Wysłany: 16-10-2010, 05:56 "Predator"
Pomysł odświeżony w rzeczywistej i praktycznej formie http://www.tyrtactical.co...s-assault-pack/
Pytanie jak się ma do tego wprowadzanie lekkich karabinków maszynowych z zasilaniem z magazynków pudełkowych? Co prawda MICO nie został póki co przyjęty do uzbrojenia, ale okres i doświadczenia, których jest rezultatem można powiedzieć praktycznie te same. Gdzieś w tle majaczy jeszcze Ultimax 100 mk4.
To jest absurd. W 1996 sam sobie zrobiłem takie zasilanie do minimi z pokrowca na camelback. Wygląda spektakularnie - i nawet działało, po dwóch metrach fire and movement przeklinasz na czym świat stoi, to tylko przeszkadza i uniemożliwia zajęcie pozycji strzeleckiej, o przeprowadzeniu czynności awaryjnych na broni nie wspomnę. Nigdy i tak nie można strzelać seriami dłuższymi niż 5-10szt. w porywach, nie spotkałem się z jakąkolwiek instrukcją, która przewiduje więcej.
Załóż sobie coś takiego do broni w profesjonalnej zawodowej armii a dowiesz się o życiu.
Bajer do filmów i dla internetowych onanistów. Czekamy na taśmowe zasilanie do RPG-7, to będzie coś.
Wysłany: 18-10-2010, 13:52
Kangur napisał/a:
To jest absurd. W 1996 sam sobie zrobiłem takie zasilanie do minimi z pokrowca na camelback. Wygląda spektakularnie - i nawet działało, po dwóch metrach fire and movement przeklinasz na czym świat stoi, to tylko przeszkadza i uniemożliwia zajęcie pozycji strzeleckiej, o przeprowadzeniu czynności awaryjnych na broni nie wspomnę.
Sam pomysł nie jest głupi, kwestia tylko odpowiedniego wykonania i niezawodności działania, jeśli pod tym względem byłoby ok. to dlaczego nie? Pewnie nie każdy strzelec km będzie mógł biegać w polu z czymś takim (choćby przez wzgląd na cenę), pewnie trzeba by dostosować taktykę, może zmienić coś w pozycjach strzeleckich, jest to do wykonania, za cenę braku potrzeby kilkukrotnej zmiany taśmy, może się opłacać.
Jestem ciekaw twojego projektu, jeśli masz fotki, chętnie bym zobaczył, wątpię tylko, skoro wspominasz o camelu, czy zrobiłeś podobny rękaw,
a jak sądzę właśnie on jest istotą całej sprawy i min. głównym powodem tak wysokiej ceny.
Gdybyś 14 lat temu po obejrzeniu predatora zrobił to samo być może "twój pomysł" zawojowałby świat, a tak, bez obrazy, ale sprawiasz wrażenie, jakby przemawiała przez Ciebie zazdrość. Testowałeś już MICO? Bo chyba wypowiadasz się o nim, mając na myśli swój produkt?
Cytat:
Nigdy i tak nie można strzelać seriami dłuższymi niż 5-10szt. w porywach, nie spotkałem się z jakąkolwiek instrukcją, która przewiduje więcej.
W takim razie musisz lepiej poszukać... po za tym instrukcje instrukcjami, a ktoś pisał o życiu?
Cytat:
Załóż sobie coś takiego do broni w profesjonalnej zawodowej armii a dowiesz się o życiu.
Daruj sobie patriarchalny styl, zresztą "profesjonalna" - możesz mi wierzyć lub nie - ostatnio źle się kojarzy, no chyba, że pracujesz w Sztabie Genialnym.
Kontrolne pytanie : dobiera się taktykę do sprzętu, czy sprzęt do taktyki?
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
To jest najgłupszy pomysł jaki widziałem od czasu nakładek na Glocka typu HERA ARMS.
Chyba jesteś z ekipy ASG jeżeli interesuje Cię cena sprzętu - od kiedy żołnierza interesuje co ile kosztuje? Rosomak kosztuje 40 000 000, jeden granat 40mm 450$ wiec to ze jakiś plecaczek kosztuje 1000, albo 2000 to nie ma żadnego znaczenia.
Jest to absurdalny, kretyński, bezużyteczny pomysł - jeżeli twierdzisz inaczej to jesteś najprawdopodobniej dzieckiem, które nie odbyło służby w jakiejkolwiek uzbrojonej formacji z hierarchiczną strukturą dowodzenia.
Instrukcja instrukcją a życie życiem - kiedy chcesz wystrzelić więcej niż 50 pocisków na minutę, jak po 100-150 minimi zaczyna samo odpalać? Chyba ze planujesz rozstrzeliwać mniejszości etniczne pod ścianą, to wtedy tak, ale też nie bo problem z dobijaniem jak masz więcej niż 200 wieśniaków w stodole.
Więc uspokój się i przyjmij na klatę że ten wynalazek to kretynizm. Na rynku gdzie już jest odpowiedź na każdy racjonalny problem, firmy szukają odpowiedzi na problemy wyimaginowane i sztuczne - w USA możesz kupić sprzęt zaprojektowany specjalnie na inwazje Zombie.
To jest najgłupszy pomysł jaki widziałem od czasu nakładek na Glocka typu HERA ARMS.
Panie Kerowniku, nie jesteś na bierząco z nowościami ja widze. Biorę oto do ręki lipcowo-sierpniowy numer "Magazynu Ludzi Akcji", co widzę? Sam zobacz, ponieważ nie jestem w stanie skomentować "karabinku Glock" własnymi słowami... Brakuje mi tam szyny do podwieszenia bagnetu i czegoś na 40mm.
_________________ Co się tu dzieje, na Litość BOSKĄ!
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1315 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 18-10-2010, 18:24
Saga napisał/a:
Cytat:
Panie Kerowniku, nie jesteś na bierząco z nowościami ja widze. Biorę oto do ręki lipcowo-sierpniowy numer "Magazynu Ludzi Akcji", co widzę? Sam zobacz, ponieważ nie jestem w stanie skomentować "karabinku Glock" własnymi słowami... Brakuje mi tam szyny do podwieszenia bagnetu i czegoś na 40mm.
easy, akurat ten wynalazek do głupich nie należy. W pzreciwieństwie do konwersji FAB i Hera arms
Men, pistolet to pistolet. Nie zmieścisz takiej kupy gówna do kabury. Ani nie wyciągniesz tego poniżej 0.000000000008912389 sekundy jak rapid.
Jedyny słuszny porządek Mocy to broń krótka przy dupie a w ręku MP-5 a wszelkie cuda z technologii obcych mogą jedyne co to prezentować się w "Magazynie Ludzi Akcji Special-Ops".
A we wojsku to ja na oczy soft-shella nie widział, a co dopiero takiego promu kosmicznego jak Hera Arms etc.
A co jeżeli nie możesz "se wziąć" MP-5? Nie ma na stanie, jesteś młody itd. Ja strzelałem z Glocka tylko z kolbą TDI i to niesamowicie zwiększyło celność. Zestaw jeszcze z koli, chwytem przednim i latarką? Wierzę, że jeszcze lepiej się sprawdzi.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Wysłany: 19-10-2010, 11:55
czy w praktyce pod taki konwój przewożący powiedzmy VIPa można podpiąć ,,dokumenty i wartości pieniężne'' w dowolnej formie, by mieć do dyspozycji broń automatyczną.
Pytam czysto teoretycznie:)
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1315 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 19-10-2010, 13:40
czaba napisał/a:
czy w praktyce pod taki konwój przewożący powiedzmy VIPa można podpiąć ,,dokumenty i wartości pieniężne'' w dowolnej formie, by mieć do dyspozycji broń automatyczną.
Pytam czysto teoretycznie:)
Tak. Jeśli jest odpowiedni risk assesment można tak zrobić. W Polsce sytuacja praktycznie bardzo rzadka.
B_A, nie wiesz za dużo o osobistej ;)
Jeśli ktoś nie ma MP-5 bo go nie stać, nie dowieźli lub jest za młody to w ogóle nie powinien brać udziału w akcji; no chyba że jest to sytuacja turbo-bardzo wymagająca jego interwencji (nie umiem sobie chwilowo wyobrazić co by to mogło być, ale coś na pewno), to dobra, niech będzie nawet i gaz-rurka z PCV jeśli jest przekonany, że sobie tym poradzi.
A tak w ogóle ta kolba do Glocka, co piszesz Foka, to jest to wynalazek przede wszystkim absolutnie nieprzekombinowany w przeciwieństwie do tego stelażu co link dałem. Do Stieczkina było to samo i działało; było nawet lepsze bo można było do środka broń schować ( )
Cytat:
prawo o ile się nie mylę do ochrony osobistej prywatnie nie pozwala na posiadanie broni automatycznej
Cytat:
Ani długiej w ogóle...
No i to są jakieś już całkiem sensownie brzmiące argumenty.
Ja oczywiście spojrzałem na to w zbyt wąski sposób - "po swojemu" czyli z pominięciem ochrony i innych tam "garniturków".
Wysłany: 20-10-2010, 04:58
Robal2pl napisał/a:
Kontrolne pytanie : dobiera się taktykę do sprzętu, czy sprzęt do taktyki?
Pozdr
Robal2pl
Nie zrozumieliśmy się, pisałem o tym, że nowe wyposażenie, broń, czy akcesoria, mogą usprawnić procedury i w tym sensie udoskonalić/zmodyfikować taktykę.
Cytat:
To jest twoje zdanie, masz do niego prawo, co absolutnie nie znaczy, że masz rację, ani tym bardziej, że trzeba się z tobą zgadzać. Jeśli ktoś, (o zakupach decydują przecież wojskowi, nie tylko decydenci, ale po części też użytkownicy) za sporą, przyznasz, jak na plecak kasę i dodatkowy ciężar (pewnie waży co nieco) stwierdzi, że warto zyskać na czasie (więcej poświęcić go walce niż ładowaniu broni) to jego sprawa. Osobiście, chętnie bym przetestował MICO, jeśli okazał by się niezawodny to pytam po raz kolejny czemu nie? Może trudniej z czymś takim wsiadało by się do rosomaka lub MRAPA (a może pomogłoby ustalenie kolejności wsiadania wysiadania strzelca km obciążonego MICO), może mniej wygodnie podróżowałoby sie w środku, a może byłoby to lepsze rozwiązanie niż kilka pudełek z taśmą w zwykłym plecaku, albo sprawdziłoby w pakiecie dla gunnera, który siedzi w gnieździe na górze, albo w drzwiach śmigła? Póki co pozostaje, żałować, że nie ma wersji do PK/UKM, zeby to sprawdzić.
A może docelowym targetem produktu nie są tak naprawdę zwykli żołnierze, tylko kolesie, którzy pomykają w opancerzonych suburbanach, albo little birdami i są dumni z tego, że stać ich na ekstrawagancję? Jeszcze raz powtarzam, pomysł wydaje się niezły, wszystko zależy od tego czy finalnie zrobi swoją robotę w polu? A tego nie będziemy wiedzieć bez testów, w związku z tym wstrzymałbym się z tak jednoznacznym wydawaniem opinii, zarówno hura optymistycznych, ale też z góry skreślających projekt na starcie bez zapoznania się z nim.
Cytat:
Chyba jesteś z ekipy ASG jeżeli interesuje Cię cena sprzętu
Nie, nie jestem
Cytat:
od kiedy żołnierza interesuje co ile kosztuje?
Wierz mi, że interesuje (chyba, że dla ciebie żołnerz to chłop pańszczyźniany z pospolitego ruszenia)
Cytat:
Rosomak kosztuje 40 000 000, jeden granat 40mm 450$ wiec to ze jakiś plecaczek kosztuje 1000, albo 2000 to nie ma żadnego znaczenia.
Owszem ma, bo zależnie od kosztów nabycia / użytkowania i poziomu zainteresowania można tego sprzętu kupić więcej lub mniej albo lepszy lub gorszy. Zdziwiłbyś sie jak czasami małe różnice w cenie potrafią wpłynąć na wybór oferty w przetargu, a tym samym na jakość produktu. Może jest to masze małe polskie piekiełko, ale niestety dotyczy właśnie nas. Jeszcze dziwniejsze jest to, że potencjalny klient musi tłumaczyć takie podstawy człowiekowi, którego firma tworzy min. dla żołnierzy.
Cytat:
Jest to absurdalny, kretyński, bezużyteczny pomysł
I znowu, jest to tylko twoja opinia, nie poparta żadnymi argumentami, reszta jw.
Cytat:
jeżeli twierdzisz inaczej to jesteś najprawdopodobniej dzieckiem
Tu mnie masz - prawie - kiedyś byłem - najprawdopodobniej
Cytat:
które nie odbyło służby w jakiejkolwiek uzbrojonej formacji z hierarchiczną strukturą dowodzenia.
Fantazjujesz, po za tym, gdzie jako dziecko miałem odbyć służbę w formacji uzbrojonej, na pewno piszemy z tego samego kontynentu?
Po za tym skoro
Cytat:
jest to absurdalny, kretyński, bezużyteczny pomysł
to czemu sam "zrobiłeś sobie takie zasilanie"? Pomysł zawiódł, czy wykonanie?
Cytat:
Instrukcja instrukcją a życie życiem
Przeczytałeś to co sam napisałeś? Przypomnę ci, że to ty powoływałeś się na instrukcje
Cytat:
kiedy chcesz wystrzelić więcej niż 50 pocisków na minutę
50nb/min ? Co to ma być seria, szybki pojedyńczy czy szybkostrzelność na minut
Cytat:
jak po 100-150 minimi zaczyna samo odpalać?
Skąd wiesz, że po 100-150nb minimi zaczyna samo odpalać? Przecież instrukcje wyraźnie mówią, że
Cytat:
Nigdy i tak nie można strzelać seriami dłuższymi niż 5-10szt. w porywach
i nie spotkałeś się {quote]z jakąkolwiek instrukcją, która przewiduje więcej. [/quote]
Czyżby zdarzyło ci się postąpić wbrew instrukcjom? A tak w ogóle, żeby wystrzelić 100-150nb to gdzieś po drodze chyba jest 50, czy nie? Prosta matematyka, a ja chciałem się wdawać w zagadnienia z ekonomii ...
Aha i dziękulski Bogu, ze nie żyjemy w jedynym słysznym swiecie, gdzie istnieje tylko minimi ;)
Cytat:
Chyba ze planujesz rozstrzeliwać mniejszości etniczne pod ścianą
Ani pod ścianą, ani nigdzie indziej i wolę nie myśleć w jakiej uzbrojonej formacji zdobywałeś doświadczenie...
Cytat:
to wtedy tak, ale też nie
Zdecyduj się może, jesteś za, czy nawet przeciw?
"Nie pij Piotrek, nie pij", "Będzie dobrze"
Cytat:
bo problem z dobijaniem jak masz więcej niż 200 wieśniaków w stodole.
Na pewno tą formacją nie była Waffen SS?
Cytat:
Więc uspokój się
Niespotykanie spokojny ze mnie człowiek ...
Cytat:
i przyjmij na klatę że ten wynalazek to kretynizm.
Bo ty tak twierdzisz? Nie będę już pytał. który wynalazek masz na mysli...
Cytat:
Na rynku gdzie już jest odpowiedź na każdy racjonalny problem
No proszę, mamy nowego Charles`a Duella XXI wieku.
Cytat:
firmy szukają odpowiedzi na problemy wyimaginowane i sztuczne
Być może, tak działa marketing i co z tego?
Cytat:
w USA możesz kupić sprzęt zaprojektowany specjalnie na inwazje Zombie.
Mars, to jest pomysł bez sensu, a Ty się jeszcze tutaj pultasz i obrażasz ludzi, którzy mają w przedmiocie dużo większą wiedzę niż Ty, w tym i praktyczną...
No to w skrócie:
- umieszczanie magazynu amunicji na ciele a nie pod bronią strzelecką i tym samym mechaniczne połączenie broni z wyposażeniem przenoszonym na ciele urąga wszelkim zasadom ergonomii i manewrowości broni,
- produkt ten ma mieścić taśmę amunicyjną o zawartości 575 sztuk amunicji 5,56 mm NATO, taka ilość zataśmowanej amunicji ma masę ok 9 kg, ile waży samo ustrojstwo? załóżmy, że jakieś 2 kg, o ile nie więcej, to już jest 11 kg, plus prawie 7 kg Minimi, to już mamy 18 kg...
- jak ktoś już potrzebuje tyle amunicji przy sobie, to trzy torby amunicyjne z taśmami po 200 sztuk, jedna podpięta a dwie w zapasie, będą ważyły pewnie mniej,
- co z wypięciem takiego magazynu amunicji po jej zużyciu, połączeniu tego w jedną zgodną całość z np. małym plecakiem szturmowym (o plecaku patrolowym już nawet nie mówię),
- jakie sytuacje taktyczne wymagają posiadania magazynu amunicji o pojemności większej, niż 200 sztuk?
A co jeżeli nie możesz "se wziąć" MP-5? Nie ma na stanie, jesteś młody itd. Ja strzelałem z Glocka tylko z kolbą TDI i to niesamowicie zwiększyło celność. Zestaw jeszcze z koli, chwytem przednim i latarką? Wierzę, że jeszcze lepiej się sprawdzi.
Miałem okazję postrzelać z Glocka z kolbą (patrz fotka) na 25 metrów i pobiegać na torze IPSC, tak jak napisał Foka celność zwiększyła się niesamowicie. Nawet całkiem przyjemnie się z tego plinka.
Wysłany: 28-10-2010, 02:35
W związku z tym, że ludziska mają problem z czytaniem, a inni mają pretensje, że nie ładuje się im kawy na ławy polecam treść:
1. USTAWY O OCHRONIE OSÓB I MIENIA, Rozdział 1, art. 1, ust. 6: Ustawa określa zasady ochrony transportowanej broni, amunicji, materiałów wybuchowych, uzbrojenia, urządzeń i sprzętu wojskowego. (Dodany przez art. 1 pkt. 1 ustawy z dnia 23 maja 2002 r. o zmianie ustawy o ochronie osób i mienia (Dz. U. Nr 71, poz. 656), która weszła w życie z dniem 26 czerwca 2002 r.)
2. ROZPORZĄDZENIA MINISTRA KULTURY I DZIEDZICTWA NARODOWEGO z dnia 1 grudnia 2008 r. w sprawie zabezpieczania zbiorów w muzeach przed pożarem, kradzieżą i innym niebezpieczeństwem grożącym zniszczeniem lub utratą zbiorów oraz sposobów przygotowania zbiorów do ewakuacji w razie powstania zagrożenia
(Dz. U. z dnia 29 grudnia 2008 r. Nr 229 poz. 1528), a dokładnie ZAŁĄCZNIK Nr 3 ORGANIZACJA OCHRONY ZBIORÓW W CZASIE TRANSPORTU, który mówi, że konwojowane (ochraniane w trakcie transportu) mogą być m. in. muzealia. Dla tych mniej lotnych muzealia to inaczej zbiory, np. dzieła sztuki, ale nie tylko.
Trafiało się też konwojować nośniki zawierające informacje niejawne i dane osobowe oraz banderole,
_________________ Decet cariorem esse patria nobis quam nosmet ipsos - Przystoi, aby Ojczyzna droższa nam była niż my sami sobie.
Wysłany: 28-10-2010, 14:12
Co znaczy że muzealia to klient we własnej osobie ?
Jak masz coś pisać na zasadzie "wiem ale nie powiem" to lepiej nie pisz.
[ Dodano: 28-10-2010, 19:10 ]
A ma się tak, że część zespołu robi osobistą, a część konwój np. nośników z danymi osobowymi albo innymi informacjami wrażliwymi.
_________________ Decet cariorem esse patria nobis quam nosmet ipsos - Przystoi, aby Ojczyzna droższa nam była niż my sami sobie.
Wysłany: 29-10-2010, 00:15
Czemu moderator nie wywalił wszystkich wypowiedzi niezwiązanych z tematem do kosza, tylko jedną - w której o to prosiłem? Haaalooo!!!
OTIS - dokumenty, nośniki danych - to samo w gruncie rzeczy. Dokumenty mogą być na nośnikach danych.
Już wiem o co Ci chodzi, zajebałem się, przepraszam. Napisałem dokumentach i wartościach pieniężnych, a miałem na myśli ogólnie posiadanie broni w kontekście ochrony osobistej.
Źle zrozumiałem Twoją wypowiedź "Nie Tylko" sorry. Natomiast konwojów osób jak nie było, tak nie ma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum