Czworo Amerykanów z jachtu uprowadzonego przez piratów zostało zabitych w pobliżu Somalii - poinformowała sieć CNN, powołując się na przedstawicieli resortu obrony USA. CNN podała, że Amerykanów zastrzelono, gdy trwały negocjacje.
Somalijscy piraci uprowadzili w piątek jacht z czterema obywatelami amerykańskimi na pokładzie. Jacht "Quest" został uprowadzony na wodach Oceanu Indyjskiego niedaleko wybrzeży Somalii. Według internetowej kroniki rejsu jacht należy do małżeństwa Jean i Scotta Adamów, którzy od grudnia 2004 r. żeglowali nim dookoła świata.
Pomógł: 4 razy Wiek: 12 Dołączył: 30 Gru 2005 Posty: 905 Skąd: daleko od ukochanej
Wysłany: 22-02-2011, 19:16
Nie mniej jednak obywatele USA zostali zamordowani przez lokalne siły operujące na wodach terytorialnych Somalii. Ciekawe jak długo będzie trzeba czekać na reakcję.
_________________ "When the hour of crysis finally arrives, remember that 40 selected men can shake the world..."
Yasotay
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1315 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 22-02-2011, 20:26
Ravage napisał/a:
Nie mniej jednak obywatele USA zostali zamordowani przez lokalne siły operujące na wodach terytorialnych Somalii. Ciekawe jak długo będzie trzeba czekać na reakcję.
wysłali przeciwko piratom grupę lotniskowcową, co można więcej zrobić?
Skąd informacja, że na "terytorialnych wodach"? Ja widzę tylko "w pobliżu". Wody terytorialne to pas 12 nm, a piraci działają w promieniu nawet kilkuset nm.
I bez przesady z tą wojną. Sami się pchali tam gdzie niebezpiecznie. Jak teraz ktoś pojedzie do Libii i zostanie zastrzelony to akt wojny?
_________________ The 2 loudest sounds in the world: A click when you expect a bang, and a bang when you expect a click.
Skąd informacja, że na "terytorialnych wodach"? Ja widzę tylko "w pobliżu". Wody terytorialne to pas 12 nm, a piraci działają w promieniu nawet kilkuset nm.
Nie wiedziałem, że roszczenia terytorialne dotyczące wód przybrzeżnych są podawane z dokładnością do milionowych milimetra...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum