Wysłany: 20-12-2009, 19:03 Wynalazek do samoobrony (np. Afgan)
Co byście powiedzieli na temat takiego wynalazku, który może przeciwdziałać zasadzkom w których pojazdy nagle znajdują się pod huraganowym ogniem:
KM zdalnie sterowany w pionie i poziomie na dachu pojazdu, kilka kamer w głowicy optycznej (względnie optyka wirująca) obserwuje dookólnie otoczenie, dodatkowo mikrofon wykrywa huk wystrzałów.
System gdy jest aktywny, przy pomocy optyki automatycznie wykrywa błyski wystrzałów, kieruje w ten punkt KM i wali w to. Jeśli jest wiele punktów to rąbie po kolei do wszystkich i dzieje się to bardzo szybko. Również byłaby możliwość automatycznego zestrzeliwania RPG oraz ręcznego naprowadzania joystikiem.
(Do tego jest też pewna prosta i skuteczna metoda aby system nie walił do strzelających swoich)
Klocki już są tylko trzeba by z nich coś ułożyć. Ja mogę zaprojektować serwonapędy, cyfrowa analiza obrazu z kamer to już nie moja działka ale sa ludzie od tego.
cyfrowa analiza obrazu z kamer to już nie moja działka ale sa ludzie od tego.
No tak, czyli najtrudniejsze, praktycznie nie do wykonania na poziomie wymaganym Ty się nie znasz i umywasz ręce... To na kij wyskakujesz z pomysłem na temat którego nie masz pojęcia?!
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Z tym zestrzeliwaniem RPG to żeś trochę przeszarżował. :-))
Systemy do zestrzeliwania pocisku przeciwokrętowych już istnieją i są stosowane (np sytem "Phalanx"); rozwiązania te zaadoptowano do ochrony baz wojskowych w Iraku i Afganistanie przed ostrzałem rakietowymi i moździerzowym pod wspólną nazwą CRAM (skrót od counter racket, artillery and mortars). Problem jednak w tym, że są to na ogół urządzenia sporych rozmiarów, składające się z kilku modułów.
Jeżeli zaś chodzi o samą koncepcję rozwiązania zaproponowanego przez Marka S, to tak jak napisał Foka: elementy systemu istnieją od dawna, a w ostatnich latach przechodzą dynamiczny rozwój. Dlaczego więc nie są w powszechnym użyciu? Pewnie jest jak zwykle: jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze...
Zarówno baza jak i statek są cenniejsze niż truck z gruntsami na pokladzie. Dlatego zarówno mają możliwości fizyczne jak i opłaca się montować na nich takie systemy.
Żadna magia.
Ale jak już będziemy dysponowac działkami laserowymi i sonicznymi dyfuzytorami to je zamontujemy
_________________ Have a character instead of being character.
Z tym zestrzeliwaniem RPG to żeś trochę przeszarżował. :-))
NIE. Nie gadam o science-fiction tylko o rzeczach które są do zrealizowania dzisiejszym stanem techniki. I to nie za pieniądze jakie wymagaja w US tylko w Polandzie !!
cyfrowa analiza obrazu z kamer to już nie moja działka ale sa ludzie od tego.
No tak, czyli najtrudniejsze, praktycznie nie do wykonania na poziomie wymaganym Ty się nie znasz i umywasz ręce... To na kij wyskakujesz z pomysłem na temat którego nie masz pojęcia?!
Jakieś pojęcie mam, takiego systemu nie zaprojektuje 1-2 osoby bo jest wiele zagadnień szczegółowych ale błysk wystrzałów można bardzo ładnie identyfikować. Ja ze swej strony ogarniam szybkie serwa włącznie z elektroniką, znam też zdolnych programistów od kwestii obróbki obrazu.
Podsumowując myślę że dałoby się pociągnąć taki mini system za ludzkie pieniądze, w ciągu około roku do prototypu.
Jakieś pojęcie mam, takiego systemu nie zaprojektuje 1-2 osoby bo jest wiele zagadnień szczegółowych ale błysk wystrzałów można bardzo ładnie identyfikować.
No jasne, a mowisz to na jakiej podstawie? Jak chcesz zauważyć błysk wystrzału w słoneczny dzień z kilkuset metrów? Jak rozróżnisz wystrzał od innych błysków?
Widzisz, ja akurat mam znajomego, który zajmuje się analizą video i on wcale nie twierdzi, że to takie łatwe.
Marek S napisał/a:
Ja ze swej strony ogarniam szybkie serwa włącznie z elektroniką,
No i super, to dlaczego wypowiadasz się na temat analizy obrazu? Sterowanie serwami i silnikami za pomocą mikroprocesorów to ja już w technikum robiłem.
Marek S napisał/a:
znam też zdolnych programistów od kwestii obróbki obrazu.
To zapytaj ich co myślą o Twoich pomysłach.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Oczywiście "łatwo" to pojęcie względne, zależy mocno od odległości oraz jakości kamery itd. Opieram twierdzenie na dużym kontraście intensywności takiego rozbłysku do tła, również w dzień (niekoniecznie w zakresie widzialnym). Analiza pewnie musi się opierać o kilka zakresów widma włącznie z bliską a może nawet i dalszą podczerwienią.
Można też zrezygnować z kamer dookólnych i wstępnie naprowadzać KM sprzężony z kamerą akustycznie (powinno być taniej i prościej) a w końcowej fazie optycznie. Jednak taka wersja nie będzie odpowiadała na pierwszy strzał, nie będzie mogła chronić przed RPG (a może jednak, jeśli da się "wyłapać" obraz akustyczny wystrzału z granatnika z ogólnego tła dźwiękowego).
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 22-12-2009, 11:40
Pociski RPG czy ppk mogą być zestrzeliwane przez systemy ochrony aktywnej takie jak np. Rafael Trophy, Iron Fist, czy rosyjska Arena. Izraelski Trophy jest już w produkcji seryjnej, instalowany na czołgach Merkava 4. Jest też szwedzki system którego nazwy nie pamiętam, który ma być zdolny do zestrzeliwania pocisków rdzeniowych.
Są 2 problemy:
1) Kasa. Taki system kosztuje co najmniej kilkaset tysięcy dolarów. Mało kto ma na to kasę.
2) Problem ochrony pojazdu i ewentualnie towarzyszącej mu piechoty przed odłamkami które powstaną po zestrzeleniu głowicy. Kilkudziesięciomilimetrowy boczny pancerz T-72 takie odłamki wytrzyma - pancerz MRAPa czy KTO już niekoniecznie.
O systemie Arena
http://pl.wikipedia.org/w...ystem_obrony%29 http://fofanov.armor.kiev.ua/Tanks/EQP/arena.html
Pociski RPG czy ppk mogą być zestrzeliwane przez systemy ochrony aktywnej takie jak np. Rafael Trophy, Iron Fist, czy rosyjska Arena. Izraelski Trophy jest już w produkcji seryjnej, instalowany na czołgach Merkava 4. Jest też szwedzki system którego nazwy nie pamiętam, który ma być zdolny do zestrzeliwania pocisków rdzeniowych.
Są 2 problemy:
1) Kasa. Taki system kosztuje co najmniej kilkaset tysięcy dolarów. Mało kto ma na to kasę.
2) Problem ochrony pojazdu i ewentualnie towarzyszącej mu piechoty przed odłamkami które powstaną po zestrzeleniu głowicy. Kilkudziesięciomilimetrowy boczny pancerz T-72 takie odłamki wytrzyma - pancerz MRAPa czy KTO już niekoniecznie.
O systemie Arena
http://pl.wikipedia.org/w...ystem_obrony%29 http://fofanov.armor.kiev.ua/Tanks/EQP/arena.html
OK tylko ja nie mówię o takim systemie tylko o czymś nieco bardziej lajtowym (również cenowo). Pocisk z RPG/PPK/moździerz mógłby jeszcze wyłapać a w konfliktach asymetrycznych raczej nie strzelają do ciebie z działa.
Tyle, że właśnie takie pociski można wykryć, np. radarami milimetrowymi i na podstawie namiarów określić położenie stanowiska strzeleckiego.
Namierzenie stanowiska na podstawie namiaru akustycznego jest możliwe z dość dużą precyzją, ale... w dobrze znanym otoczeniu, do którego stworzono mapę akustyczną. W terenie przygodnym będzie to bardzo przybliżony namiar.
Namierzenie wizualne jest póki co Twoim wymysłem.
Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 25 Mar 2005 Posty: 944 Skąd: z Polski
Wysłany: 22-12-2009, 19:26
Marek, ARENA jest przeznaczona właśnie do zdejmowania ppk/RPG a nie pocisków rdzeniowych o czym możesz przeczytać w linku, pocisków rdzeniowych ani ppk atakujących górny pancerz nie ma w strefie rażenia co możesz zobaczyć na grafikach które są w linkach, i nadal jest bardzo droga.
m4a1 i Grabi gdybyście raczyli przeczytać wątek to dowiecie się że chodzi o system z detektorem optycznym służący do automatycznego odpowiadania na ogień przeciwnika np. podczas zasadzki. Zestrzeliwanie RPG/PPK to druga możliwość którą być może dałoby się osiągnąć takim systemem. Nie mylić z Arena itp.
z systemu odzywskiwania energii - Marek ma już taki opracowany.
KERS w honkerze i w broni - nawet wioskę afgańską będzie można oświetlić.
a tak na poważnie: Marek nie szuka tu porady, bo przecież (prawie) nikt z nas się na tych zagadnieniach nie zna w stopniu umożliwiającym pomoc w pełnym wymiarze. on umieszcza ogłoszenie, żeby ktoś dał na te badania kasę. istnieje też możliwość, że puszcza przynętę dla głęboko zakonspirowanych szpiegów obcych i wrogich mocarstw, żeby ich wciągnąć w pułapkę naszych służb specjalnych.
ja nie wiem już co o tym myśleć... dla niego wszystko jest proste.
ma być to system mocowany na pojazdach a samochód ma przecież zasilanie. Fakt że do obrócenia lekkiego KM w ułamku sekundy potrzebne jest trochę więcej chwilowej mocy ale to zrobi dodatkowy akumulator impulsowy.
Ja rzucam pomysł który wg mnie jest wykonalny aczkolwiek wymaga dłuższego rozpracowywania. Zainspirowała mnie sytuacja w czasie takich zasadzek, nagle huraganowy ogień z różnych kierunków, każdy najpierw patrzy żeby uratować własny tyłek i dopiero po chwili organizuje się jakieś przeciwdziałanie. Przez ten czas wszystko jest jednostronne, atakowani nie odpowiadają celnym ogniem bo potrzebują czasu żeby się ukryć i zlokalizować przeciwnika lub czekać na pomoc. Przez ten czas taki system mogłby że tak powiem znacząco osłabić skuteczność ostrzeliwujących, ochronić ludzi i pomniejszyć straty sprzętu.
Tyle, nawet nie marzę o tym żeby takie cudo współtworzyć ;)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 27-12-2009, 15:12
To może ktoś poczyta i pomysł podłapie... Może NASA, może jakaś pozaziemska cywilizacja póki co biadolenie o niczym i kolejna niekończąca się opowieść na forum...
ZAMYKAM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum