Muszę napisac pracę dotyczącą tej broni, nie chcę aby były to "suche" informacje. Dlatego chciałbym usłyszec wady i zalety oraz opinię własną o tej broni, od kogoś kto się nią posługiwał.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 21-07-2006, 17:02
Ustosunkowując się do tego co napisał SIWY to po częsci się z Tobą zgadzam. Ja osobiście nie miałem z nią większych problemów i nie przysparzała mi wielu kłopotów w czasie użytkowania, ale...
Dla mnie osobiście większym problemem w Berylu są:
-sposób mocowania magazynka ( czasami ciężko jest trafić i założyć pełen magazynek zwłaszcza w zimie przy niskiej tem.) lepsze jest rowiązanie w m16, m4. chodzi mi o wkładanie mag pod skosem w berylu.
- co do przełącznika automatyki się zgodzę i często zdażało się że ktoś zamiast poj. walnął serią
- z zatrzaskiem kom. zamk. można sobie poradzić większym problemem są nakładki i łoże? czy próbował to ktoś kiedyś ściągnąć masakra. Ostra jest z tym czasami walka i nie raz robi się to dla wygody w dwie osoby.
- kolejna sprawa trytowe źródło światła. Tylko nas wkur... to w nocy niż pomagało np w czasie patrolu. (zawsze ściągaliśmy z muszki a na szczerbince zasmarowywaliśmy farbą mask. )
Co do strzelania to większych zastrzeżeń nie ma i jeśli dobrze przystrzelana do strzela się fajnie.
A dodam też na koniec że często przy strzelaniu ślepą "gwizdki" odrzutniki często się psuły i rozwalały lub też samoczynnie się wykręcały.
EDIT:literówka
Ostatnio zmieniony przez broken_arrow 26-07-2006, 22:00, w całości zmieniany 1 raz
Przełącznik rodzaju ognia wyrabia się i bardzo często sam przeskakuje z pojedynczego na ciągły. Oksyda - tragedia, co już wcześniej napisano. Broń celniejsza niż AK. Na 150m można trafić w popiersie jedną kulką, w AK - ruletka. Gniazdo magazynka w AK jest lepsze - po trafieniu zębem magazynka na wycięcie w gnieździe ten sam wskakuje na swoje miejsce. W berylu jest wycięcie w magazynku i nie zawsze się trafia za pierwszym razem. Okładzina irytująco śmierdzi po nagrzaniu się.
Wysłany: 01-08-2006, 14:08
Łączniki magazynków ?? To taśma izolacyjna już idzie w odstawke ? (Trzeba sobie umieć samemu radzić. )
Co do starych przyrządów celowniczych ja też tego nie rozumiem? Miałeś może na myśli montarz jakiś dodatkowych celowników ? "Holografu" czy kolimatora? Przecież w każdej broni stosuje się muszkę i szczerbinkę/przeziernik
Co do magazynków z M16 to uważam że nie jest to potrzebne ale na pewno sposób mocowania magazynka mógłby być taki jak w zachodnich konstrukcjach.
Dodam jeszcze że łuski z Beryla lecą jak chcą (a kto to potem ma zbierać na strzelnicy? )
Dla Remova!
1. Jak dlugo Miales okazje trzymac Beryla w rece? Sprobuj 4 godziny patrolowo sciskac uchwyt to zobaczysz co znaczy nieergonomiczny chwyt.
2. To znaczy, ze malo jest w XXI wieku konstrukcji z muszka i szczerbina. Standart to raczej muszka i przeziernik???
3. Beryl Comando. Czytalem, czytalem i jestem pelen podziwu! Skrocona lufa i prace nad przelacznkiem, bezpiecznikem po prawej stronie! Po 10 latach pracy nad karabinkiem, ktory nie jest niczym innym jak tylko przerobka Tantala. A jak za piec lat przedluza lufe, dodadza wysoki montaz do celownikow potycznych i moze dwojnog - to tez bedzie Hipersuper nowosc?
4. Owszem - troche sie pospieszylem, ale mozna wzorem Niemcow G 36, czy Szwajcarow SIG 550 robic magazynki z wypustami do polaczenia w pary.
5. Niemozliwe.
6. A inne wersje?
Wysłany: 05-08-2006, 10:27
Ja używałem beryla długo (chodzi mi o te Twoje 4 h) i to w różnym terenie, pogodzie i sytuacjach i nie wiem co masz na myśli z tym chwytem. Możesz więcej SWIY ?
Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 12-08-2006, 14:42
siwy napisał/a:
1. Jak dlugo Miales okazje trzymac Beryla w rece? Sprobuj 4 godziny patrolowo sciskac uchwyt to zobaczysz co znaczy nieergonomiczny chwyt.
Przy trzymaniu broni 4 h każdy chwyt w oczach noszącego staje się nieergonomiczny. Z M4 również, zapewniam
Cytat:
2. To znaczy, ze malo jest w XXI wieku konstrukcji z muszka i szczerbina. Standart to raczej muszka i przeziernik?
Słowo "standard" używane jest w nieco innym znaczeniu. Niemniej jednak masz o tyle rację, że w konstrukcjach zachodnich klasyczna szczerbinka jest mniej rozpowszcheniona. Tyle i tylko tyle. Przeziernik ma równiez swoje wady - m.in. w znacznym stopniu ogranicza pole widzenia. Pomijam problemy z jego zanieczyszczeniem.
Cytat:
3. Beryl Comando. Czytalem, czytalem i jestem pelen podziwu! Skrocona lufa i prace nad przelacznkiem, bezpiecznikem po prawej stronie! Po 10 latach pracy nad karabinkiem
Czasami mam wrażenie, że osoby wypisujące takie rzeczy nie bardzo mają pojęcia o wielu czynnikach wpływających na konstrukcje broni natomiast wierzą w jakąs magię, która ma dokonywać tego szybko i wspaniale. Zaznaczę jedynie, że producent Beryla, FB istnieją jakieś pięć lat, zaś ZM zbankrutowały na początku XXI wieku. Jak wyglądał ekonomicznie początek lat 2000. nawet nie wspominam. Ale tak, magia ma działać, a rzeczy doskonałe mają się tworzyć same. Wybacz, ale ja niespecjalnie potrafię prowadzić rozmowę o broni strzeleckiej na poziomie dziecinnym. Takoż jedynie z bardzo wąskiego punktu widzenia użytkownika, a jedynie w szerszym kontekście.
Cytat:
A jak za piec lat przedluza lufe, dodadza wysoki montaz do celownikow potycznych i moze dwojnog - to tez bedzie Hipersuper nowosc?
"Hipersuper" to znowu jest jakiś Twój dopisek. Więc trudno mi odpowiadać na Twoją polemikę z sobą. Na pewno na polskim rynku jest to nowość i tyle. Wszystkie konstrukcje broni na całym świecie, o czym chyba nie wiesz, rozwijają się ewolucyjnie. Wszystkie. Nie działa tutaj żadna magia i żadne cuda się nie dzieją od razu, mało tego, nie znajdziesz takiego karabinka, który od razu stał się, bez żadnych poprawek dobrą konstrukcją. Dla mnie to oczywiste, dla Ciebie może być odkryciem miesiąca a nawet roku. Ale odpowiadając na pytanie - owszem, gdy coś się zmieni w Berylu, to będzie to nowość. Po prostu.
Cytat:
4. Owszem - troche sie pospieszylem, ale mozna wzorem Niemcow G 36, czy Szwajcarow SIG 550 robic magazynki z wypustami do polaczenia w pary.
Moim zdaniem jest to pomysł zgoła chybiony. Chyba nigdy nie umieszczałeś magazynka z G36 w ładownicy. I szczerze mówiąc, sami Niemcy chcą z niego zrezygnować.
Cytat:
6. A inne wersje?
Inne wersje powstawały, gdy nie uznawano tego za istotny element broni, więc nie posiadają tego rozwiązania. Gdyby WP się na to zdecydowało, to odpowiednie rozwiązanie powstałoby w kilka tygodni.
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-08-2006, 15:43
REMOV napisał/a:
Przy trzymaniu broni 4 h każdy chwyt w oczach noszącego staje się nieergonomiczny. Z M4 również, zapewniam
Trzymaniu chyba w umywalce... niczym Wista
Coś te Twoje zapewnienia mają słabe podstawy podejrzewam... Ja czułem bardzo dużą różnicę pomiędzy klasycznym łożem a łożem z chwytem przednim ZWŁASZCZA po paru godzinach targania tego w gotowości - to samo potwierdzą inni, bardziej profesjonalni użytkownicy.
Wysłany: 12-08-2006, 16:01
Jest różnica pomiędzy łożem z chwytem przednim ale też jego brak nie jest aż tak strasznym problemem. Zwłaszcza że osobiście dużo siedziałem z berylem w terenie i mało jest sytuacji że cały czas nerwowo ściskamy łoże. Tym bardziej że w czasie marszu/ patrolu często trzyma się broń za łoże-magazynek. Ale to nie zmienia faktu że chwyt przedni jest potrzebny. Ale też nie stwarzajmy sztucznych problemów radzi sobie masa ludzi i bez niego.
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-08-2006, 20:01
Jezu, masa ludzi na tym świecie chodzi bez butów i jakoś sobie radzą... Co z tego? Kangur też umieszczał fotki "mieszoka" w wątku o oporządzeniu taktycznym. >b_a: Nosiłeś wz.96 z dodatkowym osprzętem i chwytem przednim? Nie zauważasz różnicy? Sam mówisz że na patrolu trzymasz za łoże i magazynek, z przednim chwytem miałbyś lepiej, pomijam już kwestię manewrowości broni i wpływu na celność przy strzelaniu dynamicznym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum