Witam
Czy istnieją wyraźne różnice w taktyce stosowanej przez jednostki antyterrorystyczne USA i Rosji?
Jak na tym tle wypada poziom wyszkolenia polskich jednostek antyterrorystycznych?
_________________ NIE MYŚL KOCIE O REZERWIE BO CI CYFRA ŁEB ROZERWIE!
Następujące pytania zostały przekazane przez Stopczyka. (zakręciłem się i dałem jako anonim):oops:
Co sądzi Pan o przydatności w szkoleniu systemów symulacyjnych, jak np. pociski FX i jaki jest stosunek do tego typu elementów na świecie?
Jak ocenia Pan metodykę szkolenia AT w Polsce w stosunku do innych krajów, czy możemy mówić o widocznych różnicach i gdzie one wystepują?
Pewien czas temu, jak informowały niektóre media, miał Pan uczestniczyć w szkoleniu nowopowstającej "jednostki specjalnej" ŻW, czy może Pan powiedzieć coś więcej na ten temat?
Czy uważa Pan, iż w Polsce może cokolwiek zmienić się w podejściu decydentów do szeroro rozumianych zagadnień antyterroryzmu, szczególnie w kontekście przygotowania do reagowania na zagrożenia o dużej skali, na normalnej drodze, nie zaś poprzez casus kolejnej Magdalenki?
1) Co sadzisz o nowo tworzonych irackich jednostkach specjalnych? Czy sadzisz ze w tych warunkach (wojna domowa ) uda sie stworyc sprawne i lojalne wobec wladz jednostki CT/taktyczne?
2) W kontekscie grup taktycznych : ca sadzisz o rowiazanej juz grupie "MogAT" ? (grupa taktyczna KRP Mokotow - dla mlodszych czytelnikow) podobno rozwiazano ja bo gdy ona dzialala AT Wawa ani razu nie bylo wzywane na Mokotow i bali sie ze zostana bez zajecia
3) jaka jest twoja opinia o polskiej broni (beryl, glauberyt, MAG 98, WIST)
4) jaka jest najskuteczniejsza metoda treningu strzeleckiego?
Ostatnio zmieniony przez Stopczyk 21-02-2005, 18:10, w całości zmieniany 1 raz
jac-t [Usunięty]
Wysłany: 21-02-2005, 17:36
Witam,
A oto me pytania :
1) Co może Pan powiedzieć na temat (niby) powstającej nowej polskiej jednostki AT/CT ?
2)Jak powszechnie wiadomo pociski 9x19mmLuger/Parabellum nie są najskuteczniesze,natomiast .45ACP mimo swej zdecydowanie większej skuteczności nie zapewniają dostatecznego przebicia przez przeszkody.
Więc czy niebyłoby sensowne zmienić kaliber podstawowej broni (mam na myśli rodzinę mp5 i glock`a) na 10mm Auto lub .40 S&W ? Przecież FBI (w tym ich HRT) już to robi.
Pozdrawiam
Jacek
wolf [Usunięty]
Wysłany: 22-02-2005, 11:38
1. Jak na chwile obecną oceniasz poziom reprezentowany przez Biuro Ochrony Rządu?
2. Odnieś się jak w twoim odczuciu jest obecnie w Polsce pod względem wpychania wszelkiej maści miernoty, leszczy ogólnie mówiąc plecaków którzy psują wizerunek całej firmy. Ostatno rozgorzała gorąca dyskusja na Sztabie, także warto byłoby znać Twoje stanowisko w tej sprawie.
Pozdrawiam
poprosił o zadanie w jego imieniu następującego pytania:
Cytat:
W wielu wywiadach wypowiada się Pan o Jednostce Specjalnej GROM, tak jakby znał Pan jej strukturę, ludzi, liczebność oddziału, przygotowanie do prowadzenia walki itp. Mówi Pan, że ta jednostka nie ma doświadczenia w prowadzeniu operacji AT. Tymczasem wiele jednostek nie miało jego i pierwsze swoje operacje odbijania zakładników przeprowadziło bardzo dobrze (choćby chwalone przez Pana i słusznie jednostki rosyjskie). Czy nie lepiej nie wypowiadać się na tematy w których nie jest się specjalistą i świetnie poinformowaną osobą?
Sześć lat służyłem w naszych wojskowych oddziałach antyterrorystycznych. Brałem udział w wielu akcjach za granicą. Nie powiem gdzie, bo nadal obowiązuje mnie tajemnica - powiedział nam pan Marcin - źródło http://www.powiat-wolomin...a_2003-a07.html
Z tego co mi wiadomo był Pan w policyjnych AT, a nie wojskowych. Mówił Pan,że nie był w GROM-ie, a z polskich js tylko GROM brał udział w operacjach specjalnych za granicą. Policyjne AT nie działały za granicą, jakie to były więc operacje? I w jakich jednostkach?
Kolega MadMike z zaprzyjaźnionego Forum "Sztab.org" (które serdecznie polecam) chciał zadać następujące pytanie:
Cytat:
Co jakiś czas w mediach można usłyszeć wiadomość, że oddziały specnazu wykonały tę lub inną akcję CT gdzieś na Kaukazie. Obserwując relacje na ogół okazuje się jednak, że nie był to specnaz, lecz któryś z elitarnych oddziałów MSW/FSB lub wręcz "regularny" OMON. Jak więc wygląda dziś "prawdziwy" specnaz - jednostki specjalne armii (MON)? Czy jednostki te rzeczywiście są szkolone w działaniach CT? Czy uczestniczą w akcjach? Czy zostały uzawodowione?
1. Jaka jest rola czesto spotykanych na zdjeciach rosyjskich jednostek specjalnych ukm typu PK w trakcie dzialan CQB? Nie widzialem jednostek z innych krajow z takim wyposazeniem.
2. Co sadzi Pan od pm typu PDW? Czy mial Pan kontakt z P-90 lub MP7? Wydaja sie one stworzone do walki na malym dystanie - male, wyposazone w pojemne magazynki i zasilane amunicja silniejsza od pistoletowej.
3. Jakie rozwiazanie Pan preferuje - kamiezlki taktyczne czy ladownice udowe? Ile magazynkow powinno sie Pana zdaniem zabierac na akcje odbicia zakladnikow?
4. Jaka jest Pana ulubiona bron dluga i dlaczego?
5. Jakie zalecenia dalby Pan ofiarom ataku terrosrystycznego - ludizom wiezionym przez terrorystow? Jak moga pomoc w ewentualnej akcji ich odbicia albo chociaz jak moga w niej nieprzeszkodzic?
Wysłany: 24-02-2005, 09:54 Sprostowanie dla Seba-M
Pan Marcin Kossek poprosił mnie o zamieszczenie następującego sprostowania, przed udzieleniem odpowiedzi na dalsze pytania:
Cytat:
Szanowny Panie Seba M, jeżeli Pan pozwoli to wołałbym nie odnosić sie do nieautoryzowanych wypowiedzi i fantazji środowisk dziennikarskich.
Oczywiste jest że dziennikarz napisał nieprawdę. Dla ścisłości podam Panu informacje, iż ten tekst poszedł również w Superexpressie, a ja się o tym dowiedziałem od moich kolegów. Życiorys zawodowy mojej skromnej osoby był i jest wielokrotnie podawany przeze mnie, zresztą sam Pan go przytoczył. Gdybym musiał sie odnosić do spekulacji i tego typu artykułów opierających sie na instynkcie dziennikarza, musielibyśmy założyć osobne dla tego forum.
Postaram się odpowiedzieć na wszystkie nurtujące Pana tematy, ale nie dajmy sie zwariować, tym bardziej, ze sam Pan zauważył, ze wie gdzie pracowałem oraz zapewne wie ze w wojsku polskim nie ma oddziałów antyterrorystycznych, co jednoznacznie wskazuje na wiedze autora artykułu.
Jednocześnie załączam wyrazy szacunku i pozdrowienia
1. Jaki jest Pana zdaniem najlepszy wiek do rozpoczecia treningu w jednostkach specjalnych? Czy lepiej odbyc najpierw "normalna" sluzbe wojskowa czy najlepiej od razu szkolic sie specjalistycznie?
2. Jak liczna jednostka centralna jest Pana zdaniem zagwarantowac powodzenie operacji antyterrorystycznych na terenie Polski (mowie o akcjach na skale Dubrowki lub Bieslanu).
3. Co jest najwazniejsze przy wchodzeniu do calkowicie nieznanych pomieszczen? Ile minimum osob powinno takich wejsc dokonywac? Gdzie powinny sie kierowac?
4. Co preferuje Pan w zadaniach typu breach - odstrzelenie zamkow, szeroko pojete entry tools czy ladunki wybuchowe?
5. Czy dalej szkoli Pan policjantow ze SPAT Wroclaw czy byl to jednorazowy przypadek?
Pozdrawiam, zycze sukcesow w pracy i wyrazam nadzieje, ze Pana wiedza zostanie wreszcie doceniona i wykorzystana w Polsce.
Seba-M [Usunięty]
Wysłany: 24-02-2005, 11:16 Sprostowanie
Dziękuję za tak szybką odpowiedź i sprostowanie. Miejmy nadzieję, że teraz będą pojawiać się tylko autoryzowane i zgodne z prawdą wywiady i wypowiedzi z Marcinem Kosskiem.
Kolega ze Szczecina, "Rzuk" zwrócił się do mnie z prośbą o zamieszczenia następujących pytań:
Cytat:
Co sądzi Pan o dwóch akcjach odbicia zakładników (Dubrowka, Biesłana) przez Rosyjskie służby specjalne. W mediach roji się od informacji z których pewnie połowę można miedzy bajki włożyć
-Czy akcje zostały Pana zdaniem przeprowadzone prawidłowo? (czy przy tak dużej liczbie ofiar wsród zakładników można mowic o sukcesie)
- Ja jako laik nie mogę sie do tego ustosunkować
-Czy orientuje się Pan jakie jednostki brały udział w w/w sztrmach?
-Czy polskie POLICYJNE jednostki AT były by przygotowane do tak poważnych akcji jak te w Rosji?
Jeszcze jedno pytanie poza tematem rosyjskim:
- Słyszałem wiele zprzecznych opini na temat "użycia" snajperów podczas policyjnych akcji AT w Polsce (kiedy snajper może oddać strzał i w jakie sytuacje przewidują jego "użycie")
Czy mógłby Pan rozwiać moje wątpliości i wyjaśnić jak wygląda to w rzeczywistości?
Jakiego modelu subkarabinka , pistoletu maszynowego jako broni podstawowej używają rosyjskie jednostki antyterrorystyczne ? Czy powszechne jest używanie przez Alfę ,Vitiaz broni zachodniej , n.p. MP5 , czy może używają one tylko broni krajowej ?
pozdrawiam
bresman
P.S. Szczególnie chodzi mi o sytuacje z zakładnikami.
Ostatnio zmieniony przez bresman 24-02-2005, 15:17, w całości zmieniany 1 raz
Kain [Usunięty]
Wysłany: 24-02-2005, 15:13
Witam!
Mam takie pytania
1) Jakie miejsce wg. Ciebie w polskich strukturach bezpieczeństwa powinny zajmować służby AT - to znaczy czy powinno to być narzędzie większej struktury np MSWiA albo ABW, czy też powinna to być samodzielna organizacja, równoprawna do np ABW?
2) Jak to jest z tą bronią systemu Kałasznikowa w zastosowaniach AT. Rosjanie o ile się nie mylę używają broni tego systemu - nie jest to oczywiście ordynarny kałach, tym niemniej na zdjęciach operatorów rosyjskich jednostek AT widać z bronią tego systemu.
3) Czy twoim zdaniem SG i dowództwo JS GROM powinno dążyć do osiągnięcia porozumienia z MSWiA w sprawie ujednolicenia procedur taktycznych i treningowych (chodzi o czarną taktykę) z tymi obowiązującymi w Policji, czy dalej niech każdy sobie rzepkę skrobie, bo to i tak nie ma sensu?
4) Jak widzisz możliwość wspólpracy między jednostkami AT na szczeblu międzypaństwowych kontaktów? Rosjanie? Izrael? USA? UK? Od kogo Polacy mogliby się najwięcej nauczyć i dokształcić
5) Czy używanie gazu CS jest charakterystyczne dla angielskiej i australijskiej "szkoły" AT, czy jest to zależne od warunków taktycznych w ogóle?
pozdrawiam Kain
Co do prawa użycia broni przez snajpera policyjnego w Polsce, to nie trzeba fatygować od razu M.K. Wystarczy przejrzeć Ustawę o Policji, artykuł siedemnasty oraz akty wykonawcze. Tekst jednolity oraz stosowne rozporządzenia dostępne na www.kgp.gov.pl -> dział prawo. Do tego polecam artykuł 25 KK .
Kolega "Commodore" z zaprzyjaźnionego forum "www.insomnia.pl" poprosił o zamieszczenie następującego pytania:
Cytat:
Jesli mozna to i ja mam pytanko do M.K. Czy planuje w najblizszym czasie napisac jakas ksiazke poswiecona technika poslugiwania sie bronia palna?
Wlasnie skonczylem czytac ksiazke Kuby Jałoszynskiego na ten temat i prawde mowiac jestem troche zawiedzion.
Wysłany: 27-02-2005, 18:36 Re: Pytanie od Mad Mike
KANGUR napisał/a:
Czoęłm!
Kolega MadMike z zaprzyjaźnionego Forum "Sztab.org" (które serdecznie polecam) chciał zadać następujące pytanie:
Cytat:
Co jakiś czas w mediach można usłyszeć wiadomość, że oddziały specnazu wykonały tę lub inną akcję CT gdzieś na Kaukazie. Obserwując relacje na ogół okazuje się jednak, że nie był to specnaz, lecz któryś z elitarnych oddziałów MSW/FSB lub wręcz "regularny" OMON. Jak więc wygląda dziś "prawdziwy" specnaz - jednostki specjalne armii (MON)? Czy jednostki te rzeczywiście są szkolone w działaniach CT? Czy uczestniczą w akcjach? Czy zostały uzawodowione?
Jeśli mogę coś powiedzieć, to o ile się nie mylę i dobrze zrozumiałem rosyjskie struktury to określenie SPECNAZ w chwili obecnej odnosi się do wszystkich jednostek wykonujących zadania specjalne, w tym AT. Kiedyś, za ZSRR Armia Czerwona miała Specnaz - czyli krzyżówkę amerykańskich SF i Delta Force razem z Navy Seals (podział przebiegał na lini Armia-Flota). Bezpieka dysponowła zaś czyms, co początkowo nazywało się OMSBON (i służyło do tłumienia buntu w Armii), a z czasem przeszło w OMON (czarne berety), przy czym w dyspozycji KGB była jednostka ALFA powołana do działań AT oraz Wympieł do działań w obiektach nuklearnych. MSW dsyponował jednostką Witiaź, przeznaczoną do działań AT.
Po rozpadzie ZSRR armia w dalszym ciągu dysponuje Specnazem, lecz z pewnością nie jest on tak liczny jak za czasów ZSRR, choćby tylko z uwagi na olbrzymie koszty utrzymania tego typu struktury.
1. Karabinek MP5 wydaje się dominować większość zachodnich oddziałów AT jako broń podstawowa - czy uważa Pan, że ta pozycja MP5 jest nadal uzasadniona?
2. Co jest odpowiednikiem MP5 dla rosyjskich oddziałów AT?
3. Według Pana, zakładając na chwilę, że nie było by ograniczeń politycznych / finansowych, jak broń krótka, była by najlepsza dla przeciętnego polskiego policjanta?
4. Często zarzuca się konstrukcji Glocka że jest niebezpieczna lub że nie jest "prawdziwym" pistoletem Double Action Only - DAO - z tego powodu że tylko pierwsze naciśnięcie na spust spowoduje zwolnienie iglicy - w przypadku niewypału spowodowanego niewrażliwą spłonką trzeba Glocka przeładować (wprowadzić nowy nabój do komory) a nie nacisnąć ponownie na spust jak ma to miejsce w klasycznych konstrukcjach DAO - czy ta krytyka jest uzasadniona?
5. Foto:
Jak może Pan skomentować to zdjęcie? Czy Rosjanie rzeczywiście idą w kierunku niektórych jednostek amerykańskich (polemika instruktorów IMTT w r. 2003) i wyposażają całe elementy szturmowe w samopowtarzalne strzelby? Co Pan sądzi o takim rozwiązaniu i wyposażeniu całych elementów szturmowych tylko w broń gładkolufową? (np.: niektóre oddziały LAPD SWAT)
6. Na zdjęciach / materiałach video, dostępnych w mediach często widać Rosjan trenujących elementy obsługi broni palnej niespotykane w innych krajach np.: strzelanie z pozycji leżącej, efektowne wyskoki i przewroty zakończone oddaniem serii strzałów do tarczy, czasem połączone z rzutem nożem etc. Czy ma to tylko i wyłącznie charakter popisowy / ogólnorozwojowy, czy rzeczywiście takie techniki są u nich wykorzystywane?
7. Często można zobaczyć jak rosyjskie jednostki SF wykorzystują ludzką "piramidę" podczas ćwiczeń - czy jest to spowodowane brakiem sprzętu czy ma jakieś inne uzasadnienie taktyczne?
8. W Pana wypowiedziach czasem nawiązuje Pan do faktu, że rosyjskie jednostki AT mają doświadczenie bojowe wyniesione z konfliktu na Kaukazie i innych regionach zapalnych byłego ZSRR - czy oznacza to, że rosyjskie jednostki AT uczestniczą w operacjach wojskowych? Jeżeli tak to automatycznie nasuwa się wniosek, że muszą być wyszkolone w operacjach "zielonych" - które różnią się znacznie od klasycznych operacji AT. Jak wyglądają te operacje? Rosjanie stosują rotację całych pododdziałów AT na froncie, czy wysyłają tam poszczególnych operatorów, np.: snajperów, którzy działają jako część większych oddziałów i wracają potem do macierzystych oddziałów?
9. Z materiałów dostępnych publicznie na temat ćwiczeń jednostek AT w Polsce, nie widziałem żeby były przeprowadzone ćwiczenia zakładające działanie w środowisku skażonym (ABC). Czy to oznacza, że taki wariant nie jest w ogóle trenowany przez polskie jednostki AT?
10. W roku 2003 był Pan zaproszony do USA przez zespół IMTT - odpowiedzialny między innymi za szkolenie strzeleckie LAPD SWAT i innych jednostek AT w USA. Czy proponował Pan amerykanom wspólne szkolenie w Polsce, lub w Rosji? Z Pana dotychczasowych wypowiedzi nie wynika żeby takie wspólne szkolenie się odbyło - minęły dwa lata - dlaczego nie doszło jeszcze do tego rodzaju wymiany doświadczenia?
11. Za kilka dni nadchodzi druga rocznica akcji w Magdalence – zmiana nazwy jednej jednostki, kilka karabinków G36, magazynki bębnowe i dwie opancerzone Toyoty – czy taka reforma wystarczy żeby uniknąć Magdalenki II?
Dlaczego pośród pracowników jednostek antyterrorystycznych, i nie tylko w Polsce, niewielka cześć - około 20% to prawdziwi ludzie z powołania - pasjonaci, którzy dają w pracy z siebie wszystko i gdy przychodzi czas próby podczas akcji zawsze stoją na pierwszej linii.
Reszta to ludzie, którzy dostali sie tam przez przypadek, bądź dzięki układom. Czas ich życiowej formy już przeminął i są tam na siłę. Wykazują się tylko na pokazach. Dlaczego nie prowadzi sie naboru do policyjnych jednostek antyterrorystycznych spośród ludzi z cywila, tylko szuka sie wśród policjantów którzy myślą tylko jak spokojnie dotrwać do emerytury.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum