sierżantmakarov - byłem na tej stronie i niestety nie udało mi się tej naszywki znaleźć
PyraASG [Usunięty]
Wysłany: 10-09-2006, 12:53
Osobiscie wydaje mi sie że to jest naszywka jakiegoś pododdziału ukraińskiego Specnazu, sugeruje to podwójny krzyż pod wilkiem. Mogła to być też Litwa, ale na Litwie nie ma Specnazu tylko Jegrzy, ale moge sie mylić. Wiem że za czasów ZSRR był w Wilnie klub sportowy "Żeleznys Wilkas" który miał w logo podobną głowe wilka (pamiętam ich bo mieli drużyne rugby) a w tamtych czasach 99% składu takich klubów to byli ludzie albo ze Specnazu albo po ich szkoleniu
TomSon [Usunięty]
Wysłany: 18-09-2006, 22:56
Wydaje mi się że to był Specnaz sowiecki stacjonujący na Litwie. Po odzyskaniu przez Litwę niepodległości, godło "Żelaznego Wilka" zostało zaadaptowane przez jednostkę o tej samej nazwie. Weterani Specnazu z Litwy, przeszli częściowo do elitarnych jednostek litewskich.
Tadeusz [Usunięty]
Wysłany: 29-09-2006, 13:51
Widziałem juz kiedys ta naszywkę w jakimś opracowaniu.
Zdaje mi sie że to jest jednostka z okolic Leningradu (ups Piotrogrodu [ups. Petersburga])
Też słyszałem o jej "pribałtyjskim" rodowaodzie, chiba jest AT (naprawde, wiecej nie pamietam i moge się mylić)
Pomógł: 2 razy Wiek: 101 Dołączył: 10 Paź 2005 Posty: 277 Skąd: Polska
Wysłany: 10-10-2006, 19:53
Na 99 % jest to jednostka podległa Mon FR.
Poza tym takie emblematy możecie znaleźć na godłach wielu specnazów, m in kompani specnaz z Syberyjskiego OW. Nie wiem czy jest to komp wchodząca w skład 67. SBSpecnaz czy armijnej kompanii.
Takie naszywki występują też na Białorusi.
Bluesman [Usunięty]
Wysłany: 13-10-2006, 10:22
Ten specnaz na naszywce, to zmyłka raczej. A emblemat jest litewskiej jednostki Żelazny Wilk (elitarna brygada zmech. z Wilna bodajże).
Poszukaj w starych Komandziochach, gdzieś był artykuł o nich, o ile mnie pamięć nie myli.
A tak poza tym, to witam wszystkich, bo jestem tu nowy :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum