Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-07-2005, 00:27 Marcin Kossek w TVN24 07.07.2005
Widzieliście Panowie?
Przyznam że jestem pod wrażeniem. MK występował gościnnie z Wrocławia, w studiu był wice Zemke. Kossek mocno zaatakował (wiele problemów podkreślał już w 'naszych' wywiadach) dziennikarz spodziewał się klasycznego bajdurzenia "eksperckiego" a dostał zimny prysznic gdy zaczeła się rozmowa o przygotowaniu Polski pod kątem kryzysów terrorystycznych. Szkoda że rozmowa chyba już nie ujrzy powtórek (w nocy 24 powtarza materiały z dnia i dotad nie widziałem). Zemke (choć lepiej by tu pasował ktoś z MSWiA) znalazł się w niezłych opałach próbując odbić zarzuty MK. Swoją drogą dawno nie widziałem żeby ktoś spoza kadru dwukrotnie (!) nie pozwolił "przyklepać" dyskusji i zmusił do jej kontynuowania.
Można się zapewne spierać o szczegóły i sposób realizacji, ale wyrazy uznania dla pana Marcina że ma odwagę powiedzieć parę rzeczy wprost. O braku koordynacji, braku struktur, bezwładzie decydentów.
Panowie, nie oczekujcie, że ktoś kto reprezentuje rząd będzie się przed kamerą przyznawał, że rząd od 4 lat daje dupy i nie ruszył palcem w ważnych sprawach. A Zemke to tylko zwykły polityk i nie miał szans w merytorycznym starciu z Marcinem Kosskiem.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 407 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 08-07-2005, 08:24
Chłop powiedział to na czym zna się najlepiej, a taki Zemke powinien go słuchać i zapytać sie czy nie chciałby dla nich pracować
Podobnie jak:Petelicki, Drewniak, Przepiórka, Polko, Kups, Wójcik, Kopacz, Lewandowski i wielu wielu innych którzy znają się na tej robocie najlepiej, wsadzono w nich duże pieniądze a teraz pracują w sektorze prywatnym...
achh szkoda gadać...
Może źle się wyraziłem. Rząd i owszem podejmuje decyzje dotyczące bezpieceństwa wenętrznego, ale są one dalekie od wystarczających. O ile służby specjalne robią w tej materii co do nich nalezy, to wiadomo mniej więcej jak jest z całą reszta. Słuchałem wczoraj wieczorm takiego programu, prowadzonego przez Dorotę Gawryluk. Profesor Kuźniar spierał się red. Wildsteinem o kwestie ideologiczne i Roman Polko nie mógł nic powiedzieć. To była kwintesencja mentalności Polaków. Dwóch ludzi się kłóci o nieistotne dla meritum rzeczy, zagłuszając czlowieka, który może coś sensownego powiedzieć.
Naprzeciwko siebie siedzieli Polko i Dukaczewski, ktory zapewniał, że w zasadzie wszystko jest OK. Ja rozumiem, że nie chcą paniki wzniecać, ale ludzie nie są idiotami i wnioskują, że jak patrole Policji zostały wzmocnione, to jednak nie jest OK.
bresman [Usunięty]
Wysłany: 08-07-2005, 12:23
Także w TVN24 widziałem wypowiedź Pana Zemke dotyczącą jednostek wojskowych które zareagowałyby na zagrożenie/atak terrorystyczny. Wymienił: GROM, 1 PSK , 25 BKW z Tomaszowa Mazowieckiego oraz komponenty jednostek specjalnych marynarki wojennej. Wydaje mi się iż osoba na tak wysokim stanowisku nie powinna opowiadać takich nieprawdziwych rzeczy a do tego mylić jeszcze nazwy jednostek- 25 BKW zostala nazwana Brygadą Kawalerii Pancernej
Jak wynika z wczorajszych wypowiedzi Pana Polki sprawa centrum zarządzania kryzysowego na wypadek ataku terrorystycznego , tworu na wzór brytyjskiego "Cobra" jest nadal nierozwiązana. Okazuje się iż centrum takie istnieje , podlega ono jednak ministrowi spraw wewnętrznych co według specjalistów przekreśla już fakt jego prawidłowego funkcjonowania. Nadal nie wiadomo kto za co odpowada na wypadek ataku terrorystycznego.
Pozdrawiam i przpraszam za nieco offtopic-owy chcrakter mojej wypowiedzi
25 Brygada Kawalerii Pancernej ma ratować zakładników.... ?? Czołgami?
chyba że chodziło o 25 Brygade Kawalerii Powietrznej, co nie zmienia pytania - JAK mieliby ratować zakładników?
K.
Zemke myślał o kawalerii powietrznej, tak jak napisał Bresman
a poza tym, chyba nic nie mówił o ratowaniu zakładników przez kawalerzystów, a o reagowaniu na akty terroru(cokolwiek miałoby to nie być, pewnie jakieś zabezpieczanie terenu itp.)
pozdro
bresman [Usunięty]
Wysłany: 08-07-2005, 21:29
Szanuję spadochroniarzy z Tomaszowa i szczerze to nic do nich nie mam ale uważam iż zabezpieczanie terenu na wypadek ataku byłoby ich maksimum mozliwości. Z drugiej strony po co minister Zemke wymieniał ich w jednej linii z GROM-em skoro ich zadania (spadochroniarzy)z powodzeniem ,jeżeli nie lepiej, wykonywałaby policja ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum