed czyli prawie na "ostatnia minute" jak ogarnac taki temat na co zwrocic wieksza uwage przy rozpoznaniu??jakie sa pryjorytety wtedy??
pozdrawiam !!
_________________ to nie z powodu trudnosci brak nam odwagi!!
to trudnosci pojawiaja sie gdy nam jej brak!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum