W tym temacie przybliżę wam możliwie najbardziej Cadet GP Rifle która jest na wyposarzeniu każdego Detachment w Wielkiej Brytani.
Podstawowy opis.
GP Rifle:
- jest karabinem, który NIE strzela ogniem ciągłym - wyłącznie pojedyńczym.
- używa standardowych magazynków o pojemności 30 naboi
- można strzelać tylko z PRAWEGO ramienia [jeśli strzelasz z lewego, łuski lecą Ci prosto w twarz]
- jest bardzo prosty w obsłudze
- "wygodny"
- jest to modyfikacja brytyjskiego SA80 Rifle
- przeznaczony specjalnie dla Kadetów
- kaliber 5.56mm
Opis:
Prawa strona:
Trzy cześci, zaznaczone na niebiesko - nie pamiętam ich nazw.
Opis prawej strony GP Rifle wykonany całkowicie przeze mnie.
Zdjęcie znalezione w internecie.
Opis po ang. ponieważ nie znam 3/4 polskich, prawidłowych odpowiedników.
Lewa strona:
[na razie brak - nie mogę znaleźć odpowiedniego, wyraźnego zdjęcia]
Jestem w stanie udzielić instruktarzu odnośnie GP Rifle - jak rozłożyć na części, wymagana kolejność, jak zabezpieczyć broń, jak sprawdzić, jak załadować itd.
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 404 Skąd: Tarnów, Małopolska
Wysłany: 16-06-2006, 21:58
Dzięki, mer, założyłaś ciekawy temat!
Mam pytanie - czy zdarzają się Cadety z celownikiem SUSAT?
_________________ Stosunek do broni określa dojrzałość człowieka.
GI Jane przechodzi "Hell Week" raz w miesiącu mój brat
Ciało zanurzane w wodzie po paru minutach wyśpiewa całą prawdę.
mer [Usunięty]
Wysłany: 16-06-2006, 22:03
Nie, Armia nie dodaje SUSAT'ów. Także żadko kiedy widzę na zdjęciach, aby Armia Brytyjska miała SA80 BEZ SUSAT'ów. Wolą szkolić nas tak, abyśmy ze standardowymi celownikami potrafili się obchodzić.
SKS z bębnem 100 priv
FN FAL
Lee Enfield priv
Brno 22 priv
F88 (Steyr AUG) - instruktor
M60 - instruktor
MAG58-instruktor
F89 (minimi) instruktor
M79 instruktor
LAW66 instr.
Carl Gustav 84mm instr.
M16 (nie A1! tylko M16! )
FN HP
MP5 w jakiejs dziwnej wersji, nie pamietam
Glock 17,19,18,26,20
Benelli M3 Super 90 (brecher miekki)
Mosberg 12g Stainless Marine, priv na jachcie kolegi
CZ75B
TT (na patencie)
MP38 na patencie
kbk AK,RPK
SVD
M18A1
Remington 700
K98
cynk z siarka(reakcja beztlenowa, proporcje stechjometryczne), i butelka z benzyna
Naprowadzalem jeszcze bomby 500 funtowe z F18 jako FSO, moździeze 81mm + 105 a raz FM na 155,ale to po cywilu wiec sie nei liczy.
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 404 Skąd: Tarnów, Małopolska
Wysłany: 17-06-2006, 09:04
Szacunek, Mistrzu....
- co to znaczy "na patencie"?
- czy słowo "instruktor" oznacza, że posiadasz uprawnienia instruktora na dany typ broni?
M-16, HP, FAL... powiedzieć, że zazdroszczę, to mało...
_________________ Stosunek do broni określa dojrzałość człowieka.
GI Jane przechodzi "Hell Week" raz w miesiącu mój brat
Ciało zanurzane w wodzie po paru minutach wyśpiewa całą prawdę.
mer [Usunięty]
Wysłany: 17-06-2006, 14:15
Kangur - chylę głowę, przed ogromnym doświadczeniem!
Jeszcze jedno pytanie - jaką podstawową bronią jest u kadetów australijskich?
spokojnie, nie ma sie czym podniecac, jak sie robi gwiazdki to czescia szkolenia sa uprawnienia instruktorskie - oficer musi byc instruktorem na kazdej broni ktor jest n stanie jego podwaldnych. Jak bym poszedl do zmechu, mial bym instruktora na Leopardzie 1 / M113.
Co do broni kadetow - (odpowiednik naszego Strzelca) byl to FN FAL (SLR) lub M16.
Teraz FN FAL uzywany jest okazyjnie przez kompanie reprezentacyjne (formowane doraznie, w Australii nie ma stalej kompanie rep. (niesty!)). Najczesciej mozna to zobaczyc podczas ANZAC day przy warcie honorowej - wtedy bodajze Marynarze stoja z FN FAL (Remov zaraz na mnie nakrzyczy, ale trudno). Najprawdopodobniej SLR sa jeszcze jest na stanach magazynowych SASR - a z reszta to niewiem co zrobili - pewnie znowu farmerzy pochowali sobie po katach na czarna godzine. Zaraz, czy ja znowu pisze o FN FAL?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum