Wiek: 25 Dołączyła: 15 Mar 2010 Posty: 37 Skąd: Śląsk/Zielona Góra
Wysłany: 10-10-2011, 19:48
Dla mnie IRA jest organizacją paramilitarną staram się podchodzi do działalności tej organizacji obiektywnie.. lecz czasem (nawet) często mi to nie wychodzi
_________________ Dziesięciu ludzi działających razem mogą sprawić, że zadrży sto tysięcy rozproszonych...
Pomógł: 5 razy Wiek: 26 Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 1315 Skąd: nie interesuj sie
Wysłany: 10-10-2011, 20:46
Derry 1972 napisał/a:
Dla mnie IRA jest organizacją paramilitarną staram się podchodzi do działalności tej organizacji obiektywnie.. lecz czasem (nawet) często mi to nie wychodzi
a dokonywała zamachów terrorystycznych? To chyba różnica jak HIV i AIDS. Z tym pierwszym da sie żyć, mimo że upierdliwe.
Wyróżnia się organizacje terrorystyczne i stosujące terroryzm, choć jak dla mnie PIRA zalicza się do tych pierwszych
_________________ "Na świecie jest bardzo dużo różnej broni i bardzo mało tolerancji i to jest powód dla którego cała ta broń jest potrzebna" S.Bidziński
Wysłany: 11-10-2011, 17:38
MateuszW napisał/a:
Derry 1972 napisał/a:
a dokonywała zamachów terrorystycznych? To chyba różnica jak HIV i AIDS. Z tym pierwszym da sie żyć, mimo że upierdliwe.
Tak tylko jest zasadnicza różnica między porywaniem samolotów a atakami na obiekty wojskowe czy policyjne. Z tego co mi wiadomo to IRA choć miała możliwość nigdy nie porywała czy zestrzeliwała samolotów rakietami typu Stinger
[ Dodano: 11-10-2011, 17:39 ]
Robal2pl napisał/a:
Wyróżnia się organizacje terrorystyczne i stosujące terroryzm, choć jak dla mnie PIRA zalicza się do tych pierwszych
Mimo odmiennych poglądów, do których każdy ma prawo Robalu szanuje je
_________________ Dziesięciu ludzi działających razem mogą sprawić, że zadrży sto tysięcy rozproszonych...
Wysłany: 11-10-2011, 18:36
To, że posiadali zapalniki to jedno ale sama organizacja nie zestrzeliła żadnego samolotu, zresztą tyle ile IRA posiadała broni, a została przechwycona czy skonfiskowana, to ktoś musiał ją w jakiś sposób spożytkować, nie IRA to inni nie oszukujmy się.
[ Dodano: 11-10-2011, 18:38 ]
Zresztą w latach 80. żołnierze IRA z tego co mi wiadomo to szkolili na swoi, terenie ochotników innych organizacji m.in w konstruowaniu zapalników. A, że nie opatentowali ich no to duża strata dla finansów IRA
Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 1111 Skąd: Monte Carlo
Wysłany: 11-10-2011, 18:45
[quote="Derry 1972]
Tak tylko jest zasadnicza różnica między porywaniem samolotów a atakami na obiekty wojskowe czy policyjne. Z tego co mi wiadomo to IRA choć miała możliwość nigdy nie porywała czy zestrzeliwała samolotów rakietami typu Stinger
[/quote]
IRA nigdy nie atakowała celów niewojskowych? wyłącznie obiekty wojskowe czy policyjne?
_________________ Pierwszą ofiarą wojny jest prawda - Hiram Johnson
Wysłany: 11-10-2011, 19:18
Tak atakowała ale to już zależy o którym odłamie mówimy czy o PIRA czy też jej ekstremie RIRA czy też CIRA. A jeśli już pastwimy się nad IRA to należy też spojrzeć jak działały osławione ulsterskie bojówki protestanckie czy organizacje terrorystyczne one właśnie atakowały w większości przypadku katolików, bary katolickie itp.. Nie mówię już o siłach angielskich, które przebywały na terenie Irlandii Północnej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum