Wysłany: 17-06-2010, 17:45 materiały na temat sił specjalnych US w Afganistanie
Witam szukam wszelkich materiałów(zdjęcia, filmy, książki polskojęzyczne) na temat działań tzw Task Forces - grup zajmujących się poszukiwaniem terrorystów, w tym samego Bin Ladena. I nie chodzi mi tu o Special Forces, tylko o grupy działające na polecenie CIA. Zapewniam, że nie zainteresowałem się tym tematem po oglądnięciu trailera nowego MoHa
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 17-06-2010, 19:37
Większość zdjęć z twojej kolekcji pochodzi z roku 2001-2002 i dotyczy operacji opisanych w książce Garego Bernstena i Ralpha Pezzullo pt. Krypronim Jawbreaker. Polowanie na Bin Ladena
Polecam też Kulisy wojny. Terroryści i szpiedzy. Podstęp i prowokacja. Tajemnice przesłuchań. Chrisa Mackeya i Grega Millera.
Dziwi mnie fakt, że interesują ciebie tylko materiały dotyczące ,,Task Force" CIA. Gdybyś zgłębił trochę temat, przeczytał powyższe pozycje oraz inne materiały, np. z prasy, to doszedłbyś do wniosku, że działania, które cię interesują były operacjami połączonymi CIA, wywiadu wojskowego i sił specjalnych. Zresztą na fotkach, które znalazłeś w necie są w większości operatorzy SF, a razem z nimi pracownicy operacyjni służb specjalnych.
Jeśli chodzi o działania typowo operacyjne służb specjalnych USA, realizowane w ramach poszukiwań Bin Ladena i członków Al Kaidy, to nie spodziewam się, żeby dostępne były jakiekolwiek wiarygodne materiały. Wywiad swoich tajemnic nie publikuje przez długie lata. A trzeba pamiętać, że wojna z terroryzmem nadal trwa.
Dziwi mnie fakt, że interesują ciebie tylko materiały dotyczące ,,Task Force" CIA. Gdybyś zgłębił trochę temat, przeczytał powyższe pozycje oraz inne materiały, np. z prasy, to doszedłbyś do wniosku, że działania, które cię interesują były operacjami połączonymi CIA, wywiadu wojskowego i sił specjalnych. Zresztą na fotkach, które znalazłeś w necie są w większości operatorzy SF, a razem z nimi pracownicy operacyjni służb specjalnych.
Przytoczę fragmenty książki "Najemnicy XXI wieku":
Cytat:
To, co widziałeś, jest częścią TF 11. W samym zespole jest kilku strzelców, zazwyczaj trzech, lub czterech z Delty, normalna dwunastoosobowa drużyna SF, oficer łącznikowy z Air Force, oficer wywiadu, coś niecoś z OGA. (...) Ja jestem kontraktowy. CIA od dziesięcioleci posługuje się cywilnymi pracownikami kontraktowymi, a więc facetami, którzy nie są oficjalnie w wojsku. (...) Potrzebni im byli ludzie, których można było się wyprzeć
i jeszcze jeden:
Cytat:
Większość z członków z grup paramilitarnych - mówi mi - wywodzi się z Delta Force, spotkałem tylko jednego z SEAL. Typowa sytuacja jest taka, że rekrutuje się ich spośród żołnierzy pełniących czynną służbę, a potem od razu pracują dla Agencji w charakterze kontraktowców.
Czyli chodzi mi DOKŁADNIE o TFy CIA. Żołnierze w nich są rezerwistami, i "górą" u nich jest CIA - co oczywiście nie oznacza, że nie współpracują z siłami zbrojnymi.
Źle się też wyraziłem - nie chodzi mi o grupy szukające Bin Ladena, a o grupy zajmujące się, miedzy innymi, poszukiwaniem Ladena, a działające na pograniczu afgańsko-pakistańskim. Ich zadaniem jest odnajdywanie i eliminacja uznanych za priorytetowych talibów i członków AL-Kaidy "w Afganistanie i krajach ościennych".
Pomógł: 12 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 1026 Skąd: Prusy Wschodnie
Wysłany: 18-06-2010, 07:53
no to mam dla ciebie coś z lat wojnyradziecko-afgańskiej:Tom Carew Dżichad
Żołnierz 22th SAS przechodzi do rezerwy i wykonuje na terenie Afganistanu misje wywiadowcze dla MI5 i CIA.
Pomógł: 4 razy Wiek: 12 Dołączył: 30 Gru 2005 Posty: 905 Skąd: daleko od ukochanej
Wysłany: 18-06-2010, 13:29
szymcio napisał/a:
Przytoczę fragmenty książki "Najemnicy XXI wieku":
Cytat:
To, co widziałeś, jest częścią TF 11. W samym zespole jest kilku strzelców, zazwyczaj trzech, lub czterech z Delty, normalna dwunastoosobowa drużyna SF, oficer łącznikowy z Air Force, oficer wywiadu, coś niecoś z OGA. (...) Ja jestem kontraktowy. CIA od dziesięcioleci posługuje się cywilnymi pracownikami kontraktowymi, a więc facetami, którzy nie są oficjalnie w wojsku. (...) Potrzebni im byli ludzie, których można było się wyprzeć
i jeszcze jeden:
Cytat:
Większość z członków z grup paramilitarnych - mówi mi - wywodzi się z Delta Force, spotkałem tylko jednego z SEAL. Typowa sytuacja jest taka, że rekrutuje się ich spośród żołnierzy pełniących czynną służbę, a potem od razu pracują dla Agencji w charakterze kontraktowców.
Czyli chodzi mi DOKŁADNIE o TFy CIA. Żołnierze w nich są rezerwistami, i "górą" u nich jest CIA - co oczywiście nie oznacza, że nie współpracują z siłami zbrojnymi.
Źle się też wyraziłem - nie chodzi mi o grupy szukające Bin Ladena, a o grupy zajmujące się, miedzy innymi, poszukiwaniem Ladena, a działające na pograniczu afgańsko-pakistańskim. Ich zadaniem jest odnajdywanie i eliminacja uznanych za priorytetowych talibów i członków AL-Kaidy "w Afganistanie i krajach ościennych".
Pozdro
Na Twoim miejscu nie bazowałbym na naszych rodzimych tłumaczeniach książek - Jawbreaker został słabo przełożony (a wiem bo mam wersję po angielsku i zweryfikowałem z przetłumaczoną na polski).
A to o co pytasz to zlepek żołnierzy i cywilów - przytocz mi źródło z ksiażki w oryginale, potem możemy dyskutować.
Chwyć "Hunting the Jackal", "Jawbreaker" (po angielsku nie po polsku), "Kill bin Laden", "Horse Soldiers" - to zaledwie garść dobrych pozycji literackich ruszające wątek działań SOF w Afganistanie. Większość zajmuje się okresem 2001-2002.
No i oczywiście książkę wydawnictwa "Osprey Publishing" - świetny zbitek zweryfikowanych informacji o działaniach SOF przeciw Talibom i AQ w Afganistanie od 2001 po 2008.
_________________ "When the hour of crysis finally arrives, remember that 40 selected men can shake the world..."
Yasotay
Bullyson [Usunięty]
Wysłany: 22-06-2010, 16:04
Ja nie bazowałbym również na publikacjach autorstwa Peltona. Wielokrotnie jego rewelacje były weryfikowane przez same rzekomo opisywane osoby.
A jak jest potrzeba to mam ww. książkę w oryginale (tj. w j. ang.), więc mogę coś sprostować jeśli chodzi tylko o tłumaczenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum