pamiętam że kiedyś daaaawno daaawno temu czytałem / słyszałem że mur berliński za czasów DDR był wyposażony w system broni automatycznej który strzelał wzdłuż ogrodzenia do intruzów - czy to był tylko jakiś motyw filmowy, czy takie urządzenia były tam faktycznie instalowane?
Na samym dole, jest to raczej rodzaj samopału a'la organki, ale ponieważ mur stał długo, to możliwe, że nie był to jedyny wynalazek tego rodzaju.
String jest "automatic shooting device" plus Berlin itepe.
AKMSN napisał/a:
Widocznego na zdjęciu urządzenia SM-70 mimo wszystko nie zaklasyfikował bym jako broń strzelecką, już bardziej jako minę, biorąc pod uwagę że zastosowano kruszący materiał wybuchowy, natomiast kulki bardziej są odłamkami niż pociskami broni strzeleckiej
Jednak faktycznie może chodzić o to urządzenie, w końcu mocowanie na tego typu stanowisku typowej broni strzeleckiej raczej było by nieopłacalne. W końcu wyprodukowanie takiego SM-70 jest znacznie tańsze od wyprodukowania karabinka AK czy AKM. Nie wydaje mi się również żeby bezzałogowe stanowiska często otwierały ogień, tak więc "jednorazowość" SM-70 raczej nie była dużą wadą
A co do książki Szramowskiego, podobno wspomniane "Kałasznikowy" były mocowane na podstawie z hydraulicznym amortyzatorem. Według autora zdarzało się że od tego typu "wynalazków" ginęli strażnicy muru
maziek napisał/a:
Nie przyszło mi do głowy wklepać SM 70 - jest art. w wiki. Sami Niemcy nazywali to "Splittermine Modell 1970" czyli masz rację.
Co do kałacha to byłoby "spring-gun" i znów w wiki stoi, że spring-gunów w murze nie było.
"This version of the Wall is the one most commonly seen in photographs, and surviving fragments of the Wall in Berlin and elsewhere around the world are generally pieces of the fourth-generation Wall. The layout came to resemble the inner-German border in most technical aspects, except the Berlin Wall had no landmines and no Spring-guns."
G. Kappen napisał/a:
AKMSN napisał/a:
Opierałem się między innymi na książce "Nietypowe Techniki Zabijania" Marka Szramowskiego, jednak nie uznał bym tej książki za szczególnie wiarygodną
I dobrze :-)
W żadnych niemieckich poważnych źródłach nie spotkałem się urządzeniami innymi, niż podane SM-70, flankowane przez wyzwalane drutem petardy i rakietnice oraz konwencjonalne miny przeciwpiechotne.
Przy czym ani min, ani samostrzałów nie montowano na obszarze miasta Berlina, czyli przy samym murze berlińskim.
Obawiam sie, ze podane samostrzały-karabinki są wytworem fantazji.
W temacie granicy wewnątrzniemieckiej uważam materiały niemieckojęzyczne za wiarygodniejsze od obcych
Na samym dole, jest to raczej rodzaj samopału a'la organki
Samopałem jest stożek na pręcie u góry.
Reszta to konwencjonalny słupek cementowy bez elementów mogących zostać uznane za bron lub jej elementy. Wielopunktowe pole na dole słupka nie jest samopałem.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 10-11-2009, 12:11 Re: Mur Berliński
Kangur napisał/a:
pamiętam że kiedyś daaaawno daaawno temu czytałem / słyszałem że mur berliński za czasów DDR był wyposażony w system broni automatycznej który strzelał wzdłuż ogrodzenia do intruzów - czy to był tylko jakiś motyw filmowy, czy takie urządzenia były tam faktycznie instalowane?
Nie. Testowano co prawda samostrzały (m.in. odmiany AK z fotokomórkami), ale nigdy nie zastosowano ich faktycznie w akcji. Niemniej jednak legendę takich urządzeń budowały dwa elementy - stosowane w pasie przygranicznym (nie na samym murze w Berlinie) kierunkowe miny przeciwpiechotne z odciągami (to, co pokazał Foka) oraz... propagandowe nazewnictwo tychże - Selbstschussapparat. To ostatnie było rozpuszczane, bowiem miało sprzyjać trzymaniu się ludzi z dala od granicy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum