Wysłany: 16-05-2007, 19:38 Broń boczna Strzelca wyborowego
Witam!
Mam do Was pytanie- czy jest prawdą to że często strzelec wyborowy jako broń boczną bierze sobie Pistolet maszynowy? Czy jest to jedynie coś w rodzaju "wizerunku który budzi grozę" czy rzeczywiście bardzo przydatne "narzędzie"?
Zdecydowanie - nigdy! PM jako bron snajpera to ... zdecydowanie przegiecie! PM jest duzy. Zbyt za duzy do noszenia na pasie. Jako bron pomocnicza - tzn. druga bron w skladzie pary snajperskiej - takze sie nie sprawdzi. Zbyt maly zasieg. Para snajperska - dwa karabiny wyborowe i dwa pistolety z tlumikami.
_________________ Jakby co, kieby co, kany co - To my som. J. Galica
Rash [Usunięty]
Wysłany: 16-05-2007, 20:59
Czołem.
Myślę, że należy ustalić najpierw czy mówimy o strzelcu wyborowym w policji czy o snajperze w wojsku. Potem: czy jest to snajper w jednostce specjalnej czy w zwykłym zaścianku.
Bo to inne światy.
PS. Jakby nie było - to jest dział o zielonej taktyce więc myślę, że w grę wchodzą snajperzy.
Z racji że watke jest tu a nie niżej, chodzi o snajpera.
I tak bronią boczną winien byc pistolet, najlepiej z tłumikiem. PM nawet "pistoletopodobny" typu TMP czy Micr-Uzi jest już za duży, a pistolety strzelające seriami też nie powalają na kolana (zasięg, celność).
A przy okazji : czy obserwator też powinien mieć kbw tego samego typu co strzelec? czy może powinien być to kbw samopowtarzalny lub kbk aut ?
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 4 razy Wiek: 12 Dołączył: 30 Gru 2005 Posty: 905 Skąd: daleko od ukochanej
Wysłany: 16-05-2007, 21:41
Nie koniecznie. Na MP gadałem z Matchanu (był snajperem w ST-5) i opisywał mnie to następująco:
broń precyzyjną masz ciągle w 'drag bag', a gdy docierasz do miejsca z którego masz oddać strzał masz ze sobą Twój wierny M4.
Gdy zbliżysz się do FFP (Final Fireing Point) i zacznynasz Twój "stalk", chowasz karabinek, i zaczynasz się czołgać. Dopiero jak dotrzesz do FFP wyciągasz z wora broń precyzyjną.
Ale to zależy od specyfikacji misji, formacji, samego żołnierza etc.
Ale jak zanzaczył siwy, SMG jako broń przyboczna to prędzej dla LE niż wojskowego.
Ale ja jedynie cytuję weterana.
_________________ "When the hour of crysis finally arrives, remember that 40 selected men can shake the world..."
Yasotay
PM? jak napisałem wyżej, pm nie ma zastosowania (poza tym chyba nie mówimy o taktyce czarnej tylko o taktyce zielonej)
Opcja 2 sztuk broni była by OK, ale... czy nas stać?
Whitcomb [ex snajper HRT FBItez pisał (chyba) o noszeniu kbk [CAR-15] i kbw w działaniach "zielonych"- pisze chyba bo mam polskie wydanie "Cold Zero" a tam tłumaczenie jest do d...
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Rash [Usunięty]
Wysłany: 16-05-2007, 22:07
Uważam, że uzbrojenie indywidualne zależy od portfela jednostki oraz konkretnego zadania. Ale prawdą jest, że snajper przemieszcza się na punkt mając schowany kbw w ładnym plecaku od Kangura, a w rękach trzyma coś, co pozwala lepiej angażować się ogniem na bliższych dystansach w razie konfrontacji podczas marszu.
A temat spottera to także bardzo rozległy temat. Standardowo to spotter powinien posiadać większą siłę ognia na bliższych dystansach i w razie W bronić zespół w większej mierze. Tutaj także jego uzbrojenie zależy indywidualnie od specyfiki zadania.
pozdro, Rash.
PS. A jak Waszym zdaniem snajper powinien przenosić W LESIE pistolet?
W razie W - nie oszukujmy sie, w razie kontaktu jest tylko jedna opcja : intensywny krótki ogień żeby przycisnąć npla i chooodu.... bo z dwoma kbw/kbk wojny nie wygramy.
Pozdr
Robal2pl
podzielam zdanie kangura, jezeli strzelec i obserwator zostana zauwarzeni pistolety raczej nie zdadza egzaminu(nie biore pod uwage karabinow snajperskich) a wiec potrzebna jest wieksza sila ognia. ja osobiscie wybral bym opcje 2x M4+ M203 do tego pistolety na udo.
PS kangur dociagnac pas! ;)
_________________ w okopach nie ma niewierzacych..
Tryglaw [Usunięty]
Wysłany: 01-06-2007, 10:31
Jeśli strzelec wyborowy zostanie zauważony to najprawdopodbniej tego nie uda mu sie przeżyć.Zasłona dymna i maksymalnie szybko zmontowana spierdolka.Pistolet zawsze sie przyda, kbk AKM ale bez granatnika.Para snajperska ma i tak wiele rzeczy do noszenia.Moim zdanie rzecz mało przydatna podczas szybkiego odwrotu.
A co z "ekipą" która wykonuje zadanie z takim np M82 ?? Z założenia karabin do porzucenia w lesie po oddaniu kilku strzałów więć logiczne że trzeba mieć broń na której można polegać w czasie odwrotu. Co do PMów... Myślę że taki np MP5 nie odbiega na tyle od M4 w sytuacji zagrożenia zespołu snajperskiego żeby nie móc go używać w miejsce M4. Akoro oddziały specjalne dośc często opierają się na tego typu broni to i zespoł snajperski nie powinien narzekać w końcu to też w jakiejś tam mierze "oddział spec".
Tak czy siak snajper wykonuje zadanie przeważnie w trzech "fazach" (pierwsze dwie na trzeźwo, ostatnia na chaju ;) ) 1) droga do miejsca wykonania zadania, 2) zadanie, 3) powrót. i bez względu na sytuacje zaistniałe w trakcie 1 i 3 część wymagają użycia środków które pozwolą przeżyć a pistolet do takich raczej nie należy. No chyba że ma zasięgf skuteczny 300 metrów, magazynek minimum 30 sztuk, ogień ciągły, i najlepiej grantnik
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 250 Skąd: Południe
Wysłany: 01-06-2007, 23:29
thor_ napisał/a:
Co do PMów... Myślę że taki np MP5 nie odbiega na tyle od M4 w sytuacji zagrożenia zespołu snajperskiego żeby nie móc go używać w miejsce M4.
No właśnie odbiega... PM dość znacząco różni się możliwościami od kbk, co sam sobie niejako poniżej uświadomiłeś:
thor_ napisał/a:
(...)wymagają użycia środków które pozwolą przeżyć a pistolet do takich raczej nie należy. No chyba że ma zasięgf skuteczny 300 metrów, magazynek minimum 30 sztuk, ogień ciągły, i najlepiej grantnik
Na temat PM-ów już było:
Siwy napisał/a:
PM jako bron snajpera to ... zdecydowanie przegiecie! PM jest duzy. Zbyt za duzy do noszenia na pasie. Jako bron pomocnicza - tzn. druga bron w skladzie pary snajperskiej - takze sie nie sprawdzi. Zbyt maly zasieg.
I to wszystko w temacie PMa dla snajpera.
Optymalny jest kbk.
Co do PMów... Myślę że taki np MP5 nie odbiega na tyle od M4 w sytuacji zagrożenia zespołu snajperskiego żeby nie móc go używać w miejsce M4.
Odbiega mocno. Spotkałem się ze zdaniem, że pistolet używa się do 7 m, pm do 25-30. Ja nie miałem okazji, ale znam takich co strzelali z pm'a a 50m i już celność pozostawiała wiele do życzenia. A to zdecydowanie za mały dystans i na pewno duuużo mniejszy niż karabinu.
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 01-06-2007, 23:53
Victor napisał/a:
Na temat PM-ów już było:
Siwy napisał/a:
PM jako bron snajpera to ... zdecydowanie przegiecie! PM jest duzy. Zbyt za duzy do noszenia na pasie. Jako bron pomocnicza - tzn. druga bron w skladzie pary snajperskiej - takze sie nie sprawdzi. Zbyt maly zasieg.
I to wszystko w temacie PMa dla snajpera. Optymalny jest kbk.
Obawiam się, że to bynajmniej nie jest wszystko - zwłaszcza jeżeli weźmiemy pod uwagę nową amunicję pistoletową małych kalibrów - 5,7 mm x 28 czy 4,6 mm x 30. Pistolety maszynowe jak najbardziej można nosić przy pasie - vide H&K MP7A1, choć nie mam pojęcia skąd ten dosyć kuriozalny warunek. Co się tyczy zasięgu, to zasięg P90 czy MP7 jest porównywalny z subkarabinkami.
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 404 Skąd: Tarnów, Małopolska
Wysłany: 02-06-2007, 11:23
Pytanie laika: jak obecnie wyglądają działania przeciwsnajperskie? Przyznaję, tematykę znam wyłącznie z książek p. Czerwińskiego, przeplatają się tam dwa scenariusze - snajper vs. snajper, lub "zagotować okolicę przy pomocy wszelkich dostępnych środków, nie wyłączając haubic". Czy zatem kwestia rozważania wyższości PDW i kbk nad pm "klasycznym", wyposażenia broni w tłumiki... nie jest drugorzędną?
_________________ Stosunek do broni określa dojrzałość człowieka.
GI Jane przechodzi "Hell Week" raz w miesiącu mój brat
Ciało zanurzane w wodzie po paru minutach wyśpiewa całą prawdę.
Jesli chodzi o strzelca który jest na stanowisku albo właśnie je opuszcza - to owszem, albo zmasowany ogień na podejrzane miejsce albo ogień własnych strzelców. Pomijam inne środki - pomocnicze choćby ewidencjonowanie potencjalnych stanowisk snajperskich, środki elektroniczne (różne mikrofony wskazujące pozycję z której oddano strzał, czy urządzenia laserowe), Broń inna niż kbw w parze snajperskiej potrzebna jest na wypadek kontaktu z nplem w czasie przemarszu na stanowisko/powrotu z niego. Tak więc jeśli snajper zostanie wykryty na stanowisku duożo mu kbk/pm nie pomogą.
Pozdr
Robal2pl
Wczoraj przypadkiem widziałem na Discowery testy nowego pocisku altyleryjskiego "Excalibur". Granica błędu to 2m na dystansie 20km. Zasięg ma nawet do 40 km. Ze względu na tor lotu tego pocisku mają go używać właśnie do eliminacji snajperów, poprzez trafienie w podejżany budynek. Jednym słowem, przewalone.
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 12 Lis 2007 Posty: 328 Skąd: Polska
Wysłany: 08-12-2007, 16:40
w jednym z numerów "Komandosa"był artykuł o zawodach par snajperskich w Rosji.Tam snajperzy ,oprócz karabinów mieli takze pistolety-przeważnie Stieczkiny 9mm z dwudziestostonabojowym magazynkiem lub pistolety Wektor(jest to rozwinięcie pistoletu Giurza,także 9mm,ale już Parabellum)z 18-to nabojowymi magazynkami.
Odswiezanie tematu po dwoch latach? Widze ostatnio takie cos robi sie modne. Co do twojego posta - fakt uwiecznienia czego na zdjeciach nie oznacza, ze jest to dobry pomysl/konfiguracja (ot np. zdjecie zolnierza ktory manierka zablokowal sobie dostep do klamki, choc pokrowiec na manierke byle jedyna kieszenia na kamizelkce modulowej).
Ja bym powiedział że w sumie nic nie wnoszą do tematu - bo jedna fotka jest z defilady a druga z jakiegoś rozładunku z C-130 więc mieć na stanie pm + kbw to mogą mieć a z czym działają to inna rzecz...
Pozdr
Robal2pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum