Wysłany: 05-07-2011, 14:02 Weimarska grupa szybkiego reagowania
Gazeta.pl napisał/a:
Stworzymy weimarską grupę szybkiego reagowania
Żołnierze z Polski, Francji i Niemiec utworzą wspólną grupę bojową. Porozumienie w tej sprawie zostało podpisane w Brukseli przez przedstawicieli trzech państw.
Weimarska grupa szybkiego reagowania będzie liczyć prawie 1700 żołnierzy zdolnych do działania w połowie 2013 roku. To rezerwa strategiczna Unii Europejskiej i jeśli sytuacja zaostrzy się w jakimś regionie świata, wtedy będzie tam przerzucana grupa bojowa.
- Będą oni przeznaczeni do wykonywania wszystkich operacji jakiekolwiek mogą zaistnieć. Praktycznie w każdej sytuacji kryzysowej, w której znajdzie się Unia Europejska ta grupa bojowa może być aktywowana. Taka sytuacja może się zdarzyć dziś lub jutro, nie wiadomo, my musimy mieć pewien instrument wojskowy, który pozwoli nam reagować w sytuacjach kryzysowych. I to de facto się stało - powiedział generał dywizji Janusz Bojarski, przedstawiciel Polski przy Komitetach Wojskowych NATO i Unii Europejskiej.
Weimarska Grupa Bojowa ma więc uczestniczyć w misjach stabilizacyjnych, humanitarnych, rozbrojeniowych i ratunkowych. Wraz z podpisaniem porozumienia eksperci trzech krajów rozpoczną szczegółowo przygotowywać plany utworzenia grupy bojowej. Wyznaczone zostaną jednostki, które wejdą do grup bojowych, ustalone zostaną szkolenia. Generał Bojarski poinformował, że Francja będzie odpowiedzialna.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 250 Skąd: Południe
Wysłany: 06-07-2011, 08:43
Nie wkleiłeś do końca wiadomości.
Cytat:
Generał Bojarski poinformował, że Francja będzie odpowiedzialna za zabezpieczenie medyczne, Niemcy za logistykę, Polska daje dowódcę i zabezpieczenie do sztabu.
..i ta grupa powinna stacjonować w Autonomii Śląskiej albo Freie Stadt Danzig i wszystko będzie na swoim historycznym miejscu.
Tylko nie wiem do końca jaki znak powinni nosić, ten:
czy ten:
albo ten:
W każdym razie możemy ich wszystkich zapakować w samoloty i rozkurwić o jakieś małe lotnisko - myślę że w takim zespole to może być nasz największy wkład, coś w czym mamy doświadczenie.
Generał Bojarski poinformował, że Francja będzie odpowiedzialna za zabezpieczenie medyczne, Niemcy za logistykę, Polska daje dowódcę i zabezpieczenie do sztabu.
Może jestem pesymistą, ale nic z tego nie będzie.
V.
Z tego wynika, że nie będzie tylko zwykłych żołnierzy... Zaiste, oryginalna koncepcja...
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Gru 2004 Posty: 250 Skąd: Południe
Wysłany: 11-07-2011, 10:27
To tylko drobne przeoczenie, że będą sami wodzowie, a nie będzie indian
Na temat swoich możliwości prowadzenia działań połączonych nasi europejscy sojusznicy już wiele pokazali podczas nalotów na Libię.
Krótko mówiąc... Ja się tam nie znam, ale na wojnę wolałbym jechać z Amerykanami, niż Francuzami czy Niemcami.
Dobrym może być za to fakt, że może znajdzie się kasa na szkolenie dla wytypowanych do Weimarskiej Grupy Bojowej (nasi będą chcieli się "pokazać").
Pomógł: 2 razy Wiek: 101 Dołączył: 10 Paź 2005 Posty: 277 Skąd: Polska
Wysłany: 16-07-2011, 22:45
Panowie więcej optymizmu ! Zawsze jak tu wchodzę to tylko szare jak pizda komentarze.
Może nie trzeba będzie fizycznych. Oni będą rozwiązywać problemy analitycznie.
A Ty, Kangur znów o tym lotnisku. Nie wiesz że to Łukaszenko wespół z Putinem jeździli wokół lotniska starym Ziłem 157 z zamontowaną wytwornicą dymu i kazali naszym lądować bo nas zestrzelą ? ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum