Wysłany: 01-05-2008, 15:21 Amerykański nalot - szef al-Kaidy nie żyje
Amerykański nalot - szef al-Kaidy nie żyje
Do około 30 wzrosła liczba ofiar śmiertelnych amerykańskiego bombardowania w środkowej Somalii. W przeprowadzonym o świcie nalocie zginął m.in. domniemany dowódca al-Kaidy - poinformowali świadkowie.
Według przedstawiciela starszyzny w operacji w mieście Dusamareb, ok. 300 km na północ od Mogadiszu, zniszczonych zostało 25 budynków. Rannych zostało ponadto ok. 15 ludzi.
Jak powiedział rzecznik islamskich rebeliantów Muktar Robow, w swoim domu zginął m.in. Aden Haszi Ajro, dowódca odpowiedzialny za ataki na siły rządowe i ich etiopskich sojuszników. Amerykańskie dowództwo potwierdziło, że przeprowadziło operację przeciwko pozycjom Al-Kaidy w Somalii, ale nie sprecyzowało, kto ani co było celem ataku. To największa taka wojskowa operacja USA od 2007 roku.
Somalijskie władze uważają, że Ajro szkolił się w Afganistanie przed zamachami z 11 września 2001 roku i kierował komórką Al- Kaidy w Somalii.
W ostatnim czasie walki między islamistami a wspieranymi przez wojska etiopskie siłami rządowymi nasiliły się.
W Somalii od 1991 r. trwa wojna domowa. Obecnie rebelianci islamscy usiłują odzyskać tereny utracone na południu i w centrum kraju w wyniku ofensywy sił somalijskich i etiopskich.
Etiopskie wojska przybyły do Somalii na przełomie 2006 i 2007 roku.
Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 1111 Skąd: Monte Carlo
Wysłany: 01-05-2008, 17:31
Już mnie Kangur nastraszyłeś, że bin Ladina zabili, i mi 50 milionów dolarów koło nosa przejdzie ..., na szczęście to tylko jakiś bandyta z Somalii : )))
- Jestem cywilem daję cynk CIA oni go łapia/zabijają - chyba płacą
Ale jak :
- Jesem cywilem, sam zabiłem złapałem gościa - zapłacą?
- Jestem żołnierzem/CIA/DIA - zabiłem/złapałem osamę - dadzą 50 mln czy pensję ??
Pozdr
Robal2pl
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 1111 Skąd: Monte Carlo
Wysłany: 01-05-2008, 18:30
25 baniek daje FBI, reszte inne instytucje USA "za informację prowadzącą bezpośrednio do schwytania UBL" i oferta jest kierowana do osób, które nie są zaangażowane ZAWODOWO w pościg za terrorystami (pracowników i kontraktorów amerykańskich organizacji militarnych i paramilitarnych), zatem jeśli nie pracujesz na umowe o pracę lub kontrakt dla Amerykanów a Twoja informacja przyczyni się do schwytania Usamy bierzesz kasę, jak znajdziesz go na własną rękę, bierzesz kasę, jesteś żołnierzem US army, navy, air force, marine corps/CIA/DIA etc. dostajesz medal i pismo pochwalne od przełożonych, być może spotkasz się nawet z POTUS-em, chyba, że akurat gra w golfa ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum