Jaka jest zasadność używania BMW przez formacje CPP? BMW mają napęd na tylną oś (mówię o limuzynach:)) Jak wiadomo auta z napędem na przednią oś aktywniej skręcają, są "bezpieczniejsze". Ale z drugiej strony autem z napędem na tylną oś, szczególnie z tak ogromnym momentem obr. jak wersje CPP mogą niemalże zawrócić w miejscu. Wiadomo jak. Co sądzicie o tym?
To ze auta z napędem na tylną oś są gorsze to polska propaganda gdzie panuja "duze" samochody pojemnosci 1.8-2.0 z napedem na przod, w normalnych samochodach jest naped na tyl:
BMW , Mercedes, Holden
Auta z napedem na przod nie sa dostepne w V12.
Wsiadz do "dobrego" Volvo i nacisnij na gaz przy 180km/h - nic sie nie stanie, w VW, Audi, Alfa Romeo, Saab etc - bedzie tak samo, jak masz BMW 750i albo S600 to tego problemu nie ma. Jest przyspieszenie z 180 do 250+.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Maj 2005 Posty: 124 Skąd: Ciechanów
Wysłany: 01-10-2006, 08:10
Cytat:
Jak wiadomo auta z napędem na przednią oś aktywniej skręcają
lol
Fizyka sie klania ;) Chociaz nie zgodze sie tez z Kangurem. Wymienione przez Ciebie auta akurat w mojej opini nie sa najlepszymi przykladami "normalnych" samochodow.
Zas co do uzycia BMW pozwole sobie wkleic to, co napisalem na forum "nocarz.pl"
"A dla mnie zamiast BMW 5 znacznie lepiej sprawdzalby sie taki pojazd jak Subaru Forester turbo. Niepozorne to niby, ale:
-doskonaly naped na obie osie ( w kontekscie tej marki nie trzeba tlumaczyc nawet )
-silnik boxerowski ( wysoka kultura pracy i nisko polozony srodek ciezkosci )
-przeswit ktory zapewnia bezproblemowe przejechanie w razie potrzeby przez pole, czy krawezniki ( wyglada niepozornie, ale naprawde dziala w terenie )
-osiagi wersji z turbosprezarka jak w BMW, a wiec samochodu sportowego
-niezawodnosc, przy ktorej wybaczcie, ale BMW wypada dosc blado
Sylwetka pojazdu i nisko polozony plaski silnik ulatwiaja taranowanie, naped na wszystkie kola w wykonaniu Subaru, to zupelnie nowa jakosc. No i zawsze mozna jechac na przelaj.
Wada jest 200kg mniejsza masa w porownaniu z BMW5, ale przy 4 barczystych osobach w srodku ta kwestia odpada "
Rash [Usunięty]
Wysłany: 01-10-2006, 08:30
czołem.
Ivan: auta formacji ochronnych są to customy, opancerzone, więc masa wozu jest inna niż auta bazowego (w tym wypadku Forestera).
Kangur: Z tego co zrozumiałem, chodzi Ci o to, że BMW 5,7 są dostępne z ogromnymi silnikami. A sytuacja: 180km/h, asfalt pokryty śniegiem ubitym, na nim warstwa lodu. Dociskasz pedał i już nie masz takiej kontroli nad tym BMW jak miałbyś przy aucie przednionapędowym. OCZYWIŚCIE, ŻE NIE MÓWIMY TUTAJ O AUTACH Z SILNIKAMI 1.8 LUB 2.0 :d NO NIE UWAŻAJ MNIE ZA KRETYNA...
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Maj 2005 Posty: 124 Skąd: Ciechanów
Wysłany: 01-10-2006, 14:38
Heh...w miare orientuje sie jak przygotowuje sie takie auta, ale zgodzisz sie, ze jakas baza musi byc?
Roznica kontroli miedzy napedem na przod a na tyl daje w porownaniu to samo ( przod - bardziej stabilny, gorzej skreca, gorsze przeniesienie napedu. Tyl - gorzej na luznych nawierzchniach, wodzie, sniegu, etc , ). Nadsterownosc i podsterownosc wiadomo. Ale w tym momencie dochodzimy do najistotniejszej kwesti - czemu nie 4x4. I to nie zadne dolaczane cuda, bo te dzialaja, kiedy juz jest za pozno, ale stale przelozenie i dobrze ustawione dyferencjaly. Wystarczy jedna jazda, zeby przekonac sie jak wielka jest roznica w porownaniu z oskami ( na suchym asfalcie np, nie mowiac o szutrach, sniegu, czy deszczu ).
Audi A8 RS czy jakoś tak...Chyba ma lodówkę, ale mniejsza o to. Wyposażenie chyba może być custom.
W sumie wychodzi na to, że i tak najlepiej sprawują się S600 i BMW7, jak napisał K.
Chciałem tylko pospekulować, podyskutować. Aczkolwiek myślę, że takie Audi A8 RS w wersji opancerzonej wykręciłoby lepszy czas na śniegu, szutrze niż takie BMW czy S600... Oczywiście mogę się mylić.
Gdzie ty się spieszysz Rash? Pod opere? na bankiet ambsadora?
Jak chcesz sie ścigać to od tego są samochody _sportowe_ : Ferrari / Porshe / Lamborhini - a nie tuningowane limuzyny. "Sportowa-Limuzyna" to oxymoron.
Pomógł: 33 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2010 Skąd: Polska
Wysłany: 03-10-2006, 12:42
Generalnie to nie moja brocha i nie interesuję się sprawami czysto CPP jednak Rash pewnie myśli tak pod kątem ewentualnej ucieczki, wyrwnia się z zasadzki itp. Co do samochodów to te najbardziej zbrojone (patrz fury prezydentów) itp wytrzymują pocisk RPG (takie kiedyś miałem źródła z BORu) więc nie wiem czy wogóle tak strasznie ciężko jest mówić tu o ewentualnych zasadzkach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum