W ubiegłym wieku w wyposażeniu jednostek specjalnych znajdowały się śladowe ilości rkm: 7,62mm RPK i RPKS, a także 5,45mm RPK-74. Od momentu sławetnego rozwiązania kompanii specjalnych nigdzie nie widać tej broni wsparcia. Pytanie: czy ktokolwiek z obecnie pełniących zaszczytną służbę w WP miał okazje spotkać się z wspomnianą powyżej bronią?
_________________ Jakby co, kieby co, kany co - To my som. J. Galica
_________________ "Niewielki będzie pożytek z mówienia i pisania,jeżeli słowo będzie używane nie po to,aby szukać prawdy,wyrażać prawdę i dzielić się nią,ale tylko po to,by zwyciężyć w dyskusji i obronić swoje - może właśnie błędne - stanowisko"
Bo leżą w magazynach mało "liniowych" jednostek - ten chyba jest z jakieś jednostki lotniczej...
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 11-01-2009, 21:31
Ja osobiście z RPKs. Generalnie jakieś 3 lata temu w pododdziale rozpoznawczym.
Generalnie klamka ciekawa ale bardziej już jako kupa złomu. Zacinała się praktycznie przy każdym strzale. Ślepą ammo nie dało rady strzelać się praktycznie wogóle. Po każdym strzale trzeba było przeładowywać czy usuwać różnego rodzaju zacięcia.
Generalnie jedyne z czego korzystaliśmy to magazynki bębnowe,. oczywiście przełożone do zwykłych kałaszów.
W 9 Pułku Rozp. w Lidzbarku Warmińskim podobno są w magazynie mobilizacyjnym. Ale info zasłyszane od kogoś z kadry, sam w tym magazynie byłem tylko raz i to w innej części. Podobno też kupa tam złomu drugowojennego i "wkrótce po", ale ile w tym prawdy to nie wiem.
W magazynie mobilizacyjnym to mogą mieć Diegtariewy, maximy i pepesze też by mnie nie zdziwiły, więc RPK pewnie też - co mieli z tym zrobić? Do rzeki wyrzucić?
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 50 Skąd: liverpool
Wysłany: 12-01-2009, 13:52
RPKS na pewno mają w Poznaniu, jeszcze kilka lat temu był na stanie kompanii szkoły chorążych.Muszę się zgodzić z Broken Arrow że raczej trochę ŚMIETNIK z tego RPKS. Natomiast w moim osobistym mniemaniu ciekawostką jest RPD jak zobaczyłem to pierwszy raz w życiu to Zwariowałem :P
Wysłany: 12-01-2009, 16:30
Cytat:
RPKS na pewno mają w Poznaniu, jeszcze kilka lat temu był na stanie kompanii szkoły chorążych
Tak na działaniach specjalnych.
obecna SPWLąd W Poznaniu również miała go w swoim magazynie dla grupy rozpoznawczej z tego co wiem to 2004/2005 wypust z nich korzystał a jak jest teraz to nie wiem czy dalej jest tam.
Wysłany: 12-01-2009, 17:06
Na to nie patrz K. To bzdura którą ktoś spisał pod media. A to kłamstwa. To tak jak mówią że RAKów też już nigdzie nie ma tylko glauberyty. Jak jest to wiadomo.
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 12 Lis 2007 Posty: 328 Skąd: Polska
Wysłany: 16-01-2009, 19:23
W dawnym 7-mym Pułku Zmech.na początku lat 90-tych miałem przez pewien czas na stanie RPK i bardzo sobie te maszynkę chwalę.Celniejsza od normalnych kałachów z racji dłuższej lufy.Mniej poręczna,ale lubiłem ją.Nie jest to typowy RKM,bo ma niewymienną lufę,która przy dłuższym,intensywnym ogniu nagrzewa się i po prostu wypluwa potem potem pociski,ale przy ogniu pojedynczym i krótkimi seriami celniejsza od zwykłego kałacha.Takie fajne coś pośredniego między karabinem szturmowym a RKM.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum