Wojskowa Akademia Techniczna ujawniła dzisiaj wygląd nowego granatnika modułowego kal. 40 mm. Konstrukcja uzyskała ochronę prawną w postaci świadectwa rejestracji dla zarejestrowanego wzoru wspólnotowego.
nie rozumiem tylko jaka wersja jest ostateczna, ta:
czy ta:
nie wiem jak działa ten uchwyt z przodu na pierwszym zdjęciu - a na drugim odstęp od uchwytu do spustu jest jakiś taki bardzo długi, to się trzyma w jakiś specjalny sposób?
Hm, moje przemyślenia na podstawie tych dwóch rysunków:
Dolny granatnik jest podwieszany na RIS pod karabinek. Normalnie używając broń "tylny" chwyt granatnika służy jako przedni chwyt brodni (ostatnio bardzo modne i medialne chwyty skośne). Do odpalenia granatnika przekładasz rękę do przodu i ściągasz spust.
Górny granatnik to to samo tylko z dołożoną kolbą i dołożoną przedłużką lufy z przednim chwytem (długość szyny RIS, umiejscowienie "zawiasu" z boku końca lufy), i w ten sposób powstaje granatnik samodzielny.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
aa, no rzeczywiście, to pierwsze to pozycja samodzielna. ok.
Ale dalej do końca nie widzę chwytu tej broni - mam wrażenie że by mi palca zabrakło żeby sięgnąć do spustu - no ale to tak na sucho patrząc na fotki tylko.
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-11-2010, 11:11
Trzyma się to bardzo wygodnie, rzecz inspirowana Magpulowskim AFG - zobacz jak polecają to trzymać Twoi ulubieni czarodzieje... Okazało się że wygodniej się strzela i ręka mniej się męczy przy noszeniu niż przy bezchwytowym 203 i AG36 z chwytem pistoletowym o wiele za nisko. Całość to w sumie dziecko Adama, więc jego pytaj o szczegóły...
Ja kumam że to jest pod kątem etc tylko że daleko od spustu - masz może jakąś fotkę jak to się trzyma w rękach?
O znajomości z Magpulem mnie nie posądzaj - panowie na tych filmach mają tyle służby co orandżada gwarancji, a "techniki", które prezentują nadają się do cyrku. Co zresztą wielokrotnie już chyba pisałem. (Ale każda okazja jest dobra na szyderę pod ich adresem)
Z Adamem nie rozmawiam, bo mi zepsuł karabin na targach - apropo, wpadłem na pomysł że jak dorwę prototyp MSBS to też coś w nim urwę i wtedy będziemy na zero.
spoko, taki żart tylko - nie, będzie okazja to się zapytam Adama, myślałem że mi ktoś tutaj powie.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Posty: 755 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-11-2010, 19:44
Znaczy - co "fajnie zabrzmiało"?
To, że chwyt granatnika jest pochylony pod kątem, bo wpisuje się w modny ostatnio "trend"?
Rozumiem, że podobnie "fajnie brzmi" zastrzeżenie bryły Smarta albo Subaru Imprezy, bo przecież oba są ewidentnie inspirowane pojazdem Gottlieba Daimlera - wszak również mają cztery kółka, benzynowy silnik i służą do przemieszczania.
Fakt, że coś jest inspirowane czymś istniejącym w żadnym wypadku nie ogranicza prawa do zastrzeżenia jakiegoś rozwiązania.
_________________ It scares the shit out of the slopes.
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 583 Skąd: z samego dna
Wysłany: 25-11-2010, 17:57
Cytat:
I z magpulem nie ma nic wspolnego
- nie ma!
Cytat:
O znajomości z Magpulem mnie nie posądzaj - panowie na tych filmach mają tyle służby co orandżada gwarancji, a "techniki", które prezentują nadają się do cyrku. Co zresztą wielokrotnie już chyba pisałem. (Ale każda okazja jest dobra na szyderę pod ich adresem)
Wysłany: 27-11-2010, 22:44
Jestem pod wrażeniem. Układ tyleż genialny, co prosty i w zasadzie jedyny, jeśli granatnik miał być krótszy od 203-ki, niższy od hk, a do tego pasować do MSBS.
Kawał dobrej profeski
Przewidziana jest może dłuższa lufa? czy tylko taka krótka? Nie będzie problemów z uzbrojeniem amunicji 40mm? Czu to ma znaczy wpływ na zasięg / celność?
Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Gru 2005 Posty: 755 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-11-2010, 16:06
O ile wiem, to nie będzie dłuższej lufy.
Zupełnie za to nie wiem, dlaczego uzależniasz "uzbrojenie się amunicji 40 mm" od długości lufy właśnie.
Znaczenia zasadniczego dla celności mieć nie powinno.
_________________ It scares the shit out of the slopes.
nie wiem, tak się zastanawiam czy to ma jakiś wpływ - 40mm musi się tam ileś razy obrócić żeby bezpiecznik się zdezaktywował - z pamięci na 14 metrach - no i właśnie nie wiem czy długość lufy ma cokolwiek z tym wspólnego czy tylko skok gwintu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum