Wysłany: 13-06-2010, 13:13 Szkolenie funkcjonariuszy BOR
Artykuł z internetowego wydania "Polski Zbrojnej"
Cytat:
Szkolenie funkcjonariuszy BOR
Piątek, 11.06.2010 10:50 Jacek Porąbaniec .Kolejna grupa funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu uczestniczyła w kursie specjalistycznym, który odbył się w Centrum Szkolenia na Potrzeby Sił Pokojowych w Kielcach.
Celem kursu było przygotowanie funkcjonariuszy BOR-u do współdziałania z żołnierzami polskich kontyngentów wojskowych i sił koalicyjnych w trakcie wykonywania obowiązków służbowych w rejonie odpowiedzialności operacyjnej. Podczas pięciodniowego pobytu szkoleni zapoznali się z zagrożeniami terrorystycznymi występującymi w rejonie misji, technikami operacyjnymi oraz z uwarunkowaniami kulturowymi i religijnymi w rejonach, gdzie pełnią służbę polscy żołnierze. W trakcie trwania kursu utrwalono umiejętności dotyczące udzielania pierwszej pomocy i procedur ewakuacji medycznej.
Wykładowcy Centrum przekazywali praktyczne rady, będące wynikiem doświadczeń z uczestnictwa w misjach poza granicami kraju. Wszystko to ma służyć zwiększeniu bezpieczeństwa funkcjonariuszy i żołnierzy w trakcie wykonywania zadań służbowych w rejonach działań operacyjnych.
Dla mnie to trochę dziwne. Zawsze miałem BOR za w miarę profesjonalną służbę, która pomimo pewnych wpadek od dawna robi robotę w wielu zapalnych punktach świata, a jej funkcjonariuszy za dość dobrze przygotowanych do wykonywania swoich obowiązków. A CSnpSP to w mojej opinii jeszcze jeden wojskowy skansen, który nadaje się być może do szkolenie kontyngentów kierowanych na wczasy do Syrii czy
b. Jugosławii, albo płoszenia dziennikarzy w ramach modnych ostatnio kursów dla reporterów wojennych, ale niemający wiele do zaoferowania żołnierzom/funkcjonariuszom z doświadczeniem z jednej choćby zmiany w bardziej niebezpiecznych misjach. Stąd jestem w stanie zrozumieć zajęcia teoretyczne dotyczące uwarunkowań kulturowych czy klimatu, ale z dołączonych do artykułu zdjęć wynika, że ćwiczyli również taktykę...
Pomógł: 50 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1356 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-06-2010, 18:15
Arafat, czy Ty kiedyś się nauczysz? Przebierasz się, zbierasz fotki i wszystko jak krew w piach. W Grudziądzu miałeś szkolenie WZS BOR dla wojska i przy okazji pokaz, natomiast w Kielcach to miałeś szkolenie dla innych wydziałów biura, raczej nie wyjazdowych w takim sensie jak WZS. Wystarczy popatrzeć na ciuchy, sprzęt i ogarnięcie.
Arafat, czy Ty kiedyś się nauczysz? Przebierasz się, zbierasz fotki i wszystko jak krew w piach. W Grudziądzu miałeś szkolenie WZS BOR dla wojska i przy okazji pokaz, natomiast w Kielcach to miałeś szkolenie dla innych wydziałów biura, raczej nie wyjazdowych w takim sensie jak WZS. Wystarczy popatrzeć na ciuchy, sprzęt i ogarnięcie.
Pomógł: 50 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1356 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-06-2010, 19:54
Mi mówili że jadą do Grudziądza, sam niestety nie pojechałem. O ile dobrze zrozumiałem to szkolenie miało być w ramach współpracy MSWiA z MON - i ludzie z WZS mieli zaprezentować i nauczyć wojskowych swoich procedur TCCC.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum