Pomógł: 12 razy Wiek: 35 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 963 Skąd: Kraków
Wysłany: 12-10-2009, 17:54
Piszesz rzeczy oczywiste, natomiast nadal nie nawiązujesz do tego, co napisał Bugiat. Czy ja mam zacząć cytować, czy może wystarczy nieco przewinąć do góry?
Szczerze mówiąc, to po co Ci celownik holograficzny na broni długiej w strzelaniu na dystanse rzędu 10 metrów!? To trochę jak mocować spojler do syrenki - niby można i ładnie wygląda, ale chyba niewiele pomaga
Próbuję Ci wykazać, że może mieć to sens.
Co się zaś tyczy wizowania tego ceolownika na 10m w karabinku... Dla mnie to trochę specyficzne rozwiązanie, ale nie wiem - być może w robocie kolegi Bugiata jest taka potrzeba i ma to sens. Nie mnie to oceniać.
Remov,z całym szacunkiem Tobie należnym, link podałem jako odnosnik do szybkiego przenoszenia broni z jednego małego celu( jak np. usta i dalej pien mózgu ) na drugi. Bron mam tak ustawioną a nie naczej bo nie spotkałem lub rzadko widywałem wieksze pomieszczenia. Opona samochodowa tez jest małym celem a zwłaszcza jak jedziesz w wozie obok. To tak po krótce o 10m i HWS.
Spróbuję jeszcze raz, bo może po prostu coś nieuważnie przeczytałeś? Dobrze jest znać kontekst wypowiedzi, zanim się odpowie.
Cytat:
Piszesz rzeczy oczywiste, natomiast nadal nie nawiązujesz do tego, co napisał Bugiat.
Następnym razem zacznę cytować jego, a nie siebie.
Ty zakwestionowałeś zasadność stosowania HWS na broni długiej przy strzelaniu na dystansie 10m kilka postów "wyżej". Ja twierdzę, że ma to sens; czy to nie jest nawiązanie do postu Bugiata?
Wiadomo że przy sytuacji zakładniczej w bliskim kontakcie, zmienisz jednostkę na krótką w celu ewentualnej likwidacji terrorka. Natomiast pracujesz zazwyczaj na broni długiej.
SAS wogóle nie uzywa HWS bo oni na takich dydtansach- kilka metrów walą praktycznie z biodra. RP natomiast u nich hula.
Jakiś czas temu dostaliśmy na stałe celowniki holograficzne EOTech-a.
Fajny gadżet, ale żaden oficjel nie potrafi wytłumaczyć jak go ustawić.
Próbowali za pomocą wiązki laserowej wkładanej do lufy i w tedy znak holograficzny ustawiać na punkt laseru, robiliśmy to na 50 metrów - nie sprawdziło się.
Straszna jeszcze u nas jest ciemnota...
Cytat:
Jeden kapitan stwierdził że źle, zaczął swoją szkołę prawić,
Ciekawe co powiedział, bo może miał rację.
No więc tak, pomijam nazewnictwo, bo do lufy można włożyć laserowy zerownik a nie wiązkę laserową, sprawa jest prosta. Wkłada się właśnie do lufy i uruchamia laserowy zerownik, albo jeszcze lepiej załadowuje się broń laserowym zerownikiem w kształcie naboju 5.56x45 NATO, np. takim:
Na tarczy 25 m ustawia się znak celowniczy jak najdokładniej na środek tarczy. Idzie się pod tarczę i patrzy na plamkę lasera. Jeśli plamka jest pod środkiem tarczy, dokładnie w osi pionowej, w takiej odległości jaka dzieli oś przewodu lufy od centralnej osi celownika, celownik jest idealnie wyzerowany.
Dalej mam nadzieję wszystko już rozumie się samo przez się. Również to, że zerowanie celownika a przystrzeliwanie broni to nie to samo.
PS. Zerownik w linku jest przykładowy, najlepsze zerowniki laserowe są ok. 10 razy droższe jednak zakup kilku na jednostkę to mały wydatek wobec czasu i kosztów przy zerowaniu ostrą amunicją.
[ Dodano: 18-02-2010, 13:41 ]
"Ze względu na procedury przetargowe i zakupowe, ponad dwa lata Wojska Lądowe oczekiwały na celowniki holograficzne. Kilka tysięcy celowników HWS ( HOLOgraphic Weapon Sight), w zgodnej opinii Dowództwa Wojsk Lądowych oraz ekspertów od uzbrojenia, to sprzęt, który podniesie jakość szkolenia i działania żołnierzy. ". To ważna wiadomość i bardzo dobry dzień dla Wojsk Lądowych." - podkreślił Dowódca Wojsk Lądowych gen. broni Waldemar Skrzypczak. Do tej pory blisko 3 tys. sztuk celowników jest używanych m.in. przez polskich żołnierzy w Afganistanie. Nowe celowniki trafią głównie do jednostek Wojsk Lądowych w całym kraju. Pomogą w przygotowaniu kolejnych zmian kontyngentu w Afganistanie.[...]"
[ Dodano: 18-02-2010, 13:48 ]
WW info z Serwisu Informacyjnego DWL z 07/2009:
Jeśli zakupiono kilka tysięcy celowników HWS i na wdrożenie czekano dwa lata a nikt nie zakupił przyborów do ich zerowania i nie opracował instrukcji zerowania, to jest to kolejny MONowski skandal. Potwierdzający, że nie ma żadnego wojska polskiego tylko produkt wojskowopodobny. Zresztą... czyż nawet z nazwy jest Wojsko Polskie? Nie, są tzw. Siły Zbrojne RP...
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 581 Skąd: z samego dna
Wysłany: 18-02-2010, 19:18
Cytat:
Wiadomo że przy sytuacji zakładniczej w bliskim kontakcie, zmienisz jednostkę na krótką w celu ewentualnej likwidacji terrorka
A w jakim celu należy dodkonać owej zamiany, pytam gdyż nie bardzo rozumiem.
Cytat:
a nikt nie zakupił przyborów do ich zerowania i nie opracował instrukcji zerowania, to jest to kolejny MONowski skandal.
Do produktu powinna być załączona instrukcja. Powinno być napisane która z dwóch "śrubek" przenosi znak w pionie a która w poziomie. Ja bym nie oczekiwał pracy naukowej.
Na zadanym dystansie, posiadając odpowiednią tarczę i oddając 3 do 5 strzałów da radę ustawić wspomniane urządzenie.
a nikt nie zakupił przyborów do ich zerowania i nie opracował instrukcji zerowania, to jest to kolejny MONowski skandal.
Do produktu powinna być załączona instrukcja. Powinno być napisane która z dwóch "śrubek" przenosi znak w pionie a która w poziomie. Ja bym nie oczekiwał pracy naukowej.
Na zadanym dystansie, posiadając odpowiednią tarczę i oddając 3 do 5 strzałów da radę ustawić wspomniane urządzenie.
Pewnie jest, może nawet przetłumaczona Tylko zdaje się nie o to chodziło. Jakby co górna śrubka jest do regulacji na wznios, dolna na wszerz, przekręca się w prawo odpowiednio do obniżenia znaku celowniczego albo przesunięcia w prawo, i odwrotnie. Jedno kliknięcie daje przesunięcie znaku celowniczego na tarczy 25 m o ok 3 milimetry. ..
No i okazało się, że nieboraczki przy zakupach tych kilku tysięcy HWS, dostali też ok. 530 laserowych zerowników MBS-1 WE Laser Borelight firmy Laser Devices:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum