Wysłany: 08-04-2010, 17:13 Optyka do berka
Cześć!
Mam pytanie, wybieram się niedługo do kraju na początku alfabetu. Standard tam to duet beryl+Eotech. Oszczędziłem ostatnio trochę grosza i myślę o kupnie optyki, która pozwalałaby przede wszytstkim na coś więcej - w sensie dystansu - niż Eotech, oprócz tego byłaby przeznaczona do obserwacji na większe odległości niż można bawić się z berkiem. Jakby dało się ją jeszcze wykorzystać po powrocie na broni myśliwskiej (.308) to już by było całkiem dobrze (wiem, dwa różne naboje to problem).
Moje typy to:
1.ACOG 4x32 lub 6x48 ewentualnie z docterem
2.Nightforce NXS 3,5-15x56 (z berkiem na mniejszych powiększeniach) przy okazji wie ktoś czym się różni seria NF od NXS?
3. IOR 4-14x50 Tactical
4. Elcan Specter DR 1-4x (nie wiem czy jest do dostania?) 1-6x to już chyba w ogóle kosmos
5. inne?
Słyszałem też o jakimś sprzęcie Delty zaprojektowanym ponoć przy współudziale Pierwszej Lufy RP, czyli M.Cz ale z drugiej strony starzy ludzie mówią, że nie opłaca się, aż tak oszczędzać.
Przeglądałem ofertę artemix-a, cenzinu, mactronica itp czy poza nimi są jeszcze inni dealerzy?
Proszę o opinie praktyków/posiadaczy, która z wymienionych opcji byłaby Waszym zdaniem najlepsza, jeśli jest coś innego godnego uwagi i polecenia to zamieniam się w słuch.
Jak wspomniałem, cel numer jeden to zastosowanie w pracy, pomysł z polowaniem przy okazji.
Pozdrawiam i dzięki
Wysłany: 08-04-2010, 18:35
Tak, ale w moim wypadku to nie jest rozwiązanie, założenie jest takie, że mam mieć własną optykę na zasadach jw.
Po powrocie zostałbym z samą przystawką, a Eotecha nie zamierzam dokupować.
Ja zadałbym sobie na starcie pytanie: czy taka optyka(czyli większe powiększenie) jest mi tam niezbędna?
Czego(kogo) Beryl nie dosięgnie,to zajmie się tym celowniczy km,a od pojedynczych strzałów to są wyborowi.
Druga sprawa,po co bawić się w półśrodki,czyli teraz na kbk a potem na myśliwską?
Za pół roku wrócisz zarobiony to sobie do tego .308 zapodasz zajebistego NightForce'a...
Ale to takie tylko moje spostrzeżenia i również z zainteresowaniem przeczytam co "się nada" do Beryla.
PS.Na jarmarku w Gardez funfel kupił lunetę za 10$,przestrzelił i dawała radę przez całą zmianę,hehe.
Czego(kogo) Beryl nie dosięgnie,to zajmie się tym celowniczy km,a od pojedynczych strzałów to są wyborowi.
A jeśli oni będą zajęci?
Cytat:
Druga sprawa,po co bawić się w półśrodki,czyli teraz na kbk a potem na myśliwską?
Bo na razie to odkładam dutki na te "półśrodki", zwróć uwagę, że nawet NF przy swojej prawie zaporowej dla mnie cenie i tak jest sporo tańszy od S&B, Zeissa itp. ot i proza życia.
Cytat:
Za pół roku wrócisz zarobiony to sobie do tego .308 zapodasz zajebistego NightForce'a...
Wrócę, to może starą (308) zamienię na nowszy model
Cytat:
Ale to takie tylko moje spostrzeżenia i również z zainteresowaniem przeczytam co "się nada" do Beryla
.
I tu jest najcieńsze ogniwo ;(
Cytat:
PS.Na jarmarku w Gardez funfel kupił lunetę za 10$,przestrzelił i dawała radę przez całą zmianę,hehe.
Zawsze myślałem, że się przYstrzeliwuje?... choć swoją drogą:
Po spotkaniu z kulką z AK podobno nadal działał... zresztą NF wykorzystał ten motyw w swojej reklamie.
Pozdrawiam
Przystawka powiększająca,którą zasugerował PiotrW to wcale nie najgorszy pomysł,tym bardziej ,że jak piszesz,po powrocie może całkowicie zmienisz broń myśliwską na nową,więc pewnie i optykę kupisz "funkelnówkę",a tą przystawkę możesz pogonić komuś z kolejnej zmiany
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 08 Lut 2005 Posty: 447 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-04-2010, 17:04
Polecam ACOG'a 4x32, uzywalem wraz z docterem ale jesli to twoj prywatny zakup to bym go sobie podarowal. Kosztuje nie malo a zawsze sprawia wrazenie ze zaraz odpadnie czy sie zepsuje. No i na berylu bedzie bardzo wysoko. Tryt w ACOG'u dziala swietnie, siatka elegancko podswietlona, no i masz ja wyskalowana pod naboj 5,56.
Wysłany: 10-04-2010, 12:21
WŁAŚNIE SIĘ DOWIEDZIAŁEM O KATASTROFIE PREZYDENCKIEGO SAMOLOTU http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html
NIEWYOBRAŻALNA TRAGEDIA, BRAK SŁÓW...
(PROSZĘ O PRZENIESIENIE TEGO WĄTKU)
Cytat:
Przystawka powiększająca,którą zasugerował PiotrW to wcale nie najgorszy pomysł,tym bardziej ,że jak piszesz,po powrocie może całkowicie zmienisz broń myśliwską na nową,więc pewnie i optykę kupisz "funkelnówkę",a tą przystawkę możesz pogonić komuś z kolejnej zmiany
Właśnie dlatego, że chcę zakupy rozłożyć w czasie, teraz zastanawiam się nad optyką, dzięki temu będę już miał jakieś skromne doświadczenia z celownikiem. Jak już zaznaczyłem, na jednoczesną wymianę, broni i zakup celownika raczej nie będę mógł sobie pozwolić. Z drugiej strony teraz myślę przede wszystkim o wyjeździe.
Osobiście zamiast eotecha z przystawką wolałbym ACOGa samego lub jeszcze lepiej z małym kolimatorem. Natomiast obawiam się czy nie jest to za małe powiększenie do obserwacji na większą odległość, mówię tu o obserwacji nie próbie strzelania z beryla na snajperskich dystansach, żeby było jasne.
I na tym najbardziej mi zależy, jak pisałem pomysł z polowaniem to sprawa wtórna, chcę się dowiedzieć - jeśli jest osoba z odpowiednim doświadczeniem na forum czy w ogóle ma sens próba pogodzenia tych dwóch światów?
(Po za tym bardziej tradycyjny celownik - o zmiennym powiększeniu - na polowaniu nie wywoływałby tyle kontrowersji co typowo wojskowa optyka.)
Cytat:
Polecam ACOG'a 4x32, uzywalem wraz z docterem ale jesli to twoj prywatny zakup to bym go sobie podarowal. Kosztuje nie malo a zawsze sprawia wrazenie ze zaraz odpadnie czy sie zepsuje. No i na berylu bedzie bardzo wysoko. Tryt w ACOG'u dziala swietnie, siatka elegancko podswietlona, no i masz ja wyskalowana pod naboj 5,56.
Rozumiem, że chwalisz sobie ACOGA, a zastrzeżenia masz do montażu czy tak? Nie spotkałem się z ACOGiem na berlach ale miełem w ręku amerykańskie 16-tki i m4-ki z nimi i przy nich bynajmniej nie odniosłem wrażenia, jakby miały się urwać.
Na jakiej szynie miałeś ACOGa i z jakim montażem? Może ta wysokość o której wspominasz to jest właśnie kwestia montażu?
Cytat:
Ja celownik brałbym z Usa, na prostym 4x32 jest ponad 1000PLN różnicy.
Co do modelu się nie wypowiadam, bo są tu mądrzejsi ode mnie.
Kupowałeś z US celownik? Wydaje mi się, że nie można brać prostego przełożenia ceny z katalogu czy ze strony, dochodzi jeszcze cło, przesyłka itp. Jedyne czego nie ma to marża sklepu tu. Po za tym dochodzi kwestia gwarancji i END USER, z tego co wiem nie zawsze mogą wysłać taki sprzęt za granicę bez sprawdzenia do kogo trafi, inaczej wszyscy partyzanci zaopatrywaliby się w amerykańskich sklepach internetowych.
Ja osobiście celownika nie kupowałem, jestem jeszcze na stażu ;)
Ale kilku znajomych tak, i nie było problemu, z tym cłem też jest różnie.
Acog na jebaju ok. 1000 + ewentualne cło 220 + przesyłka 50. To jest 3600, i teraz trzeba zadzwonić do mactronic ile to stoi u nich. Strzelam że ponad 4500.
No i są jeszcze używki.
Z tym cłem się jeszcze dowiem, jak to jest dokładnie.
Cło jakieś 3-5% + 22%VAT. Cłem nie są objęte przesyłki o wartości bodajże do 50 e. Nawet jeśli ta wartość jest nieścisła, to celownik na pewno się załapie.
To czy zostanie oclony czy "się uda" w dużej mierze zależy od tego na jaki UC trafi paczka. Wiem, że z Wawą i Częstochową jest nieciekawie. W Gdyni jest nieźle.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Wysłany: 10-04-2010, 21:19
Sokół, możesz dokładniej wyjaśnić co masz na myśli, mówiąc że "sprawiał takie wrażenie, że zaraz się zniszczy''?
Szyny kupowałeś w macu? Sprawdziły się? Słyszałem, że ta nad komorą nie jest zbyt sztywna?
Zaczynam się zastanawiać co jest z tymi ACOGami, bo niektóre modele zwłaszcza 6x48 kosztują na stronach w US prawie tyle samo, a czasami nawet więcej niż NF?
[ Dodano: 11-04-2010, 13:37 ]
Czy ktoś z obecnych na forum używał innych celowników z wymienionych orocz ACOGa i Eotecha?
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum