Witam!
mam pytanie : Jakie cechy powinien miec idealny karabin/karabinek dla grupy dywersyjno-rozpoznawczej dzialajacej w terenie pustynnym?
Ktora z istniejacych konstrukcji jest najbliozasza idealu ?
Pozdr
Robal2pl
Wysłany: 18-04-2005, 19:39
hehe....
Kbk AK trudno się nie zgodzić to jest chyba najlepsza istniejąca kontrukcja broni i jeszcze najbardziej rozpowszechniona i używana dosłownie wszedzie od zimnych rejonów syberii przez stepy kałkazu, dżungli wietnamu, pustyniach iraku i na pokłądach samolotów kończąc.
Sądze że kałach był by najlepszą bronia do grupy rozpoznawczo-dywersyjnej w terenie pustynnym (w każdym terenie był by dobry).
A mnie się wydaje że dużo lepszy byłby Galil AR, choćby dlatego że wszytkie wady AK (których to ten karabinek ma niewątpliwie dużo) zostały w Galil'u choć po części wyplenione.
No i ma otwieracz do butelek na wyposażeniu
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 404 Skąd: Tarnów, Małopolska
Wysłany: 18-04-2005, 22:05
Ja i tak wolę puszkowane
Nie ma i nie bedzie idealnego karabinu. Będzie tylko - aż - karabin spełniający największą liczbę kryteriów, które zresztą mogą się wzajemnie wykluczać.
Dlatego obstawiam H&K G-36, na drugim miejscu H&K 33.
WITAM
NIEZABARDZO SIĘ ORIENTUJE CO JEST NAJLEPSZE ALE GDZIES CZYTAŁEM ZE BERYL JEST PONOC JEDNYM Z NAJLEPIEJ SPRAWUJĄCYCH SIĘ KARABINÓW W WARUNKACH PUSTYNNYCH... NAWET AMERYKANIE SOBIE GO CHWALĄ I MAJĄ "KILKA" SZTUK , PODOBNO O NIEBO LEPIEJ SIĘ SPRAWUJĄ OD M4 PODKRESLAM ZE SIĘ NIE ORIENTUJE TYLKO TO GDZIES WYCZYTAEM...
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 08 Lut 2005 Posty: 447 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-04-2005, 12:16
Co do opinii na temat Beryla sa one opisane w innym temacie i raczej zbyt pochlebne nie sa. Nie jestem specjalista ale skora nawet ja zauwazylem tyle minusow to nie uwierze ze amerykanie kupili ten karabinek majac M4.
Osobiscie ( chociarz te karabiny znam tylko z lektury a wiec wcale) przychylam sie do opinii Kangura. G3 z optyka.
Witam!
ja bym sie przychylil do opini o karabinie kal .308 - z tym ze SLR bylby chyba bardziej niezwody niz G3...
Pozdr
Robal2pl
jac-t [Usunięty]
Wysłany: 23-04-2005, 16:55
Witam,
Szczerze mówiac mogę powiedzieć tylko z zasłyszanych opinii,ale się wypowiem
Ja też jeste za karabinem .308Win - tzn. coś ale g3,choć faktycznie slr moze byc bardziej niezawodny
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Maj 2005 Posty: 125 Skąd: Ciechanów
Wysłany: 13-05-2005, 14:42
A moze do dzis uzywany przez SEALsow M14 ? Wspaniala bron na otwartym terenie, do tego stosunkowo niezawodny. A i rozgrzane na sloncu drewno kolby nie parzy, jak metal
GRSW_Wilk [Usunięty]
Wysłany: 13-05-2005, 17:47
JA równierz obstawiam za M-14. Dobra konstrukcja. Oczywiście wszelkie dłuższe wyroby HK- the best of the best :P z firm moim zdaniem.
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-05-2005, 18:01
Jak dla "grupy" to musimy sie zdecydować czy ujednolicamy amunicję (pomijam broń boczną). Jeśli ujednolicamy w takim terenie to raczej ku 7.62x51 niż w dół.
Zależnie od liczebnosci grupy warto uwzględnić 1-2 granatniki podlufowe (i tu wygrywa G3 bo bedziecie miec problem z podczepieniem ich do FN FAL o M14 nie wspominam). Poza tym można się zastanawiać czy nie przydałby się strzelec wyborowy w ramach druzyny (i znów powiedzmy dla ujednolicenia cześci i ammo (z rezerwą na ammo lepszej jakości)) G3SG1/MSG90. Jeśli koniecznie checemy dodać do nich strzelca KM to dodajemy pana z HK21 i mamy pełen zestaw.
I co nam wyszło? W zasadzie Norwegowie z Afgana... Oczywiście trochę zmanipulowałem ten zestaw na korzyść HK. A co do ideałów to niestety ich nie ma.
Zresztą mało prawdopodobne żeby współcześnie taka grupa wędrowała na dłuższych odcinkach pieszo bo w terenie pustynnym to nie ma większego sensu, co innego w górach. Daj im więc Gelendewageny, Landy czy te przerośnięte melexy nazywane HMMVW i nasadź na nie M2,M240,MG3,Mk19,GMG i czego tam jeszcze chcesz, do tego na satcomie miej dobrą łącznośc z paroma śmigłami czy innymi cwaniakami w powietrzu i wtedy masz uczciwe warunki do pracy.
PS. Co to za mantra z tymi SEALSami i M14? Teraz M14 na każdym kroku prawie w Armii i USMC jako DMR. Od SEALSów oczekujmy raczej rozmaitych SPRów i takich tam.
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 404 Skąd: Tarnów, Małopolska
Wysłany: 14-05-2005, 16:52
Z M-14 byłbym ostrożny... bo widzicie, nie przemawia do mnie jego ergonomia. "Sztucerowa" osada, odziedziczona po Garandach sprawia, że dłuższe noszenie w pozycji "low-ready" męczy prawą rękę, wygiętą pod mało naturalnym kątem.
Dlatego, jeżeli bierzemy broń kal. 7,62 NATO, to skłaniałbym się ku G-3, każdy z optyką na wysokim montażu, umożliwiającym korzystanie z przezieników. Celowo nie piszę "G-3A3ZF", bo a nuż ktoś będzie wolał teleskopową kolbę, poręczniejszą w samochodach.
dewagacje są troche za bardzo teoretyczne na ten temat. Proponuje otwarcie osobnych wątków do omawiania domniemanych wad i zalet indywidualnych egzemplarzy broni.
ten post zamykam, bo pytanie Autora zostało już zaspokojone.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum