Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Maj 2005 Posty: 831 Skąd: Festung Posen
Wysłany: 18-11-2006, 12:57 M16/M4 w SZ UK
na sporej cześci materiałów dotyczących działania także w materiałach robionych m in. dla BBC panowie z SAS działaja w terenie zielonym trzymając w dloniach jankeskie M16, często z granatnikami. Jak to wygląda w rzeczywistosci?
zabieg to tylko telewizyjny ("damy to chłopakom czego akurat odpowiednio dużo sie ma w magazynie wytwórni" ??) czy sytuacja rzeczywista? plecaki i mundury , detale oporządzenia ( na ile da sie zauważyć ) tak po za tym zgadzają się ... ktoś wie co i jak?
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 2017 Skąd: Polska
Wysłany: 18-11-2006, 13:43
SAS od dawna używa również M16 i później pewnie M4 i nie wiem co w tym dziwnego? Już nawet od czasów pierwszej pustynnej burzy czy innych operacji widać to doskonale.
Naprawdę nie wiem czemu się dziwisz?
Pomógł: 3 razy Wiek: 24 Dołączył: 06 Sie 2005 Posty: 122 Skąd: Łódź
Wysłany: 18-11-2006, 15:45
Również nie wiem czemu tu się dziwić, nasz rodzimy Grom też używa "czwórek" i chyba nic w tym dziwnego? Poprostu dobra broń dla bardziej wymagających niż zwykła piechota?
Pozdrawiam
_________________ Jedynym sposobem do zachowania pokoju jest ciągła gotowość do wojny...
Sprzęt Blackhawk, Gerber Tools, Inova Lights, Zippo, Windmill, ESP, ASP, Cold Steel, Lansky, Rite in The Rain, Hatch i inne:
Wysłany: 18-11-2006, 17:15
źle mnie odebraliście panowie , nie tyle sie dziwię bo w sumie nie ma czemu w ramach NATO gdzie prym wiodą amerykanie i ich technologie , jednostki operuace międzynarodowo podlegac mogą takiej standaryzacji. chodziło mi raczej o jakieś bliższe dane dot. zagadnenia (wersje broni , wyposażenie dodatkowe , itp.) i nie odsyłajcie mnie do googlównictwa bo siaduję i tam , moze ktoś ma jakieś info którym mógłby sie w ww. temacie podzielic?
To moze Ja - SAS, SBS to jednostki, ktore od dawna mogly uzywac to co im ''pasowalo''. W SAS dawniej byly to zdobyczne FN FAL (zamiast L1A1 SLR), potem, a raczej w tym samym czasie HK G33, dopiero po tym okresie przejscie na 5,56mm spowodowalo poszukiwanie nowej broni spelniajacej wymagania zolnierzy. M16 i jego klony mimo mielu sceptycznych wypowiedzi byl i jest bronia bardzo dobra, co gorsze o wiele lepsza niz L85A1. Wybor M16 jako broni zasadniczej nie byl tylko wymyslem medialnych grup specjalnych jak SAS i SBS. Dalekie rozpoznanie Spadochroniarzy i jednostki naprowadzajace, dalekie rozpoznanie i wyznaczanie celow Royal Marine Commando uzywaly M16 podczas swoich dzialan. Coz - wszystko co piekne, szybko sie konczy. Do A-stanu RMC i jednostki dalekiego rozpoznania bedace w jej skladzie pojechaly juz z L85A2. Ktos ze Sztabu stwiedzil, ze jezeli caly RMC ma L85A2 to wszyscy musza go uzywac. Na szczescie ''na razie'' taka sytuacja nie dotyczy SBS, ktory jest w strukturach RMC, a ktory nie tak znowu dawno przeszedl na bardziej niezawodna konstrukcje - kanadyjskiego Diemaco C8 i C7.
Tak wiec moja odpowiedz na twoje pytanie Lukaszu moze byc troche zaskakujaca:
Co Cie dziwiw tym fakcie, ze jednostki specjalne uzywaja sprzetu, ktoremu ufaja??? A nie temu, ktory maja dostac od ... Panstwa.
Wysłany: 18-11-2006, 19:52
wszytko juz jasne i przejrzyste mozna zamknąc temacik, tak myslałem ale wolałem (miau) jeszcze Dziadków zapytać... po cholere mi karne rejony szczoteczką do zębów....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum