Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 583 Skąd: z samego dna
Wysłany: 13-02-2011, 09:59
Cytat:
Już się w przeszłości zgadały na wspólny zakup karabinków HK416
Niestety się nie zgadały. To były oddzielne zakupy.
Cytat:
Niestety byłem, i nie widziałem nikogo kto będzie bezpośrednim użytkownikiem sprzętu...
Broń i wyposażenie specjalne dla AT i CBŚ od lat jest kupowane w Policji z udziałem bezposrednich użytkowników i to oni tworzą specyfikację i są w komisjach.
Np w ramach szkolenia ogólnego (podstawowego) dla każdego bez względu na rodzaj jednostki, każdy zapoznaje się z bronią uczy jej obsługi poznaje zasadę funkcjonowania itd.
W ramach szkolenia specjalistycznego uczymy sie już tylko wykorzystania danej broni w sposób charakterystyczny dla danej formacji pomija sie etap podstaw = oszczędności w kasie i czasie.
Nie wiem dokładnie czy chodzi Ci o to, że bez względu na rodzaj jednostki (czy to MSWiA czy MON) wszyscy się szkolą na tej samej broni w okresie podstawowym czyli czyszczenie, rozkładanie , składanie, współdziałanie części itp.? Jeżeli tak, to wydaje mi się, że trochę nie bardzo taki pomysł z uwagi na to, że ze względu na różne przeznaczenia jednostek, a niekiedy i odmienność zadań komórek organizacyjnych w jednostce, potrzebna jest broń różnego rodzaju.
I właśnie przez różnorodność zadań każdej komórki powinno się spoglądać na te zakupy nie przez pryzmat mody tylko funkcjonalność. Jest to jeden z argumentów za ACR, bo teoretycznie w kilka minut można go bez problemu przystosować do większości wykonywanych zadań. Polska nie jest krajem względnie bogatym i zamykanie się na jeden dwa modele obniża koszty, przynajmniej tak mówią znawcy ekonomi.
Moja wypowiedź nie oznacza ze jestem fanem ACR czy zwolennikiem zakupienia go w większej ilości. Stwierdzam jedynie fakt, który uzasadnia ten zakup.
Pryzmat mody odrzućmy, bo może się okazać, że ktoś sobie kupi coś, co jest mało przydatne dla niego.
Nie wiem jak ACR wypada pod względem niezawodności (zacięcia, awaryjność) w obliczu HK416, SCAR czy innego rodzaju karabinków na 5,56. Dla mnie najważniejsze jest, żeby sprzęt był najbardziej odpowiedni do zadań i niezawodny, a co to ma być, to już inna sprawa. Jeżeli okazałoby się, że faktycznie ACR jest mniej awaryjny od pozostałych karabinków, to byłby to bardzo dobry zakup, biorąc pod uwagę różne długości luf.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum