No nie wiem, tak po prostu parę elementów designerskich jest identycznych.
Ale pewnie się czepiam, to i tak jest najlepszy design w Polsce dla czegokolwiek związanego z wojskiem. Pewnie wiele kształtów i tak wymusza ergonomia.
Tylko nie widzę jak ten strzelający demonstrator ma się do tych prototypów? To "strzelające" wejdzie tam do środka? - bo wydaje się większe... ale to subiektywne odczucia.
Jak działa regulator gazowy? w nastawieniu "tłumik" daje mniejszego kopa na zespół ruchomy czy większego?
...zawsze się bałem nowinek technicznych - co to za karabin z plastiku? Jak komuś przyłożysz to się rozsypie na kawałki.
anyway - no tak, też to tak rozumiem, ale nie możesz mieć demonstratora w jednej formie a demo w drugiej.
Bo rozumiem że to jest oprawa "ergonomiczna" natomiast sama konstrukcja nie jest jakimś przejawem geniuszu i nie ma rewolucyjnych rozwiązań mechanicznych - równie dobrze na pierwszym obrazku może być kbk AK "tak to strzela" a na drugim ACR " tak to będzie wyglądać" no ale z jednego nie zrobisz drugiego, stąd moje pytanie.
Jak pokazali MASADA to od początku to strzelało mniej więcej w takiej formie jak model końcowy...a tutaj model strzelający to jakieś monstrum w technologii młotka i przebijaka, a to co widzimy dzisiaj to finezyjna konstrukcja modułowa - jakoś brakuje mi wyobraźni żeby te dwie formy połączyć.
Pomógł: 50 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1356 Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-08-2010, 21:48
Generalnie wszystkie zmiany są prowadzone równolegle z zespołem konstruktorskim - tu nie chodzi o zasadę "a teraz macie taki i macie tu to wszystko zmieścić".
Założenie wspólnej komory zamkowej dla dwu układów jest póki co unikalne i choćby dlatego to Twoje "nic genialnego" jest ciut niesprawiedliwe.
A z Masadą to trafiłeś kulą w płot - wewnętrznie ACR nie ma z nią wiele wspólnego, przynajmniej miarkując po deklaracjach ludzi z Remingtona zresztą głównie tym właśnie tłumaczono tak długie opóźnienie we wprowadzeniu wzoru.
no ja się właśnie chce dowiedzieć - czyli wspólna komora dla bul-pup i dla normalnej wersji jest unikatowa? no to fajnie, czyli jednak coś nowego.
a ACR to nie jest dokładnie to samo co MASADA???
Z granatnika musiał bym kogoś zabić żeby wyrażać opinię, ale tutaj pewnie za dużo opcji nie ma - wszystkie granatniki są wizualnie prawie identyczne, wymusza to amunicja 40mm.
Z czego jest wykonany prototyp? To jest odlew / wtrysk / glina / drewno ?
A w ogóle to spuścić tą Warszawską Mafię z oka na parę miesięcy i karabin zrobią! Mateusz, stajecie się coraz bardziej niebezpieczni, za rok to czołg zaprojektujecie. Rozumiem że możemy się spodziewać prezentacji na MSPO?
Wysłany: 11-08-2010, 12:36
No jest unikatowa, zobaczymy czy możliwe będzie rozszerzenie kalibrów o 7,62X39 i inne pośrednie, bo karabinowych o ile wiem nie przewidywano.
ACR nie jest dokładnie tym samym co Masada - Masada to był prototyp Magpula i o ile wiadomo to daleko mu było do produktu seryjnego.
Z granatnika myślę że wystarczy postrzelać w różnych warunkach, nie trzeba od razu składać ofiar. W każdym razie ten nowy granatnik jest zupełnie inny niż "wszystkie" chociaż jak na niego spojrzysz to pewnie zgadniesz co było inspiracją (bynajmniej nie inny granatnik).
Makieta jest z ABS bo z tego materiału powstaje wydruk 3D na drukarce. Modele robi się z plastiku, pianki i masy plastycznej - trochę tak jak te samochodowe bryły.
Myślę że prezentacja powinna być na MSPO, a czołgi nie leżą w zasięgu naszych zainteresowań.
Aha - co do regulatora gazowego - a pozycji S otwór jest mniejszy bo oddziaływanie ciśnienia gazów przy tłumiku jest dłuższe i silniejsze. W normalnej pozycji otwór jest większy i więcej gazu idzie na tłok ale też ciśnienie w lufie dużo szybciej spada. Niestety nie jestem ci w stanie jednoznacznie odpowiedzieć jak to wpłynie na odczuwalny w przypadku tej konstrukcji - dzięki liniowej konstrukcji powinien być on minimalny.
oki, to już jestem mądrzejszy - czemu Ciebie nie ma w zespole projektantów? Dziadka pomineli?!?
:-)
Dlaczego regulator jest pod tłumik? Z tłumikiem to biega promil użytkowników - nie lepiej zrobić ustawienia "ADVERSE" żeby dawać jeszcze więcej gazów jak się zaczną zacięcia etc?
zmiana kalibru to już raczej prosty temat jak macie pod 556 - ale .308 to by była ciekawa propozycja. No ale z czasem to wszystko można rozwinąć.
Wysłany: 11-08-2010, 13:28
Mnie? Bo to nie moja działka, więc prowadzę inne tematy. Dzielicie się chyba jakoś zadaniami w firmie?
Myślę że Adverse nie będzie potrzebne - ustawienie standardowe ma wystarczającą drożność a to nie jest gpmg przecież gdzie te dodatkowe ustawienia do trudnych warunków miały sens.
Nie, ja robię wszystko, zresztą nikomu nie ufam, odwrócisz się to cie okradną, tacy są ludzie. Oszuści, Onaniści i złodzieje. I pijacy - bo każdy pijak to złodziej.
Zawsze dobrze mieć taką opcje - jak już jest wajcha to żeby dawała więcej a nie mniej. Ale nie wiem, może tak jest teraz lepiej. Na karabinach to się nie znam, zatrzymałem się na etapie zamka igłowego Schneider.
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 581 Skąd: z samego dna
Wysłany: 14-08-2010, 10:27
Chodzi mi wyłącznie o szatę zewnętrzną, nie o wnętrze a wpis miał raczej charakter żartu co myślałem, że jest do wyłapania.
ps.ACR'a widziałem, dotykałem i strzelałem.
ps. do ps. znamy się
Zmieniam zdanie, zaczyna mi się ten projekt podobać. Chociaż i tak pewnie nie zdąży wejść do produkcji.
Catch22:
skoro myśli się o granatniku podlufowym, to może by pomyśleć o optyce? Skoro Bumar uznał projekt za swój, to Bumarowe PCO chyba dałoby radę stworzyć celownik 1,5x, np. taki jak ten dla Steyr Aug A3:
Dobrze byłoby mieć też własne BUIS, mam tutaj pewne pomysły ale to na priva raczej.
Ten tłumik płomienia co się chowa częściowo w łożu w wersjach z najkrótszą lufą, to jest jakieś gotowe urządzenie, własne bądź z rynku (jakiś Noveske czy coś) czy dopiero to jakiś pomysł na coś takiego?
[ Dodano: 14-08-2010, 13:05 ]
Albo taki jak dla FX-05:
Wysłany: 14-08-2010, 15:58
Wojciech Wachowski napisał/a:
Zmieniam zdanie, zaczyna mi się ten projekt podobać. Chociaż i tak pewnie nie zdąży wejść do produkcji.
Dlaczego miałby "nie zdążyć"?
Cytat:
skoro myśli się o granatniku podlufowym, to może by pomyśleć o optyce? Skoro Bumar uznał projekt za swój, to Bumarowe PCO chyba dałoby radę stworzyć celownik 1,5x, np. taki jak ten dla Steyr Aug A3:
Rozmowy zostały rozpoczęte już jakiś czas temu. Krotność x1,5 nie ma sensu - na czym się warto wg. zaangażowanych wzorować to chyba widać.
Cytat:
Dobrze byłoby mieć też własne BUIS, mam tutaj pewne pomysły ale to na priva raczej.
To także jest juz zaplanowane. Podobnie jak komplet wyposażenia.
Cytat:
Ten tłumik płomienia co się chowa częściowo w łożu w wersjach z najkrótszą lufą, to jest jakieś gotowe urządzenie, własne bądź z rynku (jakiś Noveske czy coś) czy dopiero to jakiś pomysł na coś takiego?
To moderator przeznaczony do subkarabinków, do karabinków jest przeznaczone urządzenie oparte na rozwiązaniu PWS.
PS. Zenon - wkręcaj mnie tak dalej kurna, sam widzisz że już mi się miesza kto jest kim na necie
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum