Jeśli chodzi o FN FAL zawsze podziwiałem ten karabin za osiągi i moc. Ten po tuningu naprawdę zachwyca.
A co do zdjęcia, które zaprezentował Catch22 to jeśli tak wygląda armia australijska to się zaraz zaciągnę
Pozdrawiam Hakas
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 23-11-2005, 22:01
jednakowoż w obu przypadkach zaprezentowanych przez Catcha22 w bieżącym temacie wydaje mi sie że wszelki opór można uznać za bezcelowy...
jedynym rozsądnym wyjściem wydaje sie poddać , dać spokojnie przeszukać itp...
Wysłany: 25-11-2005, 22:38
Powyzsze to wariacja na temat m4 pod tytulem LR 300 firmy ZM WEAPONS z:
- kolba regulowana i skladana
- tlumikiem plomienia phantom
- granatnikiem m203 co slepy by zauwazyl
W zasadzie jest to kompilacja roznych wersji LR 300, z uwagi na krotsza lufe, niestandardowy chwyt pistoletowy, oraz przyrzady celownicze.
mam nadzieje ze zgadlem dobrze;)
Pomógł: 5 razy Wiek: 25 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 162 Skąd: hells pit
Wysłany: 25-11-2005, 23:09
Bravissimo Dokładnie jest to LR 300 ML z wymienionymi przez Ciebie akcesoriami (chociaz ja dodałbym jeszcze że chwyt jest wymodelowany aby do złudzenia przypominał colta 1911 i zainstalowany jest set szyn RIS)
Wysłany: 25-11-2005, 23:34
Tak z czystej ciekawosci to te LR-ki maja jakies zalety w porownaniu z Coltem czy Bushmasterem? Czy to po prostu fanaberia tych co maja duuuzo zielonych Washington'ow?
Pomógł: 5 razy Wiek: 25 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 162 Skąd: hells pit
Wysłany: 26-11-2005, 00:01
Tu usłyszałem, tam przeczytałem że są bardziej niezawodne, ze względu na zmienioną w stosunku do m16 bodajże rurę gazowa i tłok (dzięki temu też może być wyposażony w całkowicie składaną kolbę). Wersje oznaczone A, N lub XL posiadają też jedną, długą grzbietową szyną montażową oraz krótsze, rozmieszczone co 90 stopni (oprócz N). Jak ze zdjęcia widać łoże wytrzymuje prowadzenie ognia z podwieszanego granatnika. Broń można też rozebrać "na kolanie", bez użycia narzędzi.
Można kupić sam "upper receiver" , czyli górną część komory zamkowej i instalować ją na dowolnym modelu broni z rodziny Mek, "robiąc" z niego LRke (dotyczy chyba tylko sportowych wersji LRki oznaczonych SR). Zatem nie jest to tylko m16 w innym opakowaniu
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-11-2005, 00:38
bulva napisał/a:
Tu usłyszałem, tam przeczytałem że są bardziej niezawodne, ze względu na zmienioną w stosunku do m16 bodajże rurę gazowa i tłok (dzięki temu też może być wyposażony w całkowicie składaną kolbę).
Mister, tam nie ma żadnego tłoka, są wprawdzie dwie różne rury gazowe (co poniekąd zwiększa niezawodność) ale to jest nadal Stonerowski sytem bezpośredniego odprowadzania gazów prochowych na suwadło. Zasadnicza różnica to przeniesienie sprężyny powrotnej do przodu i tym samym możliwość wprowadzenia składanej kolby. O ile można się zorientować z opinii użytkowników LRki są cenione, choć na wojnę żadną się nie nadają - niewielka wymienność cześci ze standardową bronią, trudna do określenia rzeczywista żywotność. "Upper" czyli górna cześć komory zamkowej wraz z lufa i kolbą tego typu kosztuje ok 1000$.
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-11-2005, 15:42
Żywotności czego dokładnie? Ja pisząc o "żywotności" odnosiłem się do mechanicznej trwałości części systemu z przeniesioną sprężyną (kiedy zachodzi konieczność wymiany części, jakie jest ich zużycie, licząc np w tysiącach oddanych strzałów).Systemu nie testowanego przecież w warunkach bojowych np. Afganistanu.
Zapewne LRka nie jest tak podatna na "zawał" jak jej siostrzyczki z otwartym systemem gazowym i pojedyńczą rurą. Poziom wykonania i takie tam też pewnie wyższe niż np w Bushmasterze... ale co rozumiesz przez żywotność w swoim pytaniu to ja nie wiem za bardzo - może raczej chodziło o "niezawodność"?.
Moją czujność budzą opisy typu "requires minimum maintenance", "almost no cleaning" i tym podobne. Myślę że wobec Armaliteów z systemem tłoka gazowego o krótkim skoku - takich jak HK 416 oraz propozycje kilku innych firm - starsze rozwiązania będą ustępować z rynku. Wiadomo, że silną stroną AR była ich ergonomia i wynikająca z niej szybkość, komfort obsługi i celność - słabszą - podatność mechanizmu na zacięcia, zwłaszcza w pewnych warunkach klimatycznych i przy gorszym jakościowo typie amunicji ("miażdzyca" rury gazowej, wynikająca z osadzania się pozostałości gazów prochowych i prowadząca to "zawału").
[ Dodano: Pon Lis 28, 2005 6:54 am ]
Kolejny fetysz dla Torbacza:
Witam!
Wiem ze ryzykuje bana, ale ja wle G-3 i wariacje na jego temat z HK-51 wlacznie
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum