Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1315 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 14-09-2009, 02:39
Ty no wujek, ale w papierach musi sie wszystko zgadzać.
Albo jesteś solidna firma, albo nie.
Z doświadczenia wiem, że jeśli coś w papierach sie nie zgadza, to ktoś chce kogoś ojebać albo ukryć - ze strony firmy albo klienta.
Jeśli mi cośby sie nie zgadzało w papierach, to kurwicy bym chyba dostał. ale ja to jestem młode pokolenie betonu.
Wysłany: 12-10-2009, 02:48
MateuszW napisał/a:
Czy ktoś uczy zasad łączności? Rozpoznania? Wywiadu? tworzenia planów ochrony osobistej?
Owszem, uczy. Ochrona to dzidzina interdyscyplinarna więc uczy sie wielu rzeczy, nawet takich, które na pierwszy rzut oka wydają się niepotrzebne.
[ Dodano: 12-10-2009, 02:58 ]
Panowie tak czytam Wasze wypowiedzi dotyczące licencji POF, koncesji, planów ochrony itd. i cisnie mi się na usta: przeczytajcie najpierw ustawę wraz z aktami wykonawczymi do niej, ze zrozumieniem, a dopiero potem wdawajcie sie w dyskusje kto, kiedy, czym i dla czego.
_________________ Decet cariorem esse patria nobis quam nosmet ipsos - Przystoi, aby Ojczyzna droższa nam była niż my sami sobie.
Wysłany: 12-10-2009, 03:30
No dobra, zaczynamy:
Rozdział I - Przepisy ogólne, art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
(...)
4) ochrona osób - działania mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa życia, zdrowia i nietykalności osobistej,
(...)
Art. 3. Ochrona osób i mienia realizowana jest w formie:
1) bezpośredniej ochrony fizycznej:
a) stałej lub doraźnej,
b) polegającej na stałym dozorze sygnałów przesyłanych, gromadzonych i przetwarzanych w elektronicznych urządzeniach i systemach alarmowych,
(...)
2) zabezpieczenia technicznego, polegającego na:
a) montażu elektronicznych urządzeń i systemów alarmowych, sygnalizujących zagrożenie chronionych osób i mienia, oraz eksploatacji, konserwacji i naprawach w miejscach ich zainstalowania,
b) montażu urządzeń i środków mechanicznego zabezpieczenia oraz ich eksploatacji, konserwacji, naprawach i awaryjnym otwieraniu w miejscach zainstalowania.
Rozdział 5
Wymagania kwalifikacyjne pracowników ochrony
Art. 26. 1. Licencja pracownika ochrony fizycznej pierwszego stopnia wymagana jest do wykonywania czynności, o których mowa w art. 3 pkt 1, przez:
(...)
3) pracowników ochrony wykonujących bezpośrednio czynności związane z ochroną osób,
(...)
Rozdział 6
Środki ochrony fizycznej osób i mienia
Art. 36. 1. Pracownik ochrony przy wykonywaniu zadań ochrony osób i mienia w granicach chronionych obiektów i obszarów ma prawo do:
(...)
3) ujęcia osób stwarzających w sposób oczywisty bezpośrednie zagrożenie dla życia lub zdrowia ludzkiego,
4) stosowania środków przymusu bezpośredniego, o których mowa w art. 38 ust. 2, w przypadku zagrożenia dóbr powierzonych ochronie,
(...)
5) użycia broni palnej w następujących przypadkach:
a) w celu odparcia bezpośredniego i bezprawnego zamachu na życie lub zdrowie pracownika ochrony albo innej osoby,
(...)
d) w celu odparcia gwałtownego bezpośredniego i bezprawnego zamachu na ochraniane osoby,
(...)
Art. 40. 1. Pracownik ochrony nosi, z zastrzeżeniem art. 41, przydzieloną broń palną tylko wtedy, gdy występuje w umundurowaniu lub ubiorze używanym przez specjalistyczną uzbrojoną formację ochronną.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się w przypadku, gdy pracownik ochrony wykonuje zadanie ochrony osób w miejscu publicznym.
(...)
Rozdział 8
Przepisy karne
(...)
Art. 50. Pracownik ochrony, który przy wykonywaniu zadań przekroczył upoważnienia lub nie dopełnił obowiązku, naruszając w ten sposób dobro osobiste człowieka,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 5.
Mało ?
_________________ Decet cariorem esse patria nobis quam nosmet ipsos - Przystoi, aby Ojczyzna droższa nam była niż my sami sobie.
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1315 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 12-10-2009, 14:14
I czy ta ustawa daje ci pełne pole do manewru jak wykonujesz zadania ochrony osobistej?
Nigdy na nic nie musiałeś narzekać?
Ja nie uważam, że kilka razy wymioenione w tekscie "ochrona osób" to ustawa pzrewidująca faktyczną ochrone osób.
Wysłany: 12-10-2009, 15:14
Nie no, jeśli Tobie ustawa rąk nie krępuje - to ja się cieszę Twoim szczęsciem
Dla mnie ustawa jest wadliwa pod względem:
-Ustawiania systemów łączności
-ustawiania posterunków i miejsc bezpiecznych
-samej idei wsarcia taktycznego
-koncentrycznych pierścieni bezpieczeństwa w miejscach publicznych
-izolowaniu lokacji w miejscach publicznych
-dostępu do informacji (chociażby sprawdzania restauracji pod kątem wymogów sanepidu itp.... głupotka no nie?)
-ochrony podczas pzrejazdu samochodem
pewnie o mnóstwie rzeczy zapomniałem, o których każdy profesjonalista pamiętać powinien:)
Wysłany: 12-10-2009, 15:36
MateuszW napisał/a:
Nie no, jeśli Tobie ustawa rąk nie krępuje - to ja się cieszę Twoim szczęsciem
Dla mnie ustawa jest wadliwa pod względem:
-Ustawiania systemów łączności
-ustawiania posterunków i miejsc bezpiecznych
-samej idei wsarcia taktycznego
-koncentrycznych pierścieni bezpieczeństwa w miejscach publicznych
-izolowaniu lokacji w miejscach publicznych
-dostępu do informacji (chociażby sprawdzania restauracji pod kątem wymogów sanepidu itp.... głupotka no nie?)
-ochrony podczas pzrejazdu samochodem
pewnie o mnóstwie rzeczy zapomniałem, o których każdy profesjonalista pamiętać powinien:)
A tak może konkretniej co Ci z łącznością blokuje ustawa ?
W posterunki i miejsca bezpieczne ustawa nie ingeruje a jeśli tak to gdzie konkretnie ?
W ustawie nie ma słowa o wsparciu taktycznym chociaż wzmiankę można znaleźć w formie ochrony fizycznej doraźnej
Tu też nie znajduję ograniczeń ustawowych : koncentrycznych pierścieni bezpieczeństwa w miejscach publicznych
izolowaniu lokacji w miejscach publicznych - tak dokładnie to czego ci ustawa zabrania tutaj ?
Tzn co Ci tutaj ustawa bruździ : chociażby sprawdzania restauracji pod kątem wymogów sanepidu
ochrony podczas pzrejazdu samochodem - a tu czego nie możesz na podstawie ustawy zrobić ?
Wysłany: 12-10-2009, 19:19
Stary. Mimo ładnych cytatów ustawy z Twojej strony,prawda jest taka, że w PL ustawa nichuja nie przewiduje ochrony osobistej.
O co mi chodzi z łącznością? Pokaż mi firmy, które stać na uzycieprofesjonalnegosprzętu kodująco-szyfrującego? I tutaj, wchodzi ustawa o telekomunikacji, gdzie musisz wykupywać pasma, srać sie itp. Ale psama tak jak ma Policja nie zastzreżesz sobie. I chyba nejlepszym i naczęstszym rozwiązaniem jest łączność telefoniczna.O ile na obiekcie VIPa można używać interkomów i różnych radiostacji, o tyle sprawa w konwoju sie komplikuje.
Posterunki i miejsca bezpieczne. A możesz rozwiązać to tak jak ma BOR? nie możesz, bo ustawa tego nie przewiduje nawet.
grupa Wsparcia Taktycznego? Stary, a jak ona ma działać? no nijak...
Koncentryne Pierscienie Bezpieczenstwa: A jak chcesz izolować ludzi, na jakiejpodstawie prawnej? Nie ma. Głupi przykłąd wind wałkowany na tym forum.
Sprawdzanie miejsc i ludzi: Nie masz dostępu do tego typu informacji prawnie.
Ochrona podczas pzrejazdu samochodem. O jezu - popisałeś się OTIS.
Po pierwsze, jak jest z wydawaniem broni? mamy bron OBIEKTOWĄ. i tyle, ma być sładowana w domu VIPa, ustawione być zmiany itp. A kiedy jest konwój to co? Zabrać wiadra zamiast broni? W ogóle, nie ma w ustawie czegoś takiego jak KOWNÓJ OSÓB. jest tyklo konwój mienia, z naciskiem na wartosci pienieżne. Podczas wykonywania manewrów, łamać pzrepisy drogowe? A co z ewentualnym użyciem broni podczas wykonywania konwoju. Oj panie, i kto nie pracował w ochronie osobstej w Polsce?
Dalej - Cała działka wywiadu i kontrinwigilacji. Załóżmy że w zespole ochrony osobistej jest ktoś z licencja detektywa. I co on może sie dowiedzieć? Nic, dupa, nichuuuujaaa. Nic sie nie dowie. Jak sie zbiera informacje? VIP ma współpracowników, klientów, kontrahentów ,partnerów biznesowych, keirowców, sekretarki. I co? Co sie o nich dowiesz?
No własnie. 99% działan wywiadu i Kontrinwigilacji to jest lewizna w Polsce. Jak to działą, opisywać nie będę - bo po co.
A co ze specjalistycznymi urządzeniami - antysnajpera do wykrywania paparazzich mozna sobie niby kupić, a co z poważniejszym sprzętem? Jak Według Ciebie w Polsce nikogo nie stać na Zespół Wsparcia... Eh...
PS. Jeśli gdziekolwiek Cię uraziłem - sori. Licze na konstruktywną dyskusje Ale posta pisałem dosyć na szybko, wiec mogą sie znaleźć jakieś niedomówienia.
PS. PROSZĘ MODERATORA O WYDZIELENIE OFF TOPICU DO NOWEGO TEMATU NP. "OCHRONA OSOBISTA A USTAWA"
Wysłany: 12-10-2009, 19:41
MateuszW napisał/a:
Pokaż mi firmy, które stać na uzycie profesjonalnegosprzętu kodująco-szyfrującego? I tutaj, wchodzi ustawa o telekomunikacji, gdzie musisz wykupywać pasma, srać sie itp. Ale psama tak jak ma Policja nie zastzreżesz sobie. I chyba nejlepszym i naczęstszym rozwiązaniem jest łączność telefoniczna.O ile na obiekcie VIPa można używać interkomów i różnych radiostacji, o tyle sprawa w konwoju sie komplikuje.
Zacznijmy zatem od nieszczęsnej łaczności. Czy jeżeli w ustawie będzie zapis, że pracownik ochrony osobistej ma prawo do używania np. systemu Tetra to wszyscy sobie go sprawią ?
Nie. W ustawie nie masz ograniczeń jeżeli chodzi o producenta, markę i model broni palnej, a do tej pory wiekszość biega z TT kami, Czakami i Wanadami. Bo tanie.
Nikt Cię z łacznością nie blokuje. Mozesz sobie sprawić radyjka ze skramblerem i nie ma z tym mecyji. Łączność podstawową możesz sobie zapewnić w trankingu. Poza zasiegiem trankingu masz czynny simpleks i semiduplex w czym więc problem ? Jak chcesz lepszy sprzęt też możesz go sobie sprawić kwestia tylko kasy.
To tak jak z samochodem nikt ci nie każe jeździć małym fiatem ani teżnie zabrania kupienia sobie maybacha.
[ Dodano: 12-10-2009, 19:44 ]
MateuszW napisał/a:
Posterunki i miejsca bezpieczne. A możesz rozwiązać to tak jak ma BOR? nie możesz, bo ustawa tego nie przewiduje nawet.
A w stanch mozna rozwiązać tak jak ma SS ? Też nie.
Tym róznią sie służby państwowe od komercji. Inne uprawnienia i obowiązki. Poza tym o jakie posterunki Ci chodzi ?
Wysłany: 12-10-2009, 19:45
Ale na taką łączność to każdy ci sie wbije i po ptokach.
Ja wiem, wiem - nawet psiarnie można podsłuchiwać, ale jednak chodzi o jakieś minimum zabezpieczenia - prawda? A tak trzeba kombinować.
Wysłany: 12-10-2009, 19:56
MateuszW napisał/a:
grupa Wsparcia Taktycznego? Stary, a jak ona ma działać? no nijak...
W czym problem ? Bo ja widzę tylko w uzbrojeniu, podstawa prawna : Ochrona fizyczna doraźna. Mozliwość stosowania zarówno ŚPB jak i broni palnej, na podstawie:
Art. 36, ust. 1, pkt.:
4) stosowania środków przymusu bezpośredniego, o których mowa w art. 38 ust. 2, w przypadku zagrożenia dóbr powierzonych ochronie lub odparcia ataku na pracownika ochrony,
5) użycia broni palnej w następujących przypadkach:
a) w celu odparcia bezpośredniego i bezprawnego zamachu na życie lub zdrowie pracownika ochrony albo innej osoby,
b) przeciwko osobie, która nie zastosowała się do wezwania natychmiastowego porzucenia broni lub innego niebezpiecznego narzędzia, którego użycie zagrozić może życiu lub zdrowiu pracownika ochrony albo innej osoby,
c) przeciwko osobie, która usiłuje bezprawnie, przemocą odebrać broń palną pracownikowi ochrony,
d) w celu odparcia gwałtownego bezpośredniego i bezprawnego zamachu na ochraniane osoby,
Poza tym przysługuje Ci jeszcze prawo skorzystania z dobrodziejstwa art 25 i 26 KK (Obrona konieczna i stan wyższej konieczności).
[ Dodano: 12-10-2009, 19:57 ]
MateuszW napisał/a:
Ale na taką łączność to każdy ci sie wbije i po ptokach.
Ja wiem, wiem - nawet psiarnie można podsłuchiwać, ale jednak chodzi o jakieś minimum zabezpieczenia - prawda? A tak trzeba kombinować.
I co, że sie wbije na pasmo jak go skrambler nie puści ?
[ Dodano: 12-10-2009, 20:05 ]
MateuszW napisał/a:
Koncentryne Pierscienie Bezpieczenstwa: A jak chcesz izolować ludzi, na jakiejpodstawie prawnej? Nie ma. Głupi przykłąd wind wałkowany na tym forum.
A o regulaminie wewnętrznym lub porządkowym obiektu kolega słyszał ?
Każdy obiekt ma swój regulamin w którym nie problem zrobić pewne zapisy umozliwiające pewne czynności.
Jeżeli obiekt jest prywatny tym łatwiej.
Jeżeli nie to w ekipie ma sie takiego gościa jak ja z uprawnieniami UDT (stąd ksywka OTIS), który przeprogramuje wyciąg pionowy aby sie zatrzymał w pkt A i pkt. C, a jak sie własciciel nie zgadza to mu sie robi małego psikusa, wiesza kartkę z napisem awaria i wszyscy omijają windę z daleka. Nawet jak zadzwoni po serwis to ten rzadko przyjeżdża wczesniej jak za 3 - 4 godziny, a wtedy winda hula jak cacy.
Trochę inwencji twórczej.
Poza tym ja wole windy omijać z daleka. Takie zboczenie zawodowe. Jak bym chciał VIP;a załatwić na cacy to bym to zrobił właśnie w windzie.
Ja wybieram schody i tłumaczę, że bezpieczniej na 5 schodami niż na pierwsze windą.
[ Dodano: 12-10-2009, 20:09 ]
MateuszW napisał/a:
Sprawdzanie miejsc i ludzi: Nie masz dostępu do tego typu informacji prawnie.
Jakich informacji ?
Z dzielnicowym zawsze możesz pogadać i powie Ci na co i na kogo zwrócić uwagę. Pogadasz z sąsiadka ta co lubi gadać i dowiesz sie wszystkiego. Kioskarz i sklepikarz tez ci powiedzą to co będziesz potrzebował. Tyle że troszkę psychologii potrzeba.
Wydział geodezji i architektury też można obskoczyć zgodnie z obowiązującymi przepisami. W kazdym obiekcie uzytecznosci publicznej plany obiektu wiszą na kazdym pietrze pod nazwą plan ewakuacji.
Wysłany: 12-10-2009, 20:12
są metody wujek. Ale co z tą bronią?
Cytat:
4) stosowania środków przymusu bezpośredniego, o których mowa w art. 38 ust. 2, w przypadku zagrożenia dóbr powierzonych ochronie lub odparcia ataku na pracownika ochrony,
Nie ma tu słowa o osobie ochranianej. Widzisz różnice? Bo prokurator ją zobaczy. Natomiast w punkcie omawiającym pzrypadki uzycia broni jest taki zapis. Niezły dysonans co nie?
A pierscienie w miejscach publicznych? One są własnie wymyślone pod miejsca publiczne.
Co do wind. Każdemu Panu wytłumnaczysz, ze windą nie można? Man, to VIP dyktuje warunki a nie ty. Żadna Umowa z klientem nie bedzie miała zapisu, bezwarunkowemu podporządkowania się "widzimisie" d-cy ochrony.
Wysłany: 12-10-2009, 20:30
MateuszW napisał/a:
Co do wind. Każdemu Panu wytłumnaczysz, ze windą nie można? Man, to VIP dyktuje warunki a nie ty. Żadna Umowa z klientem nie bedzie miała zapisu, bezwarunkowemu podporządkowania się "widzimisie" d-cy ochrony.
Matti, stare 'ochroniarskie' przyslowie mowi :
'' CLIENT WISHES ARE IMPORTANT, BUT SECURITY ALWAYS COMES FIRST !!''
Wysłany: 12-10-2009, 20:30
MateuszW napisał/a:
Cytat:
Nie ma tu słowa o osobie ochranianej. Widzisz różnice? Bo prokurator ją zobaczy. Natomiast w punkcie omawiającym pzrypadki uzycia broni jest taki zapis. Niezły dysonans co nie?
A pierscienie w miejscach publicznych? One są własnie wymyślone pod miejsca publiczne.
Wiesz co to są dobra prawne chronione ? Otóz to jest np. życie, zdrowie, mienie itp.
Trzeba poza wyrabianiem mięśnia dwugłowego ramienia wyrabiać także szare komórki.
Jeżeli chodzi o pierścienie to też nie ma z tym problemu. Zarówno w przypadku "celebrytów" jak i dużego biznesu.
Jest tylko w tym wszystkim podstawowa zasada. Proporcjonalność ochrony do stopnia zagrozenia i wielkości budżetu.
Jeżeli chodzi o VIP'a jeszcze mi sie nie trafiło poza jednym uzasadnionym przypadkiem osoby niepełnosprawnej abym nie przekonał VIP'a do schodów gdy nie chciałem korzystac z windy. Kilka opowiastek popartych obrazowa case stady i miękli jak wosk. Może dlatego, że sam leciałem z winda prawie trzy pietra i potrafie to obrazowo opisać ?
Widzisz ja z klientem zawieram umowę na zasadzie takiej, że za bezpieczeństwo odpowiadam ja i ja dyktuję rozsądne i logiczne warunki jego zachowania. Mało tego na poczatku szkolę VIP'a w procedurach na wypadek sytuacji kryzysowych. Może dlatego nie mam powazniejszych z nimi problemów. Zawsze gdy im nie odpowiada mogą szukac kogoś innego. Polecam wtedy ZPChry bo to i tanio i bezstresowo.
[ Dodano: 12-10-2009, 20:39 ]
MateuszW napisał/a:
Po pierwsze, jak jest z wydawaniem broni? mamy bron OBIEKTOWĄ. i tyle, ma być sładowana w domu VIPa, ustawione być zmiany itp. A kiedy jest konwój to co? Zabrać wiadra zamiast broni? W ogóle, nie ma w ustawie czegoś takiego jak KOWNÓJ OSÓB. jest tyklo konwój mienia, z naciskiem na wartosci pienieżne. Podczas wykonywania manewrów, łamać pzrepisy drogowe? A co z ewentualnym użyciem broni podczas wykonywania konwoju. Oj panie, i kto nie pracował w ochronie osobstej w Polsce?
Po pierwsze broń nie jest składowana tylko przechowywana w magazynie bronie, po drugie występując o zezwolenie na broń nalezy ująć pełne obciążenie osobowe.
Jeżeli masz na obiekcie dwóch ludzi na zmianie, masz mieć konwój i jeszcze wyjazd w sile 4 ludzi w ochronie osobistej to piszesz wniosek o wydanie broni w ilości sztuk : 2 dla strażników + np. 2 dla konwojentów + np. 4 BG czyli razem 8 szt, broni. I z czym problem ?
Ja nie widzę tutaj żadnego.
Natomiast mam pytanie, na jakiej podstawie prawnej konwojujesz ludzi ? Ochraniasz zakład karny ?
A jakież to przepisy prawa o ruchu drogowym musisz łamać wykonując manewry przy przejeździe VIP'a ?
Wysłany: 12-10-2009, 20:40
OTIS napisał/a:
MateuszW napisał/a:
Ochrona podczas pzrejazdu samochodem.
Tu zaś w czym problem ? Że Ci na skrzyżowaniach z sygnalizacją świetlną "zielonej fali" nie ustawią ? A po co Ci ona ?
znowu sie pytam - a na jakiej podstawie prawnej weźmiesz do samochodu bron?
I nie mów mi, że podczas syutuacji kryzysowych nie łamiesz pzrepisów. A co z parkowaniem? Wszystko sie załatwia na granicy...
Edit: nie, kurwa. nie. mam dość. Po doczytaniu Twojej edyty posta mam dość, Wymiękam.
Pozwolisz, że zachowam sobie Twoje wypowiedzi na dysku twardym i będę znajomym pokazywał na imprezach?
Wysłany: 12-10-2009, 20:54
MateuszW napisał/a:
Dalej - Cała działka wywiadu i kontrinwigilacji. Załóżmy że w zespole ochrony osobistej jest ktoś z licencja detektywa. I co on może sie dowiedzieć? Nic, dupa, nichuuuujaaa. Nic sie nie dowie. Jak sie zbiera informacje? VIP ma współpracowników, klientów, kontrahentów ,partnerów biznesowych, keirowców, sekretarki. I co? Co sie o nich dowiesz?
No własnie. 99% działan wywiadu i Kontrinwigilacji to jest lewizna w Polsce.
Pytanie po co licencja detektywa ? Proponuję zapoznanie sie z art. 2 ust. 1, pkt. 1 - 7 ustawy o usługach detektywistycznych. W tym artykule znajduje sie definicja usług detektywistycznych i katalog czynnosci.
Polecam ponadto:
USTAWĘ z dnia 14 lutego 2003 roku o udostępnianiu informacji gospodarczych Dz.U.2003.50.424
USTAWĘ z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych Dz.U.2002.101.926 - /tekst jednolity/
USTAWĘ z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej Dz.U.2001.112.1198
[ Dodano: 12-10-2009, 21:02 ]
MateuszW napisał/a:
[na jakiej podstawie prawnej weźmiesz do samochodu bron?
I nie mów mi, że podczas syutuacji kryzysowych nie łamiesz pzrepisów. A co z parkowaniem?
A gdzie jest napisane, że nie wolno Ci wziąć broni do samochodu ?
Masz jakiś przepis mówiący, że nie wolno ?
Bo jak mi powiesz, że nie wolno bo nie ma napisane, że wolno to się Ciebie spytam na jakiej podstawie prawnej korzystasz z WC bo nigdzie w ustawie nie ma napisane, że wolno i że nie wolno. Srać i lać w majty też nie określili czy wolno czy nie wolno.
Jaki masz problem z parkowaniem ?
Jak jest strefa wykupujesz kartę do parkowania i wszycho, jak nie ma strefy parkujesz jak leci. Jak jest znak zakazu patrzysz czy jest pod nim tabliczka z napisem (dotyczy chodnika czy nie ma. Jak jej nie ma to parkujesz na chodniku. Jak jest to od tego jest kierowca aby ustawił sie po wysadzeniu VIP'a w miejscu gdzie mu wolno zaparkować, na tyle blisko aby mógł podjechać natychmiast po sygnale, że wychodzicie.
[ Dodano: 12-10-2009, 21:05 ]
MateuszW napisał/a:
A co ze specjalistycznymi urządzeniami - antysnajpera do wykrywania paparazzich mozna sobie niby kupić, a co z poważniejszym sprzętem?
A co potrzebujesz ? Nie ma embarga na dostawy z zachodu i nawet mozesz go kupic w legalnie w kraju. Nawet lepszy niz ma BOR. Kwestia tylko kasy. Masz to kupujesz, nie masz to dziadujesz.
Odnoszę wrażenie, że albo leczysz kompleksy albo wyszedłeś niedawno ze słuzby, zszokowany jesteś "cywilką" i nie możesz sie w niej odnaleźć. Spokojnie to mija po pewnym czasie.
Miedzy innymi dlatego byli żólnierze i funkcjonariusze maja problemy z ochroną komercyjną. Byli przyzwyczajeni, że na wszystko był paragraf w regulaminie i wszystko było co powinno i co nie musiało tez było, a tu trzeba sobie radzić bez śmigłowców wsparcia, bez etatowej grupy pirotechnicznej, bez osłony kontrwywiadowczej itd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum