_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Po co media?
Zamykasz oczy...koncentrujesz się i widzisz litery D..W...S a potem...G?
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 52 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2005 Posty: 1395 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-02-2011, 11:26
Karabinek taki. Kiedyś to Św.Magpul zrobił więc sam rozumiesz że małketingowo jest mocne. Całkiem fajnie się obsługuje, ponoć nieźle strzela. Nie wiem czy Remov wie do kogo to poszło. bo o ile wiem to informacje ma od IMS Griffin, a nie sądzę żeby bez zgody kupującego IMS mógł takich informacji udzielać, zaś kupujący niekoniecznie musi być tym zainteresowany.
Czyli to ten plastikowy karabinek zasilany 30-nabojowym magazynkiem, strzelający tą sama amunicją co M16, tych samych gabarytów, tej samej masy, tej samej jakości, tego samego układu, oferujący identyczną skuteczność praktyczna na polu walki, ale teraz niby jest przełom?
Nie mogliście tak od razu napisać? Dlaczego mnie w błąd wprowadzacie?
Wysłany: 06-02-2011, 23:04
Kangur napisał/a:
a, to kumam, nie można tak było od razu?
Czyli to ten plastikowy karabinek zasilany 30-nabojowym magazynkiem, strzelający tą sama amunicją co M16
Do tego momentu było to zgodne z prawdą. No moze za wyjątkiem tego że ACR jest mniej plastikowy niż np AUG i równie plastikowy jak choćby SCAR.
Cytat:
tych samych gabarytów, tej samej masy, tej samej jakości, tego samego układu, oferujący identyczną skuteczność praktyczna na polu walki, ale teraz niby jest przełom?
Tutaj już nie jest tak fajnie w tym... ACR nie ma tych samych gabarytów - daje spore możliwości regulacji i konfiguracji, czego M16 nie zapewnia. Wagę musielibyśmy porównać z konkretnym wariantem M16 np A4 - i uwzględnić różnice długości luf (ACR ma o ile wiem max 18 cali), Generalnie ACR będzie lżejszy przy podobnym oszynowaniu i kompletacji akcesoriów. Jest generalnie dużo bardziej kulturalnie wykonany - te karabiny parę lat jednak dzieli. Układ jest niby ten sam, ale możliwości - jak chociażby łatwowymienna lufa, warianty kolby i możliwość jej składania i zaawansowanie własności obsługowych też ciężko stawiać na tym samym poziomie. Co rozumiesz konkretnie (bez sprowadzania do mosino-absurdu i retorycznych pytań o Stalingrad) przez tę swoją skuteczność na polu walki? Jeśli chodzi o niezawodność to ACR ma statystycznie wyższą w testach porównawczych z tego co mi wiadomo.
Zawsze w rozmowie twierdzisz że się na temacie pukawek zasadniczo nie znasz, a mimo to za każdym razem kusi Cię żeby krytykować. To jak to w końcu jest?
Polska będzie jednym z pierwszych – o ile nie pierwszym – państwem, które zakupiło tę konstrukcję i wprowadziło ją do uzbrojenia formacji resortu obrony.
Czytanie ze zrozumieniem leży :P
_________________ "And if you want a linguistic adventure, go drinking with a Scotsman."
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 07-02-2011, 18:46
zenek znowu ostrzegasz przed wielkim bratem. Niech chłopaki piszą. To jest tylko wymiana myśli i wniosków. Czyli nie zabronione, bo jak nie wiem to co mogę ujawnić? Myślę, że odbiorcy zamówienia czytają i śmieją się po cichu z wniosków wyciąganych forumowiczów.
Na NFoW już padla sugestia odnośnie możliwego odbiorcy, poparta linkiem do BIP-u SWW bodaj...
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 07-02-2011, 19:49
No to mają pchnięcie, że takie zakupy robią. Ciekawe czy na misje, czy na strzelnicę?
Na misji wśród beryli będą się rzucali w oczy i będzie można ich łatwo zidentyfikować.
PS. Na typowych misjach wywiadowczych nie używa się broni.
Hipotezy robocze - załóźmy że trop "służb" jest prawdziwy:
1) Lans
2) Faktycznie im trzeba - może mają jakąś bojówkę
3) Wewnętrzna służba ochrony.
4) Egzemplarze testowe/okazowe/szkoleniowe? Niezbadane są drogi biurokracji...
Wysłany: 07-02-2011, 20:11
Przypominam że IMS sprzedaje także np. kbw Cheytac, wkm M2 i parę innych rodzajów uzbrojenia, nie tylko Bushmastery. Protokół zamówienia SWW pokazany na NFOW może dotyczyć praktycznie każdego z nich. Czort wie ile szt i i czego konkretnie.
Pomógł: 4 razy Wiek: 12 Dołączył: 30 Gru 2005 Posty: 905 Skąd: daleko od ukochanej
Wysłany: 07-02-2011, 22:07
Zaczynam odnosić wrażenie że w tym kraju uważa się, iż to szpejowaty sprzęt walczy a nie żołnierz/funkcjonariusz ..... takie tylko szczeniacke wrażenie.
_________________ "When the hour of crysis finally arrives, remember that 40 selected men can shake the world..."
Yasotay
Wysłany: 08-02-2011, 12:07
Arafat napisał/a:
REMOV napisał, że to nie jest zabawka dla G-unit ;)
Gdzie to napisał? Pomijając fakt, czy to prawda czy nie, w newsie na altairze nic takiego nie stwierdził.
Arafat napisał/a:
Pytanie brzmi, dlaczego zmieniono tytuł i treść artykułu
Cytat:
Bushmaster ACR dla odbiorcy polskiego.
wcześnie była tu mowa o MON :P
Zmieniono, ale nie do końca, w akapicie pod pierwszym zdjęciem nadal stoi:"Polska będzie jednym z pierwszych – o ile nie pierwszym – państwem, które zakupiło tę konstrukcję i wprowadziło ją do uzbrojenia formacji resortu obrony."
Chorąży napisał/a:
No to mają pchnięcie, że takie zakupy robią. Ciekawe czy na misje, czy na strzelnicę?
Na misji wśród beryli będą się rzucali w oczy i będzie można ich łatwo zidentyfikować.
PS. Na typowych misjach wywiadowczych nie używa się broni.
Co do p... to owszem.
Co do tego, że wojsko kupuje jakąś broń tylko na strzelnicę, to chyba nie do końca, nawet jeśli na misjach jej użycie wygląda jak wygląda.
Wyróżniać się będą, niewiele bardziej niż teraz z 416mi, chyba, że masz na myśli jeszcze wyróżnianie się wśród 416stek
Co rozumiesz, przez typowe misje wywiadowcze?? Bo chyba mamy inne wyobrażenie i pojęcie o tego typu misjach??
Catch 22 napisał/a:
Przypominam że IMS sprzedaje także np. kbw Cheytac, wkm M2 i parę innych rodzajów uzbrojenia, nie tylko Bushmastery. Protokół zamówienia SWW pokazany na NFOW może dotyczyć praktycznie każdego z nich. Czort wie ile szt i i czego konkretnie.
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 583 Skąd: z samego dna
Wysłany: 08-02-2011, 12:24
Mają kasę to kupują co chcą.
Ktoś wydatki podpisuje.
Testów poważnych danych modeli raczej się u nas nie przeprowadza zwłaszcza dla "kilku" sztuk.
Jak ma im to poprawić humor to czemu nie ACR Bushmastera.
Policja ma G36, 416-stki i 417-stki, BOR ma SCAR'y to SWW może mieć ACR-y.
Następne pewnie będą Barety w kal. 6.8, może ktoś kupi Vulcana albo....
Będzie nad czy rozważać.
A wstawić link to już tak ciężko?
Nie każdy monitoruje każde forum
Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 08-02-2011, 14:31
Robal, a wystarczy, że ja się tutaj zaloguję i napiszę, że "broń nie trafiła do DWS", czy będziesz mnie również prosił o podanie przekierowania do miejsca, gdzie znalazła się informacja, że nie dostał jej GROM? ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum