Wysłany: 28-01-2012, 12:06 ochrona wycieczek z Izraela
czy ktoś z was orientuje się kto pracuje przy ochronie takich wycieczek?
czy to pracownicy konkretnych firm które wygrały przetarg na taką ochrone?
a moze to ludzie ze służb?
jesli macie jakieś info z góry dzieki
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1315 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 17-03-2012, 00:02
jacek282 napisał/a:
Jest to naród wybrany któremu wszystko wolno, i tak panowie z Elala już się tak nie wożą jak kilka lat temu.
Kolego, jakby obywatele polscy byliby celem nr.1 dla wszelkiej maści terrorystów i innych dewiantów, to też byś chciał aby polskie wycieczki były chronione a LOT zapewniał odpowiedni poziom bezpieczeństwa.Izraelczycy wyznają zasadę braku kompromisów i starają się zabezpieczyć swoich obywateli wszelkimi dostępnymi środkami. Każdy człowiek z branży powinien to docenić. Ja mam osobiście bardzo dobre wrażenia w kontaktach z ochroną El-Al - ja nie robię im problemów, oni mi - muszą po prostu rutynowo mnie sprawdzić, bo jest tak a nie inaczej. to samo tyczy się polaków pracujących dla El Al na Okęciu. Dla mnie klasa.
No tak, bo "wszelkiej maści" (jesteś pewien? ) terroryści i inni tacy zbudzili się 5 grudnia o świcie i wpadli na pomysł że będą w pierwszej kolejności atakować właśnie Żydów. Piękny jest świat jednostronnych wizji
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1315 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 17-03-2012, 16:44
wolfman napisał/a:
a wlasnie ze tak,kazdy arab jest od malego uczony ze wrogiem nr1 sa wlasnie zydzi
Easy - nie każdy arab. Środowisko arabskie jest bardzo podzielone i bynajmniej nie jest monolityczne. Poza tym, dochodzą również nie-arabowie, chociażby ostatnie szopki z Turcją no i Iran. Nie mówiąc o ostatnich zamachach i próbach zamachów w Tajlandii,Azerbejdżanie, Gruzji... przypomina to lata 70/80. Wtedy również wrogiem nr. 1 byli lewacy, do dziś podzielający antysemityzm.
Jest to naród wybrany któremu wszystko wolno, i tak panowie z Elala już się tak nie wożą jak kilka lat temu.
Jak ktoś się daje dmuchać w d..pę to inny peda.. o! sorry , vagino sceptyk , skrzętnie to wykorzystuje - tak było i tak będzie czy Ci się to podoba czy nie. W zasadzie podziwiam Żydów za ich bezkompromisowość . Należy się tego uczyć a nie stękać że sami w/w dupy dajemy..
_________________ "God gave you a soul. Your parents, a body. Your country, a rifle. Keep all of them clean"
A ja sobie Zydow cenie. Kiedys mialem o nich zle zdanie lecz gdy wydoroslalem, wyksztalcilem sie i zaczalem funkcjonowac wsrod inteligentnych ludzi zmienilem zdanie.
Cenie ich sobie za przedsiebiorczosc, organizacje, przywiazanie do kraju (choc uwazam, ze tu wyrzadzili komus szkode rekami ONZ). Od strony militarnej sa niekwestionowanymi fachowcami.
Niestety My Polacy posiadamy malo cech, ktore maja Zydzi.
Wsrod Polakow dominuje zawisc, zazdrosc oby tylko komus sie noga powinela.
Nie lubimy Zydow, Rosjan, Niemcow, nie lubimy ludzi sukcesu, nie lubimy bogatych sasiadow, ktorzy mieszkaja przez ulice, w koncu nie lubimy samych siebie za nieudolnosc. Chore rozumowanie.
Jak to sie mowi w pewnych kregach Modlitwa Polaka: bys mial HIVa i Raka.
_________________ "W walce na miecze największą sztuką Samuraja jest wiedzieć, kiedy nie dobywać miecza." - Musashi Miyamoto specnazlodz.pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
..Dajcie sobie spokój z wątkiem narodowym, robal, powycinaj to.
Nie przejmuj sie MateuszW.
Nie jeden z tego forum chcialby przejsc szkolenie z Zydami i chwalilby sie tym pod niebiosa. Nie wspomne juz o wspolpracy.
Zauwaz, ze najwiecej zali maja Ci co do czegos nie naleza. Jakby polatal z Zydami i zarobil dobra kase to nie mialby czasu na wypisywanie bzdetow.
w0jna napisał/a:
Ja się pytam kto pozwal obcym służbom nosić broń na terytorium Świętej Republiki - Patrzaj youtube??? Natychmiast powinni być zatrzymani i osądzeni.
Sprawe zalatwiaja przez MSZ w konsulacie. To dziala w dwie strony.
Nie szukaj odpowiedzi na YT tylko w przepisach, to nie bedziesz musial zadawac takich pytan.
_________________ "W walce na miecze największą sztuką Samuraja jest wiedzieć, kiedy nie dobywać miecza." - Musashi Miyamoto specnazlodz.pl
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 12 Lip 2010 Posty: 200 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-03-2012, 18:11
MateuszW napisał/a:
Wtedy również wrogiem nr. 1 byli lewacy, do dziś podzielający antysemityzm.
Z tym lewactwem mieszasz kolego.
Bo tu mogę Ci zadać kontrę.
Kto, jak nie w ogromnej większości Żydzi, promował i wprowadzał komunizm/lewactwo w Rosji, jeszcze wtedy carskiej?
Kto, jak nie w ogromnej większości Żydzi, siłą wprowadzał komunizm/lewactwo w Polsce w 1944 i później?
Nie lewackich Żydów to możesz szukać w USA albo w 1949 w Haganie w Izraelu.
A większość antysemitów to ekstermiści tacy, jak Haider, który bynajmniej lewakiem nie był. Każdy nacjonalista lub faszysta jedynie używa haseł socjalistcznych czysto populistycznie, bedąc najczęściej ekstremum prawicowym.
Najciekwasze, że Ci Żydowscy ideolodzy komunistyczni póżniej w ogromnej większości wyemigrowali (lub siłą zostali wyrzuceni przez lokalnych nowo-komunistów) z demoludów i pojechali na zachód. O Izrael zaś musieli/ muszą walczyć Ci maluczcy, którzy w znacznej części byli ofiarami "zabaw" ideologicznych tych pierwszych.
RESUME:
Nie mieszajmy wprost narodowości i ideologii. to zawsze kwestia konkretnych miejsc i konkretnych ludzi.
A co do kwestii obronnych ... w Izraelu jest wielu wspaniałych ekspertów, ale też są czasami i politykierzy, którzy pomimo stałego zagrożenia ze strony terrorystów i państw ich wspierających, zdają się tych zagrożeń nie widzieć.
Na szczęście w nieszczęściu dla Izraela ten ciągły stan zagrożenia stymuluje ich do budowy sprawnego i optymalnego systemu obronnego państwa.
W Polsce zaś, jak tak dalej pójdzie to znów nie nauczymy się na czas, że coś boli, dopóki ktoś nas w dupę porządnie nie kopnie.
_________________ Jak wiadomo, są znane wiadome; te o których wiemy, że je wiemy; wiemy też, że są znane niewiadome; inaczej mówiąc, wiemy że są jakieś rzeczy których nie wiemy. Ale są i nieznane niewiadome - te, o których nie wiemy, że ich nie wiemy. Donald H. Rumsfeld
Wysłany: 19-03-2012, 00:44
Cytat:
Kto, jak nie w ogromnej większości Żydzi, promował i wprowadzał komunizm/lewactwo w Rosji, jeszcze wtedy carskiej?
Kto, jak nie w ogromnej większości Żydzi, siłą wprowadzał komunizm/lewactwo w Polsce w 1944 i później?
Nie lewackich Żydów to możesz szukać w USA albo w 1949 w Haganie w Izraelu.
A większość antysemitów to ekstermiści tacy, jak Haider, który bynajmniej lewakiem nie był. Każdy nacjonalista lub faszysta jedynie używa haseł socjalistcznych czysto populistycznie, bedąc najczęściej ekstremum prawicowym.
Socjalizm od drugiej połowy XIXw. był bardzo popularny, nie tylko wśród żydów ale i ogółu europejczyków. Nie wiem, jak za Kaukazem, nie uczyłem sie jak byłem w szkole.
Ofiary carskich pogromów można było liczyć w setkach tysięcy, nie mówiąc o innych formach prześladowania żydów w Europie, vide sprawa Dreyfussa czy skazanie całej wioski na Węgrzech za rzekomy rytualny mord na dziewczynce. Nie dziw się, że żydzi pragneli równości społecznej i sprawiedliwości - byli poprzeć każdego kto głosił takie hasła. Na ten czas, oczywiście nie sprawdzone w praktyce. Nie wiem też, jakie są statystyki, ale oskarżanie żydów za komunę w Polsce jest dużą przesadą. Oczywiście - byli. Rosja jest długa i szeroka, żydów tam mnoga. Tak samo, jak i w Polsce. Mając w pamięci polski antysemityzm(oczywiście, polska gościnność,tolerancja, bohaterskie czyny - tak, nie zapominam o tym - ale zdajmy sobie sprawę, że druga strona medalu była równie widoczna), holokaust, fałszywki carskiej ochrany, pokazowe procesy w europie, żydzi po prostu pragnęli nowego porządku, w którym czuliby się bezpiecznie. Nie znając tła łatwo jest ferować wyroki typu: wszystkiemu winni są żydzi.
Poza tym, Hagana jako bojówka i podziemie Syjonistów była na wskroś socjalistyczna. Przywódcą Hagany, pierwszym premierem i długoletnim ministrem obrony narodowej był Dawid Ben Gurion, zatwardziały socjalista, wywodzący się z partii Mapai, która ewoluowała w partie pracy.
Do meritum - mówiąc lewacy miałem na myśli Baader Meinhof, Action Directe, Brigade Rosso, Al Fatah, Czarny Wrzesien, Abu Nidala, KGB itp. Ich retoryka była jasna - Izrael jako sprzymierzeniec USA po 1973r automatycznie stał się imperialistycznym celem numer jeden. Zauważ, że dzisiaj każdy lewak jest jednocześnie miłośnikiem arabów, wielkim obrońcą praw człowieka i zagorzałym krytykiem zbrodniczego, faszystowskiego apartheidu izraelskiego. To jest retoryka wyjęta prosto z ust niemieckich i francuskich bojówek lewicowych lat 70tych. Oczywiście, oni się ugrzecznili i ucywilizowali, tak jak ten cały Joschka Fischer(nie zarzucam mu antysemityzmu). Teraz robią elegancką politykę, ale dawne ideały lewackie pozostały.
Cytat:
Najciekwasze, że Ci Żydowscy ideolodzy komunistyczni póżniej w ogromnej większości wyemigrowali (lub siłą zostali wyrzuceni przez lokalnych nowo-komunistów) z demoludów i pojechali na zachód. O Izrael zaś musieli/ muszą walczyć Ci maluczcy, którzy w znacznej części byli ofiarami "zabaw" ideologicznych tych pierwszych.
Być może chodzi ci o wydarzenia 1956 i 1968 roku, kiedy spora część polskich żydów została zmuszona do emigracji. To była cała rzesza ludzi,których tragedią było opuszczenie ojczyzny. Nie klasyfikowałbym ich wszystkich jako aparatczyków i ubeków. W wydarzeniach 1968 roku dużą rolę odgrywał ton antysemickich nastrojów na fali izraelskiego zwycięstwa w 1967 roku nad wojskami arabskimi w wojnie sześciodniowej. Oto mały, zapyziały izrael, nomen omen socjalistyczny(chociaż był demokracją pełną gębą) pokonał armie wspierane jawnie przez ZSRR. Sowieci nie mogli znieść tej potwarzy i rozpoczęli całą kampanie przeciwko żydom, z prześladowaniami żydów rosyjskich włącznie.
reasumując: żydzi to niemały naród, bo liczący ponad 12 milionów ludzi. Nie można wszystkim przyklejać łatki socjalistów dręczących ludzką wolność. Dzisiaj, kiedy znamy cały kontekst historyczny takie twierdzenia właśnie zakrawają na ten rodzaj antysemityzmu(bardzo lekki i niewinny zresztą) wynikający z braku wiedzy. Gorszy jest ten właśnie lewacki, który oskarża żydów o całe zło tego świata - spiski, imperializm, bankierzy, kontrola nad światem ble ble ble. To są już jawne i obrzydliwe, bezduszne kłamstwa. Jak jakaś kurwa pisze książke jak to paklestynczykom w gazie źle i jak są mordowani, to mam ochote szmate zawłosy wytargać i zaciągnąć ją do Sderot, gdzie żydowskie dzieci chowają się w schronach zamiast bawić na podwórkach. A tysiąc kilometrów dalej, gdzie nie mamy poglądu na sprawe w wyniku odległości możemy sobie wygodnie mówić: żydzi są be.
Wracając do spraw wojskowych:
Cytat:
ale też są czasami i politykierzy, którzy pomimo stałego zagrożenia ze strony terrorystów i państw ich wspierających, zdają się tych zagrożeń nie widzieć.
Pokaż mi tych politykierów. Ja wiem, że ostatnio przez kryzys ekonomiczny loty zostały wstrzymane a program rozbudowy kippot barzel stanął w miejscu, ale wystarczyło ostatnie 200 rakiet z gazy, żeby wszystko znowu ruszyło pełną parą. Izrael to społeczeństwo,które od swojego zarania podejmuje ogromne wyrzeczenia gospodarcze na rzecz bezpieczeństwa. Bo ileż czasu, bez szkody dla PKB można utrzymywać armię rezerwistów.
Trochę truizmami pojechałeś, bo ten cały stan zagrożenia,budowa systemu bezpieczeństwa itp to jeden wielki mit, który w 1973 r. runął jak hamburska kurwa po 3 winach. Na szybko powiem, że Izrael zaniedbał wiele gałęzi armii,takich jak inżynierowie czy artyleria na rzecz "tankomanii" i super lotnictwa, myśląc że można całą wojnę nimi wygrać. Armia izraelska nie jest taka super jak się mówi, moim zdaniem jej największy problem obecnie to ogromne marnowanie zasobów ludzkich - pizdyliard rezerwistów, ok 170 tysięcy czynnej armii a oni nie wiedzą jak to spożytkować.Odbija się to chociażby w durnej polityce rotacji.
sorry za chaotycznego posta, ale późno jest a ja znowu do orłów nie należe. wole posty w stylu bugiata. Aha, i domagam sie pomagasa :D:D
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 12 Lip 2010 Posty: 200 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-03-2012, 16:16
Nie twierdzę, że każdy Żyd to socjalista, tak samo, jak nie twierdzę, że każdy Żyd to prawicowiec. Tak samo uważam odnośnie każdej nacji na świecie. Dlatego też tak samo nie łaczył bym w ciemno przekonań politycznych i antysemityzmu.
To miałem na myśli w moim poprzednim poście.
Żydzi w Rosji, czy Europie mogli mieć zupełnie inne przekonania, niż Ci za oceanem. Tak, jak Polacy w kraju i Polonia. Dlatego tu też nie uogólniam.
Co do wypędzonych... może się nie zrozumieliśmy. Ja właśnie napisałem, że najprawdopodomniej mniejszość tej grupy stanowiła jakikolwiek aparat komunistyczny. Większość, jak zwykle, zbierała baty. Co nie zmienia faktu, że ta wspomniana na początku mniejszość stanowiła znaczną część aparatu komunistycznego.
Co do Hagany, to tak jak z Solidarnością. Po walce o wolność podzielili się i mogą się teraz naparzać w parlamencie. Jedni poszli trochę na lewicę, inni bardziej na prawicę.
A co do ustroju gospodarczego, to tak jak zauważyłeś, w Izraelu wymusza to od lat sytuacja polityczna a nie przekonania - gospodarka de facto państwa w stanie wojny.
Co do różnych postaw w Izraelu... sam wiesz, z jakim trudem jedni budują i bronią państwa od ponad pół wieku, a jak głęboko gdzieś to mają choćby ortodoksi czekający na mesjasza i "prawdziwy" ich zdaniem Izrael. O zamachach (na szczęście względnie nielicznych) z ich strony nie wspominając.
Co do armii, OK, ale w porównaniu z Polską to zupełnie inny zakres problemów.
Izrael szuka sposobów na optymalizację w armii. My powinniśmy najpierw poszukać armii w ogóle. Może za 50 lat dorośniemy do problemów, jakie ma teraz Cahal.
RESUME
Są różni Żydzi (bohaterowie powstania w getcie, artyści, naukowcy, ale i aparatczycy komunistyczni)
Są różni Polacy (bohaterowie - tak jak wspomniałeś, ale i ubecy i mendy z krzywym mózgiem mordujące drugiego człowieka: Żyda, Polaka, bez różnicy dla nich - też wspomniałeś :-) ) I zgadzam się z tym.
Chodziło mi więc o to, by nie uogólniać.
A co do Baader Meinhof, Action Directe, Brigade Rosso, Al Fatah, Czarny Wrzesien, Abu Nidala, KGB - zgadzam się z Tobą.
Ale nie zapominajmy o KKK i innych chorych tworach z drugiej strony ideologicznej, jakkolwiek również rasistowskiej barykady.
:-)
_________________ Jak wiadomo, są znane wiadome; te o których wiemy, że je wiemy; wiemy też, że są znane niewiadome; inaczej mówiąc, wiemy że są jakieś rzeczy których nie wiemy. Ale są i nieznane niewiadome - te, o których nie wiemy, że ich nie wiemy. Donald H. Rumsfeld
Pomógł: 12 razy Wiek: 47 Dołączył: 13 Sie 2005 Posty: 260 Skąd: Shangri - La
Wysłany: 19-03-2012, 19:51
MateuszW napisał/a:
Ofiary carskich pogromów można było liczyć w setkach tysięcy
Nie, najwyżej w tysiącach. Największe pogromy Żydów miały miejsce w 1917 r. i latach 1918 - 1920, a więc już nie za "carskich" czasów, kiedy Żydów zabijali niemal wszyscy: bolszewicy, petlurowcy, biali, "zieloni"... Oblicza się, że zginęło wtedy od 50 do 200 tys. Żydów.
_________________ C'est grand malheur de ne pouvoir etre seul...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum