Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 632 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 12-07-2009, 15:57
broken_arrow napisał/a:
Spap również zajmuje się ochroną świadka. Głównie przy sprawach związanych z konwojem i zabezpieczeniem przejazdów, rozpraw itp.
Tylko że SPAP-y czy BOA nie zajmują się bezpośrednią ochroną świadka koronnego a tylko jeżdzą jako wsparcie w konwojach ze świadkiem.
moim zdaniem spore doświadzenie w tych tematach mają ludzie którze od wielu lat się tym zajmują i tak nap[rawdę mało o nich słychać bo nie ujawniają się i nie lansują się w gazetach .Doskonalą swoje umiejętności na różnego rodzaju szkoleniach, a to że większość tych ludzi pochodzi z byłych służb czy to MON czy MSWiA takie są koleje losu że trzeba coś na emeryturze robić.
W Polsce jest wielu dobrych ludzi z zakresu BG którzy szkolili się jeszcze za starych czasów w IBA, wtedy te szkolenia były naprawde na dobrym poziomie.
_________________ if the force does not mean we pass the argument to the argument of force
Panowie coś się wam popierdoliło w tym temacie. Po pierwsze doświadczenie zdobyte nie w służbie nie ma takiego znaczenia jak charakter konkretnego BG. Bez różnicy czy kandydat na BG robił przez 5 lat w MONie czy SPAPie, bo ani tu ani tu nie zajmował się CPP w warunkach cywilnych!!! Ważne jest jak potrafi przekierować dotychczas zdobyte doświadczenia na rynek ochrony biznesowej i w jakim czasie pozyska nową niezbędną wiedze (stare nawyki mogą utrudnić te działania). Czyli wszystko zależy od człowieka, a nie od firmy w której dotychczas pracował.
Parę lat temu gdy jeszcze działałem w kraju, kumpel na moją prośbę o ludzi przysłał mi znajomego. Jak zobaczyłem faceta myślałem, że kumpel jaja sobie ze mnie robi. Facet miał wygląd dobrodusznego dziadka tuż po 50-tce i zachowywał się z klasą przedwojennego warszawiaka. Wyciągnął mi teczkę z życiorysem za której zawartość IPN by pewnie nieźle zapłaciło Okazało się, że DZIADEK był eks-milicjantem (powiedzmy) a potem eks-policjantem, a jego wiedza i umiejętności w zakresie rozpoznania i kontrwywiadu były nieocenione, nie mówiąc już o kontaktach (po obu stronach barykady). Tak więc wszelkie doświadczenia zdobyte w resortach są przydatne, ważne tylko jak się je wykorzysta.
Zapominacie jeszcze o jednym, że ochrona komercyjna w Europie to nie zabawa w strzelanego, i polega na OCHRONIE a nie bieganiu tylko z bronią ;)
[ Dodano: 11-01-2010, 19:09 ]
Mam jeszcze prośbę o uaktualnienie pierwszego linku, bo film mi się nie uruchamia, a chętnie bym zobaczył ten pokaz profesjonalizmu
Wysłany: 25-01-2010, 23:10
jacek282 napisał/a:
W Polsce jest wielu dobrych ludzi z zakresu BG którzy szkolili się jeszcze za starych czasów w IBA, wtedy te szkolenia były naprawde na dobrym poziomie.
Jest szansa, że wszystko wróci na odpowiednie tory.
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 632 Skąd: z nad wisły
Wysłany: 26-01-2010, 08:03
OTIS napisał/a:
jacek282 napisał/a:
Jest szansa, że wszystko wróci na odpowiednie tory.
Myśle że będzie problem, swego czasu paru ludzi było chętnych do tego żeby coś zmienić w tym temacie i zająć się prowadzeniem refresher-ów ale niestety "ojciec dyrektor" polskiego IBA nie do końca chciał oddać prowadzenie szkoleń.
_________________ if the force does not mean we pass the argument to the argument of force
Może i odgrzewam temat ale oglądając te filmy można się wiele nauczyć i dowiedzieć o "profesjonalnym" szkoleniu m.in. w ESA. Aż sie dziwię sobie, że kiedyś chciałem uczestniczyć w jednym z ich kursów i nawet dzwoniłem do nich.
Moim faworytem jest instruktor "prawidłowo" nadzorujący strzelającego w pierwszym filmie w 1:50. Nie wiedziałem, że palec na spuście trzyma się cały czas, nawet podczas "skanowania" przedpola i trzymania broni w niskiej gotowości.
Instruktor sprawia wrażenie wkur...nego tygrysa, który chodzi w klatce od ściany do ściany, bo nie wie, co ze sobą ma zrobić i od czasu do czasu rzuca okiem w stronę gapiów i coś warczy pod nosem.
Przepraszam za kolejną szyderę ale jak widzę coś takiego, czym firma z "tytułami" chce się pochwalić umieszczając oficjalnie film w necie, to aż pięciogroszówki w kieszeni mi się rozmieniają na drobne.
Podobno ESA ma przygotować "ochraniaczy" do EURO 2012. Oby się chłopaki wcześniej nie powystrzeliwali nawzajem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum