Załóżmy na chwile że ochujałem i kupiłem 3 000 (trzy tysiące) pistoletów 9mm klasy WIST, produkt dobry bo polski.
I teraz, idąc dalej tym tokiem rozumowania, załóżmy przez chwile że moim JEDYNYM zmartwieniem są przyrządy celownicze w tej broni.
Muszka i szczerbinka.
Problem polega na tym że te przyrządy są kiepsko widoczne o zmierzchu lub w nocy, i teraz jakimś sposobem chciałbym to naprawić.
Co można zrobić? Pamiętajcie że mówię tutaj o 3000 sztuk broni - albo lepiej - można te przyrządy pomalować jakąś farbą żeby świeciły? Można je jakoś wymienić na inne komercyjne celowniki pistoletowe - puszczając wodze fantazji - jakieś trytowe na przykład od innej broni?
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 250 Skąd: Południe
Wysłany: 12-09-2009, 21:13
Zastosuj patent na nocne strzelanie z kbk AK lub ewentualnie naklej znaczniki fluorescencyjne takie jakie są np. na oznaczeniach "wyjście ewakuacyjne" (podziała przez kilka minut
Pozdrowienia
V.
Ostatnio zmieniony przez Victor 12-09-2009, 21:17, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Posty: 755 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-09-2009, 21:13
Najpierw?
Przykleić je solidnie, żeby nie poodpadały w trakcie strzelania.
Choć jak już odpadną i się zgubią, to będzie pretekst do wymiany na lepsze. ;)
_________________ It scares the shit out of the slopes.
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 583 Skąd: z samego dna
Wysłany: 12-09-2009, 22:21
Cytat:
Co można zrobić? Pamiętajcie że mówię tutaj o 3000 sztuk broni - albo lepiej - można te przyrządy pomalować jakąś farbą żeby świeciły? Można je jakoś wymienić na inne komercyjne celowniki pistoletowe - puszczając wodze fantazji - jakieś trytowe na przykład od innej broni?
Są przecież firmy, które produkują wyłącznie muszki i szczerbiny tak trytowe, zwykłe z znacznikiem a'la światłowód - coś byś dobrał
Wysłany: 12-09-2009, 22:24
Na poważnie, to ani farbka fluorescencyjna ani naklejki, ani farbka ze spławika się nie nada.
Rozwiązaniem mogą być trytowe przyrządy celownicze jak np.:
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-09-2009, 22:36
Kangurski, program modernizacyjny WISTów co to go Wojsko chce przeprowadzić to może być bagienko, więc ostrożnie.
A tak na serio - zaprojektować, przetestować, kupić i wprowadzić nowy wzór przyrządów celowniczych - np z aluminium, w seryjnej produkcji koszt ok 4 pln za kpl. Inne nie pasują - np SIGowskie bo inny profil zamka, inne wymiary. O ile pozostaniesz przy farbce lub światłowodach to wszystko bedzie cacy, tryt teoretycznie jest koncesjonowany jako radioaktywny, tzn możesz mieć ale bez koncesji nie da rady produkować.
Ok, a sama farba "fluro" to przecież nie zadziała - pistolet siedzi w kaburze cały dzień, więc światła nie widzi, a nawet gdyby to będzie "świecić" przez pierwsze 5 minut w porywach - zakładając ze pomaluje te celowniki metodą chałupniczą?
Na poważnie, to ani farbka fluorescencyjna ani naklejki, ani farbka ze spławika się nie nada.
Rozwiązaniem mogą być trytowe przyrządy celownicze jak np.:
Myślisz, że dziadek nie wie? A znasz takie przyrządy do WISTa? Bo o to było pytanie, a Ty pokazałeś do Glocka.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Wysłany: 12-09-2009, 23:48
Foka napisał/a:
Myślisz, że dziadek nie wie?
Myślę, że to co myślę nie ma znaczenia.
Foka napisał/a:
A znasz takie przyrządy do WISTa? Bo o to było pytanie, a Ty pokazałeś do Glocka.
Serio? Na tym zdjęciu, które wkleiłem jest Glock? Dzięki za zwrócenie mi na to uwagi.
Nie, nie znam takich przyrządów do Wista, ale jakby mieć rusznikarza połapanego w temacie to może by mógł jakieś inne przerobić/dopasować etc. Tu nadspawa, tam podszlifuje i będzie git.
Wysłany: 13-09-2009, 10:21
Cóż... Posiadając wiedzę, że można coś zrobić, wiedzę jak to zrobić i jakim kosztem mamy podstawę do poszukiwania wykonawcy dla przerobienia tych 3000 szt. Oczywiście teoretyzujemy sobie.
Masz może inny pomysł na nocne przyrządy do Wista?
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 583 Skąd: z samego dna
Wysłany: 13-09-2009, 11:54
Cytat:
(...)ale jakby mieć rusznikarza połapanego w temacie to może by mógł jakieś inne przerobić/dopasować etc. Tu nadspawa, tam podszlifuje i będzie git.
Cała ta nasza mundurówka tak właśnie wygląda, nadspawane, przyszlifowane, przyplute, dogięte, zamalowane i z daleka wieczorem jak się przymknie oczy, doda trochę dymu i użyje wyobraźni - jest GIT
Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 13-09-2009, 15:10 Re: WIST i celownik
Kangur napisał/a:
Załóżmy na chwile że ochujałem i kupiłem 3 000 (trzy tysiące) pistoletów 9mm klasy WIST, produkt dobry bo polski.
Dlaczego miałbyś niby zwariować? Jeżeli tylko cena będzie odpowiednia to kupuj ;)
Cytat:
(...) moim JEDYNYM zmartwieniem są przyrządy celownicze w tej broni. Muszka i szczerbinka. Problem polega na tym że te przyrządy są kiepsko widoczne o zmierzchu lub w nocy, i teraz jakimś sposobem chciałbym to naprawić. Co można zrobić?
Przy trzech tysiącach sztuk możesz sobie zamówić u dowolnego producenta trytowych, mechanicznych przyrządów optycznych dowolny celownik i szczerbinkę. I gdyby miał takie zadanie, jak Ty, to własnie bym tak zrobił albo w Polsce, albo poza jej granicami, na przykład w Stanach Zjednoczonych. Tyle tylko, że o ile z szczerbinką - wymiennym elementem w pw wz. 94 - nie będzie problemu, o tyle więcej kłopotu będzie z muszką WIST-a.
[ Dodano: 13-09-2009, 15:18 ]
Catch22 napisał/a:
program modernizacyjny WISTów co to go Wojsko chce przeprowadzić to może być bagienko, więc ostrożnie.
O ile mi wiadomo z moich rozmów z wojskiem (SWPiZ i IWSZ) - popraw mnie, jeżeli się mylę - to nie będzie żadnego "programu modernizacyjnego". Po raz kolejny w 2009 była komisja - całkowicie niezależna od producenta czy od WITU (tutaj bez żadnej ironii) - i po raz kolejny po testach wykazano, że broń spełnia wymagania wojska polskiego. I tyle. Co więcej, P-94 nawet będzie kupowany w tym roku. Badania typu pistoletu WIST z nieco zmienionym szkieletem z szyną uniwersalną według amerykańskiej normy MIL-STD-1913 (Picatinny) zakończyły się w sierpniu 2009.
Wysłany: 13-09-2009, 16:13
Do mnie dotarły wieści że zmiany miały objąć szkielet (szyna, kształt chwytu), okładziny i przyrządy celownicze. Z tym że o ile wiem jest pewne ciśnienie części decydentów na to żeby zamknąć rozdział pt. WIST, bo pistolet jaki by nie był - reputację medialną ma fatalną.
Wysłany: 13-09-2009, 16:47
To te zmiany - a przynajmniej część z nich - już nastąpiły, jak już pisałem badania nowego WIST-a zostały zakończone miesiąc temu. A co się tyczy "zamknięcia rozdziału", to prowadziłem na MSPO konferencję, podczas której płk Woźniak, przedstawiciel WAT, ujawnił, że wysłali do MNiSW prośbę o dofinansowanie projektu celowego nowego pistoletu samopowtarzalnego, rozwijanego razem z radomską Fabryką Broni. W sumie była to jedyna nowa informacja przekazana podczas tej konferencji. Grupa Bumar chce mieć własny pistolet w ofercie, a nie jedynie P99, którego możliwość sprzedaży eksportowa jest, z oczywistych względów, ograniczona (pomnij na aferę, po której poleciały głowy ze sprzedażą "polskich" P99 do Iraku).
Wysłany: 13-09-2009, 20:03
O pistoletowych ambicjach Grupy B słyszałem skądinąd - ich realność to kwestia przyjętych założeń rynkowych, bo na samym grancie daleko nie pojadą i znów się skończy $ w połowie projektu. FNczycy mówią że nikomu się na swiecie poza Amerykanami (ze względu na chłonny rynek) nie opłaca się projektować i wytwarzać nowego pistoletu od podstaw. Myslę że nam też nie. Jakby to ode mnie zależało to bym kupił licencję na HSa.
O "nowych" Wistach słyszałem co słyszałem - ja nie jestem od pukawek, więc nie wnikałem głębiej - widziałeś jakieś wyniki tych modernizacji?
Wysłany: 13-09-2009, 20:51
Catch22 napisał/a:
O pistoletowych ambicjach Grupy B słyszałem skądinąd - ich realność to kwestia przyjętych założeń rynkowych, bo na samym grancie daleko nie pojadą i znów się skończy $ w połowie projektu.
Wszystko zależy od tego, czy sama Grupa Bumar włączy się do projektu, czy też zrzuci to na barki WAT-u z jednej strony, zaś niespecjalnie zamożnej Fabryki Broni z drugiej. Poniekąd gwarantuje to pewien sukces w wojsku, właśnie przez powiązania Akademii. Jeżeli założymy, że Bumar chce mieć w swojej ofercie całą gamę broni, a wszystko na to wskazuje obserwując programy rozwojowe, to brak broni krótkiej musi im bardzo przeszkadzać.
Cytat:
FNczycy mówią że nikomu się na swiecie poza Amerykanami (ze względu na chłonny rynek) nie opłaca się projektować i wytwarzać nowego pistoletu od podstaw.
Odpowiem tak - z jednej strony mają nieco racji, zaś z drugiej rozmawiasz z doświadczonymi marketingowcami, którzy ogryźliby sobie palec, gdyby udało im się sprzedać do WP dajmy na to od 50 do 75 tysięcy FNP-9. Warto zawsze brać poprawkę na to, kto mówi i co ;)
Cytat:
Jakby to ode mnie zależało to bym kupił licencję na HSa.
Pragnę przypomnieć, że my już mamy kupioną licencję na pistolet samopowtarzalny, który nie jest taki znowu zły. Kupowanie licencji na kolejny, bazujący na Glocku, bardzo podobny wyrób jest moim zdaniem pozbawione jakiegokolwiek sensu. To już taniej jest wziąć wdrożonego w końcu do produkcji Rada (P99D). Poza tym Chorwaci są pazerni i już weszli na rynek amerykański.
Cytat:
O "nowych" Wistach słyszałem co słyszałem - ja nie jestem od pukawek, więc nie wnikałem głębiej - widziałeś jakieś wyniki tych modernizacji?
Coś tam leży mi na dysku jakieś 1423 kilometry od miejsca w którym obecnie się znajduję. Ale pamiętam, że zdjęcia miał Kangur z... MSPO 2008 na którym broń była, ale każdy mijał ją szerokim łukiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum