Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 28-08-2005, 21:23 Nowy polski karabinek
Z serii informacji własnych, projektowany jest nowy polski karabinek automatyczny. Układu modułowy, czyli na jednej komorze zamkowej ma powstać subkarabinek, karabinek, karabinek wyborowy i karabinek maszynowy, wszystkie zasilane magazynkowo. Nabój 5,56 mm x 45 NATO. Układ konstrukcyjny, uwaga, bezkolbowy. Tworzy to WAT (projekt) z FB (wykonanie). Aha, ma być wymienne gniazdo magazynka, aby można było zastosować magazynki z Beryla jak i z M16 (lub G36, zależy co przejdzie). Co z tego wyjdzie - nie wiadomo, na razie to są wstępne projekty, formułowanie ZTT, szkice etc. Szansa zakupu tego przez MON na dzień dzisiejszy jest raczej mała, no ale powiedzmy, że liczą może na okolice 2010.
Plus do tego powstaje nowy 40 mm granatnik SBAO-40, powinien być na początku 2006 roku model. Bardzo podobny do M203, ale tak samo modułowy, można go powiesić pod karabinek, albo za pomocą szyny montażowej, pod korpus z kolbą, wówczas otrzymuje się wersję samodzielną.
Wysłany: 29-08-2005, 00:13
KANGUR napisał/a:
masz jakies fotki / szkice?
Za wcześnie na to. Ale jak będę coś mia,ł to podrzucę, ok?
m4a1 napisał/a:
Na razie niech sie skupia na wdrazaniu i udoskonalaniu PMM. A to juz dalsza przyszlosc. Oby cos z tego wyszlo
Miałem w rękach specyfikację tego PMM, pewnie niedługo zerknę na sam model na MSPO (o ile go pokażą), acz dla mnie jest to na razie pewne dziwactwo. A poza tym, nie przesadzaj, co to dwóch projektów broni nie można rozwijać w tym samym czasie? Dodatkowo PMM jest z WITU, a ten nowy karabinek z WAT-u, FB jest wykonawcą.
_________________ Oderint dum probent
Hakas [Usunięty]
Wysłany: 24-11-2005, 09:03
Znając polskie realia to napewno spartolą. Wiadomo uniwersalność naprawy i zamienność podzespołów mile widziane. Ale sami wieci , że narazie nioc pozytywnego o polskiej myśli zbrojeniowej w dziedzinie broni strzeleckiej nie można powiedzieć
Pozdrawiam Hakas
Pomógł: 6 razy Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 77 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-11-2005, 09:40
Hakas napisał/a:
Znając polskie realia to napewno spartolą. Wiadomo uniwersalność naprawy i zamienność podzespołów mile widziane. Ale sami wieci , że narazie nioc pozytywnego o polskiej myśli zbrojeniowej w dziedzinie broni strzeleckiej nie można powiedzieć
Pozdrawiam Hakas
7,62 mm kbw Alex i 12,7 wkbw Tor to też kiepskie "myśli" ?
Pozatym WAT ma już trochę praktyki w konstruowaniu broni w układzie bezkobowym (konstrukcje M.Binka, takie jak 5,56-mm kbk wz.2005 Jantar-M, czy 5,56 mm kbk wz.02 BIN).
REMOV, czy ten projekt jest związany z "tajemniczym materiałem ilustracyjnym" na MPSO?
Hakas [Usunięty]
Wysłany: 24-11-2005, 11:01
Izi ! Spoko czasami coś im się uda Ale ogólnie to padaka. Dobrze TOR ,ALEX ale miałeś to włapie używałeś. Jeśli tak to daj recke. Wiedziony doświadczeniem życiowym powiem maksymę moich przodków.
- Ruski głazam nie wierit, dawaj paszczupaju. ( Ruski oczom nie wierzy dawaj, pomacam )
Dużo szumu było z berylem i co? A WIST to co rewelacyjna broń? Ostatnio mój kolega stwierdził- Wist nie nadaje się nawet na bumerang bo nie wraca
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 250 Skąd: Południe
Wysłany: 24-11-2005, 15:01
Witam. Polska ma duży potencjał zarówno konstrukcyjny jak i produkcyjny: przyklady z ostatnich czasów to Tor i Aleks. Uważasz,że nie warto prowadzić prac rozwojowo-badawczych nad nowym uzbrojeniem, bo "i tak im nie wyjdzie"? To nie jest przyszlościowe myślenie i dąży do całkowitego zastoju w branży. Więcej wiary...
Co do Wista to najbardziej chyba besztaja go osoby, które nie miały z nim kontaktu (też slyszałem o nim wiele złego).
"REMOV, czy ten projekt jest związany z "tajemniczym materiałem ilustracyjnym" na MPSO?" - właśnie, też jestem ciekawy.
Pozdrawiam.
Hakas [Usunięty]
Wysłany: 24-11-2005, 15:18
Witaj! Nie neguję rozwoju. Ale dlaczego nie konsultują z użytkownikami. W armiach zachodnich sprzęt dostosowuje się pod ludzi niestety w naszej rzeczywistości to ludzie muszą dostosowywać się do sprzętu. A wszystko w myśl zasady " Masz łeb i chu.. to kombinuj" Za przykład może służyć Beryl. Co do Tora i Alexa, to dopiero daleka przyszłość bo panowie na górze mają wszystko w d... . To jest przykre ale prawdziwe. Znam wielu ludzi, którzy borykają sie z tym na codzień. Co do Wista to przypomnij sobie gubienie choćby magazynków. Słaba sprężyna oporopowrotna itp.
Mam swoje zdanie co do różnych rzeczy związanych z logiką w tym temacie. Niestety nie o wszystkim można pisać na forum. Gdyby nasze produkty były by takie super i wogóle to Gromosławni nie biegali by z M4A1 tylko berylem.
Powtórzę to jeszcze raz dlaczego nikt nie słucha tych, którzy pracują na tym sprzecie, a jak słucha to tylko na odczepnego. A ta dyskusja schodzi na dość nieprzyjemne tory. Mam swoje doświadczenia i swoje lata dlatego tak piszę.
Czołem
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 250 Skąd: Południe
Wysłany: 24-11-2005, 15:29
To,że Wist gubil magazynki wynikało chyba z konstrukcji kabury, potem ją zmienili. Pamiętaj, że nawet Amerykanie mieli/mają problemy z Berettą 92 - skądinąd niezłym pistoletem.
Zgadzam się z Toba i tym co napisałeś; smutne to, ale prawdziwe: zdanie użytkowników jest często ignorowane. Mam jednak nadzieję, że powieje zmianami i u nas.
Pozdrawiam.
Hakas [Usunięty]
Wysłany: 24-11-2005, 15:43
Witaj Victor! Widzisz polski MAG 95 a potem 98C jest naprawdę dobrym pistoletem ale w wypadku kontraktowania broni krótkiej zwyciężyły znajomości a nie logika
Jeśli wprowadziliśmy na uzbrojenie Beryla to modyfikujmy go a nie wydawajmy masę pieniędzy na nowe projekty, które też mogą być do niczego. Weź pod uwagę, że kiedy zmodyfikowane Beryle wróciły po części z Irakowa to co niektórzy powiedzieli łoł! a co to za broń ? Przednie chwyty od Jugoli lub wiertarek itp. przeróbki dokonywane przez samych żołnierzy. Nagrzewa się łoże to czemu nie popracować nad nowym tworzyem, poprawić ergonomię tego co już jest.A pchac się w produkcję czegoś nowego co może byc także zawodne. Niestety niektóre decyzje sa nie na miejscu. Zmienia się władza i zmienia się zarządzenie. W tym kraju niestety rządzi polityka a nie ekonomia Pozdrawiam Hakas
Wysłany: 03-12-2005, 23:12
izi napisał/a:
Pozatym WAT ma już trochę praktyki w konstruowaniu broni w układzie bezkobowym (konstrukcje M.Binka, takie jak 5,56-mm kbk wz.2005 Jantar-M, czy 5,56 mm kbk wz.02 BIN).
Ostatnio dowiedziałem się, co oznacza tajemnicze M w nazwie Jantara, otóż... Modyfikowany
Cytat:
REMOV, czy ten projekt jest związany z "tajemniczym materiałem ilustracyjnym" na MPSO?
Tak i nie. Tablica pokazywana na MSPO przedstawiała inny model z pracy dyplomowej. Na bazie tych wszystkich doświadczeń ma powstać ten nowy karabinek. Rozmawiałem wstępnie z konstruktorami, o ile uda im się stworzyć to, o czym mówią, to będzie ciekawy
[ Dodano: Nie, 04 Gru 2005 0:21 ]
Hakas napisał/a:
Witaj! Nie neguję rozwoju. Ale dlaczego nie konsultują z użytkownikami.
Wbrew pozorom konsultują. Gdyby nie takie konsultacje nie powstałyby modyfikacje Beryla - ta nowa kolba, chwyt i szyny, to właśnie wszystko efekt bliskiej współpracy z żołnierzami z jednostek (głównie specjalnych).
Cytat:
W armiach zachodnich sprzęt dostosowuje się pod ludzi niestety w naszej rzeczywistości to ludzie muszą dostosowywać się do sprzętu. A wszystko w myśl zasady " Masz łeb i chu.. to kombinuj" Za przykład może służyć Beryl.
Ten przykład jest chybiony. Beryl powstał w nieco innej rzeczywistości, jako rozwiązanie tymczasowe - po prostu chcieliśmy tanim kosztem mieć broń dostosowaną do naboju 5,56 mm x 45 NATO (zauważcie, że Polska jest na razie jedynym krajem byłego UW, która szybko i bezproblemowo przeszła na tą amunicję). Poza tym, po moich rozmowach z ludźmi z 1.PSK to oni wbrew pozorom na te Beryle nie narzekają. Jak to mi mówili, że z pewnym poczuciem wyższości patrzyli na Amerykanów z M4, który jest znacznie bardziej funkcjonalny, ale tnie się bardzo często. A Beryl w ogóle. A ponieważ pierwszym zadaniem broni jest strzelać w każdych warunkach, to polska konstrukcja wychodzi z rywalizacji zwycięsko.
Cytat:
Co do Tora i Alexa, to dopiero daleka przyszłość bo panowie na górze mają wszystko w d... . To jest przykre ale prawdziwe.
Raczej jest to typowy powtarzany w kółko slogan. Jak każdy slogan nie do końca prawdziwy i sensowny.
Cytat:
Gdyby nasze produkty były by takie super i wogóle to Gromosławni nie biegali by z M4A1 tylko berylem.
Nie jest to prawda - im zależy na interoperacyjności z sojusznikami (tj. Amerykanami), stąd takie, a nie inne uzbrojenie. A, że na swoje klony M4 narzekają i to mocno, to wiadomo nie od dzisiaj.
Cytat:
Powtórzę to jeszcze raz dlaczego nikt nie słucha tych, którzy pracują na tym sprzecie, a jak słucha to tylko na odczepnego.
Na razie to marudzisz, powtarzając w kółko to samo i to nie do końca prawdziwe rzeczy. Gdyby ja poświęcał swój wysiłek na narzekanie, jak to robi 90% moich rodaków, to za cholerę niczego bym w życiu nie osiągnął. Obawiam się, że wieczne narzekanie do niczego nie prowadzi, ale faktycznie jest to cecha definiująca na całym świecie - NEGATYWNIE - Polaków. Gdzie bym nie pojechał - zawsze pewne jest, że Polak na wszystko narzeka i zawsze mu źle. To tak z moich doświadczeń. Dodajmy na to, że marudzenie jest tanie, nic nie wnosi i każdy, dosłownie każdy może to robić bez żadnych konsekwencji. To tak dla przemyślenia.
[ Dodano: Nie, 04 Gru 2005 0:28 ]
Hakas napisał/a:
Witaj Victor! Widzisz polski MAG 95 a potem 98C jest naprawdę dobrym pistoletem ale w wypadku kontraktowania broni krótkiej zwyciężyły znajomości a nie logika
Niewiele wiesz, o wyborze polskiego pistoletu, prawda? Niestety ZM Łucznik dostarczyły wówczas broń, która nie spełniała ZTT i tym samym walkowerem oddały pole koalicji WITU-Prexer. I tak wygląda prawda. A, czy MAG byłby lepszą bronią? Cóż, pewnie dzisiaj narzekałbyś na niego, gdyby wszedł do uzbrojenia.
Cytat:
Jeśli wprowadziliśmy na uzbrojenie Beryla to modyfikujmy go a nie wydawajmy masę pieniędzy na nowe projekty, które też mogą być do niczego.
Facet, zanim się nowa broń pojawi, to dekada minie. A sam Beryl nawet nie wyparł AKM/AKMS z WP. Poza tym on jest modyfikowany - co zresztą widać. Po raz pierwszy w tym roku ktoś (tzn. ŻW) zakupiła Mini Beryle, modyfikowane pod względem polepszenia funkcjonalności właśnie. I jak te fakty mają się teraz do Twoich wiecznych narzekań i dobrych rad?
Cytat:
Weź pod uwagę, że kiedy zmodyfikowane Beryle wróciły po części z Irakowa to co niektórzy powiedzieli łoł! a co to za broń ? Przednie chwyty od Jugoli lub wiertarek itp. przeróbki dokonywane przez samych żołnierzy.
No i co z tego dla Ciebie wynika, że niektórzy powiedzieli "Łoł!", nie bardzo rozumiem?
Cytat:
Nagrzewa się łoże to czemu nie popracować nad nowym tworzyem, poprawić ergonomię tego co już jest. A pchac się w produkcję czegoś nowego co może byc także zawodne.
I Ty już wiesz, że będzie zawodne? Czasami mam wrażenie, ze trzeba dla niektórych jak pozytywiści tłumaczyć wszystko od zera, jak działają badania kwalifikacyjne, wprowadzanie zmian, czas eksploatacji broni, zabawa w funkcjonalność i tak dalej. Ale cholera ani mi się nie chce, ani nie mam czasu, jak nie na to to będą marudzić na cos innego - taki narodowy sport
Cytat:
Niestety niektóre decyzje sa nie na miejscu. Zmienia się władza i zmienia się zarządzenie. W tym kraju niestety rządzi polityka a nie ekonomia
Tak, tak, oczywiście, tylko wieczne marudzenie i narzekanie pozostają takie jakie były, co nie Hakas?
_________________ Oderint dum probent
Pele76 [Usunięty]
Wysłany: 02-01-2006, 17:02
REMOV a cos wiecej moze wiadomo na temat tej nowej broni? Czy jest to chociaz pewne ze to nie bedzie kolejny klon AK?
Sorry ze tak pytam, ale wiem ze jestes fachura w dziedzinie broni, bo troszke poczytalem Twych postow i nie bede pytal mniej obeznanych, kiedy moge zapytac fachowca ktory jest dostepny na forum :D
Masz z pewnoscia wieksze mozliwosci dowiadywania sie o nowinkach technicznych niz ja i inni tutaj, wiec moze cokolwiek?
A ten "tajemniczy material ilustracyjny" na MPSO? Mozna to gdzies zobaczyc? Jakies czasopismo? Strona internetowa?
P.S. Kutwa kiedy my sie doczekamy kolejnego czlowieka takiego jak Maroszek czy Wilniewczyc?
Dobra REMOV! Nowy jestem na tym forum i dopiero teraz zauwazylem Twoj temat z targow MPSO... Wiec jak widac bedzie to kolejny klon AK :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum