Miałem okazję wczoraj chwilę pobawić się modelem 8,6-mm karabinu wyborowego Alex-338, strzelającym nabojem 8,6 mm x 70 czyli .338 Lapua Magnum. Czyli czymś, co ma zasięg skuteczny rzędu, bagatela, jakichś 1300-1500 metrów.
Dla wiadomości, "model" to w nazewnictwie z polskiej branży badawczo-rozwojowej, to takie coś, co powstaje przed prototypem i bada się na nim, czy w ogóle działa, strzela i się nie rozpadnie, a to co nie spełnia oczekiwań zmienia się właśnie w prototypie. Co zabawne, twórcy, czyli OBR SM Tarnów, a w szczególności konstruktor Aleksander Leżucha są nieco zaniepokojeni tym, że wszystko po złożeniu działa dokładnie tak jak miało, niemal bez żadnych zastrzeżeń. Choć z drugiej strony są z tego bardzo, ale to bardzo zadowoleni ;)
Jeden z moich pierwszych strzałów (czy raczej przygotowań do niego) z nowego karabinu. Najgorsze jest to, że ogień prowadzony był (takie warunki na miejscu) niemal pod światło
Modelka prezentująca swoje wdzięki z różnych stron
Po strzelaniu, nazwijmy to "normalnym", zaryzykowałem też strzelanie bez hamulca wylotowego, nie przestraszony (no, może tylko trochę) informacją, że siła odrzutu zwiększa się z 80 do 140 N. Dało się przeżyć, ale jednak przyjemniej strzela się z tym pierwszym, bądź co bądź jest to broń zasilana amunicją, która jest energetycznie dwa razy silniejsza od naboju 7,62 mm x 51, a różnica mas wynosi jakieś pół kilograma.
A sam model, czyli w zasadzie urządzenie testowe, już drugiego dnia strzelania wykonywanego przez strzelców zakładowych - i to z ręki, podkreślam, nie z żadnego imadła czy innego stołu strzeleckiego - osiągnął skupienie na 100 metrów sporo poniżej minuty kątowej (tzw. "sub-MOA") przy grupie pięciu strzałów (odskok był jedynie przy pierwszym, z zimnej lufy).
Pomógł: 12 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Kwi 2005 Posty: 1055 Skąd: Kraków
Wysłany: 07-07-2008, 11:20
To nie jest docelowy celownik optyczny dla tego karabinu. Jak już napisałem, to jest model, służący w nieco innym celu, niż prowadzenie ognia na dystansach powyżej kilometra.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum