Na szybko. Sig Sauery nie mają bezpieczników nastawnych. Beretty są w wersjach bez bezpieczników nastawnych. MAG nie ma bezpieczników nastawnych. Itd, itp.;-)
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 26 Maj 2011 Posty: 189 Skąd: Wrocław
Wysłany: 12-06-2011, 20:47
Proszę o modele Sig'ów oraz Beretty, oraz o inne modele- chętnie o nich poczytam. Z Berettą miałem do czynienia ale 92FS z Sigiem P226; A o MAG'u całkowicie zapomniałem, miałem z nim kontakt w 1999/2000r wprawdzie krótki, ale miałem; wrażenia- raczej pozytywne. Tak dawno nie słyszałem o tej broni, że całkowicie o nie zapomniałem. Ale czy nie miał on bezpiecznika skrzydełkowego oprócz tego wewnętrznego bezpiecznika sterowanego spustem?
Niemal wszystkie SiG-i serii 220 mają tylko zwalniacz napiętego kurka (albo i nie w DAO). Beretty z sufiksem G lub D w oznaczeniu modelu - jak wyżej. MAG też miał tylko zwalniacz.
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Skoro na zamówienie klienta wyprodukowano serię Glocków z bezpiecznikiem nastawnym, to wyprodukowanie dowolnego modelu broni na zamówienie bez bezpiecznika nie będzie problemem
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 12-06-2011, 22:29
Podzielone są zdania, czy broń powinna mieć kurek zewnętrzny czy też wewnętrzny lub bijnik. Zwolennicy pierwszej opcji zwracają uwagę na większą niezawodność takiej konstrukcji, wynikającą z nieznacznie większej energii kurka, a przez to mającej większą szansę niezawodnego działania na nieznanej lub niesprawdzonej amunicji.
Biorąc pod uwagę doświadczenia policyjne i wojskowe dotyczące pistoletów Glock G17, Walther P99 i WIST-94, można stwierdzić, że dochodziło czasami do sytuacji, w której iglica nie miała wystarczającej siły, aby zbić spłonkę amunicji produkcji krajowej. Najczęściej po przełożeniu niewypału do broni z kurkiem zewnętrznym bez problemu udawało się nabój odpalić.
Tego rodzaju doświadczenia skłaniają raczej ku kurkowi zewnętrznemu, ale z drugiej strony wiele państw już od wielu lat korzysta z broni z bijnikami czy kurkami wewnętrznymi i nie słychać doniesień o problemach z niewypałami. Pytanie tylko, jaka amunicja jest w nich używana, czy dostosowana i sprawdzona w danym typie broni, czy też kupowana od przysłowiowego najtańszego dostawcy.
W Wojsku Polskim dodatkowo dochodzi trauma związana z pw wz. 1994 wyposażonym w bijnik właśnie, stąd też raczej parcie w stronę konstrukcji z kurkiem zewnętrznym. Przez to właśnie tak długo armia broni się przed zakupem w ramach pilnej potrzeby operacyjnej proponowanego przez Fabrykę Broni pistoletu Rad (odmiana P99D), do którego prawdopodobnie w ogóle nie dojdzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum