Wysłany: 19-03-2007, 16:17 Ochrona lotnisk w PL to fikcja
Graficiarz: samolot pomalowałem w 5 minut
Samolot pomalowany przez graficiarza.
TVN24
- Stwierdziłem, że pomaluję jakiś samolot. Maluję grafitti od jakiś 5 lat. Stwierdziłem, że byłoby to dla mnie fajne wyzwanie- powiedział graficiarz, który pomalował samolot na poznańskim lotnisku Ławica. Rozmowę z mężczyzną zamieścił serwis tvn24.pl.
Do zdarzenia doszło w nocy z soboty na niedzielę. Na boku samolotu namalowano tzw. TAG, czyli pseudonim graficiarza oraz datę, kiedy doszło do pomalowania.
- Pomalowanie samolotu zajęło mi jakieś 5-6 minut - powiedział graficiarz. W rozmowie podkreślił, że bez problemu wszedł na teren lotniska, a następnie tą samą drogą opuścił je.
- Potem zamówiłem taksówkę i odjechałem - relacjonuje graficiarz w rozmowie z reporterem tvn24.pl.
Pomalowanie przez graficiarza samolotu na poznańskim lotnisku ujawniło słabości w zabezpieczeniu lotniska, z których zarząd lotniska nie do końca zdawał sobie sprawę - powiedział prezes Portu Lotniczego Poznań- Ławica im. Henryka Wieniawskiego Mariusz Wiatrowski.
Według wstępnych ustaleń policji, turbośmigłowy samolot ATR 42 został pomalowany w nocy z 17 na 18 marca. Maszyna wylądowała na poznańskim lotnisku w sobotę wieczorem. Na boku samolotu namalowano tzw. TAG, czyli pseudonim graficiarza oraz datę, kiedy to się stało.
Policja wyjaśnia, w jaki sposób graficiarz dostał się na lotnisko i jak przez kilkanaście minut mógł niezauważony malować samolot.
Prezes Wiatrowski zaznaczył, że system zabezpieczenia poznańskiego lotniska, na który składają się m.in.: ogrodzenie, oświetlenie, monitoring wideo, patrole służb ochrony jest - podobnie jak całe lotnisko - ciągle modernizowany.
- Mamy zatwierdzony plan ochrony lotniska, certyfikaty, audyty, jesteśmy systematycznie sprawdzani. Niewielkie błędy w systemie bezpieczeństwa zostały wykorzystane, ktoś miał szczęście, że udało mu się wejść. Te błędy zostały już poprawione - powiedział prezes poznańskiego lotniska.
Autor grafitti zdjęcie pomalowanego samolotu umieścił w Internecie w fotoblogu (rodzaj dziennika, gdzie główna formą przekazu są zdjęcia - PAP). Chwalenie się w Internecie przez anonimowych autorów pomalowanymi w ekstremalnych warunkach innymi niż budynki obiektami jest częścią graficiarskiej subkultury. Zdjęcie pomalowanego samolotu autor podpisał: "ławica 2007, (...) pozdro służba celna, żandarmeria wojskowa".Ochr
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 19-03-2007, 22:01
kiedyś wjechałem samochodem na terminal Cargo... i dopiero przy drugiej bramie wyszedł znudzony pan z ochrony z pustą kaburą zapytać co ja tu robie... a mi sie poprostu pomyliły zjazdy.... pierwsza bramka -szlaban była podniesiona a w budce nikogo....
Grafficiarzowi grozi nawet 5 lat więzienia
Policja zatrzymała mieszkańca Poznania podejrzewanego o to, że w nocy z 17 na 18 marca namalował graffiti na stojącym na lotnisku Ławica samolocie - poinformował Zbigniew Paszkiewicz z zespołu prasowego poznańskiej policji.
Na burcie turbośmigłowego ATR 42 namalowano m.in. tzw. TAG, czyli pseudonim graficiarza oraz datę.
Paszkiewicz powiedział, że zatrzymania dokonano na podstawie informacji operacyjnych policji. Funkcjonariusze wyjaśniają, w jaki sposób graficiarz dostał się na lotnisko i jak przez kilkanaście minut mógł niezauważony malować samolot. Autor graffiti zdjęcie pomalowanego samolotu umieścił w Internecie w fotoblogu. Fotografię pomalowanego samolotu autor podpisał: "ławica 2007, (...) pozdro służba celna, żandarmeria wojskowa".
Paszkiewicz powiedział, że zatrzymanemu - za zniszczenie mienia - grozi kara do 5 lat pozbawienia wolności. - Trwają ustalenia, czy w związku z tym, że do zniszczenia doszło na zamkniętym terenie lotniska, ewentualna kara nie powinna być wyższa - dodał Paszkiewicz.
ok, czyli jak graficiaz dostanie 5 to dyrektor lotniska chyba 25 powinien dostac?
Wyszło na jaw, że jak zwykle kolejna instytucja nie jest przygotowana na zagrożenie zewnetrzne.Tio był tylko cwaniak z farba, ale nie chce myśleć co by się stało gdyby to nie była farba tylko materiał wybuchowy.Często latam samolotami i jakoś zaufanie do lotnisk mi mocno spadło.
Pomógł: 13 razy Wiek: 12 Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 746 Skąd: Centrum
Wysłany: 21-03-2007, 16:11
Powinni być mu wdzięczni, że ich "obudził" w tak niewinny sposób. Bo wybuchająca ciężarówka mogłaby być nieco bardziej szokująca.
Jesteśmy ofiarami polskiego "jakoś to będzie".
_________________ Watch your corner and bring your men back alive.
Kawaleria wciąż utrzymuje pozycje ;)
Obraz ochrony polskich lotnisk jest hmm jakby to ująć.... "Żenua"
Ostatnio kolega namawiał mnie do złożenia papierów do Słuzby Ochrony Lotniska na pobliskim airporcie.Procedura przewiduje examin fizyczny...(jakies tam śmieszne pasibrzuszki czy 2 m do biegania)który I TAK SIE NIE ODBYŁ kiedy jego przyjmowano.Powodem były "złe warunki atmosferyczne".Kuhwa ochroniarze to będą szybować ze potrzebują dobrej pogody żeby pracować??Czy już kwiat poleciał za granice i przayjmują byle kogo(nie obrażając kolegów).
Zenua żenua...nie chce krakać ale mysle że ta cieżarówka byłaby chyba lepsza tylko żeby w samolocie siedzieliby jacyś oficjele.Może wtedy "kabaret starszych panów" poszedł po rozum.
_________________ Dekalog komandosa:
'Masz głowę i chuj to kombinuj'
Chor.Sztab.Kałużny
Tryglaw [Usunięty]
Wysłany: 27-03-2007, 12:43
Jest to smutna prawda o ochronie ważnych jak by nie patrzyć miejsc.Brak profesjalizmu jest straszny.Jedynym pocieszeniem jest to, że jak na razie nie jesteśmy na pierwszym miejscu listy priorytetów terrorystów.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 27-03-2007, 16:52
Popatrz mniej optymistycznie na pierwszym nie jesteśmy na ostatnim zaś też nie , co zoznacza że popwinniśmy sie przygotowywać na niespodzianki zwiazane z naszym zagranicznym zaangazowaniem.... a tu obciach na maksa....
Tryglaw [Usunięty]
Wysłany: 28-03-2007, 15:30
Rzufik zgadzam sie w pełni z Twoją wypowiedzią, ale faktem jest niestety w Naszym Kraju, że jeśli nic się nie stanie to się nic nie robi.Może dzięki temu "wypadkowi" ochrona lotnisk bedzie bardziej profesjonalna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum