Wysłany: 02-07-2011, 22:18 Z pistoletów wypadają magazynki, ale nowych nie będzie
Z pistoletów wypadają magazynki, ale nowych nie będzie 2011-07-02 (16:36)
MON nie kupi już ani nowych pistoletów, ani mocniejszych silników do śmigłowców dla naszych żołnierzy walczących w Afganistanie - dowiedziała się "Rzeczpospolita". Polacy nadal będą więc używać pistoletów WIST, które się zacinają, a czasem wypadają z nich magazynki.
Resort obrony zapowiadał 100 mln zł na sprzęt, który miały trafić do żołnierzy na misji afgańskiej, ale ostatecznie skreślił te zakupy z tegorocznych planów.
W Afganistanie żołnierze nadal będą więc używać pistoletów WIST, które "zacinają się i czasem wypadają z nich magazynki" - jak mówi w rozmowie z "Rzeczpospolitą" jeden z podoficerów, choć przyznaje, że używane są one rzadko.
MON zapowiada, że zamiast kupować broń dla afgańskiego kontyngentu, zamierza pozyskać nowy pistolet kompleksowo w ramach programu dla całych Sił Zbrojnych.
Żołnierze na misji muszą też zapomnieć o modernizacji śmigłowców Mi-24, którym z powodu warunków panujących w Afganistanie, często zdarzają się awarie. Jednak w dwóch fabrykach wytwarzających odpowiednie silniki na razie są one niedostępne. Grzegorz Hołdanowicz, redaktor naczelny miesięcznika "RAPORT-wto", ocenia w rozmowie z gazetą, że "źle się stało, że nie podjęto starań o pozyskanie tego sprzętu wcześniej".
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 03-07-2011, 09:38
Kolejny przykład podejścia rządzących do tematu ,,jakoś to będzie".
[ Dodano: 03-07-2011, 09:44 ]
Na moim podwórku mam kilka przykładów niegospodarności w MON. Utopionych pieniędzy, za które możnaby zakupić np. pistolety dla chłopaków jadących do Afganu. Dwa lata temu, jedna z jednostek remontowała koszarowce, wymieniała okna, wybudowała myjnię dla dział samobieżnych podobno za ok. 2 mln zł. Po roku wiadomo było w garnizonie, że jednostka bedzie rozwiązana. Jeszcze wcześniej wywieziono goździki. Teraz jednostka jest pusta, a inwestycje pozostały. I nie ma planów jej zasilenia. Gdyby Kangur w swojej firmie wykzał się taką niegospodarnością, to bardzo szybko przyjechaliby po niego wysłańcy prokuratora. Prawda?
Prezesa mogą pozwać tylko wspólnicy, ale mechanizm jest podobny.
Po prostu w MON nie ma związku przyczyna-skutek. Jedynym produktem wojska jest bezpieczeństwo narodowe, mierzone gotowością bojową jego jednostek - ale tego chyba nikt nie mierzy.
Jak w każdej strukturze rządowej - ten sam mechanizm, który opisałeś powyżej powoduje to że w Polsce kawałek autostrady kosztuje tyle samo co załogowa misja na Marsa etc.
Jak zaczniemy prawidłowo postrzegać każdy demokratyczny rzad jako zorganizowaną grupę przestępczą utrzymująca się przy władzy dzięki monopolowi przemocy, to będziemy wolni od takich nerwów.
Z drugiej strony aż miło zobaczyć kolejny artykuł o magazynkach WIST-a - myślałem że już się znudziło dziennikarzom.
_________________ "Niewielki będzie pożytek z mówienia i pisania,jeżeli słowo będzie używane nie po to,aby szukać prawdy,wyrażać prawdę i dzielić się nią,ale tylko po to,by zwyciężyć w dyskusji i obronić swoje - może właśnie błędne - stanowisko"
Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 27-07-2011, 11:31
To są brednie z tymi wypadającymi magazynkami, wynikającymi z konstrukcji pistoletu. Nie wiem, czy kolesie, którzy coś takiego wymyślili zauważyli w jakich kaburach przenoszą broń, bo tak naprawdę w świecie rzeczywistym, a nie informacji tabloidowej dla półinteligentów, to było przyczyną wypadania magazynków.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 250 Skąd: Południe
Wysłany: 28-07-2011, 09:33
Obecnie chyba nie ważne już jest czy Wist to tandeta czy nie (mnie się ani razu nie zaciął, ale widziałem Wista tnącego się co strzał). Ważne jest to, że użytkownicy nie mają zaufania do tej broni. Choćby teraz nawet wszystkie Wisty zaczęły strzelać lepiej niż np. HK to i tak siła negatywnej opinii jest tak duża, że nic by to nie zmieniło.
To tak skromnym zdaniem użytkownika.
V.
PS. Ani razu magazynek mi nie wyleciał z Wista i bynajmniej nie przyklejałem go taśmą klejącą.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 250 Skąd: Południe
Wysłany: 28-07-2011, 10:54
Ja miałem/mam taką (tylko, że w zielonej panterze). Do tego jeszcze w komplecie dwie beznadziejne ładownice (zapinane na metalowego napa).
Zdjęcie nie moje, ukradzione.
Wysłany: 28-07-2011, 21:50
A tutaj bym polemizował, zgadzając się jednocześnie z opinią Victora. Niemniej "negatywna opinia" to za mało, aby wycofać broń. Zresztą, jak dowodzą doświadczenia wielu różnych armii świata, wojsko bardzo nie lubi, jak się taką konstrukcję skreśla, raczej zamierza to zrobić po cichu, wprowadzając po prostu nowy pistolet, jako następcę dotychczas używanych pw wz. 1964 i pw wz. 1983, a jednocześnie - domyślnie - pw wz. 1994.
Wysłany: 30-07-2011, 13:14
Gdyby ówczesny radomski producent nie był tak arogancki i pewny siebie, że tylko on może wygrać, gdy tworzył broń, która nie spełniała założeń taktyczno-technicznych, to być może by tak było. Niemniej wówczas WIST jawił się jako znacznie nowocześniejszy - miał szkielet z tworzywa sztucznego, mniejszą masę, pojemny magazynek i tak dalej.
Producenci powinni pytać potencjalnych użytkowników zanim coś skonstruują. Mam nadzieję, że MSBS będzie tym, na co czekają potencjalni polscy użytkownicy. Początki tego projektu nie były za dobre, np. w bezkolbowcu, który miał być dedykowany do walk w mieście, przełącznik bezpiecznika w tylnej części kolby to po prostu głupota Czyli na pierwszy rzut oka można stwierdzić czy producent konsultował się z kimś kumatym czy po prostu poniosła go fantazja i brak profesjonalizmu. kolejna sprawa to niezawodność, mała awaryjność wynikająca z m.in. materiałów i spasowania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum